mitsokollias έγραψε:Alkiviades έγραψε:
Θα διαφωνήσω. Εφόσον δεν υπάρχουν "υπόγειες συνεννοήσεις" που να μην αποτελούν καρπό κάποιας συγκεκριμένης κατάστασης (οι συνεννοήσεις ΓκΑΠ δηλαδή, που ήλθαν out of the blue) είναι εύκολο να προβλέψεις τι θα γίνει. Λ.χ. για τους τωρινούς έχω προβλέψει massive κωλοτούμπα, ρήξη με τους αριστερούς εντός ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση συνεργασίας με ΝΔ-ποτάμι-πασοκ. Και το τοποθετώ για το ερχόμενο καλοκαίρι. Και αυτήν την πρόβλεψη την έκανα πριν καν ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος, βάσει αυτών που έβλέπα να διαμορφώνονται.
Αν πέσω έξω? Ναι, μπορεί και να πέσω έξω. Αλλά είτε αυτό θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε θα πάει σε πλήρη ρήξη και έξοδο - και ξέρεις καλά ότι αυτό δεν προβλέπεται.
Τι θα μπορούσε να ανατρέψει αυτήν την κατάσταση? Μονο εξωγενείς (εκτός ΕΕ) παράγοντες. Και αυτό είναι τραγικά δύσκολο.
Είδες που δεν είναι δύσκολο, εφόσον τα πράγματα βαίνουν "φυσιολογικά"?
Μπορεί άνετα να κάνει και την κωλοτούμπα χωρίς να έρθει σε ρήξη με τους αριστερούς εντος ΣΥΡΙΖΑ τελικά ή να μην έρθει σε ρήξη αλλά να έρθει το ατύχημα.
Πρόβλεψη όμως σημαίνει να πει κάποιος ότι ξέρεις στις 24 του Ιούνη θα υπογράψουν μνημόνιο Νο3 μέρα μεσημέρι ,με νέο δάνειο 50 δις. Σε τέτοιου τύπου πρόβλεψη μόνο τυχαία μπορεί να πέσει κάποιος μέσα.
Αυτό που γράφεις δεν είναι πρόβλεψη, μαντεία είναι. ΚΑΝΕΙΣ σοβαρός άνθρωπος (μόνο ο Λεβέντης, που έβαλε ο αλεχάνδρο από πάνω ) δεν κάνει μαντείες.
Πρόβλεψη είναι αυτό που λέω εγώ: Παίρνεις τα δεδομένα, τα αναλύεις (και εμείς οι μαρξιστές έχουμε στη διάθεση μας τα καλύτερα εργαλεία ανάλυσης) και κάνεις τις προβολές σου στο μέλλον. Το αν θα πέσεις μέσα ή όχι, εξαρτάται από το πόσο καλά είναι τα εργαλεία σου, πόσο καλά τα χρησιμοποιείς (κυρίως αυτό) και πόσο τα δεδομένα δεν αλλάζουν από παράγοντες που δεν είναι δυνατό να προβλεφθούν (περίπτωση γκαπ).
αλλά στην δουλειά μου κάνω προβλέψεις συνέχεια - αναγκαστικά. Ε, έχω βγάλει όνομα ότι γενικώς πέφτω μέσα σε ότι διακινδυνεύω να προβλέψω δημόσιο (δια άρθρων ενυπόγραφων). Εντάξει, το κάνω μόνο εφόσον είμαι αρκετά πεπεισμένος, αλλά σπάνια πέφτω έξω και σχεδόν ποτέ εντελώς έξω.
Βεβαίως στο βόθρουμ έκανα προβλέψεις επί παντός επιστητού, ακόμη και μαντείες και λογικό είναι να έχω πέσει καμια δεκαριά φορές έξω. Εξάλλου, ακόμη κι όταν τους έγραφα "κυκλοφορεί η τάδε φήμη στα δημοσιογραφικά γραφεία, την οποία δεν υιοθετώ, αλλά σας την αναφέρω επειδή υπέπεσε στην αντίληψη μου", βγαίνανε μετά τα γνωστά μογγολάκια και λέγανε χαχα, κι άλλη πρόβλεψη λένιν, χαχαχα. Ε, εντάξει, με καθυστερημένα δε μπορώ να μιλώ, ναι?
Περι μαντιειών: λ.χ. το ποσοστό των εκλογών είναι μισό πρόβλεψη-μισή μαντεία και η πλάκα είναι (τόχες διαβάσει το άρθρο μου το Γενάρη?) τα αποτελέσματα των εκλογών τα έπιασα με αποκλίσεις <1%, καλύτερα από οποιοδήποτε δημοσκόπο