Επειδή όμως έζησα σε δικτατορία, τι ακριβώς συμβαίνει σ ένα τέτοιο πολίτευμα;
1. Εφαρμόζεται ο νόμος και η τάξη.
Δηλαδή;
Δεν έχει το δικαίωμα το κάθε τσογλάνι από την Εκάλη (που ο πατέρας και η μάνα του δεν ξέρουν τι έχουν) να βουτάει ένα μπουκάλι βενζίνη και να καίει το αυτοκίνητο του κάθε πολίτη που το αγόρασε με στερήσεις και που πιθανά ακόμα να το χρωστάει.
Δεν έχει δικαίωμα ο κάθε συνδικαλιστής (υπάλληλος της εργοδοσίας) να κατεβάζει τα κουτορνίθια τους εργάτες σε απεργία προκειμένου να εξυπηρετηθούν ύποπτα συμφέροντα πχ Οι καλύτερα αμειβόμενοι εργάτες ήταν οι εργάτες της Ζώνης του Περάματος, οι εργαζόμενοι στα ναυπηγία (ηλεκτροσυγκολλητές, ελασματουργοί, τορναδόροι κλπ) οικονόμαγαν λεφτά με ουρά, από αυτούς ζούσε όλος ο Πειραιάς. Έρχονται οι συνδικαλισταράδες και με ψέματα την μια τα μέτρα ασφαλείας, την άλλη οι αυξήσεις μισθών, την τρίτη η μείωση ωρών εργασίας και πάει λέγοντας.... με το που έμπαινε πλοίο σε δεξαμενή κήρυσσαν απεργία.... το πλοίο όμως είχε ναύλους που έτρεχαν και για κάθε μέρα απεργίας χανόντουσαν χοντρά λεφτά.... έτσι λοιπόν οι πλοιοκτήτες σταμάτησαν να φέρνουν τα πλοία τους για επισκευή στο Πέραμα. Οι επιχειρήσεις που έκαναν επισκευές τα μάζεψαν και πήγαν Αλβανία, Τουρκία, Ρουμανία, Βουλγαρία κλπ . Σήμερα στο Πέραμα η φτώχια δεν έχει όριο, αν μπεις σε καφενείο και φωνάξεις θέλω ένα ηλεκτροσυγκολλητή θα σηκωθούν 15 και θα μειοδοτήσουν σε τιμή για να δουλέψουν.
ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑΞΗ λοιπόν.
2. ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Στα καθεστώτα αυτά δεν υπάρχουν κλέφτες, μπορείς να κοιμάσαι με τα παράθυρα ανοικτά το καλοκαίρι και να ξέρεις ότι κανείς δεν θα πηδήξει μέσα να σε κακοποιήσει
3. ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ
Το κράτος αναλαμβάνει να σου προσφέρει Παιδεία, υγεία, κλπ κοινωνικές παροχές σε υψηλότατα επίπεδα.
4. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
Ο κάθε πολίτης δικαιούται να έχει εργασία και έχει εργασία πχ ο Ι Μεταξάς διερχόταν με μια ομάδα στελεχών υπουργείων και αστυνομικών κάθε μήνα τις επιχειρήσεις μιας μιας περιοχής:
"Καλημέρα σας"
"Καλημέρα κύριε Πρόεδρε."
"Πως πάνε οι δουλειές;"
"Κύριε Πρόεδρε δυσκολευόμαστε ..... κλπ"
"Πόσους εργαζόμενους έχετε;"
" Εγώ ή γυναίκα μου η κόρη μου και δύο εργάτες."
"Μέχρι την άλλη βδομάδα θα προσλάβετε ακόμα δύο εργάτες" γύριζε στον αστυνομικό "Σημειώστε παρακαλώ να κάνετε έλεγχο σε επτά ημέρες και να αναφέρετε σχετικά στον υπάλληλο του υπ εργασίας.".
"Καλημέρα σας και καλές δουλειές".
Αυτός είναι ένας διάλογος όπως μου τον μετέφερε ένα γεροντάκι που διατηρούσε μαγαζί, φυσικά μόλις έβγαινε από το μαγαζί ο ΙΜ ο μαγαζάτορας έβαζε ταμπέλα "ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΡΓΑΤΗΣ".

ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ
Όλοι είχαν δικαιώματα, αν ένας πολίτης νόμιζε ότι το κράτος τον αδικούσε, δεν είχε παρά να πάει να παραπονεθεί στον Δ/ντή αν εμπαιζόταν ακόμα στον ανώτερο μέχρι τον ίδιο τον Πρόεδρο της κυβέρνησης. Για να σου δώσω ένα μέτρο του τι συμβαίνει. Στην Νίκαια Δήμαρχος ήταν ο Πλυτζανόπουλος (ανηψούδι αυτού που συμμετείχε στο μπλόκο). Ο Δήμαρχος πήγε στο Γυμνάσιο Νικαίας και έπιασε αυτούς που τελείωναν τους είπε "Όποιος από εσάς θέλει εργασία, θα έρθει χωρίς την μεσολάβηση κανενός θα χτυπήσει την πόρτα του γραφείου μου και θα μου ζητήσει να δουλέψει". Γνωρίζω άνθρωπο που έτσι ακριβώς έπιασε δουλεία στο Δημοτολόγιο του Δήμου.
Στον Δήμο Κερατσινίου υπήρχε ένας νέος άνθρωπος που είχε πάθει εργατικό ατύχημα σε βαφή μετάλλων (πατέρας τριών παιδιών), είχε μείνει ακίνητος (πείναγαν, τους συντηρούσε η γειτονιά), έπιασε η γειτονιά τον Δήμαρχο Δαβάκη και του το είπε, τον επισκέφτηκε στο σπίτι του διαπίστωσε το πρόβλημα, τον προσέλαβε φύλακα παιδικής χαράς και κάθε πρωί έστελνε την μερσεντές του να τον πάρει ο οδηγός του από το σπίτι του και να τον πάει στην Παιδική Χαρά και το μεσημέρι να τον επιστρέψει. Φρόντισε με λεφτά του Δήμου να τον στείλει σε γιατρούς και τον έκανε καλά ( την ιστορία με πολλές ακόμα λεπτομέρειες μου την διηγήθηκε ο ίδιος ο ευεργετηθείς).
Αυτά που σου λέω είναι αδύνατον να συμβούν στις "δημοκρατίες" σας.
Τι συμβαίνει στις δημοκρατίες θα σου γράψω αν και νομίζω ότι όλοι ξέρουμε.
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Τελειώνουμε σήμερα ότι δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το ΕΑΜ. Είναι δική μας επιλογή οι Πρέσπες».