Adminović έγραψε:Προέλλην έγραψε:
Γενικά, αν δεν μιλάμε για απεριόριστο μπάτζετ, χρειάζεται και αλλαγή φιλοσοφίας φορτίων, να βγάλεις απο το ρεύμα ενεργοβόρες συσκευές όπως πχ κουζίνα-φούρνο, να έχεις καλή θερμομόνωση και σκιάσεις στο σπίτι για την βγάζεις το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού με ανεμιστήρες οροφής χωρίς κλιματιστικό και γενικά να αλλάξεις τα πάντα σε καλή ενεργειακή κλάση.
Το σπίτι σκιάζει, ιδίως από μεσημέρι και μετά. Δεν χρησιμοποιώ συχνά κλιματιστικό το καλοκαίρι. Μόνο σε κάνα μεγάλο καύσωνα. Για το χειμώνα έχω τζάκι που με καλύπτει.
Το πρωί κυρίως το χτυπά ο ήλιος.
Από ενεργοβόρες συσκευές δεν χρησιμοποιώ κάτι ιδιαίτερο.
Κι άλλωστε τις ενεργοβόρες τις αφήνω για χρήση με νυχτερινό αν είναι.
Η πιο εύκολη λύση είναι να βάλεις σύστημα Net-Metering (πουλάς το ρεύμα στη ΔΕΗ, και έχεις την αντίστοιχη μείωση στο λογαριασμό σου, δλδ το "αποθηκεύεις" στο δίκτυο αντί για μπαταρίες), με κόστος λιγότερο απο το μισό του αυτόνομου, χωρίς να χρειάζεσαι χώρο για, συντήρηση και αλλαγές σε μπαταρίες. Βάζεις μόνο τα πάνελ, έναν αντιστροφέα και καινούργιο ρολόι. Επί παραδείγματι, με 10.000 ευρώ επένδυση, μπορείς να μειώσεις τον λογαριασμό σου γύρω στα 1.500 € τον χρόνο.
Αυτό δε με συγκινεί ιδιαίτερα.
Αν το βάλω θα είναι για να καλύπτονται και μέρες που κόβεται το ρεύμα. Θέλω να έχω έστω κάνα φως, ανεμιστήρα, πισι, ακόμα και όταν κόβεται το ρεύμα του δικτύου.
Με τα ίδια λεφτά δεν πας μακριά με αυτόνομο. Ενδεικτικά είσαι κάπως έτσι:
1 ψυγείο όλο το 24ωρο
10-15 λάμπες όσο χρειάζεται
Τηλεόραση 4-5 ώρες το 24ωρο
Υπολογιστή 4-5 ώρες το 24ωρο
Κλιματιστικό 5-6 ώρες το 24ωρο
Πλυντήριο ρούχων 2-4 πλύσεις την εβδομάδα
Φούρνος όχι καθημερινά
Μάτια κουζίνας καθημερινά
Θερμοσίφωνα καθημερινά μόνο σε συνδυασμό με ηλιακό
Αυτονομία 3-4 μέρες. Μπορείς να καλύψεις αυτήν την περίπτωση της συννεφιάς ίσως με ανεμογεννήτρια (πρέπει να δεις το αιολικό δυναμικό της περιοχής σου, αν δεν φυσάνε συχνά ικανώς δυνατοί άνεμοι, δεν κάνεις κάτι) και πιο σίγουρα με γεννήτρια πετρελαίου, βενζίνης, αερίου.
Ψυγεία καντα 2.
Λάμπες 2-3 το πολύ.
Τηλεόραση δεν με ενδιαφέρει, διακοσμητική την έχω.
Ηλεκτρικό φούρνο, θερμοσίφωνα, μάτια κουζίνας γενικά δεν χρησιμοποιώ.
Κάνα φούρνο μικροκυμάτων μπορεί να βάλω.
Aιολική θα είσαι λίγο δύσκολα:
Aκόμη και σε μέρος με αέρα, πολύ μικρή ανεμογεννήτρια, 300-400-500W δεν φτουράει για να σου καλύψει μεγάλο μέρος των αναγκών σου. Θα χρειαστείς κάτι μεγαλύτερο, το οποίο θα είναι γύρω στο πεντοχίλιαρο, μαζί με σωστή στήριξη. Τέλος, ένα άλλο κακό είναι ότι κάνουν φασαρία. Οι σχετικά ήσυχες έρχονται σε πολύ μεγαλύτερο κόστος.
Στο μπλέ της Αττικής είμαι όμως.
Φυσάει εδώ τρελά κι από βοριά και από νοτιά.
Η ανεμογεννήτρια πόσο μακριά να είναι από το σπίτι για να μην ενοχλεί;
Έχω χώρους να τη βολεψω αν είναι.