Αφιέρωση-απάντηση στήν ολοκληρωτική απολυτοκρατία τού υλιστικού ορθολογισμού

Συζήτηση για θεούς, θρησκείες, κοσμογονία κλπ.
Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Re: Αφιέρωση-απάντηση στήν ολοκληρωτική απολυτοκρατία τού υλιστικού ορθολογισμού

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 24 Οκτ 2022, 12:29

To νημα ξεκινησε ως φιλοσοφικο και κατεληξε στην παπαδολογια. Κριμα.
0 .

Άβαταρ μέλους
looking for the unknown
Basic poster
Basic poster

Re: Αφιέρωση-απάντηση στήν ολοκληρωτική απολυτοκρατία τού υλιστικού ορθολογισμού

Δημοσίευσηαπό looking for the unknown » 19 Νοέμ 2022, 03:31

Λαχουρένιος έγραψε:Μπορεις να πεις με δικα σου λογια και συνοπτικα περι τινος ακριβως επιχειρηματολογεις?

με αυτη τωρα την εργασία τής μπάρμπαρα χάνα κ' της έμα γιούνγκ(πού έγινε σε συνεργασία με τον Κ.Γιούνγκ) θέλω απ'τη μια μεριά
να καλύψω κάπως το κενό πού άφησα στό αίτημα τού συνφορουμιτη nemo εδώ
viewtopic.php?f=6&t=12160&p=304206#p304206

(διότι είναι σχεδον αδυνατο να καλυφθεί περιληπτικα ή Γιουνγκιανη έρευνα)
αλλά και να σταθώ στό γεγονός ότι όταν αποδεχόμαστε με απόλυτο τρόπο(δηλ δογματικά) τον υλιστικό-ορθολογισμό δημιουργείται
με τη πάροδο του χρόνου μια δυσαρμονία μεταξύ τού συνειδητού καί τού χώρου εκείνου πού ξεπερνά το προσωπικό ασύνειδο καί
είναι το βαθυτερο υπόστρωμα τού καθολικού ή συλλογικού ασύνειδου των θρύλων,μύθων καί Αρχέτυπων συγκρούσεων
πού αν τό αγνοήσουμε υπάρχει κίνδυνος,όπως έδειξε ό καθηγητής με κλινικά-ψυχαναλυτικά παραδείγματα,να μας επιτεθεί.....
είναι το φαινόμενο τής Εναντιοδρομίας(Enandiodromia-Regression)...."αργά ή γρήγορα θα γνωρίσεις το αντίθετό σου"-Ηράκλειτος

https://amethystosbooks.blogspot.com/20 ... mus-1.html

https://amethystosbooks.blogspot.com/20 ... mus-2.html

https://amethystosbooks.blogspot.com/20 ... mus-3.html

Anima η υποσυνείδητη εικονα του ανδρα για τη γυναίκα
Animus η υποσυνείδητη εικονα της γυναίκας για τον άνδρα

συνέχεια
1 .
.......τό Φρέαρ......

Άβαταρ μέλους
nemo
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό nemo » 19 Νοέμ 2022, 10:56

ειμαστε το τελικο προιον αυτης μιας διεργασιας
εισαι αυτο που εισαι -ειμαι αυτο που ειμαι - το θεμα ειναι μπορουμε να το αλλαξουμε; και αν τα καταφερουμε
θα ειμαστε αυτο που ειμασταν; τοτε θα μας αρεσει; ή δεν θα μας αρεσει; -η ταξη σκοτωνει την περιεργεια
η αναζητηση σκοτωνει επισης την ταξη ...αναλογως τα φιλτρα του καθενος
0 .
το απόλυτο ένα που συχαίνομαι είναι οι αυταπάτες
επειδη είναι και ο λόγος της ύπαρξής μου

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 19 Νοέμ 2022, 17:57

looking for the unknown έγραψε:με αυτη τωρα την εργασία τής μπάρμπαρα χάνα κ' της έμα γιούνγκ(πού έγινε σε συνεργασία με τον Κ.Γιούνγκ) θέλω απ'τη μια μεριά
να καλύψω κάπως το κενό πού άφησα στό αίτημα τού συνφορουμιτη nemo εδώ
viewtopic.php?f=6&t=12160&p=304206#p304206

(διότι είναι σχεδον αδυνατο να καλυφθεί περιληπτικα ή Γιουνγκιανη έρευνα)
αλλά και να σταθώ στό γεγονός ότι όταν αποδεχόμαστε με απόλυτο τρόπο(δηλ δογματικά) τον υλιστικό-ορθολογισμό δημιουργείται
με τη πάροδο του χρόνου μια δυσαρμονία μεταξύ τού συνειδητού καί τού χώρου εκείνου πού ξεπερνά το προσωπικό ασύνειδο καί
είναι το βαθυτερο υπόστρωμα τού καθολικού ή συλλογικού ασύνειδου των θρύλων,μύθων καί Αρχέτυπων συγκρούσεων
πού αν τό αγνοήσουμε υπάρχει κίνδυνος,όπως έδειξε ό καθηγητής με κλινικά-ψυχαναλυτικά παραδείγματα,να μας επιτεθεί.....
είναι το φαινόμενο τής Εναντιοδρομίας(Enandiodromia-Regression)...."αργά ή γρήγορα θα γνωρίσεις το αντίθετό σου"-Ηράκλειτος

https://amethystosbooks.blogspot.com/20 ... mus-1.html

https://amethystosbooks.blogspot.com/20 ... mus-2.html

https://amethystosbooks.blogspot.com/20 ... mus-3.html

Anima η υποσυνείδητη εικονα του ανδρα για τη γυναίκα
Animus η υποσυνείδητη εικονα της γυναίκας για τον άνδρα

συνέχεια

Για τον Γιουνγκ ξερω ελαχιστα πραγματα και δεν εχω διαβασει βιβλια του. Ομως η θεωρια του σχετικα με το συλλογικο υποσυνειδητο μου θυμιζει δυο θεωριες του Πλατωνα.

Η μια ειναι η θεωρια των ιδεων, συμφωνα με την οποια (θα δωσω εναν μπακαλιστικο ορισμο) καθε τι στον ορατο κοσμο ειναι κατα καποιο τροπο αντιγραφο των αιωνιων ιδεων που υπαρχουν σε καποιον υπεραισθητο κοσμο ή αντιστροφα οι αιωνιες ιδεες αποτελουν την πηγη του ορατου κοσμου και εχουν δικη τους υπαρξη. Δεν ειναι απλως αφηρημενες και ιδεατες εννοιες.

Η αλλη ειναι η θεωρια οτι υπαρχει μετεμψυχωση και οι γνωσεις που εχει αποκομισει η ψυχη μας σε παλιοτερες ζωες βρισκονται εν υπνωσει (κατα καποιο τροπο) μεσα μας και μπορουμε υπο προυποθεσεις να τις ανασυρουμε και να τις κανουμε παλι κτημα μας. Δηλαδη η μαθηση δεν ειναι η γνωση του νεου αλλα η αναμνηση εκεινου που ηδη ξεραμε σε παλιοτερη ζωη.

Ετσι, αν καταλαβαινω καλα την θεωρια του Γιουνγκ, αυτος πιστευει οτι τα διαφορα αρχετυπα δεν ειναι καποιες απλες εικονες ή ιστοριες που διδασκονται στους ανθρωπους μεσω της κουλτουρας και της εκπαιδευσης τους, αλλα προυπαρχουν στο μυαλο των ανθρωπων απο την γεννηση τους και απο την αρχη του ανθρωπου ως ειδους. Ειναι κατι σαν τα παλια Σεγκα ή Νιντεντο που ειχαν ηδη ενα παιχνιδι στην μνημη που επαιζε χωρις κασετα :P

Αν λοιπον εχω καταλαβει καλα την θεωρια περι συλλογικου ασυνειδητο (πολυ πιθανον και οχι γιατι δεν εχω ασχοληθει παρα ελαχιστα με τον Γιουνγκ) εχει δυο αδυναμιες: πρωτον, πως αποδεικνυεται οτι αυτα τα αρχετυπα βρισκονται στο ασυνειδητο μας εκ γενετης και δεν μεταδιδονται μεσω της κουλτουρας και δευτερον, αν αυτα οντως προυπαρχουν τοτε πως βρεθηκαν στο μυαλο μας?

Οι υλιστικες προσεγγισεις ειναι και αυτες ελλιπεις αλλα η αδυναμια τους βρισκεται περισσοτερο στην ελλιπη προοδο της ιδιας της επιστημης (η φιλοσοφια δεν μπορει να προχωρησει χωρις νεα επιστημονικα δεδομενα) και λιγοτερο στην μεθοδολογια τους. Αντιθετως, οι ιδεαλιστικες και πολυ περισσοτερο οι θρησκευτικες προσεγγισεις δημιουργουν περισσοτερα ερωτηματικα παρα απαντησεις.

Πχ η ιδια η εννοια του Θεου που χρησιμοποιουν οι χριστιανοι για να εξηγησουν λιγο πολυ τα παντα, ειναι θολη ακομα και για τους ιδιους τους χριστιανους. Συμφωνα με την ορθοδοξη θεολογια, ο ανθρωπος μπορει να γνωρισει μονο τις ενεργειες του θεου και οχι την ουσια του. Αρα οταν οι ιδιοι οι πιστοι παραδεχονται οτι δεν γνωριζουν τιποτα για τον ιδιο τον θεο, για ποιον λογο να αποδεχθει καποιος τις απαντησεις του χριστιανισμου εναντι της επιστημης? Για παραδειγμα σου λενε οτι πριν την δημιουργια του κοσμου υπηρχε ο θεος. Πριν ομως τον θεο τι υπηρχε? Σου λεει η θρησκεια οτι ο θεος ειναι αιωνιος. Οποτε γιατι να μην δεχθω οτι ο κοσμος ειναι αιωνιος αντι να παω ενα σταδιο πιο πισω και να πω οτι αυτο το σταδιο ειναι το αιωνιο? :D
0 .

Άβαταρ μέλους
pluton
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό pluton » 24 Νοέμ 2022, 22:41

Λαχουρένιος έγραψε:Ενδιαφερον θεμα αλλα τα γραφεις εντελως μπερδεμενα και πλατειαζεις.

Σωστά, διαβάστε απλά και κατανοητά την ΜΕΤΑΝΟΙΑ του Χ Φλωράκη

https://www.facebook.com/10000626649466 ... Fy2DYStKl/
0 .
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Τελειώνουμε σήμερα ότι δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το ΕΑΜ. Είναι δική μας επιλογή οι Πρέσπες».

Άβαταρ μέλους
nemo
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό nemo » 25 Νοέμ 2022, 09:59

λαχου ολες οι θεωριες περιεχουν μικρες ή μεγαλες δοσεις αληθειας
0 .
το απόλυτο ένα που συχαίνομαι είναι οι αυταπάτες
επειδη είναι και ο λόγος της ύπαρξής μου

Επιστροφή σε “Θεολογία”