bizeli έγραψε:Επειδή τη διάβασα πρόσφατα την απολογία του, εμένα προσωπικά δε μου φάνηκε ότι του ήταν και τελείως αδιάφορος ο θάνατος, άσχετα με το τι έλεγε. Τέσπα, μια άλλη παράμετρος που δεν είχα σκεφθεί σχετικά με τον Σωκράτη είναι αυτό που είπε ο micro ότι ο Σωκράτης ήταν αρνητής της ζωής.
Δεν το είχα σκεφθεί ποτέ έτσι, ακόμα επεξεργάζομαι αυτό που είπε ο micro και προσπαθώ να το συνδέσω και να το καταλάβω με τον Σωκράτη σύμφωνα με όσα ξέρω. Γιατί από τη μια έχει δίκιο ο micro εδώ και ήταν πολύ σωστό αυτό που είπε. Εγώ δεν το είχα σκεφτεί ποτέ έτσι. Μάλλον ήμουν σε λάθος δρόμο.
Εγώ είπα πως έτσι τον είδανε πολλοί μεταγενέστεροι μελετητές. Τώρα αν ήταν ή δεν ήταν, δεν το γνωρίζω. Ή μπορεί να μην ήταν στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του αρνητής, αλλά σε κάτι τέτοιο σιγά σιγά να μεταμορφωνόταν καθώς γερνούσε. Να έπαθε δηλαδή ακριβώς αυτό για το οποίο τον είχε προειδοποιήσει ο φίλος του ο Καλλικλής στον προηγούμενο διάλογο που παρέθεσα:
17. Ο Σωκράτης πρέπει να σταματήσει αμέσως τον έλεγχο των άλλων και τη φιλοσοφία, να ασχοληθεί με την ομορφιά των πραγμάτων, γιατί διαφορετικά θα καταλήξει έρημος, να ζηλεύει αυτούς που έχουν περιουσία, δόξα και άλλα πολλά αγαθά.
Η πικρία που έβγαλε άλλωστε στην απολογία του ήταν αρκετά προφανής. Σου λέει, "εγώ τα παράτησα όλα προς χάριν της υγείας της πόλης, δεν επεδίωξα ούτε πλούτη, ούτε δόξα, και την οικογένειά μου την άφησα παραμελημένη, μα σαν αλογόμυγα τους τσίμπαγα όλους όταν τους έβλεπα να παραφέρονται, και αυτό είναι το ευχαριστώ; Όχι μόνο το έργο μου δεν αναγνωρίστηκε, αλλά με θανατώνουνε κιόλας! Ρε άντε από κει, ηλίθιοι, φεύγω αλλά να γνωρίζετε πως πάω κάπου καλύτερα, πολύ καλύτερα από εδώ". Και οι τελευταίες του λέξεις ήταν: "Χρωστάμε, Κρίτωνα, ένα κόκορα στον Ασκληπιό. Να του τον δώσετε, μην το αμελήσετε". Ο Ασκληπιός ήταν θεός που σχετίζονταν με τη θεραπεία, και ως είθισται την εποχή εκείνη, θυσίαζαν έναν κόκορα σε αυτόν κάθε φορά που κάποιος θεραπευόταν, καθώς όπως ο κόκορας αναγγέλει την καινούργια μέρα, έτσι κι ο θεός δίνει καινούργια ζωή στους ανθρώπους που θεραπεύει. Οπότε από εκεί συμπέραναν πολλοί αναλυτές πως ο Σωκράτης εννοούσε πως ήταν άρρωστος όσο βρισκόταν εν ζωή, και με τον θάνατό του θεραπεύτηκε, η ζωή δηλαδή είναι μια αρρώστια και ο θάνατος η θεραπεία της, κάτι το οποίο συνάδει με όλα όσα είχε πει προηγουμένως στον διάλογο "Φαίδων".
Κατά τ' άλλα, αν όντως θέλεις να ασχοληθείς σοβαρά με τη φιλοσοφία, νομίζω πως πρέπει να ξεκινήσεις με το ξεκαθάρισμα κάποιων βασικών εννοιών, όπως αυτή της μεταφυσικής. Υπάρχουν πολλά άρθρα στο ίντερνετ για αυτόν τον σκοπό, wikipedia μα και αλλού, αλλά ίσως αυτό που είχα γράψει παλιότερα να σε βοηθήσει:
--------
Το αντικείμενο της μεταφυσικής είναι η λογική, ή αλλιώς ο λόγος. Ποιος είναι ο λόγος των όντων. Γι' αυτό άλλωστε ονομάζεται και οντολογία. Τώρα τι εννοούμε τόσο με το πρώτο, τον λόγο, όσο με το δεύτερο, τα όντα, χρήζει ερμηνείας. Χρειάζεται λοιπόν να φιλοσοφήσουμε έτσι ώστε να ξεκαθαρίσουμε, όσο μπορούμε, αυτές τις έννοιες. Γι' αυτόν τον λόγο, ένα μεγάλο μέρος της φιλοσοφίας, αν όχι όλο, αναλώνεται σε μεταφυσικά/οντολογικά ζητήματα, και είναι αυτό που κάνει πολλούς φιλοσόφους να την ταυτίζουν με τη φιλοσοφία, δηλαδή μεταφυσική = οντολογία = φιλοσοφία. Αλλά η αλήθεια παραμένει πως κανείς δεν ξέρει, πραγματικά, τι έστι η μεταφυσική. Ή για το πώς εξετάζεται αυτή η ίδια, διότι αν ξεκινήσουμε την έρευνά μας λέγοντας πως αντικείμενό της είναι κατά πρώτον τα όντα, οτιδήποτε έχει μια οντολογική υπόσταση, που υπάρχει δηλαδή, και κατά δεύτερον ο λόγος, η αιτία που υπάρχουν όλα δαύτα, τότε αργά ή γρήγορα ο ερευνητής θα αρχίσει να αναρωτιέται για την ίδια τη μεταφυσική και τον λόγο της ύπαρξής της, κάνοντάς την να στραφεί στον εαυτό της, και τότε τι θα έχουμε να λέμε αν το αντικείμενο της μεταφυσικής καταλήξει να είναι η ίδια;
Το πρόβλημα είναι πως τι είναι φιλοσοφία, τι επιστήμη, τι λογική, γνώση, απόδειξη κλπ, δε γνωρίζουμε ακριβώς, οι έννοιες αυτές είναι κάπως μπερδεμένες. Γι' αυτό στην επιστήμη χρησιμοποιούνται κάποιες μεταφυσικές αρχές, η μεταφυσική είναι άλλωστε μέρος της φιλοσοφίας και μόνον αυτής, ενώ ονομάζεται επίσης οντολογία. Ο Αριστοτέλης, ο οποίος ήταν ο πρώτος που έβαλε τις βάσεις για την επιστημονική έρευνα, διέκρινε σε 3 τις θεωρητικές επιστήμες: Η μία είναι τα μαθηματικά, η άλλη η φυσική ενώ η τρίτη και καλύτερη που βασιλεύει πάνω στις άλλες δύο, η μεταφυσική, την οποία ονόμασε θεολογία. Όλα αυτά τα γράφει στο βιβλίο του που μας είναι γνωστό ως "ΜΕΤΑ ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ". Η μεταφυσική δηλαδή ξεκίνησε ως μέρος της επιστημονικής σκέψης. Αργότερα, η μεταφυσική/θεολογία, με τον ερχομό των χριστιανών, ξέφυγε από το επιστημονικό της χαρακτήρα και κομμάτι, για να μιλήσει για αυτά τα 3 που λέει ο Καντ, την ύπαρξη του θεού, την αθανασία της ψυχής και την ελεύθερη βούληση, αυτή είναι η λεγόμενη παραδοσιακή μεταφυσική, άσχετη με την επιστημονική μεταφυσική. Αυτά τα γράφει ο Καντ στο βιβλίο του "Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΘΑΡΟΥ ΛΟΓΟΥ", μια κριτική στον ορθολογισμό δηλαδή και τη μεταφυσική κατ' επέκταση, στο οποίο βιβλίο επίσης λέει κάπου πως αν όλα χαθούν και διαλυθούν στον κόσμο, το μόνο που θα μείνει είναι η μεταφυσική. Επίσης, για μια ιστορική και κριτική ανάλυση της μεταφυσικής σκέψης, μπορεί να διαβάσει κανείς το βιβλίο του Παναγιώτη Κονδύλη "Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗ ΝΕΟΤΕΡΗ ΣΚΕΨΗ", που το πιάνει από τους αρχαίους έλληνες φιλοσόφους και σταματά στον διαφωτισμό. Να τελειώσω λέγοντας πως η μεταφυσική έχει κατηγορηθεί για τη μη αποδειξιμότητα και τη μη τεκμηρίωση των ισχυρισμών της, κάτι που διαπιστώνει μεταξύ άλλων και ο Καντ, οπότε είναι πολλοί αυτοί που την απορρίπτουν ως επιστήμη. Το πρόβλημα όμως είναι πως η επιστήμη βασίζεται σε αυτές τις έωλες μεταφυσικές αρχές, δεν μπορεί να κάνει και διαφορετικά άλλωστε, με τους επιστήμονες να διαφωνούν μεταξύ τους ως προς την αρχή. Αυτό φαίνεται καθαρά τελευταία με τις εκατοντάδες διαφορετικές ερμηνείες της κβαντομηχανικής που υπάρχουν, η καθεμιά από αυτές βασίζεται σε διαφορετικές μεταφυσικές αρχές, γι' αυτό και είναι διαφορετικές οι ερμηνείες αυτές. Κάποιοι φυσικοί το θεωρούν αυτό ντροπιαστικό για την επιστήμη τους, να υπάρχει δηλαδή μια τόσο μεγάλη διαφορετικότητα στις ερμηνείες της κβαντομηχανικής - ανέκαθεν στη φυσική υπήρχαν παραπάνω από μια ερμηνεία, αλλά όχι και εκατοντάδες! - γιατί έτσι θεωρούν πως εξισώνεται η φυσική με τη θρησκεία, με μια κυρίαρχη άποψη και πολλές αιρετικές, και εξ' αυτού του λόγου ζητούν χρηματοδότηση και κονδύλια για να γίνουν εξονυχιστικά πειράματα που εύχονται πως θα αποκλείσουν πολλές ερμηνείες και θα επιστρέψουν τη φυσική στη φυσική της θέση.

Σιγουρα τα οσα λεει εχουν καποια αληθεια μεσα τους, αλλα δεν βλεπω να ειναι αυτος ο υπερτατος στοχαστης της αρχαιοτητας οπως εχει επικρατησει να θεωρειται. Ο Πλατωνας και ο Αριστοτελης ηταν πολυ πιο δυνατα μυαλα και ισως να ειχαν καταφερει ακομα περισσοτερα αν δεν ηταν επηρεασμενοι απο το Σωκρατη.