nik_killthemall έγραψε:Σουβλίτσα έγραψε:
Και το φόρουμ, ακολουθώντας τους νόμους του Συντάγματος έχει δημιουργήσει τετελεσμένο σε έτερα νήματα με έτερα θέματα. Ναι ή οχι?
Απο κει και πέρα: καμιά αμφισβήτηση δεν είναι εξύβριση
Μήπως να ανοίξουμε λεξικό να δούμε τί σημαίνει εξύβριση και κατα συνέπεια προσβολή?
Νομίζω προσπαθώ να είμαι πολύ προσεκτική στις τοποθετήσεις μου και στο πώς περιγράφω τα πράγματα.
Άλλωστε, δεν νομίζω οτι χαρακτηρίζομαι από έλλειψη χιούμορ και ανοχή στο χιούμορ (ακόμα και σε περιπτώσεις που αυτό είναι κομμάτι χοντροκομμένο), ε γνωριζόμαστε πια δω πέρα ποιός είναι τί.
Στο μπολντ που ρωτάς η απάντηση είναι ναι, και επομένως λέμε το ΙΔΙΟ πράγμα !
Στο υπόλοιπο κομμάτι του μηνύματος σου απαντάς προσωπικά, ενώ εγώ θέτω ξεκάθαρα το ερώτημα γενικά και όχι μόνο για σένα (δεν είσαι η μοναδική χριστιανή εδώ).
Αν τολμήσουμε να ρωτήσουμε το φόρουμ ή τους χριστιανούς που συχνάζουν εδώ, να δομήσουν έναν ορισμό για τα "ασέβεια/ύβρις/βλασφήμια" θρησκείας ώστε και λοξοί σαν και εμάς αλλά και το ίδιο το φόρουμ που μας φιλοξενεί, να μην εμπιπτουμε σε κείνους τους φοβερούς νόμους τους Συντάγματος, και μιας και το τελευταίο με πουστιά πολιτικού δεν τα ορίζει, τότε θα συζητάμε εδώ μέχρι να συγκρουστεί ο γαλαξίας μας με τον διπλανό του ... Εν ολίγοις το ερώτημα παραμένει :
Ουσιαστικά "Προσφέρετε βήμα συζήτησης για ένα θέμα που αν αμφισβητηθεί εμπίπτει στο νόμο του Συντάγματος αφού το Σύνταγμα επιτρέπει τα "ύβρις/ασέβεια/βλασφήμια/" να οριστούν κατά βούληση" ...
Το επόμενο ερώτημα είναι "τότε, γιατί το προσφέρετε" ?
Λοιπόν, ας τοποθετηθώ στο ουσιαστικό κομμάτι:
ότα λέμε εξύβριση κατα της θρησκευτικής συνείδησης στο Σύνταγμα εννοούμε κάτι πολύ συγκεκριμένο:
την προβοκατόρικη, εσκεμμένη, επιθετική με λίγα λόγια συμπεριφορά μέσω λόγων, πράξεων κτλ προς το θρησκευτικό συναίσθημα των υπολοίπων.
Τα άλλα που λες, αποτελούν βλασφημεία στα πλαίσια τα Εκκλησιαστικά, για να σου δώσω να καταλάβεις πχ βλασφημία είναι οι αιρετικές θέσεις του Πάπα, υπάρχει η βλασφημία κατά του αειπάρθενου της Παναγίας σε πολλούς, υπάρχει η βλασφημία κατα του Αγίου Πνεύματος (πληροφοριακά, η κυριότερη και ασυγχώρητη βλασφημία, με την οποία κοιμάται αγκαλίτα το Βατικανό).
Όλα αυτά, αποτελούν βλασφημία σε θεολογικό και Εκκλησιολογικό πλαίσιο καθώς θέτουν σε κίνδυνο την ομολογία της Αληθινής Πίστεως η οποία οδηγει στην σωτηρία.
Καταλαβαίνεις την διαφορά?
Απο κει και πέρα, επίσης πρέπει να γίνει η εξής παραδοχή:
εφόσον μια κοινωνία αυτοπροσδιορίζεται ως πχ Ορθόδοξη Χριστιανική αυτό σημαίνει οτι φροντίζει τα μέλη της να είναι ΚΑΙ προστατευμένα από τις διάφορες βλασφημείες που μπορεί να τα οδηγήσουν σε πλάνη και απώλεια.
Έτσι λοιπόν, ένας γονιός, μπορει να απαιτήσει τα παιδιά του στο σχολείο να μην μαθαίνουν θρησκευτικά τα οποία είναι στην ουσία μια θρησκειολογία περι όλων των θρησκειών το κοσμου και η οποία τα κατευθύνει σε λάθος μονοπάτια αλλά να έχουν το δικαίωμα-ΟΠΩΣ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ (εβραίοι, μουσουλμάνοι κτλ)- να έχουν μάθημα και δασκάλους τα οποία εγκρίνονται από την ίδια την Εκκλησία για την δουλειά αυτή.
Έτσι λοιπόν ακόμα, μια ομάδα ανθρώπων έχει το δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί για μια παράσταση η οποία προσβάλλει τα χρηστά ήθη και θεωρείται επικίνδυνη για το σύνολο των ομοδόξων της (στα παραπάνω πλαίσια που ανέφερα). Το δικαίωμα αυτό, περιορίζεται εκ των πραγμάτων (έχω αναφέρει σε πολύ προηγούμενο ποστ μου οτι κανείς μας με τέτοιες νομικές συμβάσεις δεν είναι 100% καλυμμένος και ευχαριστημένος, είναι λογικό) από το δικαίωμα του άλλου στην ελεύθερη έκφραση. Γι αυτό και επιτρέπεται η διαμαρτυρία, ακόμη και η αίτηση να κατέβει πχ μια παράσταση, όμως αρμόδιο για το αποτέλεσμα σε αυτήν την περίπτωση θα είναι το δικαστήριο. Τώρα, επι της ουσίας, ποιά μερίδα θα βγει "νικητής" και με ποιόν τρόπο (η παράσταση μπορει να μην κατέβει αλλα ο ουσιαστικός σκοπός να επιτευχθεί, έστω εν μέρει) κάθε φορά παίζει.
Νομίζω έγινα όσο πιο σαφής μπορούσα και απάντησα με την μέγιστη ειλικρινεια.