Παρακολούθηση Κουκάκη: Βαρύτατα εκτεθειμένοι Μητσοτάκης και κυβέρνηση

Τα θέματα εσωτερικής πολιτικής.
vallon
Supreme poster
Supreme poster
Δημοσιεύσεις: 14177

Παρακολούθηση Κουκάκη: Βαρύτατα εκτεθειμένοι Μητσοτάκης και κυβέρνηση

Δημοσίευσηαπό vallon » 16 Απρ 2022, 05:46

Εικόνα

«Χιονοστιβάδα» κατά κυβέρνησης μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη από την ΕΥΠ, η οποία υπάγεται άμεσα στον πρωθυπουργό • Εξηγήσεις ζητούν με παρεμβάσεις τους διεθνείς δημοσιογραφικές οργανώσεις.
Σφοδρή πολιτική κριτική, αντιδράσεις διεθνών δημοσιογραφικών ενώσεων και οργισμένα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φέρνουν οι αποκαλύψεις της δημοσιογραφικής ομάδας Reporters United πως η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών παρακολουθούσε τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη. Το δημοσίευμα, μάλιστα, έρχεται σε συνέχεια ρεπορτάζ της προηγούμενης εβδομάδας από το insidestory.gr που έκανε λόγο για χακάρισμα του κινητού του δημοσιογράφου.

Απολύτως εκτεθειμένος ο πρωθυπουργός, καθώς μετά από κυβερνητικές παρεμβάσεις η ΕΥΠ τελεί υπό τη δική του άμεση εποπτεία, με το Μαξίμου και την κυβέρνηση να βρίσκονται υπό ασφυκτική πίεση, καθώς απαιτούνται σοβαρές εξηγήσεις.

Παρακρατικές πρακτικές και ασύστολα ψέματα
Ανακοίνωση για τις αποκαλύψεις εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με την Κουμουνδούρου να επιτίθεται σε υψηλούς τόνους στην κυβέρνηση σημειώνοντας «σήμερα η δημοκρατία στη χώρα μας δέχτηκε ένα σημαντικό πλήγμα. η αποκάλυψη ότι η ΕΥΠ ζήτησε την παρακολούθηση του κινητού του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη συνιστά σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων».

«Πρόκειται για μια πρωτοφανή υπόθεση παραβίασης προσωπικών δεδομένων», σημειώνει και προσθέτει: «Στο όνομα της ‘εθνικής ασφάλειας’ η ΕΥΠ παρακολουθούσε την έρευνα ενός δημοσιογράφου για τις δραστηριότητες συστημικών τραπεζών. Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι διπλή. Πρώτον γιατί έχει μετατρέψει συνειδητά την ΕΥΠ σε οργανισμό εξυπηρέτησης κάθε λογής συμφερόντων. Δεύτερον γιατί για μέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενσυνείδητα, παραπλανούσε την κοινή γνώμη κάνοντας λόγο για ‘ιδιωτική παρακολούθηση’».

«Αυτό είναι το περίφημο ‘επιτελικό’ κράτος: παρακρατικές πρακτικές, παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και ασύστολα ψέματα δίχως ίχνος ντροπής. Ως εδώ! Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απαιτεί άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης και αναμένει τις παραιτήσεις όσων εμπλέκονται στη δυσώδη αυτή ιστορία», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην ανακοίνωσή του.Χρ.Β.

Από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. η πρώτη πολιτική αντίδραση

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση από το Κίνημα Αλλαγής. Το Γραφείο Τύπου του κόμματος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφο, ανέφερε σχετικά: Η προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών και η ελεύθερη άσκηση της δημοσιογραφικής έρευνας αποτελούν θεμελιώδη δικαιώματα και αντίστοιχα υποχρεώσεις της Πολιτείας. Καλούμε κάθε αρμόδια κρατική αρχή να ενεργήσει το ταχύτερο δυνατό και να ερευνηθεί το θέμα σε όλες του τις πτυχές.

Έγγραφες εξηγήσεις ζητά το Διεθνές Ινστιτούτο Δημοσιογραφίας

Άμεση ήταν η κινητοποίηση και του Διεθνούς Ινστιτούτου Δημοσιογραφίας (IPI) το οποίο παρουσιάζει εκτενές ρεπορτάζ για το ζήτημα και προαναγγέλλει ότι θα ζητήσει γραπτές εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση. Καλεί, παράλληλα, την ελληνική δικαιοσύνη να παρέμβει.

Το IPI, όπως και το MFRR (Media Freedom Rapid Response), στο οποίο συμμετέχουν οι μεγαλύτερες δημοσιογραφικές οργανώσεις του κόσμου, θα στείλουν επιστολή προς το Μαξίμου.


Το χρονικό όπως περιγράφεται στο ρεπορτάζ των Reporters United
Ο Ορυμαγδός αντιδράσεων ξεκίνησε από το σημερινό ρεπορτάζ της δημοσιογραφικής ομάδας Reporters United [Διαβάστε το ολόκληρο ΕΔΩ], στο οποίο αναφέρει πως με βάσει τα κρατικά έγγραφα που έχει στη διάθεσή της, το καλοκαίρι του 2020 η ΕΥΠ παρακολουθούσε το κινητό του δημοσιογράφου για... λόγους εθνικής ασφάλειας. Το περιστατικό αυτό είναι έναν χρόνο πριν το χακάρισμα του κινητού του με το σύστημα Predator, το οποίο αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, την 1η Ιουνίου του 2020, με τη διάταξη υπ’ αριθμ. Ε2402/2020, η ΕΥΠ κατέθεσε στην Cosmote αίτημα για άρση του απορρήτου σε αριθμό κινητού που ο δημοσιογράφος διατηρούσε στον πάροχο. Η άρση του απορρήτου ζητήθηκε για δύο μήνες -από την 1η Ιουνίου έως την 1η Αυγούστου 2020- με την επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας.

Στις 13 Ιουλίου η ΕΥΠ, με τη διάταξη υπ’ αριθμ. Ε3077/2020, ζητάει παράταση της άρσης του απορρήτου του ίδιου αριθμού, πάλι για λόγους εθνικής ασφάλειας και για διάστημα δύο μηνών, έως την 1η Οκτωβρίου 2020.

Ωστόσο, έναν μήνα αργότερα, στις 12 Αυγούστου, η ΕΥΠ, με τη διάταξη υπ’ αριθμ. Ε3580/2020, ζητάει ξαφνικά παύση της άρσης του απορρήτου, πριν δηλαδή εκπνεύσει το δεύτερο δίμηνο των παρακολουθήσεων.

Και οι τρεις διατάξεις -άρση απορρήτου, παράταση και παύση της άρσης- έγιναν μετά από άδεια που έδωσε η αρμόδια Εισαγγελέας, χωρίς την οποία είναι παράνομη η άρση του απορρήτου. Ωστόσο, η Εισαγγελέας που εκδίδει τις σχετικές διατάξεις άρσης του απορρήτου είναι η Εισαγγελέας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, θεσμός που στεγάζεται στο κτίριο της ΕΥΠ στην Κατεχάκη. Πρόκειται για τη Βασιλική Βλάχου, εισαγγελέα Εφετών. Οι διατάξεις της ΕΥΠ που αίρουν το απόρρητο των επικοινωνιών πολιτών για λόγους εθνικής ασφάλειας δεν αναφέρουν ούτε το όνομα του θιγόμενου ούτε εξειδικεύουν τους λόγους της άρσης του απορρήτου. Περιορίζονται στον αριθμό τηλεφώνου και στην αόριστη επίκληση της εθνικής ασφάλειας. Μόνο το 2021 εκδόθηκαν 13.751 τέτοιες άρσεις – με κάθε άρση να μπορεί να αντιστοιχεί σε παραπάνω από ένα τηλέφωνο.

Στις 12 Αυγούστου 2020, τη μέρα που η ΕΥΠ ζήτησε να σταματήσει η άρση του απορρήτου του Κουκάκη, ο δημοσιογράφος κατέθεσε στην ΑΔΑΕ καταγγελία για να του γνωστοποιήσει αν παρακολουθούνται οι επικοινωνίες του σε δύο αριθμούς κινητών κι ένα σταθερό τηλέφωνο.

Το πρώτο δημοσίευμα και τα ρεπορτάζ Κουκάκη
Η πρώτη καταγγελία έγινε την περασμένη εβδομάδα από το insidestory.gr, ιστοσελίδα της οποίας είναι συνεργάτης ο Θανάσης Κουκάκης, ερευνητής δημοσιογράφος με συνεργασίες και με μεγάλα διεθνή μέσα. Σε εκείνο το δημοσίευμα αναφερόντας ότι το κινητό τηλέφωνο του δημοσιογράφου παρακολουθούνταν επί 2,5 μήνες, καθώς σε αυτό είχε εγκατασταθεί το περιβόητο κακόβουλο λογισμικό Predator της εταιρείας Cytrox που χρησιμοποιείται από μυστικές υπηρεσίες και αρχές επιβολής του νόμου

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση είχε υποστηρίξει δια του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι η υπόθεση ερευνάται, ενώ είχε κάνει λόγο για «ιδιωτική παρακολούθηση», όμως τώρα καλείται να δώσει πειστικές απαντήσεις.

Την επίμαχη περίοδο της παρακολούθησης ο δημοσιογράφος ασχολείτο μεταξύ άλλων με θέματα, όπως η δικαστική εξέλιξη του σκανδάλου Τράπεζας Πειραιώς – Λογοθέτη, υποθέσεις αποδέσμευσης περιουσιακών στοιχείων προσώπων που κατηγορούνταν για ξέπλυμα χρήματος, συμβάσεις σχετικά με αμυντικές δαπάνες, υποθέσεις ξένων επενδυτών που απέκτησαν ξενοδοχεία στην Ελλάδα και ενισχύθηκαν από τον αναπτυξιακό νόμο, δαπάνες των υπουργείων Μετανάστευσης, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και των υπουργείων Προ.Πο. και Δικαιοσύνης που χαρακτηρίστηκαν απόρρητες.

Η πρώτη αντίδραση του Θανάση Κουκάκη
Ο δημοσιογράφος σχολίασε μέσω Twitter τις σημερινές αποκαλύψεις υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει να ψεύδεται και είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει την κοινή γνώμη.


Η σημερινή τοποθέτηση Οικονόμου
Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση είχε υποστηρίξει δια του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι η υπόθεση ερευνάται, ενώ είχε κάνει λόγο για «ιδιωτική παρακολούθηση». Σήμερα, κατά το μπρίφινγκ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανήλθε στο ζήτημα σημειώνοντας: Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας αυτεπάγγελτα έχει παρέμβει προκειμένου να διερευνήσει τη σχετική καταγγελία. Και έχει ζητήσει τη συνδρομή σε τεχνικό επίπεδο της αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής, της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών. Συνολικά για το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί θέλω να πως ότι οι ελληνικές αρχές δεν χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα λογισμικά τα οποία περιγράφονται στις καταγγελίες αυτές και ως εκ τούτου το ελληνικό δημόσιο δεν συναλλάσσεται με καμία από τις εταιρείες που κατασκευάζουν ή εμπορεύονται τέτοιου είδους λογισμικά. Παρόλα αυτά, πρόκειται για μια σοβαρή καταγγελία και ορθώς η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, σε ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου παρενέβη αυτεπάγγελτα για να διερευνήσει το όλο θέμα.

https://www.efsyn.gr/politiki/antipolit ... otakis-kai
0 .
Αν ο κομπλεξισμός ήταν άθλημα, κάποιοι θα είχαν πάρει πανηγυρικά το πρωτάθλημα.

vallon
Supreme poster
Supreme poster
Δημοσιεύσεις: 14177

Re: Παρακολούθηση Κουκάκη: Βαρύτατα εκτεθειμένοι Μητσοτάκης και κυβέρνηση

Δημοσίευσηαπό vallon » 16 Απρ 2022, 05:48

παρακράτος με υπογραφή κούλη
τι άλλο να περιμένεις;
μετά τα χαρτζιλίκια επιδόματα για τη βενζίνη...
0 .
Αν ο κομπλεξισμός ήταν άθλημα, κάποιοι θα είχαν πάρει πανηγυρικά το πρωτάθλημα.

vallon
Supreme poster
Supreme poster
Δημοσιεύσεις: 14177

Re: Παρακολούθηση Κουκάκη: Βαρύτατα εκτεθειμένοι Μητσοτάκης και κυβέρνηση

Δημοσίευσηαπό vallon » 16 Απρ 2022, 05:50

Τι δηλώνει ο δημοσιογράφος μετά τις αποκαλύψεις για παρακολούθησή του

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνει η υπόθεση παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, έπειτα από το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των Reporters United που εκθέτει ανεπανόρθωτα τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Ο Θανάσης Κουκάκης, μέσω Twitter, αφού ευχαριστεί τους δημοσιογράφος για τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα και τις ενώσεις για τη στήριξή τους, τονίζει με νόημα ότι αναμένει τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να τον καλέσει, κάτι που ο ίδιος έχει αιτηθεί από την Τετάρτη.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει να ψεύδεται και είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει την κοινή γνώμη.

Αναλυτικά: Οι @Reporters_gr αποκαλύπτουν σήμερα έγγραφα που τεκμηριώνουν πως η παρακολούθηση μου έγινε από την ΕΥΠ για λόγους «εθνικής ασφαλείας». Ξεκίνησε στις 20/6/2020 και διεκόπη στις 12/8/2020, την ημέρα που υπέβαλα καταγγελία στην ΑΔΑΕ ότι με παρακολουθούν! Το θεσμικά αδιανόητο. Για να μην μου γνωστοποιήσει η ΑΔΑΕ ότι είχα τεθεί υπό παρακολούθηση, η κυβέρνηση προχώρησε στις 31 /03/2021 στην τροποποίηση του νόμου της Αρχής ο οποίος ίσχυε για 27 χρόνια! Μετά την πρώτη παρακολούθηση και σχεδόν ένα χρόνο μετά, επιμολύναν το κινητό μου με το λογισμικό Predator της εταιρείας Cytrox (Intellexa). Αυτή ήταν η δεύτερη συνεχόμενη παρακολούθηση μου, η οποία όμως εντοπίστηκε πρώτη χρονικά με τη βοήθεια του @Citizenlab. Τα δημοσιεύματα των @insidestory και @Reporters_gr είναι τεράστιες δημοσιογραφικές επιτυχίες και ευχαριστώ ολόψυχα τους @e_triantafillou @telloglou @Chondrogiannos και @boublis που με την δουλειά του απέδειξαν πως δεν με παρακολουθούσαν «ιδιώτες», αλλά η ΕΥΠ. Δυστυχώς περιμένω ακόμη από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Β. Πλιώτα να με καλέσει, κάτι που έχω αιτηθεί από την Τετάρτη. Θα αναμένω επίσης από την εισαγγελέα επόπτη της ΕΥΠ Βασιλική Βλαχου να τεκμηριώσει τους λόγους που υπέγραψε την παρακολούθησή μου. Πλέον η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει να ψεύδεται και υποχρεούται να ενημερώσει την κοινή γνώμη, σε Ελλάδα και εξωτερικό, γιατί «καταχράστηκε την εξουσία της» : ζητώντας την παρακολούθηση μου και νομοθετώντας για να αποκρύψει την παρακολούθηση. Σας ευχαριστώ όλους για την υποστήριξη. Ευχαριστώ το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και τις ξένες ενώσεις Τύπου.

https://www.efsyn.gr/tehnes/media/34016 ... ythisi-toy
0 .
Αν ο κομπλεξισμός ήταν άθλημα, κάποιοι θα είχαν πάρει πανηγυρικά το πρωτάθλημα.

vallon
Supreme poster
Supreme poster
Δημοσιεύσεις: 14177

Re: Παρακολούθηση Κουκάκη: Βαρύτατα εκτεθειμένοι Μητσοτάκης και κυβέρνηση

Δημοσίευσηαπό vallon » 16 Απρ 2022, 05:51

ρε σεις

ποιος είναι αυτός ο κουκάκης και γιατί τον παρακολουθούσε η ευπ;
ετσι για την ιστορία να μάθουμε κι εμείς τι γίνεται


γιανόπουλααααααα
λέγε ρε που είσαι νεοδημοκράτης
γιατί παρακολουθούσατε τον άνθρωπο;
0 .
Αν ο κομπλεξισμός ήταν άθλημα, κάποιοι θα είχαν πάρει πανηγυρικά το πρωτάθλημα.

vallon
Supreme poster
Supreme poster
Δημοσιεύσεις: 14177

Re: Παρακολούθηση Κουκάκη: Βαρύτατα εκτεθειμένοι Μητσοτάκης και κυβέρνηση

Δημοσίευσηαπό vallon » 16 Απρ 2022, 13:56

γαργάρα το κάνανε τα νεοφιλ υποΟντα του φορουμ ε;
0 .
Αν ο κομπλεξισμός ήταν άθλημα, κάποιοι θα είχαν πάρει πανηγυρικά το πρωτάθλημα.


Επιστροφή σε “Εσωτερική Πολιτική”