itteithe έγραψε:Επίτρεψέ μου να διαφωνήσω. Το οτι πέντε, δέκα, είκοσι άτομα σε διάφορα φόρα εκφράζουν αθεϊστικές απόψεις, δεν σημαίνει πως αντικατοπτρίζουν την εικόνα της κοινωνίας. Εξάλλου τα φόρα είναι απαραχαιωμένες πλατφόρμες επικοινωνίας και όταν ήταν στα φόρτε τους έμπαιναν μόνο νέρντουλες για να ξεδώσουν. Ο αθεϊσμός δεν είναι και δεν ήταν ποτέ της μόδας.
Διαφωνούμε σθεναρά. Οι καιροί μας είναι καιροί περίεργοι, με κάθε είδους "ελευθεριότητα" να κυριαρχεί ως μόδα. Το βλέπεις στις τηλεοράσεις, στις εκπομπές στα ραδιόφωνα, στη μουσική, σε κάθε είδους παραγωγή μόδας της εποχής.
Αντιθέτως, είναι ο χριστιανισμός που έγινε μόδα τώρα τελευταία και μάλιστα στην χειρότερη μορφή του. Νέοι, γεμάτοι ματαιοδοξία, απευθύνονται στον Θεό για να τους εκπληρώσει κάθε ανόητη και ανούσια επιθυμία. Φιλάνε κομποσκοίνια, σταυροκοπιούνται, εξομολογούνται και από μέσα τους είναι κενοί από κάθε άποψη. Σε συνδυασμό με τον παραλογισμό και την έλλειψη κριτικής σκέψης που κυριαρχεί στην εποχή μας, οδηγούμαστε στον προθάλαμο ενός νέου Μεσαίωνα.
Βλέπεις, είναι πολύ "in" να βγαίνεις παρέα με τους φίλους σου στα μπαρ και τα καφέ και να τους εξιστορείς το βίο του Κοσμά του Αιτωλού...
Έλα τώρα...
Έδωσα στην μικρή μου αδερφή που είναι εικοσιενός ετών να διαβάσει την Φάρμα των Ζώων και μου το επέστρεψε χωρίς να το διαβάσει ολόκληρο γιατί την ενόχλησε λίγο που το βιβλίο αναφέρονταν -έστω και αλληγορικά- κάπως επιθετικά στη θρησκεία. Φοβάμαι πως αν της δώσω τον Τελευταίο Πειρασμό θα μου το επιστρέψει χωρίς να διαβάσει παραπάνω από δέκα σελίδες. Και δεν είναι μόνο η αδερφή μου. Γνωρίζω τις φίλες και τους φίλους της, κάνω παρέα όποτε μου δίνεται η ευκαιρία μαζί τους και προσπαθώ να αφουγκραστώ αυτήν την κατά τ' άλλα περίεργη γεννιά που δεν απέχει και τόσο από την δική μου. Τα συμπεράσματά μου είναι πως κατάφεραν να συνδυάσουν τον μηδενισμό, τον ατομικισμό, τον παραλογισμό και την θρησκευτική ευλάβια με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό.
Πολλοί άνθρωποι σοκάρονται από τα εν λόγω βιβλία. Μάλιστα δεν καταλαβαίνω πως συνδέετε τη Φάρμα με τη θρησκεία. Πιο πολύ με τα πολιτικά συστήματα και τις πολιτικές επαναστάσεις θα το συνέδεες...
"Ο Τελευταίος Πειρασμός" είναι must. Μαζί με τους "Αδερφοφάδες" και το "ο Χριστός ξανασταυρώνεται".

Τέλος!