Υπάρχουν κάποια μιαρά υποκείμενα, τα οποία αναπαράγονται ασμένως και επιβιώνουν σαν τις κατσαριδες κάτω από καθε συνθήκες. Ισως επειδή είναι δίποδες κατσαρίδες αυτά τα υποκείμενα. Συμπεριφέρονται πάντως σαν κατσαρίδες - κυκλοφούν σε σκοτεινά και ανήλιαγα μέρη, όποια πέτρα κι αν σηκώσεις θα τα βρεις από κάτω, όλοι τα σιχαίνονται αλλά ουδείς θέλει να τα ακουμπήσει.
Μιλάω για δύο από τα πιο διαδεδομένα "ζώα" του γραφειακού περιβάλλοντος:
- τον ρουφιάνο του γραφείου
- την πουτάνα του αφεντικού
Ο ρουφιάνος του γραφείου είναι πανταχού παρόν! Αλλά, πριν συνεχίσω την περιγραφή, ας βάλω το πολυαγαπημένο τραγουδάκι που τον περιγράφει πολύ καλώς!
(άσχετο, πολύ μου αρέσει το bass line σε αυτό το κομμάτι)
(άσχετο 2: αυτός που κάνει το αφεντικό δεν είναι ίδιος ο τζήμερας?)
Κάτι τέτοιο λοιπόν είναι ο ρουφιάνος. Βεβαίως στην πραγματικότητα δεν είναι ένας, θα έλεγα ότι το ποσοστό των ρουφιάνων είναι αρκετά υψηλό (από 3% έως 10%, ανάλογα με τον χωρο εργασίας και το αντικείμενο.
Η πουτάνα του αφεντικού, από την άλλη, συνήθως είναι μία (ανά πάσα χρονική στιγμή) ωστόσο υπάρχουν και γουοναμπή πουτανάκια.
Λοιπόν, σύμφωνα με την εξαιρετικά πλούσια εμπειρία μου από χώρους εργασίας (έχω αλλάξει πολλούς σε αυτά τα 25 χρόνια που εργάζομαι και έχω δουλέψει σε επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, από μικρές των 5-6 εργαζόμενων (μία φορά μόνο, είναι η αλήθεια) έως μεσαίες 10-50 (οι περισσότερες που έχω δουλέψει) έως μεγάλες για τα ελληνικά στάνταρ των 300-400 υπαλλήλων, είτε ακόμη και πολυεθνικές των πολλών χιλιάδων εργαζομένων, η εμπειρία μου λοιπόν λέει ότι στην περίπτωση του ρουφιάνου του γραφείου, κατά 95% είναι δεξιός (85% νουδούληδες, 10% ακροδεξιοί) και κατά 5% πασόκος. Δεν έχω συναντήσει ακόμη ρουφιάνους που να ανήκουν στην αριστερά, ακόμη και στον σύριζα.
(εξαίρεση η δημοσιογραφία, όπου ο ρουφιάνος είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση και η ρουφιανιά είναι τρόπος ζωής, ιδιαίτερα για τους νέους συναδέλφους, οπότε δε μπορείς να κρίνεις)
Η πουτάνα του γραφείου από την άλλη, είναι κατά πλειοψηφία επίσης δεξιά (κατά 70%, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις νουδούλα) κατά 25% πασόκα και κατά 5% συριζαία.
Για πείτε και σεις