Diadochos έγραψε:mixaliss έγραψε:Εντομεταξύ κάποια ταμεία ΕΕ όπως το ΤΣΜΕΔε σου ζητάν να πληρώνεις 400-500 ευρώ το μήνα από τα 30 σου για να πάρεις στα 67 σύνταξη 800 ευρώ. Αν αποταμιεύεις στην τράπεζα αυτά τα ποσά στα 67 θα έχεις κανά 300άρι.
Το ΤΣΜΕΔΕ ζητάει τρελά ποσά για να μπορεί να εξυπηρετεί τις συνταξάρες των συνταχιούχων μηχανικών τώρα. Οι νεότεροι ασφαλισμένοι πληρώνουν τα γαμησιάτικα της κακοδιαχείρισης του ταμείου.
I am don Diego and I aproove this post.
Diadochos έγραψε:Λοιπόν, σε λέω 300 εγγυημένη.
Τώρα, πόσα θα ήθελες εσύ για σύνταξη; Σίγουρα αρκετά για να ζήσεις άνετα, αλλά ας εξετάσουμε ένα μινιμαλιστικό σενάριο άνεσης, ας πούμε 800 ευρώ. Δλδ θα θες ένα πρόγραμμα το οποίο θα σε δίνει 500 ευρώ τον μήνα, απο τα 67 που θα βγείς στην σύνταξη, μέχρι τα, πες, 80.
Αν είναι αυστηρά ανταποδοτικό, χρειάζεσαι να αποταμιεύσεις 78.000 Ευρώ. Φυσικά, επένδυση που θα πάρεις τόκο άξιο λόγου με λίγα χιλιάρικα, δεν παίζει, οπότε εγώ θα σου πω ότι θα χρειαστεί να αποταμιεύσεις 70.000 Ευρώ.
Αυτά Ελλάδα ε, με μέσο μισθό εργασιακού βίου απο εδώ και πέρα γύρω στο 1000αρικο. Το μήνα θα πρέπει να βάζεις 150 ευρώ στην μπάντα, κάθε μήνα, απαρέκλητα. Παράλληλα με εισφορές κανένα 80άρι για την βασική σύνταξη, δλδ σύνολο 200κάτι ευρώ το μήνα. Με 1000αρικο μισθό επαναλαμβάνω. (Μετά θα πρέπει να πληρώσεις και ακριβή ασφάλεια υγείας η οποία θα έχει αποσοβιετικοποιηθεί. Και εκεί τα ίδια. Ένα μίνιμουμ παροχών με την φθηνή, και αν θέλεις καλούς γιατρούς και νοσοκομεία, ιδιωτική)
Και όλα αυτά με τον κίνδυνο να βαρέσει φαλιμέντο η ιδιωτική εταιρία που είσαι ασφαλισμένος και μετά να τρέχεις. Και αν ζήσεις και πέρα απο τα 80, τι γίνεται;
Κοίτα εσύ τρολάρεις αλλά
και το κράτος μπορεί να βαρέσει φαλιμέντο, όπως και έγινε.Για αυτό ακριβώς λέμε ένα βασικό ποσό από το κράτος έως τα 80 και μετά ας αναλάβει ο καθένας ένα άλφα ρίσκο.
Αν ο καθένας αποταμιεύει 150 ευρω το μήνα επι 35 χρόνια,βγαίνει 63 000.Πες στις κάνουν 72 000 με τα επιτόκια κοκ. Αν το κράτος σου προσφέρει το βασικό στα 592 , εσύ μετά με αυτό το ποσό έχεις αλλα εξτρα 300 ευρω για τους υπολοιπους 240 μήνες (κάπου στα 20 έτη).Και όλα αυτά με ιδιωτική ασφάλιση, μια χαρά μπορείς να επενδύσεις το ποσό αλλού όταν είσαι νέος, πχ μετοχές, ομόλογα, ακίνητα, κοκ.
Οσο για τις έξτρα εισφορές; Αν το κράτος ρίξει όλες τις συντάξεις στο βασικό κατώτατο, εγώ θεωρώ πως μπορεί να πάρει τα λεφτά για τις συντάξεις από την άυξηση της κατανάλωσης καθότι θα μειωθούν τα ποσά που πρέπει να αποταμιεύεις.Είμαι υπεραισιόδοξος; 'Ισως.
Εγώ προσωπικά θεωρώ πιο λογικό αυτό το μοντέλο, δηλαδή κατώτατος και ό,τι έξτρα θέλεις κάντο μόνος σου, παρά το να πληρώνεις 400 ευρώ εισφορά.