Άνταμ Σμιθ – Η «ξύλινη» γλώσσα ενός «κρυφοκομμουνιστή»!

Πολιτικά συστήματα, πολιτική επιστήμη, πολιτικές ιδεολογίες κλπ.
Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Re: Άνταμ Σμιθ – Η «ξύλινη» γλώσσα ενός «κρυφοκομμουνιστή»!

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 19 Ιούλ 2018, 22:26

Εχω παρατηρησει και στην Ελλαδα οτι καποιες μεγαλες εταιριες προσπαθουν να περασουν μορφες αναγκαστικης ''κοινωνικοποιησης'' μεταξυ των εργαζομενων και των εργαζομενων και των ceo, καθως και την νοοτροπια οτι ''ειμαστε ολοι μια οικογενεια'' για ευνοητους λογους.

Ακομα και ιδεολογικα παρατηρω να βγαινουν πολλα quote του στυλ ''δουλεψε σκληρα να πετυχεις τους στοχους σου'', ''μη συμβιβαζεσαι με τιποτα εκτος απο την κορυφη'' κλπ. Προσπαθουν να μας βαλουν ολους σε ενα rat race οταν ρεαλιστικα η λεγομενη κορυφη (δηλαδη οι θεσεις του ΙΤ που πληρωνονται αδρα) ειναι ελαχιστες και συχνα μικρη σημασια εχουν με το ποσο σκληρα δουλευεις ή τι γνωσεις εχεις, αλλα με τα κονε.
0 .

Άβαταρ μέλους
itteithe
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό itteithe » 19 Ιούλ 2018, 22:38

Λαχουρένιος έγραψε:Εχω παρατηρησει και στην Ελλαδα οτι καποιες μεγαλες εταιριες προσπαθουν να περασουν μορφες αναγκαστικης ''κοινωνικοποιησης'' μεταξυ των εργαζομενων και των εργαζομενων και των ceo, καθως και την νοοτροπια οτι ''ειμαστε ολοι μια οικογενεια'' για ευνοητους λογους.

Ακομα και ιδεολογικα παρατηρω να βγαινουν πολλα quote του στυλ ''δουλεψε σκληρα να πετυχεις τους στοχους σου'', ''μη συμβιβαζεσαι με τιποτα εκτος απο την κορυφη'' κλπ. Προσπαθουν να μας βαλουν ολους σε ενα rat race οταν ρεαλιστικα η λεγομενη κορυφη (δηλαδη οι θεσεις του ΙΤ που πληρωνονται αδρα) ειναι ελαχιστες και συχνα μικρη σημασια εχουν με το ποσο σκληρα δουλευεις ή τι γνωσεις εχεις, αλλα με τα κονε.

Καλά ο χώρος της πληροφορικής ήταν πάντα εμετικός γιατί οι περισσότεροι φοιτητές πληροφορικής (και γενικότερα οι πληροφορικοί) είναι μικροί τζήμεροι. Θυμάμαι από τα φοιτητικά μου χρόνια, όταν την περίοδο των φοιτητικών κινητοποιήσεων 2005-2006 κάναμε συνελεύσεις στην ΣΤΕΦ στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (από 'κει βγαίνει το itteithe, btw, http://www.it.teithe.gr), είχαν το θράσος να βγαίνουν μπροστά σε τόσο κόσμο και να ζητάνε να ανοίξουμε για λίγο το ΤΕΙ οι καταληψίες, ώστε να δώσουν μαθήματα οι τελειόφοιτοι της πληροφορικής γιατί θα γίνει διαγωνισμός ΑΣΕΠ και δεν θα προλάβουν να συμμετάσχουν. Ουστ!
0 .
Δῶς μοι πᾶ στῶ καὶ τὰν γᾶν κινάσω

Habemus filium

Άβαταρ μέλους
Οργισμένος
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό Οργισμένος » 19 Ιούλ 2018, 22:41

itteithe έγραψε:
Οργισμένος έγραψε:φυσικα και θα υπηρχαν. Δλδ ποια ειναι η ιστορικη ισχυς των «εργατικων διεκδικησεων»;Μηδαμινη και αστεια μπρος στις τεραστιες δομικες αλλαγες που προσφερει η προοδος της τεχνολογιας η οποια ειναι αυτη και μονο αυτη που βοηθα την πορεια της ανθρωπινης φυλης. Οι διαφορες μεθοδευσεις και «αγωνες» τοσο των εργατων οσο και των επιχειρηματιων δεν ειναι παρα καποιες ολιγοπωλιακες παλινδρομησεις απο την πλευρα της ζητησης και προσφορας εργασίας... Οι συνθηκες εργασιες δεν βεελτιωθηκαν γιατι ειχαμε και εχομε αγωνισταραδες σαν τον παν (οι οποιοι βεβαια το μονο που κοιτανε ειναι ο εαυτουλης τους και κανενας αλλος εκμεταλλευομενοι την αγραμματοσυνη και την αφελεια των συναδελφων τους εργατων), παρα μονο γιατι με αυτο τον τροπο (βελτιωση συνθηκων εργασιας) βελτιωνεται η παραγωγικοτητα. Δεν ειναι δυνατοννα συζηταμε τετοιες ιδεοληπτικες δοξασιες τη σημερον...

Συμμερίζομαι και συμφωνώ με την άποψη που παρέθεσες σχετικά με την τεράστια συμβολή της προόδου της τεχνολογίας (και επιστήμης) στην εξέλιξη και στην πορεία της ανθρωπότητας. Παρ' όλ' αυτά οι συνθήκες εργασίας δεν βελτιώθηκαν για να βελτιωθεί η παραγωγή. Παρατηρούμε στον εργασιακό τομέα, επειδή παρήλθαν οι εποχές που τα κράτη προστάτευαν τους εργαζομένους (ίσως σε ορισμένα βορειοευρωπαϊκά κράτη, να συνεχίζουν να τους προστατεύουν για λίγο ακόμα), να γίνεται μια πλήρης μεταστροφή του τοπίου. Όχι απλώς δεν βελτιώνονται οι συνθήκες, αλλά χειροτερεύουν με τρόπο μάλιστα που δεν τον φανταζόμασταν. Ακόμη και σε εταιρίες κολοσσούς όπως η Google, η οποία δίνει ελάχιστα καλύτερες παροχές στους εργαζομένους της σε σχέση με την δική μας ΔΕΗ, οι εργαζόμενοι και ειδικά οι προγραμματιστές δεν μένουν στην εταιρία για πάνω από τρία χρόνια. Ο λόγος είναι οτι δεν την παλεύουν γιατί δουλεύουν εβδομήντα ώρες την εβδομάδα και όλη τους η ζωή περιστρέφεται γύρω από το εταιρικό camp. Γι αυτό εξάλλου η Google παρέχει τσάμπα φαγητό, καφετέριες, νηπιαγωγεία και χώρους διασκέδασης, έτσι ώστε να τους κρατάει 24/7/365 στο camp. Τον ελεύθερό τους χρόνο τον περνάνε κάνοντας παρέα με συναδέλφους τους από την εταιρία, συζητώντας για την δουλειά. Άσε δε το στρες που τους δημιουργείται από τον ανταγωνισμό και από την πεποίθησή τους οτι ίσως δεν ανήκουν στους καλύτερους και άριστους (impostor syndrome). Αυτό είναι το νέο εργασιακό μοντέλο, το να περιστρέφεται η ζωή σου γύρω απ' τη δουλειά σου. Αν αυτό το θεωρείς βελτίωση των συνθηκών εργασίας, πάω πάσο.

Kανεις λάθος καθως συγχεεις το υφισταμενο κλεισιμο ενος μακροπροθεσμου οικονομικου κυκλου (1980-2020;) το οποιο συνοδευεται απο συμπιεση οικονομικη της δυσης εξου και οι κακες σχετικα συνθηκες εργασιας, ξεχνωντας να αναφερεις την κατακορυφη αυξηση εισοδηματων και βελτιωσης συνθηκων εργασιας σε χωρες 3ου κοσμου που εχουν εξαγωγικο χαρακτηρα . Απο το 1980 φευγει χρημα απο τη δυση και παει σε εξαγωγικες χωρες 3ου κοσμου πχ Κινα λογω ελευθερου εμποριου-κεφαλαιακων ροων και οι βελτιωμενες συνθηκες εργασιας και η αυξηση εισοδηματων στον τριτο κοσμο θεμελιωνουν την αποψη μου.

Ολα ειναι οικονομια και παραγωγικοτητα, οτι αυξανει την παραγωγικοτητα επικρατει, τιποτε αλλο.
0 .
ΤΟ βιβλίο μου:https://www.smashwords.com/books/view/412984
Η τραγελαφικά ωμή αλήθεια για την Ελλάδα.
ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ!!!
Στηρίξτε με, η αλήθεια ΠΡΕΠΕΙ να λάμψει...

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 19 Ιούλ 2018, 22:47

itteithe έγραψε:
Λαχουρένιος έγραψε:Εχω παρατηρησει και στην Ελλαδα οτι καποιες μεγαλες εταιριες προσπαθουν να περασουν μορφες αναγκαστικης ''κοινωνικοποιησης'' μεταξυ των εργαζομενων και των εργαζομενων και των ceo, καθως και την νοοτροπια οτι ''ειμαστε ολοι μια οικογενεια'' για ευνοητους λογους.

Καλά ο χώρος της πληροφορικής ήταν πάντα εμετικός γιατί οι περισσότεροι φοιτητές πληροφορικής (και γενικότερα οι πληροφορικοί) είναι μικροί τζήμεροι. Θυμάμαι από τα φοιτητικά μου χρόνια, όταν την περίοδο των φοιτητικών κινητοποιήσεων 2005-2006 κάναμε συνελεύσεις στην ΣΤΕΦ στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (από 'κει βγαίνει το itteithe, btw, http://www.it.teithe.gr), είχαν το θράσος να βγαίνουν μπροστά σε τόσο κόσμο και να ζητάνε να ανοίξουμε για λίγο το ΤΕΙ οι καταληψίες, ώστε να δώσουν μαθήματα οι τελειόφοιτοι της πληροφορικής γιατί θα γίνει διαγωνισμός ΑΣΕΠ και δεν θα προλάβουν να συμμετάσχουν. Ουστ!

Εννοουσα ΙΤ=Ιδιωτικος Τομεας οχι Information Technology.

Το πιστευω αυτο που λες, το ιδιο εβλεπα και γω στον κλαδο μου. Εχω τελειωσει ΑΕΙ. Πολλα μαλακισμενα απο το πρωτο ετος την ειχαν δει θεοι. Οι περισσοτεροι απο αυτους τωρα ή ειναι δουλοι σε καποια επιχειρηση ή ξενιτευτηκαν.
1 .

Άβαταρ μέλους
Οργισμένος
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό Οργισμένος » 19 Ιούλ 2018, 22:48

οΤΑΝ συντομα κλεισουν οι στροφιγγες του ελευθερου εμποριου, οι βιομηχανικες χωρες της δυσης θα γνωρισουν μια πολυ καλη εποχη για τα μεσαια και χαμηλα στρωματα τους τα οποια θα προστατευονται , εστω μεσοπροθεσμα, μεσω ποσοστωσεων και δασμων , απο τα φτηνα χερια παραγωγης του τριτου κοσμου. Θα γνωρισουμε τοτε μια επαναληψη της δεκαετιας του 70 οπου οι απλοι εργατες και η μεσαια ταξη θα χεστει στο χρημακαι στην ανεση ενω το αντιστροφο θα συμβει σε Κινες Ινδιες Βιετναμ κτλ .
0 .
ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ!!!

Άβαταρ μέλους
itteithe
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό itteithe » 19 Ιούλ 2018, 22:51

Οργισμένος έγραψε:Kανεις λάθος καθως συγχεεις το υφισταμενο κλεισιμο ενος μακροπροθεσμου οικονομικου κυκλου (1980-2020;) το οποιο συνοδευεται απο συμπιεση οικονομικη της δυσης εξου και οι κακες σχετικα συνθηκες εργασιας, ξεχνωντας να αναφερεις την κατακορυφη αυξηση εισοδηματων και βελτιωσης συνθηκων εργασιας σε χωρες 3ου κοσμου που εχουν εξαγωγικο χαρακτηρα . Απο το 1980 φευγει χρημα απο τη δυση και παει σε εξαγωγικες χωρες 3ου κοσμου πχ Κινα λογω ελευθερου εμποριου-κεφαλαιακων ροων και οι βελτιωμενες συνθηκες εργασιας και η αυξηση εισοδηματων στον τριτο κοσμο θεμελιωνουν την αποψη μου.

Ολα ειναι οικονομια και παραγωγικοτητα, οτι αυξανει την παραγωγικοτητα επικρατει, τιποτε αλλο.

οΤΑΝ συντομα κλεισουν οι στροφιγγες του ελευθερου εμποριου, οι βιομηχανικες χωρες της δυσης θα γνωρισουν μια πολυ καλη εποχη για τα μεσαια και χαμηλα στρωματα τους τα οποια θα προστατευονται , εστω μεσοπροθεσμα, μεσω ποσοστωσεων και δασμων , απο τα φτηνα χερια παραγωγης του τριτου κοσμου. Θα γνωρισουμε τοτε μια επαναληψη της δεκαετιας του 70 οπου οι απλοι εργατες και η μεσαια ταξη θα χεστει στο χρημακαι στην ανεση ενω το αντιστροφο θα συμβει σε Κινες Ινδιες Βιετναμ κτλ .

Μακάρι να είναι έτσι όπως τα λες και εμπιστεύομαι τον λόγο σου. Για την ακρίβεια, θέλω να εμπιστευτώ τον λόγο σου γιατί είμαι από την φύση μου απαισιόδοξος άνθρωπος και αυτά που βλέπω γύρω μου με εμποδίζουν από τον να εμπιστευτώ τον λόγο σου.
0 .
Δῶς μοι πᾶ στῶ καὶ τὰν γᾶν κινάσω

Habemus filium

Άβαταρ μέλους
Οργισμένος
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό Οργισμένος » 19 Ιούλ 2018, 23:45

itteithe έγραψε:
Οργισμένος έγραψε:Kανεις λάθος καθως συγχεεις το υφισταμενο κλεισιμο ενος μακροπροθεσμου οικονομικου κυκλου (1980-2020;) το οποιο συνοδευεται απο συμπιεση οικονομικη της δυσης εξου και οι κακες σχετικα συνθηκες εργασιας, ξεχνωντας να αναφερεις την κατακορυφη αυξηση εισοδηματων και βελτιωσης συνθηκων εργασιας σε χωρες 3ου κοσμου που εχουν εξαγωγικο χαρακτηρα . Απο το 1980 φευγει χρημα απο τη δυση και παει σε εξαγωγικες χωρες 3ου κοσμου πχ Κινα λογω ελευθερου εμποριου-κεφαλαιακων ροων και οι βελτιωμενες συνθηκες εργασιας και η αυξηση εισοδηματων στον τριτο κοσμο θεμελιωνουν την αποψη μου.

Μακάρι να είναι έτσι όπως τα λες και εμπιστεύομαι τον λόγο σου. Για την ακρίβεια, θέλω να εμπιστευτώ τον λόγο σου γιατί είμαι από την φύση μου απαισιόδοξος άνθρωπος και αυτά που βλέπω γύρω μου με εμποδίζουν από τον να εμπιστευτώ τον λόγο σου.

Aν ζουσες στην Κινα θα φωναζες σημερα «Τι υπεροχο πραγμα ειναι ο φιλελευθερος καπιταλισμος»...
Ομως ο κυκλος κλεινει οπως προειπα και αυτο μας το θυμιζουν οι εκλεγμενοι χιμπατζηδες τυπου Τραμπ. Η δυτικη μεσαια και μικρομεσαια ταξη δεν μπορει να αντεξει περαιτερω συμπιεση υπερ τριτου κοσμου κι ετσι συντομα τα συνορα θα κλεισουν εν γενει. Η ελευθερη κυκλοφορια του τριπτυχου κεφαλαια-προιοντα-εργατικο δυναμικο (ανθρωπινο κεφαλαιο) θα παυτει και ο εκκινουμενος εμπορικος πολεμος στις ημερες μας ειναι μονο η μικρη αρχη. Η Ελλαδα πρεπει οπωσδηποτε και πασει θυσια να παραμεινει εντος ΕΕ λογω των προαναφερομενων.
1 .
ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ!!!

pan
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό pan » 20 Ιούλ 2018, 10:53

Πράγματι, όταν το κεφάλαιο δεν μπορεί να αναπαράγει τα κέρδη του, δημιουργεί προστατευτισμό στην αγορά για να μην καταστραφεί το εγχώριο κεφάλαιο, με δασμολόγηση ξένων προϊόντων κυρίως.

Αυτό βέβαια εντείνει την κρίση. γιατί η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων κρίνεται από το βαθμό φορολόγησης ξένων επιχειρήσεων κι όχι παραγωγής νέου πλούτου από τους παραγωγούς του, τους εργάτες. Αυτό δεν το δέχονται επ άπειρον οι ξένες βιομηχανίες, κι έτσι ξεκινάει το στρατιωτικό σκέλος του εμπορικού πολέμου.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα ισχύος πυρός και τους ανταγωνισμούς μεταξύ μεγάλων εταιριών ενός καπιταλισμού που σαπίζει και βαθαίνει τις αντιθέσεις, μπορούμε να πούμε πως αν οι λαοί δεν ανατρέψουν τους καπιταλιστές πριν το μακελειό, ενδέχεται ο πλανήτης να ζήσει ακόμα μεγαλύτερες καταστροφές από αυτές που γνώρισε, στον προηγούμενο ιμπεριαλιστικό πόλεμο των 50+ εκατομμυρίων νεκρών και των 150 εκατομμυρίων τραυματιών.
Άλλωστε το συμφέρον των εταιριών πολλές φορές είναι κι ενάντια στο εθνικό συμφέρον, όπως λέει κι ο Άνταμ Σμιθ για να θυμίσει την ουσία του καπιταλισμού, σε όσους μιλάνε για εθνικό συμφέρον.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα ανθίσουν ξανά οικονομικά αν θα φτάσουμε στα επίπεδα φτώχειας 1950-1960.
0 .

Άβαταρ μέλους
break
Basic poster
Basic poster

Δημοσίευσηαπό break » 20 Ιούλ 2018, 12:01

pan έγραψε:Με βάση τα σημερινά δεδομένα ισχύος πυρός και τους ανταγωνισμούς μεταξύ μεγάλων εταιριών ενός καπιταλισμού που σαπίζει και βαθαίνει τις αντιθέσεις, μπορούμε να πούμε πως αν οι λαοί δεν ανατρέψουν τους καπιταλιστές πριν το μακελειό, ενδέχεται ο πλανήτης να ζήσει ακόμα μεγαλύτερες καταστροφές από αυτές που γνώρισε, στον προηγούμενο ιμπεριαλιστικό πόλεμο των 50+ εκατομμυρίων νεκρών και των 150 εκατομμυρίων τραυματιών.

Σε πόσα τέρμινα θα γίνουν αυτά τα φοβερά και τρομερά ;

Γιατί περιμένουμε κάτι αιώνες να καταρεύσει αυτός ο σάπιος καπιταλισμός και ακόμα τίποτα.

Κάποια στιγμή πρέπει να μπει ένα χρονοδιάγραμμα. Δηλαδή είτε να πουν οι κομουνιστές ότι αυτά θα γίνουν το ανώτερο μέχρι την τάδε χρονολογία είτε να αποδεχτούν ότι είναι αδύνατο η μαρξιστική ανάλυση να βγάλει πρακτικά συμπεράσματα και προβλέψεις για τον πραγματικό κόσμο.

Αυτό το προβλέπουμε κάθε χρόνο και όταν δεν έρχεται να λέμε περιμένετε τον επόμενο δεν είναι πολιτική ανάλυση. Χειρομαντία είναι.
0 .

stavmanr
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό stavmanr » 20 Ιούλ 2018, 12:17

break έγραψε:
pan έγραψε:Με βάση τα σημερινά δεδομένα ισχύος πυρός και τους ανταγωνισμούς μεταξύ μεγάλων εταιριών ενός καπιταλισμού που σαπίζει και βαθαίνει τις αντιθέσεις, μπορούμε να πούμε πως αν οι λαοί δεν ανατρέψουν τους καπιταλιστές πριν το μακελειό, ενδέχεται ο πλανήτης να ζήσει ακόμα μεγαλύτερες καταστροφές από αυτές που γνώρισε, στον προηγούμενο ιμπεριαλιστικό πόλεμο των 50+ εκατομμυρίων νεκρών και των 150 εκατομμυρίων τραυματιών.

Σε πόσα τέρμινα θα γίνουν αυτά τα φοβερά και τρομερά ;

Γιατί περιμένουμε κάτι αιώνες να καταρεύσει αυτός ο σάπιος καπιταλισμός και ακόμα τίποτα.

Χμμμ...
Έχουμε όντως γνήσιο καπιταλισμό; :hmmm
Ή μήπως έχουμε ένα περίεργο σύστημα που κινείται μόνιμα μεταξύ σοσιαλισμού, καπιταλισμού, στρατοκρατίας κλπ;

Σάμπως, ο "καπιταλισμός" δεν θα κατέρρεε αν δεν παρενέβαιναν κάθε τόσο οι πολιτικές επιλογές να προσφέρουν "ανάσες";

Αυτό το προβλέπουμε κάθε χρόνο και όταν δεν έρχεται να λέμε περιμένετε τον επόμενο δεν είναι πολιτική ανάλυση. Χειρομαντία είναι.

Δεν ηρθε; Πιστεύεις πραγματικά ότι η "κριση" του 2008-09 ήταν κατι αλλο;
Κάνουμε πως δεν το βλέπουμε επειδή το επαναφέρουμε με ενέσεις σοσιαλισμού... ;)
0 .

Επιστροφή σε “Φιλοσοφία Πολιτικής”