μερικές σκέψεις και στοιχεία για αυτη την κατασκευή:
1) ο μαγνητικός ρότορας μοιάζει με αυτόν που έχουν τα δυναμό Permanent Magnet Generator ή με αυτά που έχουν οι ανεμογεννήτριες. στην εφαρμογή αυτή αντί να γυρίζει ο αέρας τον μαγνητικό ρότορα γυρίζει ηλεκτρομαγνητικό πεδίο.
2) μπορει να συγκρίνει κάποιος πόσο είναι το ρεύμα εισόδου που τροφοδοτώ το μοτέρ και την σχέση με το ρεύμα εξόδου απο τους 2 συλλέκτες-μετασχηματιστές. το ρεύμα εξόδου είναι 0.9W με φορτίο την λάμπα LED.
θα μπορούσα να προσθέσω ακόμα 2 συλλέκτες-μετασχηματιστές για να φτάσω το ρεύμα εξόδου περίπου 1.8W
έτσι καταλαβαίνουμε πως με είσοδο ηλεκτρικής ενέργειας 2Watt αυτό το μοτέρ με την λειτουργία του επιστρέφει τα 1.8W σε φως-λάμπα LED.
3) απο την κατασκευή αυτή γεννούνται ερωτήματα: θα μπορούσε να βελτιωθεί ωστε να παράγει περισσότερο ρεύμα; η απάντηση δεν είναι εύκολη. το επαγωγικο ρεύμα που συγκεντρώνουν τα πηνία συλλέκτες μπορεί να είναι πιο δυνατό όταν οι συλλέκτες βρίσκονται πιο κοντά στον ρότορα, ακόμα και 1 χιλιοστό μπορεί να κάνει την διαφορά.
υπάρχει ο νόμος της φυσικής Lenz Law
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CE%BD%CE%B1%CF%82_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%9B%CE%B5%CE%BD%CF%84%CF%82που θέλει τα πηνία συλλέκτες που βρίσκονται υπο φορτίο (λάμπα) να γίνονται μαγνήτες που φρενάρουν την περιστροφή. έτσι ο ρότορας δεν γυρνά ανεμπόδιστα αλλά με φρένο το μαγνητικό πεδίο του συλλέκτη..
αυτό είναι πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί κατασκευαστές τέτοιων δυναμό.
στην κατασκευή που παρουσιάζω για να μπορεί ο ρότορας να γυρνά και να επιταχύνει πρέπει να οι συλλέκτες να βρίσκονται σε απόσταση μερικών χιλιοστών ωστε η έλξη να μην επηρεάζει την περιστροφή.
γι αυτο τον λόγο τους συλλέκτες-μετασχηματιστές έχω επάνω σε μια λάμα που την βιδωσα στην σωστή απόσταση.
εάν οι μαγνήτες ειναι πιο ισχυροί θα είναι περισσότερο το ρευμα;
γενικά η κατασκευή επιβεβαιώνει τους νόμους της φυσικής και της θερμοδυναμικής και δεν αποδίδει ενέργεια περισσότερη απο αυτή που δέχεται.
είναι πολλοί άνθρωποι που σχεδιάζουν και κατασκευάζουν δυναμό-μοτέρ με στόχο την μετατροπή της ηλεκτρικής ενέργειας, είμαι ένας απο αυτούς που έχουν αυτό το χόμπι.
και είναι μερικά χρόνια που παίρνω μέρος σε παγκόσμιο διαγωνισμό που βραβεύουν τους καλύτερους επαγωγικούς κινητήρες αλλά δεν έχω κερδίσει ποτέ αφού οι άλλες κατασκευές είναι καλύτερες απο τις δικές μου, όμως δεν σταματώ να μαθαίνω και να βελτιώνω.