tanipteros έγραψε:Η Ελληνική γλώσσα είναι θαυμαστή. Λέμε "ύπαρξη" υπό+αρχή, ότι είναι κατω από την αρχή το πρώτο αίτιο.
Και η αρχή όμως ποια είναι ; Είναι ακριβώς το Υπερούσιο Εν. Το πρώτο αίτιο. Δεν είναι το μη Ον!
Επομένως η Νιρβάνα δεν είναι το μη Ον το τίποτα. Αλίμονο αν ήταν αφανισμός! Είναι η κατάσταση που επικρατεί σαν Υπερούσιο αυτό που λέμε στην οντολογία Εν ή πρώτο αίτιο....
Το Εν για να δίνει υπόσταση στην ύλη και σε κάθε ον είναι εκτός ουσίας. Δίνει το ίδιο την ουσία αλλά το ίδιο είναι υπερούσιο.
Αυτή η κατάσταση της πρώτης αρχής ως υπερούσιο είναι που λέμε Θεός. Και εδώ είναι που οι Χριστιανοί πιο απλοϊκά λένε ότι είναι εκτός κτίσης. Αυτό που στον Πλατωνισμό είναι Υπερούσιο στον Βουδδισμό είναι η κατάσταση της Νιρβάνα, εκτός από κάθε εγώ και πυρήνα αθανατου σώματος. Ανάττα και Νιρβάνα.
Ωραία εντάξει, κατανοητό. Αλλά υπερβολική φιλοσοφία να λένε οι φιλόσοφοι πως ότι ανήκει στον κόσμο της ύλης και της αλλαγής δεν υπάρχει και είναι μη ον.
Διαστρέφουν και την κλασική κοσμογονία που λέει ότι ο κόσμος είναι το αντίθετο του μη όντος(χάος).
Εμείς δηλαδή δεν υπάρχουμε τώρα; Είμαστε μη ύπαρξη, ψέμα, αυταπάτη;;; Είναι δυνατόν να πιστέψουμε τέτοιες βλακείες;
Ο Θεός είναι το Υπερούσιο Εν και δεν καταστρέφεται, αλλά και εμείς υπάρχουμε. Τί πάει να πει ότι δεν υπάρχουμε επειδή είμαστε μέσα στο χρόνο και ότι είναι μέσα στον χρόνο μπορεί να καταστραφεί;
Δηλαδή ο Θεός είναι βλάκας που έφτιαξε τον κόσμο της δράσης και της αλλαγής;
Υπερβολικές φιλοσοφίες.
Όσο θέλετε εσείς οι βουδιστές και όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο να γίνετε ανεξάρτητοι θεοί, τόσο και απομακρύνεστε από την πηγή της ζωής που είναι μια.
Όσο είμασταν κοντά στον Θεό δεν γερνούσαμε, τώρα που φάγατε το μήλο γερνάμε και αντί να επιστρέψετε στον Θεό πιστεύετε στην φυσική και τα μαθηματικά.
Και δεν μπορούσε τίποτε να πεθάνει στην πρώτη Δημιουργία. Αυτά είναι βλακείες που τα λένε και χριστιανοί. Ακόμα και τα μικρόβια αθάνατα ήταν. Τίποτε που δημιουργεί ο Θεός δεν είναι ατελές και προορισμένο να καταστραφεί. Είναι δυνατόν ο Θεός να δημιουργήσει θάνατο;
Αυτά τα κάνει ο Διάβολος που μισεί τον τέλειο κόσμο του Θεού φέρνοντας το χάος.
Ο Βουδισμός είναι μια υπερβολική φιλοσοφία που μέσα στην δυστυχία του κόσμου διαλέγει την απόλυτη ακινησία κα απραγία για να αποφύγει τις συγκινήσεις, τις συμφορές και τα βάσανα. Πάει στο άλλο άκρο. Θεωρεί ακόμα και ένα φρούτο ότι μπορεί να προκαλέσει εξάρτηση.
Επίσης είναι βλακεία να πούμε ότι υπάρχει τελικός στόχος στην δημιουργία του Θεού ή ότι έχουμε διαρκείς κύκλους και αυτό είναι άσκοπο. Δεν υπάρχει κανείς τελικός στόχος, ούτε είμαστε σκλάβοι του Θεού να δουλεύουμε κάθε μέρα. Αν κάποιος μισεί τους κύκλους, τότε ας σταματήσει να τρώει.
Ο Θεός έφτιαξε τον κόσμο για παιχνίδι και για παρέα, ο Διάβολος τον κατέστρεψε και έφτιαξε την κοπιαστική ρουτίνα. Και ο Διάβολος είπε στους ανθρώπους να φτάσουν και στο άλλο άκρο, δηλαδή να αρνηθούν τελείως τον κόσμο.
Εγώ δεν θέλω να καθήσω και να μην κάνω τίποτα στην νιρβάνα, αλλά ούτε και να είμαι σκλάβος και κρίκος σε μια αλυσίδα επαναλαμβανόμενων εργασιών.
Απλό, ο κόσμος ήταν παιχνίδι για διασκέδαση του πνεύματος, ο Διάβολος τον έκανε επικίνδυνο. Οι φιλόσοφοι λέγανε αρλούμπες,στάνταρ.
..