micro έγραψε:Ε; δεν το κατάλαβα και πολύ αυτό. Αλλά για να μη σκαλώσει η κουβέντα, θεωρώ πως λες πως "οτιδήποτε και να έκανε ο σταθμάρχης, αυτό δε δικαιολογεί τον ανελέητο ξυλοδαρμό του", και σε αυτό απαντώ εδώ. Όπως λοιπόν το έχω επαναλάβει και στο παρελθόν, το αν δικαιολογείται ή δε δικαιολογείται ο ξυλοδαρμός, με αφήνει αδιάφορο, διότι δεν ξέρω τι σημαίνει αυτό. Πες μου ρε συ bizeli, τι εννοείς, καταρχάς πες μου τι θα έπρεπε να είχαν κάνει σταθμάρχης και νεαροί έτσι ώστε να δικαιολογηθεί ο ανελέητος ξυλοδαρμός, υπάρχει κάτι; Ή μήπως τίποτα; Δλδ ποια πιστεύεις πως θα έπρεπε να ήταν η συμπεριφορά όλων των συμμετεχόντων έτσι ώστε να καταλήξει σε δικαιολογημένο ανελέητο ξυλοδαρμό;
Αν και πάλιωσε πλέον το θέμα θα σταθώ μόνο εδώ.
Αν απαντήσω και στα υπόλοιπα που έγραψες, απλά θα επαναλάβω τον εαυτό μου. Δεν έχω κάτι καινούριο να προσθέσω.
Με αφορμή, όμως, το ερώτημά σου σχετικά με το ποιες πράξεις δικαιολογούνται και ποιες όχι, εγώ θα σου έλεγα ότι όλες
δικαιολογούνται.
Ή μάλλον όχι δικαιολογούνται αλλά όλες οι πράξεις μας έχουν μια αιτία.
Είμαι φανατική υποστηρίκτρια του νόμου της αιτίας/αιτιατού ή του φαινομένου της πεταλούδας. Όπως θες πες το.
Πιστεύω ακράδαντα ότι ένα γεγονός που συμβαίνει τώρα είναι αποτέλεσμα μιας σειράς γεγονότων που συνέβησαν στο παρελθόν.
Δλδ προσωπικά για κάθετι που βλέπω γύρω μου κάθομαι και σκέφτομαι "αν δεν είχε συμβεί αυτό στο παρελθόν, δε θα είχε συμβεί αυτό τώρα και αν δεν είχε συμβεί το άλλο δε θα είχε συμβεί ούτε και κείνο..." και μπορώ να το πάω όλο και πιο πίσω και πιο πίσω.
Βέβαια, δεν ξέρω αν αυτό είναι μια μαλακία σκέψη αλλά πιστεύω ότι έχει μια πολύ μεγάλη ρεαλιστική βάση.
Συνεπώς, στην περίπτωση του σταθμάρχη και των πιτσιρικάδων μπορούμε να "δικαιολογήσουμε" και των δύο πλευρών τις συμπεριφορές, αν κάτσουμε και σκεφτούμε ποια γεγονότα προηγήθηκαν προηγουμένως και πιο προηγουμένως και πιο προηγούμενως και φτάσουμε μέχρι και τη στιγμή που γεννήθηκαν...