ο εθνικισμος στην ελλαδα
-
Love Ready's
Re: ο εθνικισμος στην ελλαδα
Όλα αυτά που μου γράφεις εμένα μου φαίνονται εντελώς μύλος δεδομένου ότι δεν έχω ιδέα απ το χώρο. Παρ όλα αυτά το πόστ σου μου θύμισε τρομερά αντίστοιχα πόστς αναρχικών που μιλούσαν για φυτεμένους ρουφιάνους παντού και τέτοια. Εντελώς ξένα με τη δική μου ιδιοσυγκρασία.
0 .
-
Ραν ταν πλαν
- Kalamata Lover

Το έθνος, ως φαντασιακή κοινότητα, και η πίστη του εθνικισμού στην ιστορική συνέχεια και στη φυλετική και πολιτισμική καθαρότητα, είναι σε όλες τις περιπτώσεις μύθος που δημιουργήθηκε από τον ίδιο τον εθνικισμό.
Δλδ τα έθνη δεν δημιουργούν εθνικισμό αλλά ο εθνικισμός δημιουργεί τα έθνη.
Από την άλλη η ιστορία αναμφίβολα φαίνεται να είναι με το μέρος του έθνους-κράτους λόγω του ότι υπόσχεται πολιτισμική συνοχή και πολιτική ενότητα. Οι προκλήσεις όμως που δέχεται σήμερα ο εθνοκεντρισμός από τη διάδοση της πολυπολιτισμικότητας, θα τον βάλουν μπροστά σε δυσεπίλυτα προβλήματα που η λύση τους θα απαιτήσει την ξεκάθαρη επιλογή της πολιτικής του έκφρασης μέσα από τρεις επιλογές.
Θα εκφραστεί ως φιλελεύθερος εθνικισμός που θα πιστεύει στο οικουμενικό δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, θα περάσει σε εσωστρεφείς συντηρητικές θέσεις του κλασικού εθνικού πατριωτισμού ή του επεκτατικού επιθετικού εθνικισμού, για να επιφέρει κοινωνική συνοχή και πολιτική ενότητα όπως τη φαντάζεται ο μέσος ''εθνικιστής'' που υποθάλπει την καχυποψία, την εχθρότητα και την άσκηση βίας απέναντι στο διαφορετικό;
Από την άλλη η ιστορία αναμφίβολα φαίνεται να είναι με το μέρος του έθνους-κράτους λόγω του ότι υπόσχεται πολιτισμική συνοχή και πολιτική ενότητα. Οι προκλήσεις όμως που δέχεται σήμερα ο εθνοκεντρισμός από τη διάδοση της πολυπολιτισμικότητας, θα τον βάλουν μπροστά σε δυσεπίλυτα προβλήματα που η λύση τους θα απαιτήσει την ξεκάθαρη επιλογή της πολιτικής του έκφρασης μέσα από τρεις επιλογές.
Θα εκφραστεί ως φιλελεύθερος εθνικισμός που θα πιστεύει στο οικουμενικό δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, θα περάσει σε εσωστρεφείς συντηρητικές θέσεις του κλασικού εθνικού πατριωτισμού ή του επεκτατικού επιθετικού εθνικισμού, για να επιφέρει κοινωνική συνοχή και πολιτική ενότητα όπως τη φαντάζεται ο μέσος ''εθνικιστής'' που υποθάλπει την καχυποψία, την εχθρότητα και την άσκηση βίας απέναντι στο διαφορετικό;
1 .
Εθνικόφρων σταλινικός κομμουνιστής.
-
fasistario
- Mr Lamogio

ΜΠΕΤΑΤΖΗΣ έγραψε:Όλα αυτά που μου γράφεις εμένα μου φαίνονται εντελώς μύλος δεδομένου ότι δεν έχω ιδέα απ το χώρο. Παρ όλα αυτά το πόστ σου μου θύμισε τρομερά αντίστοιχα πόστς αναρχικών που μιλούσαν για φυτεμένους ρουφιάνους παντού και τέτοια. Εντελώς ξένα με τη δική μου ιδιοσυγκρασία.
Ανέφερα περίπτωση που διαπίστωσα προσωπικά. Ο τύπος όταν βγήκε από το δωμάτιο του ΚΑΤ, χλώμιασε όταν με είδε.
Και ξαφνικά εξαφανίστηκε από τον "χώρο".
Γενικώς διανύουμε μια φάση μεγάλου μετασχηματισμού στον εθνικιστικό χώρο.
Τόσο στην κοινοβουλευτική έκφαση της Χρυσής Αυγής, για την οποία δεν μπορώ να πω πολλά- δεν ανήκω εκεί και δεν γνωρίζω, όσο και εξωκοινοβουλευτικά, όπου έχω μεγαλύτερη γνώση. Ολοένα και περισσότερος κόσμος αρχίζει να ασχολείται, και επιτέλους, σοβαρός κόσμος.
0 .
Formerly known as lamogio88
"Let us have a dagger between our teeth, a bomb in our hands and an infinite scorn in our hearts."
"Let us have a dagger between our teeth, a bomb in our hands and an infinite scorn in our hearts."
-
fasistario
- Mr Lamogio

Ραν ταν πλαν έγραψε:Το έθνος, ως φαντασιακή κοινότητα, και η πίστη του εθνικισμού στην ιστορική συνέχεια και στη φυλετική και πολιτισμική καθαρότητα, είναι σε όλες τις περιπτώσεις μύθος που δημιουργήθηκε από τον ίδιο τον εθνικισμό.
Λότζικαλ φάλασι, γιατί ξεχνάς περιπτώσεις συνειδησιακής αποδοχής του ανήκειν στο έθνος, όπως πχ στους Κινέζους, ή στην Ευρώπη τον ορισμό του Ηρόδοτου για το έθνος, ή την αίσθηση ταυτότητας των Κελτών.
Το Έθνος, προνεωτερικά, ορίζεται ως ομάδα ατόμων με κοινή καταγωγή, ευρύτερη εξέλιξη της φρατρίας, όπως η φρατρία ηταν εξέλιξη της οικογένειας.
Έντιτ: Προφανώς και ο Εθνικισμός ως συνειδητή έκφραση είναι νεωτερικός, ως πολιτική επιλογή. Για τον απλλούστατο λόγο πως προνεωτερικά, οι συνθήκες ηταν εντελώς διαφορετικές, και το συναίσθημα του ανήκειν ήταν κυρίαρχο, όντας ταυτόχρονα και πιο "ελαστικό". Ήταν όμως ξεκάθαρα θέμα αριθμών και ποσοστού.
0 .
-
itteithe
- Extreme poster

fasistario έγραψε:
Λότζικαλ φάλασι, γιατί ξεχνάς περιπτώσεις συνειδησιακής αποδοχής του ανήκειν στο έθνος, όπως πχ στους Κινέζους, ή στην Ευρώπη τον ορισμό του Ηρόδοτου για το έθνος, ή την αίσθηση ταυτότητας των Κελτών.
Το Έθνος, προνεωτερικά, ορίζεται ως ομάδα ατόμων με κοινή καταγωγή, ευρύτερη εξέλιξη της φατρίας, όπως η φατρία ήταν εξέλιξη της οικογένειας.
Και αυτό δεν είναι μια πλάνη όμως; Τι θα πει κοινή καταγωγή; Ούτως ή άλλως, βιολογικά αν πας προς τα πίσω, όλα τα έθνη έχουν κοινή καταγωγή. Ακόμη και αν θεωρήσεις οτι το έθνος είναι εξέλιξη της φατρίας, που με τη σειρά του είναι εξέλιξη της οικογένειας (και κάνοντας κατ' επέκταση την άβολη παραδοχή οτι το έθνος είναι αποτέλεσμα αιμομικτικών σχέσεων), πάλι υπάρχει κοινή καταγωγή των οικογενειών.
0 .
Δῶς μοι πᾶ στῶ καὶ τὰν γᾶν κινάσω
Habemus filium
Habemus filium
-
Love Ready's
Φαντασιακές σανίδες είναι όλα αυτά τα πράγματα για να μη νιώθει τόσο φοβισμένο το κάθε εφήμερο ανθρωπάκι.
Είμαστε ο πιο γαμάτος λαός στην πιο όμορφη χώρα με τη μόνη αληθινή θρησκεία από όλο τον γαλαξία ,αλλά είμαστε λίγοι και χρωστάμε της Μιχαλούς επειδή μας ζηλεύουν όλοι συν ότι το κάνει και ο Χριστούλης για να μας δοκιμάσει.
Το αναπτύσσεις σε καμιά 30αρια σελίδες με κλισεδάκια και γίνεσαι βουλευτής .
Είμαστε ο πιο γαμάτος λαός στην πιο όμορφη χώρα με τη μόνη αληθινή θρησκεία από όλο τον γαλαξία ,αλλά είμαστε λίγοι και χρωστάμε της Μιχαλούς επειδή μας ζηλεύουν όλοι συν ότι το κάνει και ο Χριστούλης για να μας δοκιμάσει.
1 .
-
fasistario
- Mr Lamogio

itteithe έγραψε:fasistario έγραψε:
Το Έθνος, προνεωτερικά, ορίζεται ως ομάδα ατόμων με κοινή καταγωγή, ευρύτερη εξέλιξη της φατρίας, όπως η φατρία ήταν εξέλιξη της οικογένειας.
Και αυτό δεν είναι μια πλάνη όμως; Τι θα πει κοινή καταγωγή; Ούτως ή άλλως, βιολογικά αν πας προς τα πίσω, όλα τα έθνη έχουν κοινή καταγωγή. Ακόμη και αν θεωρήσεις οτι το έθνος είναι εξέλιξη της φατρίας, που με τη σειρά του είναι εξέλιξη της οικογένειας (και κάνοντας κατ' επέκταση την άβολη παραδοχή οτι το έθνος είναι αποτέλεσμα αιμομικτικών σχέσεων), πάλι υπάρχει κοινή καταγωγή των οικογενειών.
Όπως έγραψα και προηγουμένως, η κάθε ανθρώπινη φυλή έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά, αναγόμενα σε γονίδια που έχουν κληρονομηθεί από την μείξη με άλλα ανθρώπινα υποείδη.
Οι Καυκάσιοι με νεάντερταλ, οι Ασιάτες με Ντενισόβανς, και οι υποσαχάριοι με κάποιο άγνωστο μέχρι στιγμής υποείδος του γένους Homo.
Το θέμα είναι η διατήρηση της πολυμορφίας και της πολυπλοκότητας αυτών των φυσικών επιλογών. Δεν μιλάμε για "αιμομιξίες" όταν υπάρχει μεγάλη γενετική δεξαμενή. Μιλάμε για διατήρηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, που, οφειλόμενα με υπολειπόμενα γονίδια, εξαφανίζονται σε αναμείξεις.
Δεν υπάρχει "κοινή καταγωγή", υπάρχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ των φυλών, και σημαντικές, αν και μικρότερες, μεταξύ των εθνών βιολογικά.
Ούτως ή άλλως, για τον Εθνικισμό, τα έθνη είναι ζωντανοί οργανισμοί. Αν δεν υπάρχει γενικότερη δυναμική, τότε μπορεί απλά να εξαφανιστούν και να περάσουν ως μια ακόμα ιστορική σημείωση, όπως έχει γίνει πολλάκις στην ανθρώπινη ιστορία.
0 .
-
fasistario
- Mr Lamogio

ΜΠΕΤΑΤΖΗΣ έγραψε:Φαντασιακές σανίδες είναι όλα αυτά τα πράγματα για να μη νιώθει τόσο φοβισμένο το κάθε εφήμερο ανθρωπάκι.
Άλλαξε 10 λέξεις σε αυτό, και έχεις μπροστά σου το υπόβαθρο για κάθε "πιστεύω", από κάθε ιδεολογία.
Εδώ δεν μιλάμε (θέλω να ελπίζω) για τον εθνικισμό ως φαντασιακό καταφύγιο.
Ούτως ή αλλως, με κοντά 20 χρόνια ενεργούς παρουσίας σε αυτόν τον πολιτικό χώρο, η ρήση πως αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων, μπορώ να δηλώσω πως είναι απόλυτα αληθής.
Εγώ αναφέρομαι στην θεωρητική του κοσμοθέαση και την εξέλιξή του.
0 .
-
nemo
- Supreme poster

κανενα ιστορικο δεδομενο δεν υπαρχει για να εχουμε να λεμε για ενα κατασκευασμενο εθνος πχ το παραδειγμα της κινας εφτα ; -δεν θυμαμαι ακριβως εφτα βασιλεια
που ενωθηκαν σχηματιζοντας την κινα για να το κατορθώσουν χρειαστηκε μια γνωμη
και ενας κερδισμενος πολεμος αλλα ο πληθυσμος ειχε κοινα γνωρισματα
ας παρουμε ακομη παραδειγμα τους μακεδονες και τον φιλιππο
που μεγαλωσε το κρατος του καμια εθνοτητα που αφομιωσε στο μακεδονικο κορμο δεν ηταν ξενη υπηρχε η κοινη γλωσσα η ιδια πιστη οι ιδιοι θεοι
ακομη η ιδια η γαλλια σωθηκε απο τον διαμελισμο
χαρη στην ιδια πιστη που συσπειρωσε τον λαο
και αν η σοβετια ειχε παραμεινει στον χριστιανισμο σαν το βασικο συνδετικο δεν θα ειχε πεσει
που ενωθηκαν σχηματιζοντας την κινα για να το κατορθώσουν χρειαστηκε μια γνωμη
και ενας κερδισμενος πολεμος αλλα ο πληθυσμος ειχε κοινα γνωρισματα
ας παρουμε ακομη παραδειγμα τους μακεδονες και τον φιλιππο
που μεγαλωσε το κρατος του καμια εθνοτητα που αφομιωσε στο μακεδονικο κορμο δεν ηταν ξενη υπηρχε η κοινη γλωσσα η ιδια πιστη οι ιδιοι θεοι
ακομη η ιδια η γαλλια σωθηκε απο τον διαμελισμο
χαρη στην ιδια πιστη που συσπειρωσε τον λαο
και αν η σοβετια ειχε παραμεινει στον χριστιανισμο σαν το βασικο συνδετικο δεν θα ειχε πεσει
1 .
το απόλυτο ένα που συχαίνομαι είναι οι αυταπάτες
επειδη είναι και ο λόγος της ύπαρξής μου
επειδη είναι και ο λόγος της ύπαρξής μου
-
itteithe
- Extreme poster

Διαφωνώ με το διαφορετικά ανθρώπινα υποείδη. Από τη στιγμή που μπορούν να αναπαραχθούν μεταξύ τους και οι απόγονοί τους δεν είναι στείροι, σημαίνει πως είναι το ίδιο είδος.
0 .
Δῶς μοι πᾶ στῶ καὶ τὰν γᾶν κινάσω
Habemus filium
Habemus filium