GDPR

Κοινωνικά θέματα.
Άβαταρ μέλους
itteithe
Extreme poster
Extreme poster

GDPR

Δημοσίευσηαπό itteithe » 30 Μάιος 2018, 10:44

Δεν ξέρω αν έχει ανοίξει σχετικό θέμα, αλλά αν δεν έχει, ας κάνουμε μια αρχή.

Τις τελευταίες μέρες και έπειτα από την εφαρμογή του GDPR στην Ευρωζώνη, έχουν γραφτεί αρκετά άρθρα σχετικά με την εν λόγω οδηγία/κανονισμό. Αυτό που μου έκανε περισσότερο εντύπωση είναι ένα χαιρέκακο άρθρο του Γιαννακίδη στο protagon.gr:

GDPR: όλα εδώ πληρώνονται! έγραψε:Το βράδυ της Πέμπτης το mailbox μου ήταν σαν τσαμπί από σταφύλια Σεπτέμβριο μήνα: φορτωμένο και να στάζει γλύκα. Και ένας πολιτικός, από αυτούς που συνήθως εγγράφονται στους γοητευτικούς της Βουλής, με κοίταξε με βλέμμα ηδυπαθές και ρώτησε: «θέλεις να συνεχίσουμε την επικοινωνία μας;» Οχι βέβαια!

Η χώρα μπήκε (από σήμερα, 25 Μαΐου 2018) στην εποχή του GDPR, του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού για τα προσωπικά δεδομένα. Και θα αναστενάξουν τα δικαστήρια. Αν δεν σε μηνύσω με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο, θα σου την κάνω για παραβίαση του κανονιστικού πλαισίου περί προσωπικών δεδομένων.

Δεν μιλάμε μόνο για την εκδίκηση του απλού πολίτη. Μιλάμε για τη χαρά του σαδιστή. Αρκεί να έχεις ώρες και διάθεση. Ωρες για να διαλέγεις εταιρείες-στόχους και διάθεση για να τους γράψεις email με το οποίο θα ζητάς σαφή πληροφόρηση για τη χρήση των προσωπικών δεδομένων σου.

Θεωρητικά μπορείς να το κάνεις στο σουβλατζίδικο της γειτονιάς σου. Να ζητήσεις ενημέρωση και διαγραφή του αρχείου που έχουν με τις παραγγελίες σου. Για ποιο λόγο; Ετσι. Δεν θέλεις να ξέρουν πότε έφαγες γύρο τελευταία φορά. Και αν θέλεις το τραβάς όσο πάει. Ορεξη να έχεις. Μπορείς να τους ζητήσεις να σου πουν με ποιους έχουν μοιραστεί προσωπικά σου δεδομένα. Και έτσι αποκτάς το δικαίωμα να γράψεις και σε αυτούς. Ήδη στο δίκτυο κυκλοφορούν κάτι μούρλια υποδείγματα email που θα προκαλέσουν μικρά εγκεφαλικά σε νομικά τμήματα εταιρειών. Δείτε ένα από αυτά. Εσείς κάνετε copy-paste και ο άλλος βλέπει εφιάλτες.

Ναι, η αλήθεια είναι ότι το βλέπω χαιρέκακα και ας δυσκολεύει η ζωή αρκετών ανθρώπων. Πρώτον, επειδή θα ξεφορτωθώ δεκάδες ενοχλητικές παρουσίες στο mailbox. Στο προσωπικό μου ηλεκτρονικό γραμματοκιβώτιο λαμβάνω περί τα 80 προωθητικά email ημερησίως. Στο επαγγελματικό, του Protagon, δεν μπαίνω καν στον κόπο να μετρήσω. Σχεδόν όλα είναι spam. Μπαίνω και κάνω αναζήτηση για τα email που περιέχουν το όνομά μου, ώστε να τα ξεχωρίσω από τα ανεπιθύμητα. Τα άλλα δεν τα διαβάζω καν. Στο καλάθι. Όλοι αυτοί, λοιπόν, που αγενώς και χωρίς καμία άδεια με βομβάρδιζαν καθημερινά επί σειρά ετών, τώρα έρχονται σαν γατάκια και τρίβονται στα πόδια μου. Θέλω να συνεχιστεί η επικοινωνία μας; Καταφατικά απάντησα μόνο στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ, σε έναν βουλευτή και σε δύο καταστήματα. Και τώρα την έχω στημένη στα φυσικά πρόσωπα που στέλνουν ασταμάτητο spam για παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις.

Εννοείται ότι έχουν σταματήσει τα τηλεφωνήματα που πουλάνε κινητά, τηλεοπτικές συνδρομές και ιατρικές υπηρεσίες. Ναι, το ξέρω ότι η κοπελίτσα που μου τηλεφωνεί την ώρα του φαγητού και ζητάει τον «κύριο Κωνσταντίνο» προσπαθεί να βγάλει ένα μεροκάματο. Ας ζητήσει από το αφεντικό της να το κάνει νόμιμο.

Η αλήθεια είναι ότι δεν με ενοχλεί που έχουν τα δεδομένα μου. Ξέρω ότι είναι κάτι που δεν μπορεί να αποφευχθεί όταν αφήνεις ηλεκτρονικά ίχνη όπως ο Κοντορεβυθούλης τα ψίχουλα. Αλλωστε τα αληθινά προσωπικά σου δεδομένα τα ξέρουν άλλοι και συνήθως δεν τα ξεχνούν και ποτέ. Με εκνευρίζει, όμως, η προσέγγιση για εμπορική εκμετάλλευση. Και με θυμώνει ο αλγόριθμος που παίζει με την αγωνία μου, βγάζοντας συμπεράσματα από την ηλικία. Ο GDPR θα λειτουργήσει όταν εγώ σταματήσω να βλέπω διαφημίσεις για τον καρκίνο του προστάτη.

Δεν θέλω να μπω στην διαδικασία να υπερασπιστώ όσους κάνουν data harvesting για advertisment. Ήθελα να 'ξερα όμως, είμαστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα που κοντοζυγώνει; Γιατί το επόμενο βήμα είναι η συνδρομητική χρήση των πόρων του ιντερνέτ. Μπορεί η χρήση του διαδικτύου και των τηλεπικοινωνιών να είναι πλέον δικαίωμα, αλλά η πρόσβαση σε περιεχόμενο και πόρους τους διαδικτύου είναι προνόμιο και δεν θα γίνει ποτέ δικαίωμα.
0 .
Δῶς μοι πᾶ στῶ καὶ τὰν γᾶν κινάσω

Habemus filium

Άβαταρ μέλους
Adminović
Sloboda Narodu
Sloboda Narodu

Re: GDPR

Δημοσίευσηαπό Adminović » 30 Μάιος 2018, 13:04

Έρχονται κι άλλα ωραία προσεχώς. Ακόμα δεν είδατε τίποτα.. :D

Γι' αυτό και είναι χρήσιμο να μην μπλέκει κανείς με χώρες της ΕΕ (όσο και όπου είναι εφικτό αυτό). :yesyes:

Το χειρότερο θα είναι όταν θα αρχίσουν να εφαρμόζονται αυστηροί περιορισμοί στο τί θα δημοσιεύει και τί θα κατεβάζει κάποιος.
0 .
Ο ψεκασμός είναι υγεία, είναι πολιτισμός!

Σκοτώνει βακτήρια, ιούς, μύκητες, ζιζάνια, καθώς και πάσης φύσεως παράσιτα
. :yesyes:

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 30 Μάιος 2018, 23:21

Mπορει να μου εξηγησει καποιος με απλα λογια τι ειναι αυτο το GTPK?

Οτι δεν μπορεις να αξιοποιεις (ποσο μαλλον να διαδιδεις) προσωπικα στοιχεια καποιου χωρις την αδεια του?

Δεν ισχυε αυτο ανεκαθεν ομως?
0 .

Άβαταρ μέλους
ΣΑΤΑΝΙΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ
Βαλκάνιος Κούρος
Βαλκάνιος Κούρος

Δημοσίευσηαπό ΣΑΤΑΝΙΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ » 31 Μάιος 2018, 11:59

Είναι και αυτό και αρκετά άλλα πράγματα. Για παράδειγμα, ακόμα και εάν ένας οργανισμός έχει νόμιμο λόγο και συμφέρον να αποθηκεύει προσωπικά δεδομένα, είναι υπεύθυνος για την διασφάλισή των. Αντικαθιστά, δε, προηγούμενη οδηγία της εε για τα δεδομένα. Δεν είναι δλδ ουρανοκατέβατο πράγμα που ενεφανίσθη επειδή έτσι. Οι αντιδράσεις προέρχονται κυρίως από καφενόβιους λαϊκιστές, συνήθως αποκλεισμένοι από την παραγωγική διαδικασία, νεολουδίτες, ψεκ ή/ και χειραγωγούμενους από την πουτινοφασιστική προπαγάνδα. Δες και αυτό για να καταλάβεις σε ποιό κόντεξτ έρχεται η οδηγία

0 .
Ο χρήστης που γκρέμισε τον εθνολαϊκισμό

Άβαταρ μέλους
itteithe
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό itteithe » 31 Μάιος 2018, 13:16

ΣΑΤΑΝΙΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ έγραψε:Είναι και αυτό και αρκετά άλλα πράγματα. Για παράδειγμα, ακόμα και εάν ένας οργανισμός έχει νόμιμο λόγο και συμφέρον να αποθηκεύει προσωπικά δεδομένα, είναι υπεύθυνος για την διασφάλισή των. Αντικαθιστά, δε, προηγούμενη οδηγία της εε για τα δεδομένα. Δεν είναι δλδ ουρανοκατέβατο πράγμα που ενεφανίσθη επειδή έτσι. Οι αντιδράσεις προέρχονται κυρίως από καφενόβιους λαϊκιστές, συνήθως αποκλεισμένοι από την παραγωγική διαδικασία, νεολουδίτες, ψεκ ή/ και χειραγωγούμενους από την πουτινοφασιστική προπαγάνδα. Δες και αυτό για να καταλάβεις σε ποιό κόντεξτ έρχεται η οδηγία

mPjgRKW_Jmk

Είδες όμως που στην Ελλάδα έχουμε προνοήσει και δεν χρειάζεται να φοβόμαστε για data breaches; Τίποτα δεν αποθηκεύεται ηλεκτρονικά και φυσικά δεν μπορείς να εξυπηρετηθείς για τίποτα με ηλεκτρονικό τρόπο (εκτός από τις ηλεκτρονικές αγορές, που μετά την άρση των CC θα κάνουμε πάλι make it rain). Φυσική παρουσία, μεγάλη ορθογώνια πλαστικοποιημένη ταυτότητα και στρόγγυλη σφραγίδα του δημοσίου. :D

Ας δώσουμε πάλι τα φώτα του πολιτισμού στους βελαννιδοφάγους φραγκολεβαντίνους.

Εικόνα
2 .

Habemus filium

pan
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό pan » 01 Ιουν 2018, 19:39

Το πρώτο πράμα που έκανα είναι που είπα στα λίντλ να μην με ξαναενοχλήσουν με τα σπάμ τους.
Πολύ το φχαριστήθηκα να σας πω την αλήθεια.
Θα πέσει μπανάρισμα που θα πάει σύννεφο. Ούτε το mail δεν μπορείς να ανοίξεις. Ένα περιμένεις, 100 άσχετοι σου έχουν στείλει. Που να τον κυνηγάς τον καθένα ξεχωριστά, άσε που κλώνοι δεν υπάρχουν μόνο στα φόρουμ, υπάρχουν και στα mail.
0 .

stavmanr
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό stavmanr » 19 Ιούλ 2018, 19:05

Το συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο έχει έναν διευρυμένο "φιλοσοφικό" ορίζοντα.
Αναγνωρίζει ως ανθρώπινο δικαίωμα το "δικαίωμα στη λήθη". Πρόκειται δηλαδή για το πλαίσιο που σε επιτρέπει να διεκδικήσεις να μην γίνεσαι κανενός το data. Να μην χρησιμοποιείται η φυσική και πνευματική σου παρουσία χωρίς την αμέριστη συγκατάθεσή σου.

Πολλοί μπερδεύουν αυτό το νομικό πλαίσιο με το προηγούμενο, εκείνο της προστασίας των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Αυτό είναι ευρύτερο, πιο ευαίσθητο και σαφώς πιο βελτιωμένο. Δεν απαγορεύει μόνο τη χρήση των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, αλλά την δίχως τη συγκατάθεση του φορέα χρήση κάθε δεδομένου που μπορεί να ταυτοποιήσει την φυσική, πνευματική, ψυχική, ψυχολογική, πολιτική, θρησκευτική κλπ κατάσταση ή προτιμησή του.
Μέχρι τώρα δεν επιτρέπονταν να γράψω πχ. ότι ο χρήστης cyborg είναι ο Κώστας Δημητρακοπουλος (τυχαία αναφορά). Τώρα δεν επιτρέπεται να διατηρεί ο υπεύθυνος επεξεργασίας (....) οποιοδήποτε δεδομένο που περιγράφει οποιοδήποτε τέτοιο (φυσική, ψυχολογική, θρησκευτική κλπ κατάσταση) χαρακτηριστικό του Κώστα, που ταυτοποιείται έμμεσα ή άμεσα, ΕΦΟΣΟΝ Ο ΙΔΙΟΣ ΤΟ ΖΗΤΗΣΕΙ.
Η νέα νομοθεσία αρνείται επίσης την "εξουσιοδότηση". Κάθε τύπου εξουσιοδότηση αίρεται αυτόματα, με μια απλή δήλωση αναίρεσης. Δηλαδή, όσα χαρτιά κι αν υπέγραψε ο Κώστας κατά την εγγραφή του, τα οποία να λεν ότι επιτρέπεται η επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ακόμη κι αν υπέγραφε χαρτί που θα έλεγε "κάθε πιθανη μελλοντικη πράξη αναίρεσης είναι ανισχυρη και καταπίπτει", αρκεί μία δήλωση που να λέει "αναιρώ την άδεια επεξεργασίας" κι αυτόματα η ισχύς κάθε προηγούμενης υπογραφής του αίρεται.

Ο προβληματισμος που συναντησα σε άλλο φορουμ ήταν "κι αν κάποιος είναι παιδεραστής και ζητά να σβηστούν τα δεδομένα του από το fb, τί κάνουμε;". Καταρχήν αν κάποιος είναι παιδεραστής και το ξέρουμε θα έπρεπε να το καταγγείλουμε. Κατά δεύτερον, αν υπάρχουν υπόνοιες υπάρχουν τρόποι να ενημερωθούν οι αρχές κατά τη διαδικασία του αιτήματος, και να παγώσει το ζήτημα με εισαγγελική διαταγή. Αλλά το να λέμε "δεν αναγνωρίζουμε ένα ανθρώπινο δικαίωμα σε όλους, επειδή κάποιος μπορεί να είναι βιαστής" είναι τουλάχιστον άστοχο.
1 .

Άβαταρ μέλους
itteithe
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό itteithe » 19 Ιούλ 2018, 20:43

Συμφωνώ απόλυτα με το δικαίωμα στη λήθη του οποιουδήποτε, αλλά και στο δικαίωμα να του να μπορεί να περιηγείται ανώνυμα στο διαδίκτυο. Όταν όμως ο γράφων του παραπάνω άρθρου γράφει ένα τέτοιο κείμενο τι στιγμή που στο footer του site που το γράφει προβάλλεται κάτι τέτοιο:

Το protagon καθόσον χρησιμοποιεί προϊόντα της Google (Google AdSense, DoubleClick for Publishers) υποχρεούται από τη σχετική σύμβαση να ακολουθεί την πολιτική της Google σχετικά με την παραχώρηση συγκατάθεσης από χρήστες

Είναι το λιγότερο αφελής. Οι υπηρεσίες που τρέχουν στον παγκόσμιο ιστό τρέχουν σε μηχανήματα που καταναλώνουν ρεύμα, χρησιμοποιούν μισθωμένες γραμμές του διαδικτύου και απασχολούν ανθρώπους που πληρώνονται για να τα συντηρούν (είτε τον εξοπλισμό, είτε το λογισμικό, είτε το περιεχόμενο. Κάπως πρέπει να πληρωθούν όλα αυτά. Οι επιλογές είναι δύο, είτε πληρώνεις συνδρομή, είτε παραχωρείς τα δεδομένα και μεταδεδομένα σου για να πουληθούν σε τρίτους και να πληρωθούν όλα τα παραπάνω έξοδα. Ξαναγράφω πως έχουμε δικαίωμα στη λήθη, στην ανωνυμία και στην ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο και στις τηλεπικοινωνίες. Στο περιεχόμενο του διαδικτύου δεν έχουμε δικαιώματα μιας και είναι ιδιωτική περιουσία.
0 .

Habemus filium

stavmanr
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό stavmanr » 22 Ιούλ 2018, 21:58

itteithe έγραψε: Στο περιεχόμενο του διαδικτύου δεν έχουμε δικαιώματα μιας και είναι ιδιωτική περιουσία.

Αυτά που γράφεις εδώ, ποιου περιουσία είναι; :)
0 .

Άβαταρ μέλους
itteithe
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό itteithe » 22 Ιούλ 2018, 22:02

stavmanr έγραψε:
itteithe έγραψε: Στο περιεχόμενο του διαδικτύου δεν έχουμε δικαιώματα μιας και είναι ιδιωτική περιουσία.

Αυτά που γράφεις εδώ, ποιου περιουσία είναι; :)

Το λογισμικό που τρέχει για να παρουσιάζει και να αποθηκεύει αυτά που γράφω, ποιανού περιουσία είναι; ;)
0 .

Habemus filium

Επιστροφή σε “Κοινωνία”