Ισλάμ

Συζήτηση για θεούς, θρησκείες, κοσμογονία κλπ.
Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Re: Ισλάμ

Δημοσίευσηαπό bizeli » 25 Φεβ 2021, 22:22

nemo έγραψε:ειχα παλια ενα πολυ παλιο βιβλιο που εγραφε για τις παλιες θρησκειες της μεσης ανατολης το ειχα δωσει
σε εναν φιλο και πιστο χριστιανό ( οταν ημουν αντιχριστιανος εγω) και οταν με τον καιρο μου το εδωσε πισω
στο γυρισμο ανοιξα το παραθυρο του αυτοκινητου και το πεταξα -το σκυλομετανιωσα
γιατι και να θελω να το βρω σημερα ειναι αδυνατον -εκει περιεγραφε ολο το υποβαθρο των θρησκειων της μεσης ανατολης
και οτιδηποτε που συμβαινει ακομη και σημερα με την πιστη γενικοτερα δεν με παραξενεύει -πανω κατω
τα ιδια συμβαινουν και σημερα

σημασια εχει οτι το ισλαμ δομηθηκε με την βια και την κατακτηση ειναι μαλλον η μοναδικη θρησκεια που περιεχει
τοσες πολλες ελευθεριες οταν εχουν να κανουν με τους απιστους και εκει ειναι και η διαφορα με την θρησκεια του αβρααμ
ενω και η δυο δημιουργηθηκαν με την βια η διαφορα ειναι οτι η βια του αβρααμ ηταν στο εσωτερικο ενω του ισλαμ
προς στο εξωτερικο (εξω απο την φυλή)

Εγώ να σου πω την αλήθεια δεν ενδιαφέρομαι να εντρυφήσω τόσο πολύ στο Ισλάμ σχετικά με την ιστορικότητά του. Αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο είναι πώς το βιώνουν οι άνθρωποι στην καθημερινότητά τους και για αυτό ίσως με τράβηξαν αυτά τα βίντεο.

Από τη μια μου τη σπάνε, γιατί νομίζω ότι ωραιοποιούν πολύ το Ισλάμ αλλά και από την άλλη σκέφτομαι μήπως εγώ είχα τόσο κακή εικόνα.
Γιατί έχουμε συνυφασμένα στο μυαλό μας ότι Ισλάμ= Τζιχάντ.

Πάντως και το τζιχάντ, όπως το εξηγούν στα βίντεό τους δε σημαίνει επιθέσεις αυτοκτονίας.
Τέσπα, για να μην τα λέω εγώ

0 .

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 25 Φεβ 2021, 22:31

Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω με ποια λογική διαλέγει κάποιος το Ισλάμ.
Άλλο να γεννήθηκες μουσουλμάνος (no choice) και άλλο να επιλέγεις το Ισλάμ.

Περιπτώσεις ανθρώπων που το γύρισαν στο Ισλάμ (ενώ δεν ήταν) είναι κυρίως αυτές που παντρεύτηκαν με μουσουλμάνο/α. Άντε αυτό να το καταλάβω.

Αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που έγιναν μουσουλμάνοι από προσωπική επιλογή.
Τι είναι αυτό που είδαν στο Ισλάμ και αισθάνθηκαν ότι τους γεμίζει αυτή η θρησκεία;
Με ποια λογική να ζεις μια ζωή μέσα στις απαγορεύσεις και στην καταπίεση;

Πάντως θεωρώ ότι υπάρχουν και περιπτώσεις που είναι σαν μόδα.
Δλδ υπάρχουν πολλές γυναίκες δυτικού τύπου που τους εντυπωσιάζει η μπούργκα καθαρά από στυλιστική άποψη.

Μην σας φαίνεται τρελό αυτό που λέω.
Υπάρχει ολόκληρη βιομηχανία ρούχων πάνω στις ανατολίτικες φορεσιές.
0 .

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 25 Φεβ 2021, 22:52

Να σας πω τι άλλο κατάλαβα;
Όσον αφορά την αμφίεση των μουσουλμάνων γυναικών.
Σίγουρα έχουμε δει όλοι μας γυναίκες μουσουλμάνες που καλύπτουν μόνο τα μαλλιά τους, γυναίκες που αφήνουν μόνα τα μάτια και γυναίκες που καλύπτονται από πάνω ως κάτω.
Υπάρχουν και γυναίκες βέβαια που παρότι είναι μουσουλμάνες είναι πιο απελευθερωμένες (αυτές που ζουν σε δυτικά κράτη) και δε φοράν τίποτα.

Εικόνα

Το ποια εμφάνιση θα επιλέξει μια γυναίκα εξαρτάται από δύο πράγματα (απ' ό,τι κατάλαβα):
1. Σύμφωνα με το κοράνι οι πιστοί πρέπει να είναι ταπεινοί. Και για αυτό οι γυναίκες καλύπτουν τα χαρακτηριστικά τους. Είναι ένδειξη ταπεινότητας. Όσο πιο ταπεινός (=θρησκόληπτος) είσαι τόσο πιο πολύ καλύπτεσαι. Δλδ οι γυναίκες που επιλέγουν να φοράνε μπούργκα και να μη φαίνεται τίποτα, είναι στα τοπ λέβελ όσον αφορά την πίστη τους.
Όπως και στον χριστιανισμό πχ. Υπάρχουν πιστοί που ακολουθούν αυστηρά το δόγμα του χριστιανισμού και άλλοι πιο χαλαρά.

2. Δεύτερος παράγοντας που καθορίζει την εμφάνιση μιας γυναίκας μουσουλμάνας, είναι σίγουρα η κοινωνία που ζει. Definitely.
Όσο πιο σκληροπυρηνική κοινωνία, τόσο πιο αυστηρή στην τήρηση των νόμων του Αλλάχ.
0 .

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 25 Φεβ 2021, 22:59

Πάντως ξέρετε τι σκέφτομαι;
Αν για το Ισλάμ το σωστό είναι μια γυναίκα να είναι καλυμμένη από πάνω ως κάτω, όλες εμάς τις δυτικοευρωπαίες πρέπει να μας θεωρούν τελείως ξετσίπωτες ...
:P
0 .

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 25 Φεβ 2021, 23:11

Μια μουσουλμάνα γυναίκα, σύμφωνα με το κοράνι, επιτρέπεται να δείξει τα χαρακτηριστικά της σε αρσενικό άτομο μόνο αν έχουν πρώτου βαθμού συγγένεια. Δλδ μπαμπάς, αδελφός, θείος, σύζυγος.

Ο μέλλων σύζυγος, μάλιστα, απαγορεύεται να δει τα χαρακτηριστικά της γυναίκας του μέχρι να παντρευτούν. Οπότε όπως καταλαβαίνετε παντρεύονται στα τυφλά.

Αλλά οι μουσουλμάνες επιτρέπεται να δείξουν τα χαρακτηριστικά τους σε οποιαδήποτε άλλη γυναίκα χωρίς να είναι απαραίτητα και συγγενείς.

Δλδ αν εγώ είχα μια φίλη μουσουλμάνα και της έλεγα να βγάλει την μπούργκα (για να δω πώς είναι ρε παιδί μου από περιέργεια :P ) θα μπορούσε να το κάνει. Μα την παναγία θα της το έλεγα, γιατί θα έσκαγα. Θα ήθελα να δω πώς είναι.
Σε έναν οποιονδήποτε άντρα, όμως, όχι.
Αυτό το λέω, γιατί εγώ νόμιζα ότι γενικά απαγορεύεται να δείχνουν το πρόσωπό τους στον οποιονδήποτε (άντρας/γυναίκα) αν δεν είναι συγγενείς.

Επίσης, κάτι άλλο που μου έκανε εντύπωση (δεν ξέρω αν το κατάλαβα σωστά όμως) είναι ότι αν μια γυναίκα μουσουλμάνα υιοθετήσει αγοράκι, από κάποια ηλικία και μετά (δεν κατάλαβα ακριβώς από ποια ηλικία), το αγοράκι δεν επιτρέπεται να βλέπει το πρόσωπο της μάνας του, οπότε πρέπει να φοράει μπροστά του μπούργκα ή χιτζάμπ, νικάμπ κτλ

Για αυτό αν σε εξαιρετικές περιπτώσεις υιοθετούν παιδιά επιλέγουν κορίτσια κυρίως.
0 .

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 25 Φεβ 2021, 23:20

Καλά τους κάνουν και κάτι χαζές ερωτήσεις τύπου "πώς τρως;"

Δλδ θέλει πολύ μυαλό;
Βάζει το χέρι της κάτω από το νικάμπ και τρώει.

Δλδ λες και είναι εξωγήινος.
Τι χαζές απορίες.

Μια απορία που θεωρώ εύλογη, όμως, είναι αν ζεσταίνονται το καλοκαίρι.
Απαντούν όχι, γιατί είναι ελαφρύ το ύφασμα κτλ

Καλά αυτό δεν το πιστεύω.
Πρέπει να βγάζουν την μπέμπελη εκεί μέσα, απλά δε θέλουν να το παραδεχθούν.
Θα ήταν τιμιότερο να έλεγαν ότι "ναι ζεσταίνομαι αλλά ως ένδειξη αφοσίωσης στον θεό το υπομένω"

Όπως άλλωστε και στη νηστεία.
Μπορεί να θες να φας κάτι αλλά έχεις αυτοσυγκράτηση ως ένδειξη πίστης στον θεό.
0 .

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 26 Φεβ 2021, 08:15

bizeli έγραψε:Εγώ να σου πω την αλήθεια δεν ενδιαφέρομαι να εντρυφήσω τόσο πολύ στο Ισλάμ σχετικά με την ιστορικότητά του. Αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο είναι πώς το βιώνουν οι άνθρωποι στην καθημερινότητά τους και για αυτό ίσως με τράβηξαν αυτά τα βίντεο.

Από τη μια μου τη σπάνε, γιατί νομίζω ότι ωραιοποιούν πολύ το Ισλάμ αλλά και από την άλλη σκέφτομαι μήπως εγώ είχα τόσο κακή εικόνα.
Γιατί έχουμε συνυφασμένα στο μυαλό μας ότι Ισλάμ= Τζιχάντ.

Πάντως και το τζιχάντ, όπως το εξηγούν στα βίντεό τους δε σημαίνει επιθέσεις αυτοκτονίας.

Τα στερεοτυπα πχ για την κακη θεση της γυναικας, οτι δεν πινουν αλκοολ, οι μαντηλες κλπ ισχυουν λιγο πολυ. Εκεινο που δεν ισχυει ειναι οτι παιρνουν ολοι 100 γυναικες και οτι ειναι τζιχαντιστες. Το πρωτο το κανουν μονο οι πολυ πλουσιοι και το δευτερο καποιοι λιγοι τρελοι.

Αλλος ενας μυθος ειναι οτι ολες οι μουσουλμανικες χωρες κυβερνωνται συμφωνα με την Σαρια. Στην πραξη αν εξαιρεσεις κατι παρανοικους τυπου Ιραν ή ΣΑ, η Σαρια περιοριζεται στο οικογενειακο δικαιο ενω σε αλλες χωρες οπως η Τουρκια πρακτικα δεν εφαρμοζεται καθολου σε νομικο επιπεδο.

bizeli έγραψε:Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω με ποια λογική διαλέγει κάποιος το Ισλάμ.

Καλα αυτοι ειναι για τα σιδερα. Τους εκ γενετης τους καταλαβαινω.
0 .

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 02 Μαρ 2021, 21:00

Λαχουρένιος έγραψε:
Τα στερεοτυπα πχ για την κακη θεση της γυναικας, οτι δεν πινουν αλκοολ, οι μαντηλες κλπ ισχυουν λιγο πολυ. Εκεινο που δεν ισχυει ειναι οτι παιρνουν ολοι 100 γυναικες και οτι ειναι τζιχαντιστες. Το πρωτο το κανουν μονο οι πολυ πλουσιοι και το δευτερο καποιοι λιγοι τρελοι.

Αλλος ενας μυθος ειναι οτι ολες οι μουσουλμανικες χωρες κυβερνωνται συμφωνα με την Σαρια. Στην πραξη αν εξαιρεσεις κατι παρανοικους τυπου Ιραν ή ΣΑ, η Σαρια περιοριζεται στο οικογενειακο δικαιο ενω σε αλλες χωρες οπως η Τουρκια πρακτικα δεν εφαρμοζεται καθολου σε νομικο επιπεδο.

Ναι κι εγώ αυτό κατάλαβα.

Ξέρεις ότι εγώ, όπως κι όλοι, είχα (και ακόμα έχω) πολύ κακή άποψη για τον ισλαμισμό.
Βέβαια, παλιά είχα πολύ χειρότερη ... ξέρεις γιατί έπαιζαν πολύ στα δελτία ειδήσεων όλες οι επιθέσεις από τζιχαντιστές (δίδυμοι πύργοι και δε συμμαζεύεται) και γενικά κι εγώ ήμουν θύμα της ισλαμοφοβίας.
Κάποια στιγμή σε ανύποπτο χρόνο το έφερε η κουβέντα με έναν άνθρωπο που εμπιστεύομαι πολύ, γιατί τον θεωρώ πολύ μετρημένο, μετριοπαθή, αντικειμενικό και διαβασμένο συνομιλητή και μου είχε πει ότι
"Ο ισλαμισμός δεν είναι μόνο αυτό το πράγμα που προβάλλεται. Άμα κάτσεις και διαβάσεις το κοράνι και τη βάση της θρησκείας του ισλαμισμού μιλάει για αγάπη κτλ"

Βέβαια, μου χάλασε τη σούπα με αυτά που μου έλεγε και άρχισα αμέσως τις διαφωνίες και τις ενστάσεις αλλά ήταν ο πρώτος άνθρωπος που μου έβαλε τον σπόρο ότι αν θέλω να σχηματίσω άποψη για ένα θέμα πρέπει να το ψάχνω πρώτα και να μην στέκομαι στην επιφάνεια.

Ήταν ένα μικρό χαστουκάκι.

Σήμερα, όχι ότι άλλαξε κάτι στην άποψή μου για τον ισλαμισμό αλλά έχω αφήσει ένα μικρό παραθυράκι ότι ίσως και να κάνω λάθος εξαιτίας της άγνοιάς μου.
Κάτι είναι και αυτό.
0 .

Άβαταρ μέλους
nemo
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό nemo » 02 Μαρ 2021, 21:52

με το ενστικτο παντα θα πω οτι ηταν μαμακας και δηθεν διαβασμενος γιατι αμα ηταν πραγματικα διαβασμενος
θα σου ελεγε κατι αλλο *κανενας διαβασμενος ή καποιος που εζησε πολυ καιρο μαζί τους δεν θα χρησιμοποιουσε
αυτην την εκφραση -η φαινομενικη ηρεμια και η ΄¨αγαπη που δειχνουν ειναι ο τροπος συμπεριφορας προς τους δουλους
γιατι η θρησκεια τους εχει γαλουχηθει με κατακτησεις που απεφεραν δουλους και δουλες
και υπαρχει καταστατικο καλης συμπεριφορας προς τους δουλους
και μεχρι πριν λιγο στην απελευθερωση εμας τους ελ μας πουλουσαν -υπαρχει ενας πίνακας φιλοτεχνημενος απο τον Ντελακρουά(νομιζω) το 1840 που δειχνει μια ελληνιδα δουλα να πουλιεται στα σκλαβοπαζαρα
0 .
το απόλυτο ένα που συχαίνομαι είναι οι αυταπάτες
επειδη είναι και ο λόγος της ύπαρξής μου

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 02 Μαρ 2021, 21:54

nemo έγραψε:με το ενστικτο παντα θα πω οτι ηταν μαμακας και δηθεν διαβασμενος γιατι αμα ηταν πραγματικα διαβασμενος
θα σου ελεγε κατι αλλο *κανενας διαβασμενος ή καποιος που εζησε πολυ καιρο μαζί τους δεν θα χρησιμοποιουσε
αυτην την εκφραση -η φαινομενικη ηρεμια και η ΄¨αγαπη που δειχνουν ειναι ο τροπος συμπεριφορας προς τους δουλους
γιατι η θρησκεια τους εχει γαλουχηθει με κατακτησεις που απεφεραν δουλους και δουλες
και υπαρχει καταστατικο καλης συμπεριφορας προς τους δουλους
και μεχρι πριν λιγο στην απελευθερωση εμας τους ελ μας πουλουσαν -υπαρχει ενας πίνακας φιλοτεχνημενος απο τον Ντελακρουά(νομιζω) το 1840 που δειχνει μια ελληνιδα δουλα να πουλιεται στα σκλαβοπαζαρα

Καλά δε θυμάμαι και πώς ακριβώς μου το είπε.
Πάνε και αρκετά χρόνια.
Πάντως το ρεζουμέ είναι ότι ο Ισλαμισμός δεν είναι μόνο οι τζιχαντιστές.
Αυτό εννοούσε.
Κάτσε και διάβασε μου είπε.

Αααααα κι επίσης, τώρα που το θυμήθηκα, δεν εστίασε στην κακή εφαρμογή του ισλαμισμού από τους πιστούς αλλά στον ισλαμισμό ως φιλοσοφική θεωρία.
Μου είπε ότι έχει και κάποια καλά σημεία.

Κάτι τέτοιο. Δεν το παραέψαξα και περισσότερο, όμως, για να δω αν έχει δίκιο.
0 .

Επιστροφή σε “Θεολογία”