Γιατί αντιπαθώ τον αθεισμό

Συζήτηση για θεούς, θρησκείες, κοσμογονία κλπ.
Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Re: Γιατί αντιπαθώ τον αθεισμό

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 15 Απρ 2018, 11:06

itteithe έγραψε:Επίτρεψέ μου να διαφωνήσω. Το οτι πέντε, δέκα, είκοσι άτομα σε διάφορα φόρα εκφράζουν αθεϊστικές απόψεις, δεν σημαίνει πως αντικατοπτρίζουν την εικόνα της κοινωνίας. Εξάλλου τα φόρα είναι απαραχαιωμένες πλατφόρμες επικοινωνίας και όταν ήταν στα φόρτε τους έμπαιναν μόνο νέρντουλες για να ξεδώσουν. Ο αθεϊσμός δεν είναι και δεν ήταν ποτέ της μόδας. Αντιθέτως, είναι ο χριστιανισμός που έγινε μόδα τώρα τελευταία και μάλιστα στην χειρότερη μορφή του. Νέοι, γεμάτοι ματαιοδοξία, απευθύνονται στον Θεό για να τους εκπληρώσει κάθε ανόητη και ανούσια επιθυμία. Φιλάνε κομποσκοίνια, σταυροκοπιούνται, εξομολογούνται και από μέσα τους είναι κενοί από κάθε άποψη. Σε συνδυασμό με τον παραλογισμό και την έλλειψη κριτικής σκέψης που κυριαρχεί στην εποχή μας, οδηγούμαστε στον προθάλαμο ενός νέου Μεσαίωνα.

Έδωσα στην μικρή μου αδερφή που είναι εικοσιενός ετών να διαβάσει την Φάρμα των Ζώων και μου το επέστρεψε χωρίς να το διαβάσει ολόκληρο γιατί την ενόχλησε λίγο που το βιβλίο αναφέρονταν -έστω και αλληγορικά- κάπως επιθετικά στη θρησκεία. Φοβάμαι πως αν της δώσω τον Τελευταίο Πειρασμό θα μου το επιστρέψει χωρίς να διαβάσει παραπάνω από δέκα σελίδες. Και δεν είναι μόνο η αδερφή μου. Γνωρίζω τις φίλες και τους φίλους της, κάνω παρέα όποτε μου δίνεται η ευκαιρία μαζί τους και προσπαθώ να αφουγκραστώ αυτήν την κατά τ' άλλα περίεργη γεννιά που δεν απέχει και τόσο από την δική μου. Τα συμπεράσματά μου είναι πως κατάφεραν να συνδυάσουν τον μηδενισμό, τον ατομικισμό, τον παραλογισμό και την θρησκευτική ευλάβια με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό.

Δεν το εχω δει αυτο που λες. Εγω αντιθετα βλεπω οτι η νεα γενια ειναι αθεη και μαλιστα με υγιη τροπο: Δεν ειναι φανατικοι αντιχριστιανοι που ολη την ωρα κοροιδευουν την θρησκεια ή βλασφημουν, αλλα πολυ απλα η θρησκεια δεν υπαρχει καν στην ζωη μας (χρησιμοποιω α' πληθυντικο γιατι ειμαι αυτης της γενιας αν και πιο μεγαλος απο την αδερφη σου).

Υπαρχει στην ζωη μας σαν εθιμο (πχ ανασταση) ή σαν ντεκορ σε δημοσια κτηρια ή στα σπιτια μας (σταυροι κλπ) και γενικα σε τετοιο πνευμα, αλλα δεν ξερω ουτε μισο νεο που θα χασει το σαββατοβραδο του για να παει εκκλησια την Κυριακη ή που θα νηστεψει σεξ ή φαγητο ακομα και την Μ. Εβδομαδα (ποσο μαλλον το σεξ), ποσο μαλλον να εξομολογηθει.

Δεν ξερω πως εκατσε και την ειδε ετσι η αδερφη σου, μου κανει τρελη εντυπωση.

Ο βασικοτερος λογος που το θρησκευτικο αισθημα δε θα ριζωσει στους νεους ειναι γιατι πολυ απλα ειναι ασυμβιβαστο με την συγχρονη ζωη. Ο νεος/νεα θα κανει οσο μπορει την ζωη του χωρις περιορισμους και ταμπου. Ο χριστιανισμος ηταν εφαρμοσιμος σε κοινωνιες που παντρευοσουν απο τα 16, πεθαινες στα 50 και ελιωνες στην δουλεια και τις στερησεις στο ενδιαμεσο.

Σε μια κοινωνια σχετικης αφθονιας, ακομα και σαν την δικη μας που περναει κριση, με σεξουαλικη ελευθερια, καταναλωτισμο, υλισμο κλπ, πολυ απλα το peak της θρησκευτικοτητας που μπορει να πιασει ειναι να φυλαει ο κλαρινογαμπρος του Survivor τα κομποσκοινια του οταν κερδιζει το αγωνισμα.
1 .

Άβαταρ μέλους
itteithe
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό itteithe » 15 Απρ 2018, 12:14

Λαχουρένιος έγραψε:Δεν το εχω δει αυτο που λες. Εγω αντιθετα βλεπω οτι η νεα γενια ειναι αθεη και μαλιστα με υγιη τροπο: Δεν ειναι φανατικοι αντιχριστιανοι που ολη την ωρα κοροιδευουν την θρησκεια ή βλασφημουν, αλλα πολυ απλα η θρησκεια δεν υπαρχει καν στην ζωη μας (χρησιμοποιω α' πληθυντικο γιατι ειμαι αυτης της γενιας αν και πιο μεγαλος απο την αδερφη σου).

Υπαρχει στην ζωη μας σαν εθιμο (πχ ανασταση) ή σαν ντεκορ σε δημοσια κτηρια ή στα σπιτια μας (σταυροι κλπ) και γενικα σε τετοιο πνευμα, αλλα δεν ξερω ουτε μισο νεο που θα χασει το σαββατοβραδο του για να παει εκκλησια την Κυριακη ή που θα νηστεψει σεξ ή φαγητο ακομα και την Μ. Εβδομαδα (ποσο μαλλον το σεξ), ποσο μαλλον να εξομολογηθει.

Δεν ξερω πως εκατσε και την ειδε ετσι η αδερφη σου, μου κανει τρελη εντυπωση.

Ο βασικοτερος λογος που το θρησκευτικο αισθημα δε θα ριζωσει στους νεους ειναι γιατι πολυ απλα ειναι ασυμβιβαστο με την συγχρονη ζωη. Ο νεος/νεα θα κανει οσο μπορει την ζωη του χωρις περιορισμους και ταμπου. Ο χριστιανισμος ηταν εφαρμοσιμος σε κοινωνιες που παντρευοσουν απο τα 16, πεθαινες στα 50 και ελιωνες στην δουλεια και τις στερησεις στο ενδιαμεσο.

Σε μια κοινωνια σχετικης αφθονιας, ακομα και σαν την δικη μας που περναει κριση, με σεξουαλικη ελευθερια, καταναλωτισμο, υλισμο κλπ, πολυ απλα το peak της θρησκευτικοτητας που μπορει να πιασει ειναι να φυλαει ο κλαρινογαμπρος του Survivor τα κομποσκοινια του οταν κερδιζει το αγωνισμα.

Να σημειώσω οτι η αδερφή μου δεν πηγαίνει στην εκκλησία, ούτε νηστεύει (εξάλλου στις εκκλησίες δεν έχει wifi...). Στην ερώτηση για το αν πιστεύει στον Θεό όμως, η απάντησή της είναι ναι.

Έχεις κάνει συζήτηση με εικοσάρηδες; Έχεις ρωτήσει άνθρωπο πρόσφατα για το αν πιστεύει στο Θεό; Όχι με νεαρούς και νεαρές στην τοπική ΟΒΑ, ή σε εναλλακτικά μπαρ και εναλλακτικές καφετέριες. Κι εγώ όταν ήμουν εικοσάρης πίστευα οτι όλοι οι νέοι είναι άθεοι, γιατί με τέτοιους συναναστρεφόμουν. Ρώτα τον ντελιβερά σου, την σερβιτόρα στην γωνιακή καφετέρια του σπιτιού σου, την κοπέλα που δουλεύει στο φούρνο, το νεαρό ψήστη στο κοντινό σου σουβλατζίδικο. Προφανώς και είναι κατ 'ευφημισμόν χριστιανοί και κάνουν σεξ την περίοδο της νηστείας, αλλά δεν είναι και άθεοι.

Επειδή προσωπικά έχω εικόνα της επαρχίας, μπορώ να σου πω πως οι νέοι της επαρχίας αρχίζουν και κάνουν όλα όσα προανέφερα (και μπορώ να πω πως αρκετά συχνά πηγαίνουν και εκκλησία, κάτι που δεν έκανε η δική μου γενιά νέων της επαρχίας).

Εντιτ: Σόρρυ, τώρα είδα οτι έγραψες πως είσαι λίγο μεγαλύτερος από την αδερφή μου. Πόσο χρονών είσαι αν επιτρέπεται; Εγώ είμαι 31.
0 .
Δῶς μοι πᾶ στῶ καὶ τὰν γᾶν κινάσω

Habemus filium

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 15 Απρ 2018, 12:27

Καμια σχεση με ΚΟΒες ρε, ο περιγυρος μου απο την οικογενεια μεχρι και παρεες και γκομενες ηταν ανεκαθεν μη κομμουνιστες. Εχω επαφη με τον μεσο νεο δηλαδη, δεν το λεω σαν καποιος ιδρυματοποιημενος που μιλαει μονο με ομοιδεατες.

Οταν μικρος ημουν θρησκος λογω ανατροφης, με σοκαρε το ποσο ασεβεις και αθεοι ειναι οι συνομηλικοι μου και τους εβλεπα σαν εξωγηινους. Οταν εγινα και γω αθεος σε μεγαλυτερη ηλικια καταλαβα οτι ο εξωγηινος ημουν εγω και οτι ετσι ειναι η κοινωνια. Πλεον θεωρω δεδομενη την ελλειψη πιστης και μου κανει εντυπωση το αναποδο.

Συμφωνω σαν δεδομενο οτι η πλειοψηφια αν την ρωτησεις θα σου πει οτι ειναι χριστιανοι ή εστω οτι πιστευουν καπου. Αυτο ομως δεν ειναι στροφη προς την θρησκευτικοτητα αλλα σταδιακη στροφη προς την εκκοσμικευση και την αθεια.

Αν σκεφτεις οτι η γιαγια του σημερινου νεου βαζει αγιασμο για να της περασει η γριπη ή πιστευει οτι μια εικονα αγιου θεραπευει τον καρκινο και την συγκρινεις με την νεολαια και της αντιληψεις της, θα δεις οτι η δευτερη εχει πολυ πιο εκκοσμικευμενες αποψεις.

Ο,τι θρησκευτικο βλεπεις ειναι καταλοιπο απο παλια, οχι νεο χαρακτηριστικο. Τετοιες αλλαγες γινονται σταδιακα απο γενια σε γενια, δεν ειναι οτι θα ξυπνησουμε μια μερα και θα γινουμε ολοι αθεοι.

Το να δηλωνεις χριστιανος ή οτι πιστευεις καπου εχει μικρη σημασια οταν η ζωη σου ειναι 100% κοσμικη. Οι παλιοτεροι οχι μονο δηλωναν χριστιανοι αλλα ειχαν και πιο χριστιανικη ζωη.

Αυτο αποτυπωνεται σε καταστασεις οπως πχ ο πολιτικος γαμος απο ταμπου και αισχος εχει φτασει τον θρησκευτικο σε αριθμους. Αυτο θα ηταν αδιανοητο μολις 20 χρονια πριν.
0 .

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 15 Απρ 2018, 12:29

Κατι τελευταιο, αν πιασεις οσους δηλωνουν χριστιανοι και τους ρωτησεις τι εικονα εχουν για το θειο, οι πιο πολλοι εχουν μια new age-συγκρητιστικη εικονα με χριστιανισμο, βουδισμο και διαφορες προληψεις στο μπλεντερ, και οχι την ορθοδοξη θεολογικα εικονα της αγιας τριαδας.

Πχ και Χριστος και μετενσαρκωση. Και Παναγια και καρμα.

Αυτα οι παλιοι δεν τα ειχαν, ειναι σημεια των καιρων.
0 .

Άβαταρ μέλους
nik_killthemall
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό nik_killthemall » 15 Απρ 2018, 13:03

Λαχουρένιος έγραψε:

Και ποιος σου είπε πως θρησκεία δεν είναι ακριβώς αυτό : οι κατ'όνομα πιστοί - οπαδοί ! Κατά τη γνώμη μου, με τέτοιον ακριβώς τρόπο διαιωνίζεται όχι απλά εδώ και αιώνες, αλλά εξ αρχής, η θρησκεία : Οπαδικά και ασυνείδητα ! Εξού και ο νηπιοβαπτισμός, δεν χρειάζεται να έχεις όχι απλά χριστιανική συνείδηση, αλλά ούτε καν συνείδηση της υπαρξής σου γενικά, για να ενταχτείς στη θρησκεία.

Ωστόσο και η εξίσου ασυνείδητη αθεία που στόχο είχε απλά την πρόκληση και κανένα περιεχόμενο, έγινε κάποια στιγμή μόδα από το '90 ως τα τέλη των '00, ενώ στις μέρες μας έχει περιθωριοποιηθει και εξαντλείται με τους γραφικούς της κρεατοφαγίας την μεγάλη παρασκευή ...

Κακά τα ψέμματα, ο κόσμος μας εδράζει στην ασυνειδησία και στον οπαδισμό, με αυτά προχωρά διαιωνίζοντας "χρώματα φανέλας" και τπτ άλλο.

Το διάσημο επιχείρημα "η Αγία Γραφή είναι το μεγαλύτερο μπεστ σελερ", αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο πως τα μπεστ σελερ έχουν κυρίως διακοσμητικό χαρακτήρα όμοιο με αυτό που έχει η ποδοσφαιρική φανέλα / αφίσσα τραγουδιστή ενός εφηβικού δωματίου.
0 .
Αρίστος έγραψε:Καλα εκανε ο Τσιπρας κι ελεγε ενα καρο ψεματα .

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 15 Απρ 2018, 13:47

nik_killthemall έγραψε:Και ποιος σου είπε πως θρησκεία δεν είναι ακριβώς αυτό : οι κατ'όνομα πιστοί - οπαδοί ! Κατά τη γνώμη μου, με τέτοιον ακριβώς τρόπο διαιωνίζεται όχι απλά εδώ και αιώνες, αλλά εξ αρχής, η θρησκεία : Οπαδικά και ασυνείδητα ! Εξού και ο νηπιοβαπτισμός, δεν χρειάζεται να έχεις όχι απλά χριστιανική συνείδηση, αλλά ούτε καν συνείδηση της υπαρξής σου γενικά, για να ενταχτείς στη θρησκεία.

Ωστόσο και η εξίσου ασυνείδητη αθεία που στόχο είχε απλά την πρόκληση και κανένα περιεχόμενο, έγινε κάποια στιγμή μόδα από το '90 ως τα τέλη των '00, ενώ στις μέρες μας έχει περιθωριοποιηθει και εξαντλείται με τους γραφικούς της κρεατοφαγίας την μεγάλη παρασκευή ...

Κακά τα ψέμματα, ο κόσμος μας εδράζει στην ασυνειδησία και στον οπαδισμό, με αυτά προχωρά διαιωνίζοντας "χρώματα φανέλας" και τπτ άλλο.

Το διάσημο επιχείρημα "η Αγία Γραφή είναι το μεγαλύτερο μπεστ σελερ", αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο πως τα μπεστ σελερ έχουν κυρίως διακοσμητικό χαρακτήρα όμοιο με αυτό που έχει η ποδοσφαιρική φανέλα / αφίσσα τραγουδιστή ενός εφηβικού δωματίου.

Υποκρισια και χαλαρη τηρηση των θρησκευτικων κανονων παντα υπηρχε, απλως στις μερες μας η θρησκεια συνολικα μπηκε στο περιθωριο χωρις ταρατατζουμ και ιδεολογικες υπερβολες.

Για τους νεους το να πιστευει ή οχι καποιος ειναι ανθυπολεπτομερια, ειμαι χριστιανος στις μερες ειναι σαν να λες οτι σου αρεσουν οι τηγανιτες πατατες. Το ακους, σηκωνεις τους ωμους αδιαφορα και συνεχιζεις την ζωη σου. Χειροτερα απο τηγανιτες πατατες, γιατι μπορει να τσακωθουμε για το ποιος θα φαει περισσοτερες πατατες αν βγουμε για φαι, αλλα για το Χριστο και θεολογικα θεματα δεν παιζει να τσακωθουμε ποτε.

Φυσικα υπαρχουν οι πρηξοπουτσηδες που ακουνε αθεος, αθρησκος, μη χριστιανος γενικα και κανουν λες και εισαι ο Πασαρης αλλα ειναι πολυ λιγοτεροι απο τους αντιστοιχους 50αρηδες ή γερους.

Η βιομηχανικη κοινωνια ειναι τελικα αυτη που θα σκοτωσει την θρησκεια, οχι ο Βολταιρος ή ο Σταλιν. Οταν εχεις τον παραδεισο στην Γη δεν τον ψαχνεις στον ουρανο.

Ο μεσος νεος της δυτικης κοινωνιας μπορει να πηδηξει ενα καρο ωραια μνια και να φαει τα καλυτερα φαγητα καθε μερα.
Αντε να το συναγωνιστει αυτο ο Αλλαχ με τις μαντηλοφορουσες χοντροκωλες του ισλαμικου παραδεισου και τα ποταμια με τα μελια και τα γαλατα. Αν εχεις φαει εστω και μια κουταλια Μερεντα σου ακουγονται αστειες αυτες οι υποσχεσεις.
0 .

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 15 Απρ 2018, 13:53

Για να μην πουμε για το χριστιανικο παραδεισο που και καλα επειδη θα εισαι με το θεουλη, θα γινεσαι αυτοματα ευτυχισμενος

Καλα, μπυρα απο το περιπτερο + τσιγαρα + συν πουτανα στο μεταξουργειο = 20 ευρω περιπου. Αλκοολ, νικοτινη και σεξ, δηλαδη παραδεισος με ενα μπλε χαρτονομισμα.

Λεω την πιο φτηνη και ευκολη λυση, εκει εξω παιζουν απο ακριβα ποτα και εκδρομες μεχρι να σνιφαρεις κοκαινη απο τον αφαλο μοντελων αμα εχεις το αναλογο κασε.

Ποιος θα κατσει να ζει σα μιζερος με νηστειες και μετανοιες για να κανει παρεα στο θεουλη μετα θανατον οταν παιζουν τετοιες επιλογες στις μερες μας ευκολα και απλα?
Ο ανθρωπος της αγροτικης κοινωνιας δεν ειχε τετοια. Ευτυχως για τους παπαδες.
0 .

Άβαταρ μέλους
itteithe
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό itteithe » 15 Απρ 2018, 14:35

Έχεις όντως ένα point Λαχουρένιε. Ίσως και οι απόψεις μας διαφέρουν λόγω περιβάλλοντος (υποθέτω είσαι κάτοικος αστικού περιβάλλοντος, σε αντίθεση με μένα που ζω τη μισή μου ζωή και στην επαρχία).

Παρ' όλ' αυτά, η παρατηρούμενη άνοδος του εθνικισμού, οι αντιεμβολιαστές, οι εναλλακτικές ιατρικές μέθοδοι, τα άστρα και τα ζώδια, οι ψεκασμένοι και λοιποί συνωμοσιολάγνοι, μαρτυρούν μια τάση οπισθοδρομισμού της κοινωνίας και συνήθως μαζί μ' αυτήν την τάση πηγαίνει πακέτο και η στροφή προς την εκκλησία (όχι παραίτητα στο δόγμα της θρησκείας, αλλά τουλάχιστον στο εθυμοτυπικό και φαινοτυπικό κομμάτι της).
1 .
Δῶς μοι πᾶ στῶ καὶ τὰν γᾶν κινάσω

Habemus filium

Άβαταρ μέλους
nik_killthemall
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό nik_killthemall » 15 Απρ 2018, 15:36

Λαχούρ δεν διακρίνω αντίλογο επί τοις ουσίας, το ίδιο πράγμα λέμε.

Η αντίφαση και η υποκρισία του κατ'όνομα χριστιανού που περιγράφεις, ΕΙΝΑΙ ο κατά συντριπτική πλειοψηφεία διαιωνιζόμενος χριστιανος εδώ και αιώνες πάνω στην δομημένη αδιαφορία του οποίου βασίζεται όλο το χριστιανικό οικοδόμημα, και ο οποίος θα κλωτσήσει αν του θίξεις τον κατ'όνομα Θεό/πίστη του.

Απλά διαφωνώ για το γεγονός πως αυτή η αντίφαση του κατ'όνομα χριστιανού εδράζει ντε και καλά στον άκρατο καταναλωτισμό της δύσης του τελευταίου αιώνα στον οποίο αν καταλαβαίνω καλά επικεντρώνεσαι. Η αντίφαση αυτή είναι πολύ πιο αρχαία και εδράζει απλά στην μη επίγνωση.

Το ότι πριν 1,2,5,10 αιώνες ο μέσος κατ'όνομα χριστιανός δεν ήταν καταναλωτής ποτών, κωλομπαρων, μπεργκερ, γκεημς, στριπς κλπ, ε αυτό δεν σημαίνει πως ΕΙΧΕ και χριστιανική επίγνωση (και επομένως πως δεν υπήρχε η αντίφαση και η υποκρισία του χριστιανού κατ'όνομα) η οποία εξαϋλώθηκε ξάφνου μόνο όταν εμφανίστηκε ο καταναλωτισμός τον τελευταίο αιώνα.
Και προφανώς δεν λογίζεται ως άθεος κάποιος επειδή γίνεται θαμώνας σε κωλόμπαρα και ξεσκίζεται στα μπεργκερ, αντίθετα μια χαρά χριστιανός αυτοπροσδιορίζεται και παίζει να σου κόψει και την καλημέρα αν αμφισβητήσεις την πίστη του.

Παιδιά μιλάμε για καταστάσεις στις οποίες μέχρι και τον 17ο και 18ο αιώνα απαγορευόταν η ανάγνωση της Γραφής χωρίς παρουσία ιερέα, ενώ ακόμη και σήμερα υπάρχουν κανόνες για την ανάγνωση της Γραφής που συνοψίζονται σε κάτι τέτοιο , επομένως για ποια επίγνωση χριστιανισμού μιλάμε ώστε να έχεις συνειδητούς και όχι κατ'όνομα χριστιανούς ?

Η γενική ανεπίσημη αρχή με την οποία εφοδιάζεται διαχρονικά ο μέσος χριστιανός ήταν "κάνε κάθε πουστιά που μπορείς να σκεφτείς, με τον όρο να μην αγγίξεις ποτέ και να μην απαρνηθείς την ιερή πίστη" = οπαδική ασυνειδησία.

Ποτέ δεν υπήρξε πρακτέα σύμπλευση ούτε του κλήρου ούτε και του καθοδηγούμενου ποιμνίου με το διδακτικό περιεχόμενο της θρησκείας, το οποίο μνημονευόταν μόνο όταν κάποιος εναντιωνόταν στο οικοδόμημα.

Και όλη αυτή η τακτική της εκκλησίας ήταν απολύτως δικαιολογημένη γιατί το "δηλητήριο" για να μετατραπεί ο μέσος χριστιανός σε συνειδητό άθρησκο - άθεο ήταν απλά να κάτσει να διαβάσει ολομόναχος χωρίς "οδηγίες" την Γραφή !
1 .
Αρίστος έγραψε:Καλα εκανε ο Τσιπρας κι ελεγε ενα καρο ψεματα .

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 15 Απρ 2018, 17:31

itteithe έγραψε:Έχεις όντως ένα point Λαχουρένιε. Ίσως και οι απόψεις μας διαφέρουν λόγω περιβάλλοντος (υποθέτω είσαι κάτοικος αστικού περιβάλλοντος, σε αντίθεση με μένα που ζω τη μισή μου ζωή και στην επαρχία).

Παρ' όλ' αυτά, η παρατηρούμενη άνοδος του εθνικισμού, οι αντιεμβολιαστές, οι εναλλακτικές ιατρικές μέθοδοι, τα άστρα και τα ζώδια, οι ψεκασμένοι και λοιποί συνωμοσιολάγνοι, μαρτυρούν μια τάση οπισθοδρομισμού της κοινωνίας και συνήθως μαζί μ' αυτήν την τάση πηγαίνει πακέτο και η στροφή προς την εκκλησία (όχι παραίτητα στο δόγμα της θρησκείας, αλλά τουλάχιστον στο εθυμοτυπικό και φαινοτυπικό κομμάτι της).

Ειναι terra incognita η επαρχια για μενα, αλλα η αισθηση μου ειναι οτι οντως ειναι πιο θρησκευομενη απο την πρωτευουσα, οπως και οι φτωχες περιοχες της πρωτευουσας ειναι πιο θρησκευομενες απο τις πιο ευπορες.
0 .

Επιστροφή σε “Θεολογία”