Ελευθερία λόγου και έκφρασης και παραλογισμός

Πολιτικά συστήματα, πολιτική επιστήμη, πολιτικές ιδεολογίες κλπ.
micro
Basic poster
Basic poster

Re: Ελευθερία λόγου και έκφρασης και παραλογισμός

Δημοσίευσηαπό micro » 09 Νοέμ 2018, 17:19

Ραν ταν πλαν έγραψε:
Λαχουρένιος έγραψε:Με τους ναζι και τον Σταβμαν το νημα οδευει ταχυτητα προς τον καδο, οχι κυριολεκτικα αλλα μεταφορικα αφου εγινε για τα σκουπιδια.

Κριμα Ιτεθ.

Γιατί ρε; Πήρε ακριβώς την τροπή που προσδιορίζει ο τίτλος του. Στη λογική παράλογα, παράδοξα, αντινομίες ή αντιφάσεις ονομάζονται, με την αυστηρή έννοια, οι προτάσεις, ή ο λόγος, που παραβιάζουν τους λογικούς κανόνες.
Βρες στο νήμα μια τοποθέτηση που δεν εμπεριέχει την μη αποδειξιμότητα των παραδόξων, στη βάση του ''ό,τι του φανεί του λωλοστεφανή'', και μετά έλα να προβάλλεις την απαίτηση σου περί λογικών λογισμών από τους συμμετέχοντες. :D
Στην τελική πρόκειται για δικαίωση του ισχυρισμού του ιτεθ περί κυριαρχίας του παραλογισμού πάνω στην λογική. :fico:

οκ ολα αυτα
αλλα δε μου χρωστας μια απαντηση, νομιζεις;
0 .

Άβαταρ μέλους
nemo
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό nemo » 09 Νοέμ 2018, 20:21

τι απαντηση να δωση ο ρατ πλαν ;εκατο τριπλες θα κανει και στο τελος
θα βγαλει την μπαλα εξω και την τελευταια φορα που συναντήθηκε με την αληθεια
ηταν το 1955 απο τοτε διακαως απαγγελει κατηγοριες στο φαντασμα του σταλιν
0 .
το απόλυτο ένα που συχαίνομαι είναι οι αυταπάτες
επειδη είναι και ο λόγος της ύπαρξής μου

micro
Basic poster
Basic poster

Δημοσίευσηαπό micro » 10 Νοέμ 2018, 00:07

nemo έγραψε:τι απαντηση να δωση ο ρατ πλαν ;εκατο τριπλες θα κανει και στο τελος
θα βγαλει την μπαλα εξω και την τελευταια φορα που συναντήθηκε με την αληθεια
ηταν το 1955 απο τοτε διακαως απαγγελει κατηγοριες στο φαντασμα του σταλιν

δεν ξερω τι κανουν αυτοι
σαν να μου φαινεται πως αλληλοεπαινουνται και αλληλοσυγχαιρονται :drinks:
και κατι λενε εκει για τη λογικη που δειχνει πως δεν εχουν ιδεα τι ειναι η λογικη
οχι και πως ξερει και κανεις μας δηλαδη τι ακριβως ειναι
και με πηδανε κι εμενα γιατι με βγαζουνε εκτος ειρμου
και μου το χαλανε
παλι καλα που εχω τα μουσικα μου
μια φορα σε διαλογο δεν κατεβαινουνε
αυτο ειναι σιγουρο

αμ, τι τα ηθελα κι εγω αυτα τα ... πολιτικα
εδω ειναι μαζεμενα ολα τα παθη των ανθρωπων
ολα τα βιτσια
και με τα βιτσια των ανθρωπων δεν ειναι να παιζει κανεις
θα σε φανε ζωντανο
αμα τους δοθει η ευκαιρια

δεν καθομουν καλυτερα στ αυγα μου
εκει που ημουνα ενας μελαγχολικος πλακατζης
δε θα μας εμενε αντερο απ τα γελια χεχε

0 .

stavmanr
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό stavmanr » 10 Νοέμ 2018, 07:22

Ραν ταν πλαν έγραψε:Στη λογική παράλογα, παράδοξα, αντινομίες ή αντιφάσεις ονομάζονται, με την αυστηρή έννοια, οι προτάσεις, ή ο λόγος, που παραβιάζουν τους λογικούς κανόνες.

Κάποιοι θα σε ρωτούσαν το εξής: οι λογικοί κανόνες παραβιάζουν τους λογικούς κανόνες; :fico:
Με απλά λόγια, είναι αποδείξιμοι/συνεπείς στα πλαίσια των επιταγών του εαυτού τους;

Πχ. ο Πόππερ είχε εισαγάγει το κριτήριο της διαψευσιμότητας ως κριτήριο επιστημονικότητας των θεωριών το οποίο έλεγε ότι για να είναι μία θεωρία επιστημονική θα πρέπει να είναι διαψεύσιμη. Το συγκεκριμένο κριτήριο είναι διαψεύσιμο;

Στην τελική πρόκειται για δικαίωση του ισχυρισμού του ιτεθ περί κυριαρχίας του παραλογισμού πάνω στην λογική. :fico:

:s_no
Η χρήση των όρων λογική και παραλογισμός γενικευτικά, είναι θρησκευτικού χαρακτήρα. Αργά ή γρήγορα καταλήγει στο αν αυτός ο κόσμος είναι προϊόν λόγου ή παραλόγου. Πχ. για τον χριστιανό δεν υπάρχει οτιδήποτε παράλογο, αφού όλα αποτελούν προϊόντα του Λόγου που προηγείται αυτών. Αντίστοιχες κοσμοθεωρίες θα βρεις ανάλογα με τη θρησκευτικότητα ή το φιλοσοφικό δογματισμό καθενός.

Σε τελική ανάλυση το παράλογο είναι δευτερογενής όρος αφού προϋποθέτει τη λογική για να αναγνωριστεί από εκείνην ως το αντίθετό της.
0 .

stavmanr
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό stavmanr » 10 Νοέμ 2018, 07:43

itteithe έγραψε:Το νήμα δεν έχει να κάνει με τα θεμέλια της λογικής και για το τι είναι παράλογο και τι όχι. Το νήμα είναι η συνέχεια μιας υποσυζήτησης ενός νήματος το οποίο διαγράφτηκε (η δίκη της ΧΑ), στο οποίο ισχυρίστηκα οτι η ελευθερία του λόγου, μπορεί να οδηγήσει στην επικράτηση παράλογων απόψεων, που ουσιαστικά επρόκειτο για την επέκταση του σκεπτικού μου, οτι η ελευθερία λόγου μπορεί να οδηγήσει στην επικράτηση καταπιεστικών απόψεων. Δεν θα ήθελα να γενικεύσω, αλλά αυτό που ισχυρίζομαι είναι πως αν εξετάσεις την ανθρώπινη ιστορία, η τάση επικράτησης παράλογων απόψεων είναι κατά πάσα πιθανότητα ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Και αναφέρομαι στην περίοδο μετά την αναγέννηση και τον διαφωτισμό, γιατί πιο πριν απλά δεν αξίζει καν να μπεις στην διαδικασία να αναζητήσεις αν επικρατούσαν οι παράλογες απόψεις έναντι των λογικών.

Καταρχήν πιστεύεις ότι στην ιστορία μας είχαμε "ελευθερία άποψης", πέραν του τελευταίου μισού του 20ου αιώνα;
Πότε υπήρξε πραγματικά ελευθερία άποψης ώστε να συμπεράνουμε έστω και πρόχειρα ότι αυτή οδήγησε σε "καταπιεστικά καθεστώτα"; Στην αρχαία Αίγυπτο επί Φαραώ; Στην Ρώμη;
Η πρώτη φορά που πλησιάσαμε την ελευθερία του λόγου ήταν στην αθηναϊκή δημοκρατία. Η ανοχή της αντίθετης ή της διαφορετικής άποψης οδήγησε αναπόδραστα στη δημοκρατία (αφού η ανοχή στην άλλη άποψη σημαίνει σεβασμό της αξίας ύπαρξης της άλλης άποψης, που είναι η βάση της δημοκρατίας), που όσο στρεβλή ή πρώιμη κι αν ήταν δεν συγκρίνονταν με το φαραωνισμό ή αντίστοιχα πολιτεύματα της εποχής.
0 .

Άβαταρ μέλους
nemo
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό nemo » 10 Νοέμ 2018, 20:42

itteithe = Δεν θα ήθελα να γενικεύσω, αλλά αυτό που ισχυρίζομαι είναι πως αν εξετάσεις την ανθρώπινη ιστορία, η τάση επικράτησης παράλογων απόψεων είναι κατά πάσα πιθανότητα ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

ετσι ειναι γενικα και στο μικροκοσμο του καθενος
0 .
το απόλυτο ένα που συχαίνομαι είναι οι αυταπάτες
επειδη είναι και ο λόγος της ύπαρξής μου

Επιστροφή σε “Φιλοσοφία Πολιτικής”