Κληρονομικό Δικαίωμα

Θέματα γενικότερου νομικού ενδιαφέροντος.
ManiMania
Rookie poster
Rookie poster

Κληρονομικό Δικαίωμα

Δημοσίευσηαπό ManiMania » 21 Ιουν 2017, 13:41

Επανατοποθετώ το ερώτημά μου της 4/5/17 επικαιροποιημένο . Παντρεμένο ζευγάρι χωρίς παιδιά κατέχει διαμέρισμα , το οποίο απέκτησε κατά την διάρκεια του γάμου , αγορασμένο και στα δύο ονόματα . Με τον όρο - έτσι μου είπαν - μετά τον θάνατο του ενός να ανήκει εξ'ολοκλήρου στον επιζήσαντα . Δεν ξέρω αν υπάρχει "όρος" , ή διαθήκη , ή πρόκειται για παραμύθι . Η σύζυγος/γιαγιά είχε ένα γιό , ο οποίος έχει ήδη πεθάνει από το 2010 , Η γιαγιά απεβίωσε την 6/2/17 . Ο ήδη αποθανόν γιός της , κατέλειπε εν ζωή την σύζυγό του και 3 ενήλικα τέκνα . (1) Αν υπάρχει "όρος" , διαθήκη , ή οτιδήποτε που να αποδεικνύει την βούληση της γιαγιάς , ποιό είναι το ποσοστό της νομίμου μοίρας , το οποία κληρονομείται από την πλευρά του θανόντος υιού της ; Οι κληρονόμοι είναι η σύζυγος και τα 3 παιδιά , ή μόνον τα παιδιά ; Και σε τί ποσοστά ; (2) Αν ΔΕΝ υπάρχει κάτι που να αποδεικνύει την βούληση της γιαγιάς , τότε ποιό είναι το ποσοστό της νομίμου μοίρας , το οποία κληρονομείται από την πλευρά του θανόντος υιού της ; Οι κληρονόμοι είναι πάλι , η σύζυγος και τα 3 παιδιά , ή μόνον τα παιδιά ; Και σε τί ποσοστά ; Έχει παρέλθει ο χρόνος άσκησης του δικαιώματος αποποίησης , οπότε έγινε σιωπηρή αποδοχή . Τέλος σύμφωνα με το λογιστή μου , πρέπει μέχρι 6/7/17 , 5 μήνες μετά τον θάνατο της γιαγιάς , να γίνει δήλωση Ε9 και δεν γνωρίζω τι κληρονομούμενα ποσοστά να αναφέρω σε κάθε περίπτωση . Ευχαριστώ εκ των προτέρων .
0 .

Άβαταρ μέλους
Adminović
Sloboda Narodu
Sloboda Narodu

Re: Κληρονομικό Δικαίωμα

Δημοσίευσηαπό Adminović » 21 Ιουν 2017, 15:37

Η νόμιμη μοίρα είναι το μισό από όσο δικαιούται κάποιος αν δεν υπήρχε διαθήκη.

Πιθανόν να είναι δωρεά αιτία θανάτου, η οποία μάλλον δεν προσβάλλεται.

Μόνον τα παιδιά είναι κληρονομοι σε ποσοστό 1/4.
0 .
Ο ψεκασμός είναι υγεία, είναι πολιτισμός!

Σκοτώνει βακτήρια, ιούς, μύκητες, ζιζάνια, καθώς και πάσης φύσεως παράσιτα
. :yesyes:

ManiMania
Rookie poster
Rookie poster

Δημοσίευσηαπό ManiMania » 21 Ιουν 2017, 17:47

Admin έγραψε:Η νόμιμη μοίρα είναι το μισό από όσο δικαιούται κάποιος αν δεν υπήρχε διαθήκη.

Πιθανόν να είναι δωρεά αιτία θανάτου, η οποία μάλλον δεν προσβάλλεται.

Μόνον τα παιδιά είναι κληρονομοι σε ποσοστό 1/4.

Η "δωρεά αιτία θανάτου" μπορεί να ενυπάρχει στο συμβόλαιο αγοράς του διαμερίσματος ; Ή είναι απαραίτητα ξεχωριστό έγγραφο ; Τα παιδιά είναι κληρονόμοι σε ποσοστό 1/4 το καθένα από τα 3 , του 50% , σωστά ; Δηλαδή 1/8 της συνολικής αξίας , ή 12,5 % ; Συγνώμη για το αναμάσημα , αλλά η άγνοια μου το επιβάλει . Ευχαριστώ .
0 .

Άβαταρ μέλους
Adminović
Sloboda Narodu
Sloboda Narodu

Δημοσίευσηαπό Adminović » 22 Ιουν 2017, 09:14

Μπορεί να είναι και στο ίδιο συμβόλαιο, αλλά συνήθως είναι σε ξεχωριστό.

Ναι, εφόσον κληρονομουν εκ του νόμου, αυτά είναι τα ποσοστά.
0 .

ManiMania
Rookie poster
Rookie poster

Δημοσίευσηαπό ManiMania » 22 Ιουν 2017, 18:15

Admin έγραψε:Μπορεί να είναι και στο ίδιο συμβόλαιο, αλλά συνήθως είναι σε ξεχωριστό.

Ναι, εφόσον κληρονομουν εκ του νόμου, αυτά είναι τα ποσοστά.

Ευχαριστώ . Το θέμα είναι ότι λόγω κακών σχέσεων με την άλλη πλευρά , δεν ξέρω αν υπάρχει πραγματικά "δωρεά αιτία θανάτου" , ώστε να σταματήσω κάθε ενέργεια . Από την άλλη ο λογιστής μου επιμένει , ότι - εφ'όσον είμαι κληρονόμος - πρέπει να κάνω δήλωση Ε9 μέχρι την 6/7 . Αν όμως την κάνω και αποδειχθεί πατάτα η κληρονομιά , πως θα ξεφορτωθώ έστω και το 1/8 του ακινήτου . Αν δεν κάνω δήλωση , το πρόστιμο εν καιρώ , είναι κανένα 120σάρι !! Εκτός αν υπάρχει διαδικασία - σιγά μην υπάρχει στο Ελληνικό Δημόσιο - να αποδείξω ότι δεν κληρονόμησα τίποτα . Όσο πάει μπλέκει το θέμα .
0 .

Άβαταρ μέλους
Adminović
Sloboda Narodu
Sloboda Narodu

Δημοσίευσηαπό Adminović » 23 Ιουν 2017, 07:21

Με τα φορολογικά δεν ξέρω τί γίνεται. Πρέπει ίσως να αναζητήσεις το συμβόλαιο αγοράς.
0 .

ManiMania
Rookie poster
Rookie poster

Δημοσίευσηαπό ManiMania » 23 Ιουν 2017, 09:08

Admin έγραψε:Με τα φορολογικά δεν ξέρω τί γίνεται. Πρέπει ίσως να αναζητήσεις το συμβόλαιο αγοράς.

Μπορώ να το πάρω από το υποθυκοφυλακείο ; Ή από πού ; Χωρίς να εμπλέξω την άλλη πλευρά .
0 .

Άβαταρ μέλους
Adminović
Sloboda Narodu
Sloboda Narodu

Δημοσίευσηαπό Adminović » 23 Ιουν 2017, 13:39

Πας στο τοπικό υποθηκοφυλάκειο, αναζητείς με το όνομα των αγοραστών αριθμό συμβολαίου και μετά πας στον συμβολαιογράφο που το έχει (ή έχει το αρχείο) και σου δίνει αντίγραφο.
0 .

ManiMania
Rookie poster
Rookie poster

Δημοσίευσηαπό ManiMania » 11 Ιούλ 2017, 08:33

Admin έγραψε:Πας στο τοπικό υποθηκοφυλάκειο, αναζητείς με το όνομα των αγοραστών αριθμό συμβολαίου και μετά πας στον συμβολαιογράφο που το έχει (ή έχει το αρχείο) και σου δίνει αντίγραφο.

Επανέρχομαι , αφού μόλις προ ολίγου , η "άλλη πλευρά" ζήτησε συμβιβασμό . (1) Πράγμα που σημαίνει ότι αφού πέρασε το 4μηνο και δεν ασκήσαμε το δικαίωμα της αποποίησης "φορτωθήκαμε" το κληρονομούμενο ακίνητο . Σωστά ; (2) Οπότε δεν γλυτώνουμε τον φόρο κληρονομίας . Σωστά ; (3) Υπενθυμίζω ότι η γιαγιά πέθανε 6/2/17 , κληρονόμος της θα ήταν ο γιός της , ο οποίος έχει ήδη πεθάνει πριν από την γιαγιά , οπότε κληρονόμοι είναι τα 3 παιδιά του ; Σωστά ; (4) Μου μετέφεραν άποψη δικηγόρου , ότι δικαιούται ποσοστό και η χήρα το θανόντος υιού . Ισχύει ; 'Η όχι ; (5) Αν ισχύει , το ποσοστό φόρου είναι ίδιο των παιδιών και της χήρας/μητέρας ; (6) Ή μήπως το κληρονομούμενο , λόγω μικρής αξίας , ή βαθμού συγγενείας , εμπίπτει στα αφορολόγητα ; Ευχαριστώ κι ευελπιστώ ότι μετά από τις απαντήσεις , θα κλείσει ο...φάκελος και δεν θα επανέλθω .
0 .

Άβαταρ μέλους
Adminović
Sloboda Narodu
Sloboda Narodu

Δημοσίευσηαπό Adminović » 11 Ιούλ 2017, 10:34

Είναι κληρονόμοι στα ποσοστά που είπαμε και με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η χήρα δεν δικαιούται τίποτα.

Για τους φόρους δεν γνωρίζω, καλύτερα ρώτα λογιστή. Η πρώτη κατοικία παίζει ρόλο, ο βαθμός συγγένειας, τυχόν αναπηρία κλπ. Υπάρχουν διάφορες κλίμακες.
0 .

Επιστροφή σε “Νομική Επιστήμη”