ΠΙΕ
-
Γύπας
- Extreme poster

Re: ΠΙΕ
Nandros έγραψε:Γύπας έγραψε:Αμφισβητώ την οποιαδήποτε έρευνα αν δεν τη γνωρίζω. Εγώ δεν βλέπω κανένα κοινό στοιχείο στις γλώσσες των λαών από την Ευρώπη μέχρι την Ινδία εκτός από τον ήχο. Και ποιοι κανόνες γλωσσολογίας κάνουν κοινές κάποιες γλώσσες και διαχωρίζουν άλλες;
Τί εννοείς με το μπλε κείμενο;
Δεν είναι ΜΙΑ έρευνα αλλά 100άδες ή ίσως 1.000άδες και για την ώρα είναι η επικρατέστερη θεωρία.
Για αρχή ρίξε μια ματιά στην Βίκι.
Εκτός των Ελληνικών γνωρίζω Αγγλικά και Βραζιλιάνικα Πορτογαλικά και καταλαβαίνω αρκετά καλά τα Ισπανικά της Ν.Αμερικής και βρίσκω πολλές ομοιότητες (δεν αναφέρομαι στις Ελληνικές δανεισμένες λέξεις). Επίσης μου είχε κάνει εντύπωση στο Γυμνάσιο η μεγάλη σχέση των Λατινικών με τα Ελληνικά.
.
Κοίτα εγώ δεν ξέρω καμία από αυτές τις έρευνες στο σύνολό της. Κι όταν λέω στο σύνολο της δεν ξέρω τι εγχείρημα ακριβώς έγινε. Το μόνο που αντιλαμβάνομαι είναι ότι έγιναν κάποιες υποθέσεις και από τότε μόνο να ενισχύουν τις υποθέσεις αυτές καταφέρνουν . όχι να επιβεβαιώνουν και να αποδεικνύουν. Μου είπες για τη βικιπέδια και ειλικρινά θέλω να μου πεις αν βρήκες κάτι αποδεδειγμένο εκεί μέσα. Μόνο υποθέσεις που μου φαίνονται αυθαίρετες. Φλασιές να το πω απλά.
Επίσης η ένστασή μου είναι που μου λέτε:
Υπάρχουν χιλιάδες έρευνες (εσύ)
Δεν περίμενα να υπάρχει αμφισβήτηση στο 2017
Αυτά συγνώμη αλλά δεν είναι αρκετά να με πείσουν για κάτι. Πρώτα πρώτα ας αναφερθώ σε στο ζήτημα των ερευνών. Συχνά λένε στο ίντερνετ "Υπάρχουν έρευνες που το αποδεικνύουν!". Και πες μου τώρα εσύ, οι περισσότεροι που το λένε έχουν μελετήσει τις έρευνες; Ξέρουν όλα τα σημεία τους; Ή απλά διάβασαν ένα άρθρο όπου το άρθρο μπορεί να πετάει και τη φράση που είπα. "Επιστήμονες απέδειξαν ότι μπλα μπλα!"
Είπαμε οι δημοσιογράφοι δεν είναι και να τους παίρνεις τοις μετρητοίς.
Εσύ λες τώρα ότι είναι πολλές οι έρευνες και ρωτώ: είναι έρευνες; Είναι μελέτες; Είναι εργασίες;
Υπάρχει απόδειξη για κάτι;
Το ζήτημα του ότι είμαστε στο 2017 πάλι δεν λέει τίποτα. Λίγο εγωκεντρικό μου φαίνεται αφού ο κόσμος και η ιστορία κάνει ανεβοκατεβάσματα. Με αυτήν τη δήλωση βάζεις τον εαυτό σου (την εποχή σου) σε κεντρικό σημείο και αγνοείς το διαχωρισμό και την κατηγοριοποίηση που θα κάνουν στο μέλλον οι άνθρωποι. Μπορεί να μας κατατάξουν στο μεσαίωνα, στα τέλη του ή στη μέση του (μη σου πω στη αρχή του).
Για την ίδια τη θεωρία τι να πω; Κατ' αρχάς που έγκειται η επιστημονικότητα τη γλωσσολογίας;
Σίγουρα θα διέπεται από αρχές όπως κάθε καινούργια θεωρία θα πατάει σε απαραβίαστες αρχές κι άλλα. Μα στο θέμα των γλωσσών τι είναι αυτό που τους κάνει να πιστεύουν κι όχι μόνο να πιστεύουν, ότι υπάρχει κοινός πρόγονος; Πως ορίζεται ο κοινός πρόγονος αν δεν θες από πριν να υπάρχει ένας σώνει και καλά. Κι αφού είναι κοινός πρόγονος ποιος λαός την μιλούσε αυτήν την πρωτογλώσσα; Ήταν ένας λαός όλη αυτή η περιοχή που πιάνει το μισό πλανήτη;
Προτιμώ λοιπόν κι εδώ να πούμε τι πιστεύουμε και τι θεωρούν λογικό να έγινε παρά κάτι που μας έρχεται από κάπου μην ξέροντας το πως και το γιατί μας έρχεται.
Εσύ μίλησες για χιλιάδες λοιπόν που σίγουρα τις αγνοείς και θα έχεις διαβάσει μία ή δύο ή και πέντε υποθέτω. Τι περιέχουν που σε έπεισε ότι ισχύει η Ινδοευρωπαϊκή θεωρία.
Εδώ ας πούμε προσπαθούν με περισπούδαστο ύφος να μας πουν και μία επεξήγηση να μας φωτίσουν
http://www.greek-language.gr/digitalRes ... l?start=53
Πώς προέκυψαν οι ξεχωριστές γλώσσες από αυτή την αρχική ενότητα, τον αρχικό γλωσσικό πρόγονο που υποδεικνύουν οι ομοιότητες που εμφανίζουν μεταξύ τους; Ο πιο απλός τρόπος να σκεφτεί κανείς αυτό το ζήτημα είναι με ένα σύγχρονο παράδειγμα. Σκεφτείτε έναν Έλληνα που φεύγει μετανάστης (και αυτό έγινε σε μεγάλη έκταση στο παρελθόν) σε μια ξένη χώρα (λ.χ. Γερμανία, Αυστραλία, Αμερική). Καθώς ζει πια σε ένα περιβάλλον όπου μιλιέται μια άλλη γλώσσα, την οποία είναι αναγκασμένος να μάθει, η μητρική του θα αρχίσει να επηρεάζεται: αλλάζει η προφορά του, οι λέξεις που χρησιμοποιεί αλλά και οι εκφράσεις. Έτσι, σιγά σιγά και αν δεν ανανεώνει τη σχέση του με τη γλώσσα της πατρίδας του είτε με ταξίδια είτε με διαβάσματα (αν ξέρει γράμματα), η μητρική του γλώσσα θα αλλάξει.
Με αυτό το σύγχρονο παράδειγμα στο μυαλό μας, ας σκεφτούμε τα παμπάλαια χρόνια στα οποία υπήρχε αυτός ο κοινός πρόγονος των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών, κάπου στα σύνορα Ευρώπης και Ασίας, ή και ανατολικότερα (αυτό το υποθέτουμε γιατί μία από τις ινδοευρωπαϊκές γλώσσες μιλιέται στην Ινδία). Οι μετακινήσεις προς τα δυτικά των ανθρώπων που μιλούσαν αυτή την προγονική γλώσσα, μετακινήσεις είτε μικρής κλίμακας είτε μεγάλης (μεταναστεύσεις), τους διαχώρισαν και τους έφεραν σε επαφή με άλλους λαούς που μιλούσαν άλλες γλώσσες. Μέσα από αυτό τον διαχωρισμό
Αλλά σκέψου πόσο άκυρο είναι. Περιγράφει κάτι που πράγματι ισχύει. Το να μιλάς τα ελληνικά σαν αμερικανάκι άμα έρθεις από κει όπου είχες μεταναστεύσει και έμεινες χρόνια. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα μάθεις τους Αμερικάνους ελληνικά ή ότι θα επηρεάσεις τη λέξη που χρησιμοποιούν για την έννοια "Πατέρας".
Εγώ ήξερα ότι τη θεωρία την ξεκίνησε ένας Άγγλος λογιστής. Η θεωρία μια χαρά εξυπηρετούσε την κατοχή της Ινδίας από Άγγλους.
Οι σελίδες που είδα από αναζήτηση είναι αυτές
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CE ... E%B5%CF%82
http://www.palaixthon.gr/2013/04/%CE%B7 ... %81%CE%AF/
http://www.tovima.gr/science/technology ... aid=471925
http://www.huffingtonpost.gr/2014/12/15 ... 25844.html
Σε όλα αυτό που αποκομίζω είναι πως μία υπόθεση την παρουσιάζουν ως αδιαμφισβήτητη θεωρία.
Μάλιστα εδώ βλέπω ένδειξη να ισχυροποιήσω τη θέση μου αφού τελικά μέσα στο πλαίσιο των επιστημονικών δραστηριοτήτων τους (οι γλωσσολόγοι) περιλαμβάνουν και τη διάψευση, άρα το άκυρο και την αυθαιρεσία στις υποθέσεις τους
Επειδή η Πρωτοϊνδοευρωπαϊκή ανάγεται σε βάθος χρόνου πριν την ανακάλυψη της γραφής, θεωρείται απίθανο να βρεθούν γραπτά τεκμήριά της που να επιβεβαιώνουν ή να διαψεύδουν άμεσα τους επανασυντιθέμενους τύπους. Η ανακάλυψη όμως και η αποκρυπτογράφηση αρχαίων γλωσσών (όπως η Χεττιτική) και συστημάτων γραφής (όπως η Γραμμική Β') βοηθούν στην επιβεβαίωση ή διάψευση και χρονολόγηση των φωνητικών νόμων.
0 .
itteithe δεν μπορεί, κάπου θα το διαβάσεις κάποια στιγμή. Άμα δεν γυρίσεις να ποστάρεις τον παίρνεις
Τέλος!-
Γύπας
- Extreme poster

Έτσι μπράβο να ξεχωρίζω την επιστημονικότητα που ξεχειλίζει. Εσύ είπαμε είσαι που θεωρείς ότι δημοσιογραφία έχει να κάνει με τη χώρα.
0 .
itteithe δεν μπορεί, κάπου θα το διαβάσεις κάποια στιγμή. Άμα δεν γυρίσεις να ποστάρεις τον παίρνεις
Τέλος!-
Nandros
- Crazy poster

Το γάμησες τώρα και ψόφησε!Freisinniger έγραψε:Μπορείς να μου πεις το Ρολόι γιατί είναι σε όλες τις ΙΠ γλώσσες περίπου το ίδιο; Και από σε κάποιες άλλες που είναι στις λατινικές γλώσσες να έχω ομοιότητα με άλλες γλώσσες;
Την εποχή της ΠΙΕ τα ρολόγια ήταν κοινός τόπος, γι αυτό η ονομασία τους μοιάζει σε πολλές ΙΕ γλώσσες!

0 .
-
Nandros
- Crazy poster

Γύπας έγραψε:Κοίτα εγώ δεν ξέρω καμία από αυτές τις έρευνες στο σύνολό της. Κι όταν λέω στο σύνολο της δεν ξέρω τι εγχείρημα ακριβώς έγινε. Το μόνο που αντιλαμβάνομαι είναι ότι έγιναν κάποιες υποθέσεις και από τότε μόνο να ενισχύουν τις υποθέσεις αυτές καταφέρνουν . όχι να επιβεβαιώνουν και να αποδεικνύουν. Μου είπες για τη βικιπέδια και ειλικρινά θέλω να μου πεις αν βρήκες κάτι αποδεδειγμένο εκεί μέσα. Μόνο υποθέσεις που μου φαίνονται αυθαίρετες. Φλασιές να το πω απλά.
Επίσης η ένστασή μου είναι που μου λέτε:
Υπάρχουν χιλιάδες έρευνες (εσύ)
Δεν περίμενα να υπάρχει αμφισβήτηση στο 2017
Αυτά συγνώμη αλλά δεν είναι αρκετά να με πείσουν για κάτι. Πρώτα πρώτα ας αναφερθώ σε στο ζήτημα των ερευνών. Συχνά λένε στο ίντερνετ "Υπάρχουν έρευνες που το αποδεικνύουν!". Και πες μου τώρα εσύ, οι περισσότεροι που το λένε έχουν μελετήσει τις έρευνες; Ξέρουν όλα τα σημεία τους; Ή απλά διάβασαν ένα άρθρο όπου το άρθρο μπορεί να πετάει και τη φράση που είπα. "Επιστήμονες απέδειξαν ότι μπλα μπλα!"
Είπαμε οι δημοσιογράφοι δεν είναι και να τους παίρνεις τοις μετρητοίς.
Εσύ λες τώρα ότι είναι πολλές οι έρευνες και ρωτώ: είναι έρευνες; Είναι μελέτες; Είναι εργασίες;
Υπάρχει απόδειξη για κάτι;
Το ζήτημα του ότι είμαστε στο 2017 πάλι δεν λέει τίποτα. Λίγο εγωκεντρικό μου φαίνεται αφού ο κόσμος και η ιστορία κάνει ανεβοκατεβάσματα. Με αυτήν τη δήλωση βάζεις τον εαυτό σου (την εποχή σου) σε κεντρικό σημείο και αγνοείς το διαχωρισμό και την κατηγοριοποίηση που θα κάνουν στο μέλλον οι άνθρωποι. Μπορεί να μας κατατάξουν στο μεσαίωνα, στα τέλη του ή στη μέση του (μη σου πω στη αρχή του).
Για την ίδια τη θεωρία τι να πω; Κατ' αρχάς που έγκειται η επιστημονικότητα τη γλωσσολογίας;
Σίγουρα θα διέπεται από αρχές όπως κάθε καινούργια θεωρία θα πατάει σε απαραβίαστες αρχές κι άλλα. Μα στο θέμα των γλωσσών τι είναι αυτό που τους κάνει να πιστεύουν κι όχι μόνο να πιστεύουν, ότι υπάρχει κοινός πρόγονος; Πως ορίζεται ο κοινός πρόγονος αν δεν θες από πριν να υπάρχει ένας σώνει και καλά. Κι αφού είναι κοινός πρόγονος ποιος λαός την μιλούσε αυτήν την πρωτογλώσσα; Ήταν ένας λαός όλη αυτή η περιοχή που πιάνει το μισό πλανήτη;
Προτιμώ λοιπόν κι εδώ να πούμε τι πιστεύουμε και τι θεωρούν λογικό να έγινε παρά κάτι που μας έρχεται από κάπου μην ξέροντας το πως και το γιατί μας έρχεται.
Εσύ μίλησες για χιλιάδες λοιπόν που σίγουρα τις αγνοείς και θα έχεις διαβάσει μία ή δύο ή και πέντε υποθέτω. Τι περιέχουν που σε έπεισε ότι ισχύει η Ινδοευρωπαϊκή θεωρία.
Εδώ ας πούμε προσπαθούν με περισπούδαστο ύφος να μας πουν και μία επεξήγηση να μας φωτίσουν
http://www.greek-language.gr/digitalRes ... l?start=53Πώς προέκυψαν οι ξεχωριστές γλώσσες από αυτή την αρχική ενότητα, τον αρχικό γλωσσικό πρόγονο που υποδεικνύουν οι ομοιότητες που εμφανίζουν μεταξύ τους; Ο πιο απλός τρόπος να σκεφτεί κανείς αυτό το ζήτημα είναι με ένα σύγχρονο παράδειγμα. Σκεφτείτε έναν Έλληνα που φεύγει μετανάστης (και αυτό έγινε σε μεγάλη έκταση στο παρελθόν) σε μια ξένη χώρα (λ.χ. Γερμανία, Αυστραλία, Αμερική). Καθώς ζει πια σε ένα περιβάλλον όπου μιλιέται μια άλλη γλώσσα, την οποία είναι αναγκασμένος να μάθει, η μητρική του θα αρχίσει να επηρεάζεται: αλλάζει η προφορά του, οι λέξεις που χρησιμοποιεί αλλά και οι εκφράσεις. Έτσι, σιγά σιγά και αν δεν ανανεώνει τη σχέση του με τη γλώσσα της πατρίδας του είτε με ταξίδια είτε με διαβάσματα (αν ξέρει γράμματα), η μητρική του γλώσσα θα αλλάξει.
Με αυτό το σύγχρονο παράδειγμα στο μυαλό μας, ας σκεφτούμε τα παμπάλαια χρόνια στα οποία υπήρχε αυτός ο κοινός πρόγονος των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών, κάπου στα σύνορα Ευρώπης και Ασίας, ή και ανατολικότερα (αυτό το υποθέτουμε γιατί μία από τις ινδοευρωπαϊκές γλώσσες μιλιέται στην Ινδία). Οι μετακινήσεις προς τα δυτικά των ανθρώπων που μιλούσαν αυτή την προγονική γλώσσα, μετακινήσεις είτε μικρής κλίμακας είτε μεγάλης (μεταναστεύσεις), τους διαχώρισαν και τους έφεραν σε επαφή με άλλους λαούς που μιλούσαν άλλες γλώσσες. Μέσα από αυτό τον διαχωρισμό
Αλλά σκέψου πόσο άκυρο είναι. Περιγράφει κάτι που πράγματι ισχύει. Το να μιλάς τα ελληνικά σαν αμερικανάκι άμα έρθεις από κει όπου είχες μεταναστεύσει και έμεινες χρόνια. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα μάθεις τους Αμερικάνους ελληνικά ή ότι θα επηρεάσεις τη λέξη που χρησιμοποιούν για την έννοια "Πατέρας".
Εγώ ήξερα ότι τη θεωρία την ξεκίνησε ένας Άγγλος λογιστής. Η θεωρία μια χαρά εξυπηρετούσε την κατοχή της Ινδίας από Άγγλους.
Οι σελίδες που είδα από αναζήτηση είναι αυτές
http://www.palaixthon.gr/2013/04/%CE%B7 ... %81%CE%AF/
http://www.tovima.gr/science/technology ... aid=471925
http://www.huffingtonpost.gr/2014/12/15 ... 25844.html
Σε όλα αυτό που αποκομίζω είναι πως μία υπόθεση την παρουσιάζουν ως αδιαμφισβήτητη θεωρία.
Μάλιστα εδώ βλέπω ένδειξη να ισχυροποιήσω τη θέση μου αφού τελικά μέσα στο πλαίσιο των επιστημονικών δραστηριοτήτων τους (οι γλωσσολόγοι) περιλαμβάνουν και τη διάψευση, άρα το άκυρο και την αυθαιρεσία στις υποθέσεις τουςΕπειδή η Πρωτοϊνδοευρωπαϊκή ανάγεται σε βάθος χρόνου πριν την ανακάλυψη της γραφής, θεωρείται απίθανο να βρεθούν γραπτά τεκμήριά της που να επιβεβαιώνουν ή να διαψεύδουν άμεσα τους επανασυντιθέμενους τύπους. Η ανακάλυψη όμως και η αποκρυπτογράφηση αρχαίων γλωσσών (όπως η Χεττιτική) και συστημάτων γραφής (όπως η Γραμμική Β') βοηθούν στην επιβεβαίωση ή διάψευση και χρονολόγηση των φωνητικών νόμων.
Χάρτης της θεωρίας Κουργκάν, της πιο αποδεκτής θεωρίας ινδοευρωπαϊκής καταγωγής των σχετικών γλωσσών.
Από π΄τε/ποιους άρχισαν οι έρευνες:
https://en.wikipedia.org/wiki/Indo-Euro ... inguistics
Although ancient Greek and Roman grammarians noticed similarities between their languages, as well as with surrounding Celtic and Germanic speakers, the sheer ubiquity of Indo-European languages around them led them to the assumption that all human languages were related. This assumption would continue among many grammarians into the early 19th century, the grammatical similarities among Indo-European languages sometimes being seen as evidence of the Tower of Babel until the establishment of the study of Indo-European linguistics proper and the study of non-Indo-European language families.
. . . . .
Κάτω στην σελίδα έχει παραπομπές και βιβλιογραφία.
Φαίνεται να έχεις αντιρρήσεις. Θα χαρούμε να μας φέρεις πηγές καλύτερης θεωρίας.
.
0 .
-
Freisinniger
- Maître des anions

Nandros έγραψε:Το γάμησες τώρα και ψόφησε!Freisinniger έγραψε:Μπορείς να μου πεις το Ρολόι γιατί είναι σε όλες τις ΙΠ γλώσσες περίπου το ίδιο; Και από σε κάποιες άλλες που είναι στις λατινικές γλώσσες να έχω ομοιότητα με άλλες γλώσσες;
Την εποχή της ΠΙΕ τα ρολόγια ήταν κοινός τόπος, γι αυτό η ονομασία τους μοιάζει σε πολλές ΙΕ γλώσσες!
Προέρχεται εκ του ρέω το ρολόι είναι ένα αντικείμενο
0 .
Was mich anbelangt, geht es dich nicht an
Aber hoff doch mal, die Geistererscheinung ab und an.
Aber hoff doch mal, die Geistererscheinung ab und an.

-
Γύπας
- Extreme poster

Nandros έγραψε:Από π΄τε/ποιους άρχισαν οι έρευνες:
https://en.wikipedia.org/wiki/Indo-Euro ... inguisticsAlthough ancient Greek and Roman grammarians noticed similarities between their languages, as well as with surrounding Celtic and Germanic speakers, the sheer ubiquity of Indo-European languages around them led them to the assumption that all human languages were related. This assumption would continue among many grammarians into the early 19th century, the grammatical similarities among Indo-European languages sometimes being seen as evidence of the Tower of Babel until the establishment of the study of Indo-European linguistics proper and the study of non-Indo-European language families.
. . . . .
Κάτω στην σελίδα έχει παραπομπές και βιβλιογραφία.
Φαίνεται να έχεις αντιρρήσεις. Θα χαρούμε να μας φέρεις πηγές καλύτερης θεωρίας.
.
Μα στο είπα ότι έχω αντιρρήσεις, δεν έχω να γράψω κάτι καινούργιο. Τι μου παρέθεσες τη σελίδα και μάλιστα στα αγγλικά; Αφού αυτήν χρησιμοποίησα στην απάντησή μου. Το κείμενο που έβαλες εν τω μεταξύ δεν είναι απόδειξη για τίποτα. Όπως δεν είναι και απόδειξη για τίποτα το ότι ζητάς μία καλύτερη θεωρία. Θεωρία για ποιο πράγμα για τον τρόπο που όλες οι γλώσσες έχουν κοινό πρόγονο; Ε να σου λέω δεν έχουν, Μπορείς να το διαψεύσεις;
Αλλά ρε παιδιά το σημαντικό είναι άλλο. Αφού ούτε εσείς ξέρετε τι λέει αυτή η θεωρία και ζήτημα να έχετε διαβάσει περισσότερο από πέντε γραμμές σε ένα περιοδικό που βάζει και κανένα επιστημονικό ή ψευτοεπιστημονικό άρθρο. Γιατί το παίζετε χίλιοι καρδινάλιοι; Μια ζωή την έχουμε γιατί να την χαραμίσουμε σε μύθους που μας βάζουν στο κεφάλι; Τι ανάγκη δηλαδή καλύπτεις εσύ τώρα με το να προστατεύεις μα χαζό τρόπο και λυπάμαι που το λέω την ιδέα ότι οι γλώσσες έχουν κοινό πρόγονο επειδή κάποιοι μαλάκες την είδαν ότι πρέπει να είναι έτσι; Επειδή ψαρώνετε από τον όγκο των δεδομένων; Νιώθετε την ανάγκη να τους προσκυνήσετε; Ε προσκυνήστε μωρέ αλλά καταντάει μαλακία η δουλειά. Ο άλλος απάντησε κουουρούκου. Τι έγινε; Το όριο της νοημοσύνης του μας δείχνει; Εσύ Νάνδρε που τη βρίσκεις με το να κοροϊδεύεις τους χριστιανούς νιώθεις ότι ξορκίζεις τη χαζομάρα τους μην έρθει σε σένα; Προσκυνάς όμως τυφλά κάτι που δεν μπορείς να αποδείξεις επειδή βασικά δεν το κατέχεις. Τη διαφορά έχεις λοιπόν από αυτούς που κοροϊδεύεις;
0 .
Τέλος!-
Nandros
- Crazy poster

Γύπας έγραψε:......
.....
Nandros έγραψε:Από πότε/ποιους άρχισαν οι έρευνες:
https://en.wikipedia.org/wiki/Indo-Euro ... inguisticsΚάτω στην σελίδα έχει παραπομπές και βιβλιογραφία.Although ancient Greek and Roman grammarians noticed similarities between their languages, as well as with surrounding Celtic and Germanic speakers, the sheer ubiquity of Indo-European languages around them led them to the assumption that all human languages were related. This assumption would continue among many grammarians into the early 19th century, the grammatical similarities among Indo-European languages sometimes being seen as evidence of the Tower of Babel until the establishment of the study of Indo-European linguistics proper and the study of non-Indo-European language families.
. . . . .
Γύπας έγραψε:Μα στο είπα ότι έχω αντιρρήσεις, δεν έχω να γράψω κάτι καινούργιο. Τι μου παρέθεσες τη σελίδα και μάλιστα στα αγγλικά; Αφού αυτήν χρησιμοποίησα στην απάντησή μου. Το κείμενο που έβαλες εν τω μεταξύ δεν είναι απόδειξη για τίποτα. Όπως δεν είναι και απόδειξη για τίποτα το ότι ζητάς μία καλύτερη θεωρία. Θεωρία για ποιο πράγμα για τον τρόπο που όλες οι γλώσσες έχουν κοινό πρόγονο; Ε να σου λέω δεν έχουν, Μπορείς να το διαψεύσεις;
Αλλά ρε παιδιά το σημαντικό είναι άλλο. Αφού ούτε εσείς ξέρετε τι λέει αυτή η θεωρία και ζήτημα να έχετε διαβάσει περισσότερο από πέντε γραμμές σε ένα περιοδικό που βάζει και κανένα επιστημονικό ή ψευτοεπιστημονικό άρθρο. Γιατί το παίζετε χίλιοι καρδινάλιοι; Μια ζωή την έχουμε γιατί να την χαραμίσουμε σε μύθους που μας βάζουν στο κεφάλι; Τι ανάγκη δηλαδή καλύπτεις εσύ τώρα με το να προστατεύεις μα χαζό τρόπο και λυπάμαι που το λέω την ιδέα ότι οι γλώσσες έχουν κοινό πρόγονο επειδή κάποιοι μαλάκες την είδαν ότι πρέπει να είναι έτσι; Επειδή ψαρώνετε από τον όγκο των δεδομένων; Νιώθετε την ανάγκη να τους προσκυνήσετε; Ε προσκυνήστε μωρέ αλλά καταντάει μαλακία η δουλειά. Ο άλλος απάντησε κουουρούκου. Τι έγινε; Το όριο της νοημοσύνης του μας δείχνει; Εσύ Νάνδρε που τη βρίσκεις με το να κοροϊδεύεις τους χριστιανούς νιώθεις ότι ξορκίζεις τη χαζομάρα τους μην έρθει σε σένα; Προσκυνάς όμως τυφλά κάτι που δεν μπορείς να αποδείξεις επειδή βασικά δεν το κατέχεις. Τη διαφορά έχεις λοιπόν από αυτούς που κοροϊδεύεις;
Το αγγλικό κείμενο το έβαλα για να δεις ότι ΔΕΝ ήταν ο Άγγλος λογιστής ο πρώτος, αλλά οι ψαχτιάρηδες ήσαν από πολύ παλιά.
Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί η ΙΕ γλώσσα θα έδινε δικαιώματα κυριαρχίας των Άγγλων επί των Ινδών.
Τέτοιες συζητήσεις τις θεωρώ χρήσιμες, αφού μια λέξη-κλειδί μου δίνει τη ευκαιρία να ψάξω και να μάθω περισσότερα. Η μάθηση νέων πραγμάτων είναι πάθος/χόμπι μου.
Ποτέ δεν το έπαιξα 1.000 καρδινάλιοι.
Μάλλον έχεις μπερδέψει τα ανά τον κόσμον παπαδαριά με την Επιστήμη! Τους μύθους τους βάζουν στα κεφάλια τα πρώτα, αλλά η δεύτερη τα ξεβρακώνει, ανακαλύπτοντας και αποκαλύπτοντας καθημερινά αλήθειες, σε όσους θέλουν να τις δουν !
Εσύ πρέπει να είσαι σούπερ-επιστήμονας, αφού αποκαλείς μέρος από τους άλλους μαλάκες και δεν ψαρώνεις!
Η Επιστήμη ΔΕΝ έχει δόγματα, ιερατεία, τελετές και πομπές, ιερά βιβλία που έγραψαν κάποιοι πριν 1.000άδες χρόνια με τις ανύπαρκτες γνώσεις του τότε, που κάποιοι τα θεωρούν πάνσοφα και απαραβίαστα.
Η Επιστήμη αντίθετα έχει ένα ντοσιέ που γράφει απ'έξω ΓΝΩΣΗ. Εκεί καταχωρούνται όλες οι νέες και παλιές πληροφορίες, αφού περάσουν από 40 κύματα ελέγχου και επιβεβαίωσης, μέχρι από Υποθέσεις να γίνουν Θεωρίες και τέλος Νόμοι.
Τα φύλλα του ντοσιέ καθημερινά αυξάνονται, διορθώνονται ή αντικαθίστανται.
Εσύ έχεις αντιρρήσεις - προς χάριν της αντίρρησης και μόνο; γιατί έτσι γουστάρεις; - αλλά δεν έχεις επιχειρήματα για τις αντιρρήσεις σου, ούτε κάτι εναλλακτικό να προτείνεις.
Και μετά ενοχλείσαι που ο άλλος σου απαντά κουκουρούκου (και καλά σου κάνει!)
Δεν προσκυνώ, η Επιστήμη δεν είναι θρησκεία, αλλά αποδέχομαι τις ανακαλύψεις της, καλές ή κακές. Η ζωή μου/μας έχει γίνει απείρως καλύτερη εξ αιτίας της.
Εσύ με τις αντιρρήσεις σου, απαρνήσου τα πάντα, όσα σου παρέχει η επιστήμη, αν είσαι μάγκας, πήγαινε να ζήσεις στα βουνά 1 μήνα και αν επιβιώσεις τα ξαναλέμε.
ΥΓ. Γιατί έχω την εντύπωση ότι συζητώ με ένθερμο θρήσκο που νομίζει ότι η Επιστήμη απειλεί την θρησκεία του; déjà vu?
.
0 .