Green Dragon έγραψε:Diego έγραψε:Είμαι υπέρ της μείωσης της φορολογίας γενικά για όλους, στο ελληνικό κράτος.Ο φραγκάτος, δε θα πληρώσει γιατί θα πάει τα λεφτά σε φορολογικό παράδεισο έτσι κι αλλιώς, επομένως κατ εμέ, καλύτερα δώσε του κίνητρα να τα φέρει εδώ τα φράγκα όπως και να δώσεις κίνητρα στον μικρομεσαίο να καταναλώσει και κίνητρα στην επιχείρηση να προσλάβει κόσμο.
Το συλλογιστικό αυτό λάθος με τους πλούσιους που δεν πρέπει να φορολογούνται για να μην πάνε τα λεφτά τους έξω γίνεται εδώ και δεκαετίες και βλέπουμε που μας οδήγησε. Η λύση για να μην πηγαίνουν τα λεφτά τους έξω δεν είναι να μην τους φορολογείς αλλά να μην τους το επιτρέπεις (περιορισμοί στις κινήσεις κεφαλαίων). Για το ΦΠΑ και τους φόρους στους μικρομεσαίους συμφωνώ. Το ΦΠΑ θα έπρεπε να καταργηθεί σταδιακά και να επανέρχεται μόνο σε περιόδους μεγάλου πληθωρισμού για την τιθάσευσή του αφού μόνο σαν τέτοιο εργαλείο μπορεί να προσφέρει.
Σχετικά με τις επιχειρήσεις θέλω αφορολόγητο όριο και κλιμακωτή φορολογία όπως και για τα φυσικά πρόσωπα για να μειωθεί το πλεονέκτημα του μεγέθους.Εδώ όμως ανοίγουμε συζήτηση για την βέλτιστη δομή του καπιταλισμού που ίσως θα πρέπει να γίνει στην κατηγορία 'Οικονομία'.
Στην Αγγλία ισχύει αυτό δηλ εφαρμόζεται και το ξέρω καλά γιατί κάποτε έκανα κάποια σεμινάρια και μελετούσα το φορολογικό τους συστημα που έχει και μηδενικό φπα σε είδη βασικής ανάγκης και ελάχιστες εισφορές ασφαλιστικές για μικρούς ΕΕ.
Στο ΦΠΑ ρε όμως στηρίζεται ένα ολόκληρο σύστημα κοινωνικών δαπανών, θεωρείται πετυχημενος φόρος στην Ευρώπη και δεν εφαρμόζεται πχ από όσο ξέρω στη δύση στις ΗΠΑ μόνο, παρά σε πολιτείες ως ένας χαμηλός φόρος επί του τζίρου, εκεί όμως έχουν ένα πολύ αποτελεσματικό σύστημα επί του φόρου ατομικών εισοδημάτων, ενώ τα εταιρικά κέρδη και τα κεφαλαιακά κέρδη είναι πολύ ευνοημένα .
Είναι πετυχημένος ο ΦΠΑ γιατί είναι αποτελεσματικός μια και φορολογεί τις συναλλαγές στην πηγή τους , ως ένας φόρος επί της προστιθέμενης παραγόμενης αξίας και του ΑΕΠ, που όσο υπάρχει ανάπτυξη τόσο πιο πολλά μπορεί να ξοδέψει το κράτος για κοινωνικές παροχές. Δεν ελέγχει τον πληθωρισμό τον αυξάνει αντίθετα, αλλά σε εποχές ανάπτυξης δεν είναι κακό.
Η νεοφιλ ΕΕ θέλει σύγκλιση στον ΦΠΑ σε όλες τις χώρες για να μην υπάρχει υποτίθεται αθέμιτο πλεονέκτημα ανταγωνισμού μεταξύ των χωρών , ως μια δοξασία για ένα φανταστικό μέλλον όπου υποτίθεται όλες οι χώρες θα γίνουν το ίδιο ανταγωνιστικές και θα συγκλίνουν οι οικονομίες τους πλήρως
Εδώ έχει ένα πίνακα τι ισχύει σε πολλές χώρες και στις χώρες της ΕΕ. Όλες στην ΕΕ έχουν διαφοροποιημένους ΦΠΑ με βάση τις οικονομίες τους και κλίμακες με πολλά είδη με πολύ χαμηλότερο ΦΠΑ
http://en.wikipedia.org/wiki/Value-adde ... pean_Union