Αριστερές αστειότητες

Τα θέματα εσωτερικής πολιτικής.
Άβαταρ μέλους
nemo
Supreme poster
Supreme poster

Re: Αριστερές αστειότητες

Δημοσίευσηαπό nemo » 08 Απρ 2019, 15:31

Τα καλυτερα παραμυθια ειναι αυτα που μας λεει οταν δεν διαβαζει
0 .
το απόλυτο ένα που συχαίνομαι είναι οι αυταπάτες
επειδη είναι και ο λόγος της ύπαρξής μου

Άβαταρ μέλους
pluton
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό pluton » 09 Απρ 2019, 13:00

Εικόνα

LavrentisBeria‏ @LavrentisBeria4 · Mar 30

«Ποιό κάθαρμα υπέγραψε αυτή τη Συμφωνία» ξεσπασε ο πρωθυπουργός.

:D :D :D :D :D
0 .
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Τελειώνουμε σήμερα ότι δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το ΕΑΜ. Είναι δική μας επιλογή οι Πρέσπες».

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 09 Απρ 2019, 17:16

Λαχουρένιος έγραψε:Αυτοι που λες δεν ειναι αναρχικοι τοτε. Το να σαι αναρχικος ή κατι αλλο ειναι συγκεκριμενο αλλιως χανουν το νοημα οι λεξεις τους.

Η ιδεολογία είναι συγκεκριμένη Λαχουρένιε. Στην πραγματική ζωή δε βρίσκω κανένα νόημα το να δηλώνει κάποιος "αναρχικός" ή "κομμουνιστής" πχ.
Θεωρώ πιο τίμιο και δόκιμο να λες ότι πιστεύω στο σύστημα της αναρχίας ή του κομμουνισμού αλλά να γνωρίζεις ταυτόχρονα ότι η πραγματικότητα δε σου επιτρέπει να είσαι κάτι παραπάνω πέρα από το να πετάς μολότοφ ή να ψηφίζεις ΚΚΕ αντίστοιχα. Αυτά δε σε καθιστούν ούτε αναρχικό ούτε κομμουνιστή.
Δεν υπάρχει για μένα αυτό που λες "το να είσαι αναρχικός..." ή το να είσαι "κομμουνιστής" αφού μιλάμε εκ των πραγμάτων για δύο ανεφάρμοστες θεωρίες. Άλλο τι (μπορώ να) "είμαι" και άλλο πού πιστεύω σε ένα ιδανικό πλαίσιο.
Οπότε δεν ξέρω καν αν υπάρχει κάποιο νόημα μιλώντας για αυτές τις δυο ιδεολογίες για να ανησυχούμε μήπως χαθεί και το νόημα κιόλας.
Οι ορισμοί είναι αυστηροί και χρήσιμοι μόνο αν μιλάμε σε ακαδημαϊκό επίπεδο, σε επίπεδο ιστορικής μελέτης ή ασχολούμαστε με την επιστήμη της κοινωνιολογίας.

Λαχουρένιος έγραψε:Λογικο ειναι γιατι δεν εισαι κομμουνιστρια αλλα κεντροαριστερη οποτε ψηφιζεις τον ΣΥΡΙΖΑ που ειναι και αυτος κεντροαριστερος.

Κομμουνίστρια δεν είμαι (και αυτό είναι το λογικό :laugh1: ) αλλά σέβομαι την ιδεολογία του κομμουνισμού ως ιδεολογία και μόνο. Ως εκεί.
Κάποιος ας πούμε που είναι κομμουνιστής τι διαφορά έχει από μένα; Ότι ψηφίζει ΚΚΕ;

Να στο θέσω αλλιώς.
Όποιος ψηφίζει ΚΚΕ, είναι κομμουνιστής;
Όποιος είναι κομμουνιστής, ψηφίζει ΚΚΕ;
Αυτό σημαίνει "είμαι κομμουνιστής";

Λαχουρένιος έγραψε: εγραψες οτι ο ΣΥΡΙΖΑ ανασυγκροτησε την αριστερη ιδεολογια. Ετσι ξεκινησε η κουβεντα.

Δεν έγραψα πουθενά κάτι τέτοιο. Μάλλον παρανόησες.
Ξαναδιάβασε τι έγραψα.
Εσύ κομματικοποίησες τη συζήτηση και έμπλεξες και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Εγώ αναφέρθηκα γενικά στον χώρο της αριστεράς. Η αριστερά δεν έχει σχέση μόνο με τον χώρο της πολιτικής.
Είναι μια γενικότερη κουλτούρα και σε αυτήν αναφέρθηκα.
0 .

Άβαταρ μέλους
nemo
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό nemo » 09 Απρ 2019, 19:49

bizeli έγραψε:
Λαχουρένιος έγραψε:Αυτοι που λες δεν ειναι αναρχικοι τοτε. Το να σαι αναρχικος ή κατι αλλο ειναι συγκεκριμενο αλλιως χανουν το νοημα οι λεξεις τους.

Η ιδεολογία είναι συγκεκριμένη Λαχουρένιε. Στην πραγματική ζωή δε βρίσκω κανένα νόημα το να δηλώνει κάποιος "αναρχικός" ή "κομμουνιστής" πχ.
Θεωρώ πιο τίμιο και δόκιμο να λες ότι πιστεύω στο σύστημα της αναρχίας ή του κομμουνισμού αλλά να γνωρίζεις ταυτόχρονα ότι η πραγματικότητα δε σου επιτρέπει να είσαι κάτι παραπάνω πέρα από το να πετάς μολότοφ ή να ψηφίζεις ΚΚΕ αντίστοιχα. Αυτά δε σε καθιστούν ούτε αναρχικό ούτε κομμουνιστή.
Δεν υπάρχει για μένα αυτό που λες "το να είσαι αναρχικός..." ή το να είσαι "κομμουνιστής" αφού μιλάμε εκ των πραγμάτων για δύο ανεφάρμοστες θεωρίες. Άλλο τι (μπορώ να) "είμαι" και άλλο πού πιστεύω σε ένα ιδανικό πλαίσιο.
Οπότε δεν ξέρω καν αν υπάρχει κάποιο νόημα μιλώντας για αυτές τις δυο ιδεολογίες για να ανησυχούμε μήπως χαθεί και το νόημα κιόλας.
Οι ορισμοί είναι αυστηροί και χρήσιμοι μόνο αν μιλάμε σε ακαδημαϊκό επίπεδο, σε επίπεδο ιστορικής μελέτης ή ασχολούμαστε με την επιστήμη της κοινωνιολογίας.

Λαχουρένιος έγραψε:Λογικο ειναι γιατι δεν εισαι κομμουνιστρια αλλα κεντροαριστερη οποτε ψηφιζεις τον ΣΥΡΙΖΑ που ειναι και αυτος κεντροαριστερος.

Κομμουνίστρια δεν είμαι (και αυτό είναι το λογικό :laugh1: ) αλλά σέβομαι την ιδεολογία του κομμουνισμού ως ιδεολογία και μόνο. Ως εκεί.
Κάποιος ας πούμε που είναι κομμουνιστής τι διαφορά έχει από μένα; Ότι ψηφίζει ΚΚΕ;

Να στο θέσω αλλιώς.

Λαχουρένιος έγραψε: εγραψες οτι ο ΣΥΡΙΖΑ ανασυγκροτησε την αριστερη ιδεολογια. Ετσι ξεκινησε η κουβεντα.

Ξαναδιάβασε τι έγραψα.
Εγώ αναφέρθηκα γενικά στον χώρο της αριστεράς. Η αριστερά δεν έχει σχέση μόνο με τον χώρο της πολιτικής.

προσυπογράφω για τον βαθμό αντίληψης
κανονικα η αριστερα πρωτα ειναι κουλτουρα και μετα ιδεολογια
αν και σηκωνει πολλες ερμηνειες το παραπανω
0 .
το απόλυτο ένα που συχαίνομαι είναι οι αυταπάτες
επειδη είναι και ο λόγος της ύπαρξής μου

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 09 Απρ 2019, 21:30

bizeli έγραψε:Η ιδεολογία είναι συγκεκριμένη Λαχουρένιε. Στην πραγματική ζωή δε βρίσκω κανένα νόημα το να δηλώνει κάποιος "αναρχικός" ή "κομμουνιστής" πχ.

Ο κομμουνισμος δεν ειναι ανεφαρμοστος. Εφαρμοστηκε το 17-91 σε παρα πολλες χωρες του κοσμου και εφαρμοζεται μεχρι σημερα σε Κουβα και ΒΚ. Μπορεις να πεις οτι η εφαρμογη απεδειξε οτι το συστημα ειναι μπουρδα. Αυτο ειναι θεμα συζητησης αλλα το γεγονος ειναι οτι σαν συστημα εχει δοκιμαστει και δοκιμαζεται ειτε μας αρεσει ειτε οχι.

Αναρχικη κοινωνια δεν εχει υπαρξει σε επιπεδο κρατος αλλα υπαρχει αναρχικο κινημα με συγκεκριμενη ιστορια και δραση. Δεν ειναι κατι αφηρημενο.

Επειδη δεν σε εκφραζουν οι συγκεκριμενοι πολιτικοι χωροι δεν σημαινει πως δεν υπαρχουν.

Ενταξει και γω σεβομαι την φιλελευθερη ιδεολογια. Ο Λοκ, ο Βολταιρος, ο Ανταμ Σμιθ και αλλοι ηταν σπουδαια μυαλα για την εποχη τους και πολλα αιτηματα του πολιτικου φιλελευθερισμου παραμενουν επικαιρα. Η Γαλλικη Επανασταση οπως και η Ελληνικη ηταν φιλελευθερες και πηγαν τον κοσμο μπροστα. Αντιστοιχα σεβομαι μεχρι ενος σημειου τους αναρχικους και τους σοσιαλδημοκρατες (οχι τους σημερινους) για αλλους λογους.

Αλλο σεβομαι και αλλο ειμαι ομως.

Να στο θέσω αλλιώς.

Πανω κατω ναι. Το ιδιο ισχυει για ολους τους χωρους. Αλλοι κομμουνιστες ειναι περισσοτερο μαχητικοι, συνδικαλιζονται, πανε σε πορειες, ειναι γραμμενοι στο Κομμα κλπ. Αλλοι οπως εγω περιοριζομαστε κυριως στην ψηφο.

Η πολιτικη ιδεολογια εχει να κανει με το πως τοποθετεισαι σε συγκεκριμενα πολιτικα ζητηματα, δεν ειναι κατι φλου. Φυσικα δεν ειναι ολοι οι ψηφοφοροι του ΚΚΕ το ιδιο συνειδητοποιημενοι. Για αυτο λεω ''πανω κατω''.

Για να μαι πιο ακριβης, κομμουνιστης ειναι οποιος δεχεται την θεωρια του Μαρξ και του Λενιν. Ειναι κατι πολυ συγκεκριμενο. Δεν ξερω γιατι το θεωρεις δυσκολο να οριστει.

Ξαναδιάβασε τι έγραψα.

Δεν γινεται να μην το κομματικοποιησω γιατι καθε ιδεολογικος χωρος αντιπροσωπευεται απο συγκεκριμενα κομματα. Αυτα στην περιπτωση της αριστερας ειναι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Μπορεις να το ξεχειλωσεις και να συμπεριλαβεις και το ΠΑΣΟΚ. Το Ποταμι δεν το αναφερω γιατι ειναι πεθαμενο πια το ιδιο και η εξ/βουλευτικη αριστερα.

Εκεινο που εχει αλλαξει τα τελευταια χρονια στην αριστερα ειναι η ραγδαια ανοδος του ΣΥΡΙΖΑ, οποτε ειναι ευλογο που αναφερθηκα εκει.

Τοσα ποστ ανταλλαξαμε σχετικα με το αν ο ΣΥΡΙΖΑ ανανεωσε την αριστερη ιδεολογια ή οχι και δεν υπηρχε προβλημα. Στην μεση της συζητησης καταλαβες οτι παρεξηγησα.

Οποτε θα θελα να γινεις πιο συγκεκριμενη σε αυτα που εγραφες για να μπορεσω να καταλαβω
0 .

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 09 Απρ 2019, 23:08

Λαχουρένιος έγραψε:Μπορεις να πεις οτι η εφαρμογη απεδειξε οτι το συστημα ειναι μπουρδα.

Αυτό.

Λαχουρένιος έγραψε:Αναρχική κοινωνια δεν εχει υπαρξει σε επιπεδο κρατος αλλα υπαρχει αναρχικο κινημα με συγκεκριμενη ιστορια και δραση. Δεν ειναι κατι αφηρημενο.

Δεν είπα ότι είναι κάτι αφηρημένο, είπα ότι είναι ανούσιο εφόσον δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ κράτος χωρίς αρχή.

Λαχουρένιος έγραψε: Επειδη δεν σε εκφραζουν οι συγκεκριμενοι πολιτικοι χωροι δεν σημαινει πως δεν υπαρχουν.

Βρε ότι υπάρχουν, υπάρχουν. Τι εξυπηρετούν δεν ξέρω.

Λαχουρένιος έγραψε: και γω σεβομαι την φιλελευθερη ιδεολογια. Ο Λοκ, ο Βολταιρος, ο Ανταμ Σμιθ και αλλοι ηταν σπουδαια μυαλα για την εποχη τους και πολλα αιτηματα του πολιτικου φιλελευθερισμου παραμενουν επικαιρα. Η Γαλλικη Επανασταση οπως και η Ελληνικη ηταν φιλελευθερες και πηγαν τον κοσμο μπροστα. Αντιστοιχα σεβομαι μεχρι ενος σημειου τους αναρχικους και τους σοσιαλδημοκρατες (οχι τους σημερινους) για αλλους λογους.

Αλλο σεβομαι και αλλο ειμαι ομως.

Το ίδιο λέμε.
Δεν μπορείς να "είσαι" κάτι που δεν υφίσταται.

Λαχουρένιος έγραψε: Πανω κατω ναι. Το ιδιο ισχυει για ολους τους χωρους. Αλλοι κομμουνιστες ειναι περισσοτερο μαχητικοι, συνδικαλιζονται, πανε σε πορειες, ειναι γραμμενοι στο Κομμα κλπ. Αλλοι οπως εγω περιοριζομαστε κυριως στην ψηφο.

Αυτό δεν είναι κομμουνισμός. Αυτό μπορεί να το κάνει ο καθένας από οποιονδήποτε πολιτικό χώρο για οποιονδήποτε λόγο.

Λαχουρένιος έγραψε: Η πολιτικη ιδεολογια εχει να κανει με το πως τοποθετεισαι σε συγκεκριμενα πολιτικα ζητηματα, δεν ειναι κατι φλου.

Οκ δεκτό.
Αν θέλεις μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι τα κόμματα είναι φορείς πολιτικών ιδεολογιών και ο ψηφοφόρος ανάλογα την ιδεολογία την οποία ασπάζεται τάσσεται υπέρ ή κατά κάποιου κόμματος.
Αλλά αυτό που λέω εγώ είναι ότι οι ιδεολογίες μπορούν υπάρξουν και χωρίς τα κόμματα. Μπορεί να έχεις και μια δική σου ιδεολογία. Πώς το λένε;

Για να σου δώσω να καταλάβεις πώς βλέπω τα πράγματα θα συμφωνήσω λίγο με αυτόν τον τύπο στην εισαγωγή του:

ΚΡΥΦΟ ΚΕΙΜΕΝΟ: ΕΜΦΑΝΙΣΗ
Χτες το βράδυ, καθώς επέστρεφα σπίτι με το λεωφορείο, είδα ένα παιδάκι να ζωγραφίζει με μαύρο μαρκαδόρο το σήμα των αναρχικών, το Α μέσα σε κύκλο, στην άσπρη επιφάνεια του τοιχώματος του λεωφορείου. Ήταν-δεν-θάταν 20 χρονών ο πιτσιρίκος. Δεν του μίλησα, γιατί θα ήταν μάταιο. Αναρωτήθηκα όμως αν καταλάβαινε καθόλου τί σημαίνει το σύνολο των ιδεών που συμβολίζει το Α μέσα στον κύκλο. Τί θα συνέβαινε στη ζωή του μπόμπιρα αν ξαφνικά αύριο η κοινωνία-του γίνονταν έτσι όπως την ονειρεύονται οι θεωρητικοί του αναρχισμού; Αυτό το ερώτημα βρίσκω οτι δεν το απαντά σωστά κανένας φιλόσοφος, αναρχικός ή μη, κι ο λόγος είναι οτι για να απαντηθεί χρειάζεται γνώση που μέχρι σχετικά πρόσφατα έλειπε. Όλοι οι θεωρητικοί του αναρχισμού γεννήθηκαν, μεγάλωσαν, κι ανέπτυξαν τις ιδέες-τους πριν η γνώση που θα παρουσιάσω παρακάτω γίνει γνωστή και προλάβει ν’ αφομοιωθεί από τους διανοούμενους ανά τον κόσμο.

Πρώτα-πρώτα, ας μου επιτρέψει ο αναγνώστης να αυτοσυστηθώ. Επειδή θα πω μερικά πράγματα που είναι εναντίον της ιδέας της αναρχίας, ο αναγνώστης είναι πολύ πιθανό να με κατατάξει αυτόματα σ’ έναν από κείνους τους “υποστηριχτές του συστήματος”, του στάτους κβο, της “άρχουσας τάξης”. Δεν είμαι όμως από κείνους. Παλιότερα, όταν ήμουν στην ηλικία του μπόμπιρα του λεωφορείου, κατέτασσα τον εαυτό-μου μεταξύ των “αριστερών” — πάντως όχι των κομμουνιστών, ούτε κανενός άλλου πολιτικού σχηματισμού. Ήμουν, έτσι, “αριστερός”, γενικά κι αόριστα. Αργότερα κατάλαβα οτι αυτό που είμαι δεν περιγράφεται με καμία από τις υπάρχουσες πολιτικές ταμπέλες. Είμαι, θα έλεγα, “υποστηριχτής των αδυνάτων”, και μάλιστα από κούνια! Έτσι με είχε ονομάσει η μάνα-μου σαν 6 ή 7 χρονών παιδάκι, για να δικαιολογήσει κάποια πράξη-μου σε κάποια άλλη μητέρα. Δεν ξέρω τί ακριβώς είχα κάνει, αλλά νομίζω είχα δει ένα άλλο παιδί να κάνει κάτι άδικο σε τρίτο παιδί, κ’ εγώ πήρα το μέρος του αδικημένου. Αυτό το μοτίβο συνεχίστηκε σ’ όλη τη μέχρι τώρα ζωή-μου. Τώρα, επειδή στη χώρα-μου η επικρατούσα τάξη ήταν παραδοσιακά των δεξιών–καπιταλιστών, κ’ επειδή επομένως οι αριστεροί ήσαν με το μέρος των αδικημένων–καταπιεσμένων–μη-εχόντων, κλπ., λανθασμένα ταυτοποίησα την έννοια “υποστηριχτής των αδυνάτων” με την έννοια “αριστερός”, αυτό είναι όλο. Αν ζούσα στη Σοβιετική Ένωση των παιδικών-μου χρόνων, όπου οι αριστεροί είχανε το πάνω χέρι, νομίζω πως θα αυτοχαρακτηριζόμουν “δεξιός” (πάλι λανθασμένα). Όμως, πολλά είπα για το άτομό μου. Σκοπός-μου είναι να μιλήσω για τον αναρχισμό, όχι για μένα. Όποιος θέλει να μάθει περισσότερα για το με τί έχω ασχοληθεί μέχρι τώρα στη ζωή-μου, μπορεί να διαβάσει την αρχική-μου ιστοσελίδα. Πάντως θα καταλάβατε ελπίζω, αν τυχαίνει να είστε αναρχικός, οτι σκοπός-μου δεν είναι η διαιώνιση του υπάρχοντος συστήματος, αλλά το ξεσκέπασμα των — άγνωστων σ’ εσάς, πιστεύω — συνεπειών της αναρχίας και του αναρχισμού.
https://www.foundalis.com/soc/anarchia.htm

Λαχουρένιος έγραψε: Για να μαι πιο ακριβης, κομμουνιστης ειναι οποιος δεχεται την θεωρια του Μαρξ και του Λενιν. Ειναι κατι πολυ συγκεκριμενο. Δεν ξερω γιατι το θεωρεις δυσκολο να οριστει.

Δεν είναι δύσκολο να οριστεί στη θεωρία. Στην πράξη σε τι διαφέρει ένας κομμουνιστής από έναν μη κομμουνιστή;
Ότι προσδοκά τον κομμουνιστικό παράδεισο; Περιμένει την ανάσταση νεκρών; Τι κάνει;
Αφού ξέρει ότι δεν πρόκειται να έρθει ποτέ αυτό που ευαγγελίζεται.
Πώς να στο εξηγήσω;
Ας πούμε ένας εθνικιστής έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Τα βλέπεις. Είναι χειροπιαστά. Θεωρεί τους άλλους κατώτερους, πάσχει από προγονοπληξία, είναι ρατσιστής ... τέλος πάντων κάπως εκφράζεται στην πράξη η ιδεολογία του όσο σκατένια και να είναι.
Σήμερα ο κομμουνισμός πώς εκφράζεται σε ένα μη κομμουνιστικό κράτος;
Απλά λες είμαι κομμουνιστής;
Τέσπα, δεν επιμένω. Απλά πιστεύει στον κομμουνισμό.
Οκ, όπως ένα πιστός πιστεύει στο θεό πχ.
Οκ το δέχομαι.

Λαχουρένιος έγραψε: Δεν γινεται να μην το κομματικοποιησω γιατι καθε ιδεολογικος χωρος αντιπροσωπευεται απο συγκεκριμενα κομματα. Αυτα στην περιπτωση της αριστερας ειναι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Μπορεις να το ξεχειλωσεις και να συμπεριλαβεις και το ΠΑΣΟΚ. Το Ποταμι δεν το αναφερω γιατι ειναι πεθαμενο πια το ιδιο και η εξ/βουλευτικη αριστερα.

Εκεινο που εχει αλλαξει τα τελευταια χρονια στην αριστερα ειναι η ραγδαια ανοδος του ΣΥΡΙΖΑ, οποτε ειναι ευλογο που αναφερθηκα εκει.

Ναι αλλά μη λες ότι αναφέρθηκα εγώ. Εσύ αναφέρθηκες.

Λαχουρένιος έγραψε: Τοσα ποστ ανταλλαξαμε ...

:laugh1:

Αυτό θα μπορούσε να είναι άνετα ατάκα για φορουμικό καμάκι.
"Θα μου χαρίσεις το ονοματάκι σου;"

Λαχουρένιος έγραψε: Οποτε θα θελα να γινεις πιο συγκεκριμενη σε αυτα που εγραφες για να μπορεσω να καταλαβω

Δεν μπορώ να στο συγκεκριμενοποιήσω. Όπως είπα γίνεται δειλά δειλά.
Εικόνα

Αυτό που μπορώ να σου πω και το είπα ήδη είναι ότι βλέπω πιο απενοχοποιημένο τον αριστερό χώρο και δεν εννοώ τα κόμματα, στο ξεκαθαρίζω.
Πχ βλέπω πιο άνετα πλέον τους αριστερούς (είτε στον πολιτικό χώρο, είτε στον καλλιτεχνικό χώρο, είτε στον κοινωνικό μας περίγυρο κτλ) να μιλάνε, να τοποθετούνται, να προσδιορίζονται γιατί είχα την εντύπωση ότι για ένα μεγάλο διάστημα είχαν λουφάξει καθώς το να ήσουν αριστερός θεωρούσουν γραφικός ακόμα και κάτι κακό.
Στην απομυθοποίηση της αριστεράς, εκτός των άλλων που είπα σε άλλο ποστ, συνέβαλε επίσης η άνοδος της (ακρο)δεξιάς που είχε μια σταθερή προπαγάνδα εναντίον των αριστερών, που έπειθε και τον πιο ευκολόπιστο, καθώς επίσης και το "σπάσιμο" του αριστερού χώρου σε πιο πολλά αριστερά ρεύματα.
Όλα αυτά αποσταθεροποίησαν και αποδυνάμωσαν τον χώρο της αριστεράς αλλά από την άλλη αυτός ο χώρος που έμεινε κενός για αρκετά μεγάλο διάστημα αισθάνομαι ότι ήρθε η ώρα να ξαναγεμίσει μαθαίνοντας όμως και από τα λάθη του παρελθόντος.
Ποια ήταν τα λάθη πχ;
Για παράδειγμα επί πολλά χρόνια προβάλλονταν αριστερά πρότυπα και πρόσωπα που σήμερα στην Ελλάδα θεωρούνται πουλημένα και δεν μπορούν να σταθούν στη συνείδηση του κόσμου. Πλέον βλέπεις δεν πολυπροβάλλονται τέτοια πρότυπα.
Αντιθέτως, αυτό που προβάλλεται και προωθείται είναι ενέργειες που είναι πχ ενάντια στον ρατσισμό (εφόσον έχουμε και άνοδο ρατσιστικών/φασιστικών στοιχείων). Δλδ το πρόσωπο της αριστεράς είναι περισσότερο ανθρωποκεντρικό παρά πολιτικό όπως ήταν παλιά. Για αυτό είναι και πιο απενοχοποιημένοι οι αριστεροί γιατί "βόλεψαν" και οι συνθήκες να ξαναέρθουν στην επιφάνεια πιο ανανεωμένοι.

Θα μου πεις και παλιά δεν ήταν έτσι; Οι αριστεροί δεν αγωνίζονταν για μια ανώτερη ιδέα;
Δεν ξέρω. Τώρα απλά πιστεύω ότι βρήκαν διαφορετικές ανώτερες ιδέες να υπερασπίζονται εφόσον οι παλιές είναι κάπως παρωχημένες σήμερα αν μπορούμε να το θέσουμε έτσι.
0 .

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 09 Απρ 2019, 23:25

bizeli έγραψε:Το ίδιο λέμε.
Δεν μπορείς να "είσαι" κάτι που δεν υφίσταται.

Υφιστανται, αλλο αν δεν συμφωνεις.

Αλλά αυτό που λέω εγώ είναι ότι οι ιδεολογίες μπορούν υπάρξουν και χωρίς τα κόμματα. Μπορεί να έχεις και μια δική σου ιδεολογία. Πώς το λένε;

Αυτο ειναι πρακτικα απιθανο να συμβει γιατι κανεις δε θα ανακαλυψει τον τροχο εν ετει 2019. Ο,τι μπορει να νομιζεις οτι ειναι δικο σου το εχουν διατυπωσει αλλοι διανοουμενοι (με την ευρεια εννοια) εδω και δεκαετιες μην πω αιωνες.

Δεν είναι δύσκολο να οριστεί στη θεωρία. Στην πράξη σε τι διαφέρει ένας κομμουνιστής από έναν μη κομμουνιστή;

Διαφερει στις αποψεις που εχει σε διαφορα ζητηματα. Αλλοι ειναι του καναπε οπως. Πολλοι συνδικαλιζονται, συμμετεχουν σε απεργιες και διαδηλωσεις. Οχι δεν τα κανει ο καθενας αυτα και οσοι τα κανουν απο αλλους χωρους τα κανουν με δικο τους τροπο και για αλλα θεματα. Αλλος ο κομμουνιστης συνδικαλιστης απο τον πασοκο και παει λεγοντας.

Ας πούμε ένας εθνικιστής έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Τα βλέπεις. Είναι χειροπιαστά. Θεωρεί τους άλλους κατώτερους, πάσχει από προγονοπληξία, είναι ρατσιστής ... τέλος πάντων κάπως εκφράζεται στην πράξη η ιδεολογία του όσο σκατένια και να είναι.

Ουτε ολοι οι εθνικιστες ειναι το ιδιο. Οι περισσοτεροι απλα εχουν συγκεκριμενες ακροδεξιες και ρατσιστικες αποψεις. Λιγοι ειναι οσοι συμμετεχουν σε ταγματα εφοδου.

Γενικοτερα πολιτικα ενεργοι με την στενη εννοια του οροι ειναι μικρο ποσοστο απο ολους τους χωρους. Οι περισσοτεροι εχουν καποιες συγκεκριμενες αποψεις και τους αποκαλουμε σοσιαλιστες, δεξιους κλπ.

Νομιζω εσυ θες να πεις οτι οποιος δεν εχει ενεργη πολιτικη δραση δεν ειναι κατι ιδεολογικα. Το βρισκω υπερβολικο αυτο που λες.

Ναι αλλά μη λες ότι αναφέρθηκα εγώ. Εσύ αναφέρθηκες.

Ειναι σαν να μου λες οτι θα μιλησουμε για αμαξια χωρις να αναφερθουμε σε συγκεκριμενες μαρκες. Δεν μπορεις να μιλησεις για αριστερα χωρις να μιλησεις για ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιθέτως, αυτό που προβάλλεται και προωθείται είναι ενέργειες που είναι πχ ενάντια στον ρατσισμό (εφόσον έχουμε και άνοδο ρατσιστικών/φασιστικών στοιχείων). Δλδ το πρόσωπο της αριστεράς είναι περισσότερο ανθρωποκεντρικό παρά πολιτικό όπως ήταν παλιά. Για αυτό είναι και πιο απενοχοποιημένοι οι αριστεροί γιατί "βόλεψαν" και οι συνθήκες να ξαναέρθουν στην επιφάνεια πιο ανανεωμένοι.

Αυτα υπαρχουν Μπιζελι εδω και 20 χρονια. Τα εγραψα αναλυτικα πριν μερικες σελιδες. Απλως ισως δεν το καταλαβες οτι συνεβαινε πχ και το 2000 επειδη δεν ασχολεισαι με τα πολιτικα.
0 .

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 10 Απρ 2019, 00:09

Λαχουρένιος έγραψε:Αυτο ειναι πρακτικα απιθανο να συμβει γιατι κανεις δε θα ανακαλυψει τον τροχο εν ετει 2019. Ο,τι μπορει να νομιζεις οτι ειναι δικο σου το εχουν διατυπωσει αλλοι διανοουμενοι (με την ευρεια εννοια) εδω και δεκαετιες μην πω αιωνες.

Όχι να είναι δικό σου (παρθενογέννηση και καλά) αλλά αυτά που πιστεύεις να μην ταμπελοποιούνται.
Πχ το να μη θέλεις να υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί στον κόσμο (κοινωνικές τάξεις δλδ) σημαίνει ότι είσαι κομμουνιστής;
Είναι κεκτημένο μόνο των κομμουνιστών αυτό το πράγμα;

Λαχουρένιος έγραψε: Διαφερει στις αποψεις που εχει σε διαφορα ζητηματα. Αλλοι ειναι του καναπε οπως. Πολλοι συνδικαλιζονται, συμμετεχουν σε απεργιες και διαδηλωσεις. Οχι δεν τα κανει ο καθενας αυτα και οσοι τα κανουν απο αλλους χωρους τα κανουν με δικο τους τροπο και για αλλα θεματα. Αλλος ο κομμουνιστης συνδικαλιστης απο τον πασοκο και παει λεγοντας.

Επαναλαμβάνω, επειδή εσύ θέλεις να είμαστε προσκολλημένοι σε ακριβείς ορισμούς ότι αυτό δεν είναι κομμουνισμός.
Όλα αυτά είναι τρόποι ανατροπής/αλλαγής του υπάρχοντος δομημένου πολιτικο/κοινωνικο/οικονομικού συστήματος και εν προκειμένω του καπιταλιστικού προκειμένου να εφαρμοσθεί ο κομμουνισμός (λέμε τώρα).

Θα μπορούσε οποιαδήποτε ιδεολογική ομάδα που δε συμφωνεί με το υπάρχον σύστημα να οργανώνει τρόπους ανατροπής του (ή να είναι μονίμως αρνητικοί) ώστε να εφαρμόσει αυτό που θεωρεί αυτή σωστότερο. Δε μου λέει κάτι αυτό.
Δλδ αν ήταν ανάποδα τα πράγματα και είχαμε κομμουνισμό δεν θα υπήρχαν αντίστοιχα "απεργίες, πορείες, διαδηλώσεις" από άτομα διαφορετικής ιδεολογίας;
Χωρίς να θέλω να ακουστώ αφοριστική και φυσικά αναγνωρίζω την αγωνιστική ιστορία της κομμουνιστικής αριστεράς αλλά οι αγώνες δεν είναι μόνο προνόμιο του κομμουνισμού και ούτε μπορεί μόνο αυτή να τους οικειοποιείται επειδή έχει έναν ιερό σκοπό.
Όλες οι ιδεολογίες (οι οπαδοί τους) θεωρούν ότι αγωνίζονται για κάποιον ιερό σκοπό.
Δεν είναι οι κομμουνιστές οι επίλεκτοι του στάλιν.

Λαχουρένιος έγραψε: Ουτε ολοι οι εθνικιστες ειναι το ιδιο. Οι περισσοτεροι απλα εχουν συγκεκριμενες ακροδεξιες και ρατσιστικες αποψεις. Λιγοι ειναι οσοι συμμετεχουν σε ταγματα εφοδου.

Γενικοτερα πολιτικα ενεργοι με την στενη εννοια του οροι ειναι μικρο ποσοστο απο ολους τους χωρους. Οι περισσοτεροι εχουν καποιες συγκεκριμενες αποψεις και τους αποκαλουμε σοσιαλιστες, δεξιους κλπ.

Νομιζω εσυ θες να πεις οτι οποιος δεν εχει ενεργη πολιτικη δραση δεν ειναι κατι ιδεολογικα. Το βρισκω υπερβολικο αυτο που λες.

Αυτό που λέω είναι το ανάποδο βασικά. Ότι μπορείς να έχεις μια ιδεολογία χωρίς απαραίτητα να έχεις και ενεργή πολιτική ή όποια δράση.
Ακόμα κι ένας ακραίος εθνικιστής. Δεν μας πειράζει η ιδεολογία του. Αρκεί να την κρατά για τον εαυτό του.
Ή αντίστοιχα ένας κομμουνιστής ή αναρχικός. Πιστεύει δεν πιστεύει εκεί που πιστεύει δεν κάνει καμιά διαφορά. Και αν έκανε, θα είχε φανεί τόσα χρόνια που κάνει αγώνες.

Λαχουρένιος έγραψε: Ειναι σαν να μου λες οτι θα μιλησουμε για αμαξια χωρις να αναφερθουμε σε συγκεκριμενες μαρκες. Δεν μπορεις να μιλησεις για αριστερα χωρις να μιλησεις για ΣΥΡΙΖΑ.

Ναι απλά τα κόμματα έρχονται και παρέρχονται. Για αυτό μιλάω πιο γενικά. Αλλιώς θα πάει αλλού η συζήτηση.

Λαχουρένιος έγραψε: Αυτά υπαρχουν Μπιζελι εδω και 20 χρονια. Τα εγραψα αναλυτικα πριν μερικες σελιδες. Απλως ισως δεν το καταλαβες οτι συνεβαινε πχ και το 2000 επειδη δεν ασχολεισαι με τα πολιτικα.

Εντάξει έχω μια ιδέα τι γίνεται γύρω μου. Δε ζω σε γυάλα.
0 .

Άβαταρ μέλους
BaKXOS_Lysios
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό BaKXOS_Lysios » 10 Απρ 2019, 01:04

bizeli έγραψε:Όχι να είναι δικό σου (παρθενογέννηση και καλά) αλλά αυτά που πιστεύεις να μην ταμπελοποιούνται.
Πχ το να μη θέλεις να υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί στον κόσμο (κοινωνικές τάξεις δλδ) σημαίνει ότι είσαι κομμουνιστής;

Το να θέλεις ή να μην θέλεις κάτι δεν αποτελεί "ιδεολογία". Ιδεολογία αρχίζει να αποτελεί κάτι όταν σου προτείνει ένα τρόπο ανάγνωσης μιας κατάστασης (γιατί υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί, ποια τα αίτια) και τι πρέπει να κάνεις για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση. Αυτά τα δύο οφείλεις να τα αποδεχτείς και να τα ακολουθήσεις πλήρως. Αυτό είναι "ιδεολογία". Η "ιδεολογία" δεν αφήνει περιθώρια για διαφορετικούς τρόπους ανάγνωσης και δράσης. Είναι ασφυκτική.
0 .

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 10 Απρ 2019, 07:27

bizeli έγραψε:Όχι να είναι δικό σου (παρθενογέννηση και καλά) αλλά αυτά που πιστεύεις να μην ταμπελοποιούνται.

Ναι, ή αναρχικος. Οι υπολοιποι ειτε θελουν να αφησουν τις ανισοτητες ως εχουν ειτε θελουν να τις αμβλυνουν.
Δεν ειναι θεμα κεκτημενου, ειναι πολιτικη αποψη με επιχειρηματα και αντεπιχειρηματα.

Επαναλαμβάνω, επειδή εσύ θέλεις να είμαστε προσκολλημένοι σε ακριβείς ορισμούς ότι αυτό δεν είναι κομμουνισμός.
Όλα αυτά είναι τρόποι ανατροπής/αλλαγής του υπάρχοντος δομημένου πολιτικο/κοινωνικο/οικονομικού συστήματος και εν προκειμένω του καπιταλιστικού προκειμένου να εφαρμοσθεί ο κομμουνισμός (λέμε τώρα).

Ναι, και? Ακριβως επειδη προσπαθουν να αλλαξουν το συστημα και να το μετατρεψουν σε κομμουνιστικο ειναι κομμουνιστες.

Θα μπορούσε οποιαδήποτε ιδεολογική ομάδα που δε συμφωνεί με το υπάρχον σύστημα να οργανώνει τρόπους ανατροπής του (ή να είναι μονίμως αρνητικοί) ώστε να εφαρμόσει αυτό που θεωρεί αυτή σωστότερο. Δε μου λέει κάτι αυτό.

Οχι, πλην κομμουνιστων και αναρχικων οι υπολοιποι θελουν αλλαγη κυβερνησης ή πολιτευματος οχι οικονομικου συστηματος.

Δλδ αν ήταν ανάποδα τα πράγματα και είχαμε κομμουνισμό δεν θα υπήρχαν αντίστοιχα "απεργίες, πορείες, διαδηλώσεις" από άτομα διαφορετικής ιδεολογίας;

Ειναι πολυ γενικο αυτο που λες γιατι δεν θα αγωνιζονταν ολοι για τους ιδιους σκοπους. Αλλοι μπορει να ηθελαν επιμερους διορθωσεις στον σοσιαλισμο και αλλοι επαναφορα του καπιταλισμου. Οι δευτεροι δεν ειναι το ιδιο με τους πρωτους.

Όλες οι ιδεολογίες (οι οπαδοί τους) θεωρούν ότι αγωνίζονται για κάποιον ιερό σκοπό.

Εγω αναφερομαι στα γεγονοτα, δεν μιλησα ουτε για ιερους σκοπους ειτε για ανιερους. Λεω αντικειμενικα τι πρεσβευει καθε πολιτικος χωρος.

Αυτό που λέω είναι το ανάποδο βασικά. Ότι μπορείς να έχεις μια ιδεολογία χωρίς απαραίτητα να έχεις και ενεργή πολιτική ή όποια δράση.

Οντως αλλα η ψηφος ειναι το μινιμουμ. Δηλαδη το καταλαβαινω καποιος να δηλωνει την χ ιδεολογια αλλα να μην ψηφιζει τιποτα γιατι δεν το εκφραζει καποιος σχηματισμος. Αλλα δεν στεκει να ψηφισει ενα κομμα που πρεσβευει την -χ ιδεολογια. Σαν λεω ειμαι φιλελευθερος και ψηφιζω ΚΚΕ, ή ειμαι αντιφα και ψηφιζω ΧΑ. Ειναι απλο νομιζω.

Ναι απλά τα κόμματα έρχονται και παρέρχονται. Για αυτό μιλάω πιο γενικά. Αλλιώς θα πάει αλλού η συζήτηση.

Ειναι δυσκολο να κανεις αυτην την κουβεντα χωρις κομματα ομως, γιατι αφ'ενος δεν υπαρχει γενικα και αοριστα ''αριστερα'', ''δεξια'' και παει λεγοντας αλλα ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ κλπ και αφ'ετερου τα ιδια τα κομματα παραγουν ιδεολογια.

Εντάξει έχω μια ιδέα τι γίνεται γύρω μου. Δε ζω σε γυάλα.

Δεν το λεω προσβλητικα, απλα το επισημανα δεν φανηκες να γνωριζεις οτι αυτα γινονταν και παλια.
0 .

Επιστροφή σε “Εσωτερική Πολιτική”