Ελευθερία της έκφρασης και μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Θέματα γενικότερου νομικού ενδιαφέροντος.
Άβαταρ μέλους
Adminović
Sloboda Narodu
Sloboda Narodu
Δημοσιεύσεις: 15461
Τοποθεσία: F.R. Liberland

Ελευθερία της έκφρασης και μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Δημοσίευσηαπό Adminović » 31 Ιαν 2018, 11:30

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα υπόθεση, σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης και της τέχνης και τα όριά της.

Γαλλία: Στα δικαστήρια το Facebook για τη λογοκρισία της «προέλευσης του κόσμου»

Στην κατηγορία της λογοκρισίας καλείται να απαντήσει το facebook, που θα βρεθεί ενώπιον της γαλλικής δικαιοσύνης για κλείσιμο λογαριασμού ενός χρήστη, που έβαλε στο λογαριασμό του φωτογραφία του γνωστού πίνακα του Γκυστάβ Κουρμπέ «Η προέλευση του κόσμου».

Όλα ξεκίνησαν στις 27 Φεβρουαρίου του 2011, όταν το Facebook απενεργοποίησε το λογαριασμό ενός γάλλου εκπαιδευτικού, κάτι που όπως ισχυρίζεται ο δεύτερος έγινε «χωρίς προειδοποίηση και χωρίς αιτιολογία»,.

Ο εκπαιδευτικός είχε αναρτήσει τον πίνακα του Κουρμπέ, στο οποίο ο ζωγράφος είχε αναπαραστήσει ένα αιδοίο. Η ανάρτηση έγινε με τη μορφή της φωτογραφίας και από κάτω υπήρχε link που παρέπεμπε στην ιστορία του έργου.
Η ανάρτηση έγινε λίγες μέρες μετά τη λογοκρισία του Facebook στο Δανό καλλιτέχνη Φρόντε Στάινικε. Ο τεχνολογικός κολοσσός είχε επικαλεστεί τους κανόνες του, που απαγορεύουν το γυμνό. Όμως, προχώρησε στην επανενεργοποίηση του λογαριασμού του Δανού καλλιτέχνη, χωρίς όμως τη φωτογραφία του πίνακα του Κουρμπέ.

Ο γάλλος εκπαιδευτικός προσέφυγε στα δικαστήρια και ζήτησε από το facebook την ενεργοποίηση του λογαριασμού του, θέτοντας θέμα ελευθερίας έκφρασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το Facebook προσπάθησε να αποφύγει τη γαλλική δικαιοσύνη, επικαλούμενο την έδρα της εταιρείας που βρίσκεται στις ΗΠΑ, επιχείρημα που απέρριψε το εφετείο του Παρισιού το Φεβρουάριο του 2016.


Τι λέει ο εκπαιδευτικός

Μετά από πολυετή δικαστικό αγώνα, ο γάλλος εκπαιδευτικός εκφράζει ικανοποίηση για την εξέταση της ουσίας της υπόθεσης. Όπως επισημαίνει, το έργο του Κουρμπέ είναι «σημαντικό έργο τέχνης» της γαλλικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο Κουρμπέ είχε δημιουργήσει τον πίνακα το 1866 και είχε θεωρηθεί προκλητικό για την τότε αστική κοινωνία. Τελευταίος ιδιοκτήτης του έργου ήταν ο Ζακ Λακάν.

Πλέον, το έργο βρίσκεται στο διάσημο Musee d'Orsay, που σε σημείωμά του επισημαίνει ότι με την «προέλευση του κόσμου», ο καλλιτέχνης «επιτρέπει στον εαυτό του μία τολμηρότητα και ειλικρίνεια που δίνουν στον πίνακα τη δύναμη της γοητείας του», ενώ επισημαίνει ότι ο πίνακας μακράν απέχει από πορνογραφική εικόνα.


0 .
Ο ψεκασμός είναι υγεία, είναι πολιτισμός!

Σκοτώνει βακτήρια, ιούς, μύκητες, ζιζάνια, καθώς και πάσης φύσεως παράσιτα
. :yesyes:

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker
Δημοσιεύσεις: 49425
Τοποθεσία: Γεφυρα

Re: Ελευθερία της έκφρασης και μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 31 Ιαν 2018, 12:17

Ενταξει απο οτι καταλαβα ειχε για προφιλ ενα μνι

Δεν το βρισκω κακο που το κατεβασανε
0 .

Άβαταρ μέλους
Adminović
Sloboda Narodu
Sloboda Narodu
Δημοσιεύσεις: 15461
Τοποθεσία: F.R. Liberland

Re: Ελευθερία της έκφρασης και μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Δημοσίευσηαπό Adminović » 31 Ιαν 2018, 12:53

Λαχουρένιος έγραψε:Ενταξει απο οτι καταλαβα ειχε για προφιλ ενα μνι

Δεν το βρισκω κακο που το κατεβασανε

Από ό,τι καταλαβαίνω το πρόβλημά του είναι ότι του έκλεισαν απροειδοποίητα το προφίλ του και ζητά να του το επαναφέρουν.
Σε αυτό ίσως έχει ένα δίκιο.
Διότι μπορούσαν απλά να κατεβάσουν την εικόνα και να του στείλουν μια ειδοποίηση ότι απαγορεύονται τέτοιου είδους έργα τέχνης.
0 .
Ο ψεκασμός είναι υγεία, είναι πολιτισμός!

Σκοτώνει βακτήρια, ιούς, μύκητες, ζιζάνια, καθώς και πάσης φύσεως παράσιτα
. :yesyes:

Άβαταρ μέλους
Γύπας
Extreme poster
Extreme poster
Δημοσιεύσεις: 2752

Re: Ελευθερία της έκφρασης και μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Δημοσίευσηαπό Γύπας » 31 Ιαν 2018, 15:59

Ας μην είχε facebook.
0 .


itteithe δεν μπορεί, κάπου θα το διαβάσεις κάποια στιγμή. Άμα δεν γυρίσεις να ποστάρεις τον παίρνεις :yesyes: Τέλος!

vallon
Supreme poster
Supreme poster
Δημοσιεύσεις: 14177

Re: Ελευθερία της έκφρασης και μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Δημοσίευσηαπό vallon » 01 Φεβ 2018, 01:33

από πότε η τέχνη είναι επίσημα κατακριτέα και επιλήψιμη;
άμα ήταν έτσι το σαρλί καλά το έκαψαν τα τζιχαντια
0 .
Αν ο κομπλεξισμός ήταν άθλημα, κάποιοι θα είχαν πάρει πανηγυρικά το πρωτάθλημα.

Άβαταρ μέλους
ВладимирВладимирович
Supreme poster
Supreme poster
Δημοσιεύσεις: 9706
Τοποθεσία: ГуляйПоле

Re: Ελευθερία της έκφρασης και μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Δημοσίευσηαπό ВладимирВладимирович » 01 Φεβ 2018, 01:57

Σιγα τη τεχνη ενα τριχοτο μνι και ισως και απλυτο

Εικόνα
0 .
ΤΣΠΡΤΚ ΓΜΣ


Επιστροφή σε “Νομική Επιστήμη”