Εχω μπερδευτει με το θεμα της τροφοδοσιας. Κατα ποσο στεκουν τα recommended system power των εταιριων?
Πχ εψαξα το μοντελο του υπολογιστη μου και ειδα οτι εχει τροφοδοτικο 180 w, και η καρτα που εχω ενω εχει maximum graphics power 29 w λεει οτι το μινιμουμ power requirement ειναι 300. Ομως εχω αυτην την καρτα με αυτο το τροφοδοτικο επι τοσα χρονια χωρις προβλημα, παρα το οτι το τροφοδοτικο ειναι στα 2/3 του μινιμουμ που ζηταει.
Το ερωτημα ειναι το υπαρχον τροφοδοτικο (180) σηκωνει μια νεα καρτα με power 75? Ο επεξεργαστης τραβαει 54 watt (i3). Θεωρητικα ειμαι καλα γιατι το αθροισμα βγαινει 130 δηλαδη πιο κατω απο τα βατ του τροφοδοτικου, ομως ο κατασκευαστης εχει recommendation τα 300 βατ (οπως και με την παλια καρτα).
Σιγουρα θα χρειαστει να αλλαξω και τροφοδοτικο μετα απο καποια χρονια αλλα θα ηθελα να ξερω αν προς το παρον θα ειμαι καλα με την καρτα που σκοπευω να παρω.
Αναβαθμιση καρτας γραφικων
-
Λαχουρένιος
- Ultimate Stalker

-
itteithe
- Extreme poster

Re: Αναβαθμιση καρτας γραφικων
Εξαρτάται τι σκοπεύεις να κάνεις. Το maximum power σημαίνει οτι τόσα watt μπορεί να τραβήξει θεωρητικά αν την εξαναγκάσεις να λειτουργεί με υψηλό φόρτο εργασίας. Το 29W το είδες με κάποιο tool και αν ναι, με τι φόρτο εργασίας (έπαιζες κάποιο παιχνίδι, δούλευες κάποιο πρόγραμμα που μπορεί να χρησιμοποιούσε την κάρτα γραφικών); Αν αυτός είναι ο φόρτος εργασία που πρόκειται να δουλέψεις γενικά και με την νέα κάρτα, τότε μάλλον δεν θα έχεις πρόβλημα, αλλά καλό είναι όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να αλλάξεις τροφοδοτικό για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο (ούτως ή άλλως τα τροφοδοτικά δεν είναι και τόσο ακριβά).
0 .
Δῶς μοι πᾶ στῶ καὶ τὰν γᾶν κινάσω
Habemus filium
Habemus filium
-
Λαχουρένιος
- Ultimate Stalker

itteithe έγραψε:Εξαρτάται τι σκοπεύεις να κάνεις. Το maximum power σημαίνει οτι τόσα watt μπορεί να τραβήξει θεωρητικά αν την εξαναγκάσεις να λειτουργεί με υψηλό φόρτο εργασίας. Το 29W το είδες με κάποιο tool και αν ναι, με τι φόρτο εργασίας (έπαιζες κάποιο παιχνίδι, δούλευες κάποιο πρόγραμμα που μπορεί να χρησιμοποιούσε την κάρτα γραφικών); Αν αυτός είναι ο φόρτος εργασία που πρόκειται να δουλέψεις γενικά και με την νέα κάρτα, τότε μάλλον δεν θα έχεις πρόβλημα, αλλά καλό είναι όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να αλλάξεις τροφοδοτικό για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο (ούτως ή άλλως τα τροφοδοτικά δεν είναι και τόσο ακριβά).
Τις τιμες που σου ειπα, δηλαδη τοσο τα maximum graphics power οσο και τα recommended ειναι απο το site του ιδιου του κατασκευαστη (Nvidia). Γενικα ο κανονας ειναι οτι psu> cpu + gpu ή υπαρχει και κατι αλλο που πρεπει να λαβω υπ'οψιν?
Ξερεις τι γινεται, θα μπορουσα να βαλω και εναν φτηνο i5 με 150-200 ευρω μαζι με ενα τροφοδοτικο αλλα 20-30 και θα ημουν τζετ για την επομενη 5ετια. Απλα βαριεμαι ολη αυτην την διαδικασια να πηγαινοφερνω το πισι στο μαγαζι για την εγκατασταση. Η αλλαγη καρτας απ'οτι βλεπω ειναι ευκολη διαδικασια τεχνικα και ειναι κατι που πιστευω οτι μπορω να κανω μονος μου. Αντιθετα η αλλαγη επεξεργαστη φαινεται ζορικη.
0 .
-
itteithe
- Extreme poster

psu> cpu + gpu
Είναι γενικός κανόνας, γιατί θα πρέπει να δεις και τα υπόλοιπα περιφερειακά που έχεις κουμπωμένα πάνω στο setup σου τι minimum psu requeriment έχουν (π.χ. δίσκους, cd/dvd drive), καθώς επίσης ποια είναι τα minimum requirements της ίδιας της μητρικής.
Πάντως και ο επεξεργαστής δεν έχει μεγάλη δυσκολία στην εγκατάστασή του, απλά δεν θα πρέπει να ξεχάσεις να του βάλεις θερμοαγώγιμη πάστα (όχι οτι αν ξεχάσεις θα τον χαλάσεις, έχουν αυτοπροστασία πλέον - απλά θα σου κλείνει το pc αν πιάνει τις οριακές του θερμοκρασίες και θα σε αναγκάσει ούτως ή άλλως να το κάνεις).
0 .
Habemus filium
Habemus filium
-
Λαχουρένιος
- Ultimate Stalker

itteithe έγραψε:psu> cpu + gpu
Είναι γενικός κανόνας, γιατί θα πρέπει να δεις και τα υπόλοιπα περιφερειακά που έχεις κουμπωμένα πάνω στο setup σου τι minimum psu requeriment έχουν (π.χ. δίσκους, cd/dvd drive), καθώς επίσης ποια είναι τα minimum requirements της ίδιας της μητρικής.
Πάντως και ο επεξεργαστής δεν έχει μεγάλη δυσκολία στην εγκατάστασή του, απλά δεν θα πρέπει να ξεχάσεις να του βάλεις θερμοαγώγιμη πάστα (όχι οτι αν ξεχάσεις θα τον χαλάσεις, έχουν αυτοπροστασία πλέον - απλά θα σου κλείνει το pc αν πιάνει τις οριακές του θερμοκρασίες και θα σε αναγκάσει ούτως ή άλλως να το κάνεις).
Το ειχα δει και μου ειχε φανει πολυ διαδικασια και φοβαμαι μην προκαλεσω καποια βλαβη.
0 .
-
itteithe
- Extreme poster

Λαχουρένιος έγραψε:Το ειχα δει και μου ειχε φανει πολυ διαδικασια και φοβαμαι μην προκαλεσω καποια βλαβη.
Σε καταλαβαίνω. Αν έχεις ενδοιασμούς για το αν μπορείς να το κάνεις, επίλεξε την ποιο εύκολη και φθηνή λύση για σένα.
0 .
Habemus filium
Habemus filium
-
Προέλλην
- Right to Repair Champion

Λαχουρένιος έγραψε: Απλα βαριεμαι ολη αυτην την διαδικασια να πηγαινοφερνω το πισι στο μαγαζι για την εγκατασταση. Η αλλαγη καρτας απ'οτι βλεπω ειναι ευκολη διαδικασια τεχνικα και ειναι κατι που πιστευω οτι μπορω να κανω μονος μου. Αντιθετα η αλλαγη επεξεργαστη φαινεται ζορικη.
Kάτσε, δες ονλάην τιουτόριαλς, και σήκωσε τα μανίκια. Γίνε άνδρας επιτέλους. Είναι δυνατόν να μην μπορείς να εγκαταστήσεις έναν επεξεργαστή μόνος σου;

0 .
Hätt ich ne 2te Chance würd ich es genauso machen
Ich dreh mich nich um es geht nur darum wer du heute bist
Ich bin zufrieden, da scheint jemand auf mich aufzupassen
Ob es für Gott oder den Teufel is
Ich bereue nichts
Ich dreh mich nich um es geht nur darum wer du heute bist
Ich bin zufrieden, da scheint jemand auf mich aufzupassen
Ob es für Gott oder den Teufel is
Ich bereue nichts
-
Λαχουρένιος
- Ultimate Stalker

Προέλλην έγραψε:Λαχουρένιος έγραψε: Απλα βαριεμαι ολη αυτην την διαδικασια να πηγαινοφερνω το πισι στο μαγαζι για την εγκατασταση. Η αλλαγη καρτας απ'οτι βλεπω ειναι ευκολη διαδικασια τεχνικα και ειναι κατι που πιστευω οτι μπορω να κανω μονος μου. Αντιθετα η αλλαγη επεξεργαστη φαινεται ζορικη.
Kάτσε, δες ονλάην τιουτόριαλς, και σήκωσε τα μανίκια. Γίνε άνδρας επιτέλους. Είναι δυνατόν να μην μπορείς να εγκαταστήσεις έναν επεξεργαστή μόνος σου;
Φοβαμαι μην χαλασω τιποτα. Εν τω μεταξυ προστεθηκε και αλλος πονοκεφαλος γιατι δεν ξερω πως να δω αν η καρτα που θελω ειναι συμβατη με την μητρικη μου.
0 .
-
itteithe
- Extreme poster

Δεν υπάρχει περίπτωση η νέα κάρτα που θα βάλεις να μην κουμπώνει στη μητρική, εκτός κι αν το μηχάνημά σου είναι πάνω από μια δεκαετία παλιό. Αν βγάλεις την παλιά σου κάρτα και μετρήσεις πάνω της 16 ποδαράκια, τότε δεν θα έχεις πρόβλημα, μιας και αυτό είναι το στάνταρ πλέον (PCI express 16x). Το θέμα είναι αν το τροφοδοτικό σου έχει τα κατάλληλα power supply καλώδια για την κάρτα. Συνήθως θέλει ένα καλώδιο με 6 pin και ένα με 8, αλλά κάποιες κάρτες θέλουν δύο καλώδια των 8 pin (το 6 pin δίνει ρεύμα στην κάρτα και το 8 pin δίνει ρεύμα απευθείας στην gpu).
0 .
Habemus filium
Habemus filium
-
Λαχουρένιος
- Ultimate Stalker

itteithe έγραψε:Δεν υπάρχει περίπτωση η νέα κάρτα που θα βάλεις να μην κουμπώνει στη μητρική, εκτός κι αν το μηχάνημά σου είναι πάνω από μια δεκαετία παλιό. Αν βγάλεις την παλιά σου κάρτα και μετρήσεις πάνω της 16 ποδαράκια, τότε δεν θα έχεις πρόβλημα, μιας και αυτό είναι το στάνταρ πλέον (PCI express 16x). Το θέμα είναι αν το τροφοδοτικό σου έχει τα κατάλληλα power supply καλώδια για την κάρτα. Συνήθως θέλει ένα καλώδιο με 6 pin και ένα με 8, αλλά κάποιες κάρτες θέλουν δύο καλώδια των 8 pin (το 6 pin δίνει ρεύμα στην κάρτα και το 8 pin δίνει ρεύμα απευθείας στην gpu).
Εψαξα στο νετ και βρηκα οτι η μητρικη μου εχει ενα PCI 16x slot τριτης γενιας. Για τα καλωδια δυστυχως δεν μπορεσα να βρω πληροφοριες ακομα ουτε για την μητρικη ουτε για την καρτα. Eπισης πρεπει να ανοιξω το κουτι και να παρω μετρησεις για να δω αν θα χωραει μεσα στο κουτι. Η νεα καρτα ειναι πιο κοντη απο την παλια στην μια διασταση αλλα πιο ψηλη στην αλλη.
Κατι αλλο, λεει οτι η καρτα γραφικων εχει πλατος 2-slot. Καπου ειδα οτι αυτο σημαινει οτι μπαινει σε ενα σλοτ, αλλα λογω διαστασεων πιανει χωρο για 2 σλοτ. Ισχυει αυτο ή θα πρεπει να χω και 2η PCI 16x?
0 .