Πολύ χοντρικά το ιδεολογικό στίγμα όλων αυτών είναι το παρακάτω:
ΝΑΡ: Διάσπαση της ΚΝΕ των αρχών του '90. Μίξη κλασικού μαρξισμού-λενινισμού με μπόλικες δόσεις νεοαριστεράς και αυτονομίας. Είναι οι λιγότερο κουκουρούκου εκεί μέσα (αν και αυτό δεν λέει πολλά) και είναι η πιο ισχυρή συνιστώσα.
ΑΡΑΝ/ΑΡΑΣ: Μετεξέλιξη της Β' Πανελλαδικής των αρχών των 80s (διάσπαση Ρήγα Φερραίου). Μίξη ευρωκομμουνισμού, νεοαριστεράς, μαοισμού και των ιδεών του Λουί Αλτουσέρ. Οι πρώτοι είναι περισσότερο κυριλέ και πασόκοι, οι δεύτεροι πιο τραμπούκοι και χουλιγκάνοι. Όσο υπήρχαν εντός της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (αποχώρησαν το '15) ήταν η 2η και η 3η συνιστώσα αντίστοιχα.
ΣΕΚ: ''Μοντέρνοι'' τροτσκιστές που ακολουθούν το ρεύμα του Τόνυ Κλιφ. Πιστεύουν ότι η ΕΣΣΔ είναι ''κρατικοκαπιταλιστικό'' κράτος. Προέρχονται από μια παλία τροτσκιστική συνιστώσα του ΠΑΣΟΚ.
ΕΚΚΕ: Μαοικοί των 70s. Πιστεύουν στην θεωρία των τριών κόσμων (ΕΣΣΔ-ΗΠΑ τα ίδια σκάτα, ζήτω ο τρίτος κόσμος).
ΕΕΚ, ΟΚΔΕ, ΟΚΔΕ-Σπάρτακος: Κλασικοί τεταρτοδιεθνιστές τροτσκάδες. Πιστεύουν, όπως ο Λέοντας, ότι η ΕΣΣΔ ήταν εργατικό κράτος μεν, εκφυλισμένο δε. Δεν ξέρω ακριβώς τι διαφορές έχουν μεταξύ τους. Το ΕΕΚ υπάρχει από τα 60s, η ΟΚΔΕ από τα 30s και η διάσπαση του Σπάρτακου έγινε στα μέσα του '80.
Οικολόγοι Εναλλακτικοί: Δεν έχω ιδέα από που κρατάει η σκούφια τους
Κομμουνιστική Ανανέωση: Αυτοί μπήκαν ξεκάρφωτοι για κάποια χρόνια και μετά έφυγαν. Διάσπαση του ΑΚΟΑ που είναι διάσπαση του ΚΚΕεσ. Μια περίοδο συνεργάζονταν με το ΚΚΕ (δεκαετία 2000).
Τον Σεπτέμβριο του '15 η ΑΡΑΝ και η ΑΡΑΣ μυρίστηκαν καρέκλες και κατέβηκαν με την ΛαΕ του Λαφαζάνη που τελικά δεν μπήκε στην βουλή. Η ΑΡΑΝ έφυγε το '20 και η ΑΡΑΣ μαζί με την ΛαΕ κατέβηκαν με τον Βαρουφάκη στις περασμένες εκλογές και πήγαν πάλι κουβά. Μια διάσπαση της ΑΡΑΣ, η ΑΡΙΣ παρέμεινε στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ μέχρι το '19 όπου τελικά αποχώρησε και από κει.
Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση η παράταξη είναι η (για το ΝΑΡ)/τα (για ΑΡΑΝ/ΑΡΑΣ) ΕΑΑΚ
Μετά τις διασπάσεις της περασμένης δεκαετίας έχω την εντύπωση πως η ΑΡΑΣ συμμέτεχει ακόμα στα ΕΑΑΚ αν και έφυγε από ΑΝΤΑΡΣΥΑ ενώ η ΑΡΑΝ συμμετέχει με πρώην ζαίους σε κοινό σχήμα με την παλιά ΑΡΕΝ που ήταν η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στις σχολές πριν την διάσπαση του '15 (πλέον η επίσημη παράταξη των ζαίων λέγεται Bloco).