.
Γειά σας παίδες.
Παρακολουθώ το Φόρουμ σαν επισκέπτης τα τελευταία 5 χρόνια αλλά μια νομική περιπέτεια που έχω αυτή
την περίοδο με έκανε να εγγραφώ και να σας εκθέσω το πρόβλημα μήπως βρω κάποια λύση.
Κάποιοι Δικηγόροι μου λένε οτι δεν υπάρχει πρόβλημα αλλοι οτι υπάρχει.
Τό 1975 ο πατέρας μου αγόρασε ενα οικόπεδο μαζί με ενα φίλο του απο 50 %.
Κάνανε και μια Κάθετη ιδιοκτησία αλλά χωρίς να κτίσουν κάποια οικία.
Τόν επόμενο χρόνο ο πατέρας μου αγόρασε και το 50 % του φίλου του αλλά ο Συμβολαιογράφος
δέν ανέφερε καθόλου την Κάθετη που είχε γίνει.
Οπως και ο Συμβολαιογράφος που το 2006 εκανε τη Γονική παροχή απο τον πατέρα μου σε μένα.
Ο Δικηγόρος πιθανού αγοραστή μου λέει οτι φαίνεται να εχει μείνει η Κάθετη στόν φίλο του πατέρα μου
καί οτι θα πρέπει να βρώ τον ίδιο ή τα παιδιά του και να κάνω μια Διόρθωση του συμβολαίου.
Εγώ πάλι δεν μπορώ να καταλάβω πώς κάποιος μπορεί να έχει Δικαίωμα σε ακίνητο
χωρίς να έχει ουτε ένα Χιλιοστό επι του οικοπέδου.
Σκέφτηκα τη λύση της Τακτικής Χρησικτησίας αλλά ενω ο ένας Δικηγόρος μου λέει οτι η διαδικασία
θα πάρει 2-3 μήνες άλλος Δικηγόρος μου λέει οτι μπορεί να κάνει και 12 μήνες.
Δεν μπορώ να περιμένω 1 χρόνο.
Οποιος έχει να δώσει κάποιες απαντήσεις/γρηγορότερες λύσεις του προβλήματος ας γράψει.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
.
Βοήθεια σε πρόβλημα Κάθετης Ιδιοκτησίας
-
Adminović
- Sloboda Narodu

Re: Βοήθεια σε πρόβλημα Κάθετης Ιδιοκτησίας
Καλησπέρα και καλώς ήρθες!
Αν θες να είσαι απόλυτα εξασφαλισμένος, δεν υπάρχουν σύντομες λύσεις.
Αν έχουν τηρηθεί όλοι οι τύποι για τη σύσταση της κάθετης ιδιοκτησίας (και ιδίως αν αυτή υπάρχει στο υποθηκοφυλακειο) τότε δεν μπορούσε να γίνει απλά μεταβίβαση του ποσοστού επί του οικοπέδου. Η σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας συνεπάγεται ένα νέο "καθεστώς" για το ακίνητο. Η χρησικτησία είναι ίσως η πιο σίγουρη λύση. Δεν γνωρίζω πόσο ακριβώς θα πάρει, αλλά για 2-3 μήνες δεν το βλέπω.
Αν έχουν τηρηθεί όλοι οι τύποι για τη σύσταση της κάθετης ιδιοκτησίας (και ιδίως αν αυτή υπάρχει στο υποθηκοφυλακειο) τότε δεν μπορούσε να γίνει απλά μεταβίβαση του ποσοστού επί του οικοπέδου. Η σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας συνεπάγεται ένα νέο "καθεστώς" για το ακίνητο. Η χρησικτησία είναι ίσως η πιο σίγουρη λύση. Δεν γνωρίζω πόσο ακριβώς θα πάρει, αλλά για 2-3 μήνες δεν το βλέπω.
0 .
Ο ψεκασμός είναι υγεία, είναι πολιτισμός!
Σκοτώνει βακτήρια, ιούς, μύκητες, ζιζάνια, καθώς και πάσης φύσεως παράσιτα.

-
Εφήμερος
- Rookie poster

Adminović έγραψε:Καλησπέρα και καλώς ήρθες!
.
Φίλε φαντάσου ότι κανένας δικηγόρος μέχρι σήμερα δεν με έκανε να καταλάβω ακριβώς τι είναι η Κάθετη.
Το καλύτερο που μου είπε ένας Δικηγόρος είναι ότι είναι κάτι όχι χειροπιαστό αλλά " νοητικό ".
Και δεν μπορω να πιστέψω οτι υπάρχει Νόμος να έχεις Νόμιμο Δικαίωμα να χτίσεις σε οικόπεδο άλλουνού.
Με το "" τότε δεν μπορούσε να γίνει απλά μεταβίβαση του ποσοστού επί του οικοπέδου "" εννοείς ότι
έπρεπε να γίνει και μεταβίβαση της Κάθετης ή εννοείς κατάργησή της ;
Η μήπως εννοείς οτι δεν έπρεπε να περάσει απο τον ελεγχο του Ύποθηκοφυλακίου ;
Αν πηγαίναμε στα Δικαστήρια με τον φίλο του πατέρα μου
πιστεύεις οτι θα μπορούσε να έχει έστω και μία στο 1.000.000 να κερδίσει το " δικαίωμά " του ;
Μονομερή Κατάργηση Κάθετης θα γινόταν δεκτή απο την πλευρά του αγοραστή ;
.
0 .
-
Adminović
- Sloboda Narodu

Για να ήταν έγκυρη η πώληση του ποσοστού επί του οικοπέδου, θα έπρεπε ο πατέρας σου και ο φίλος του να συμφωνήσουν πριν την πώληση ότι καταργείται η κάθετη ιδιοκτησία. Ή εναλλακτικά να πουληθεί η κάθετη ιδιοκτησία του φίλου του πατέρα σου.
Αν πήγαινε σε δικαστήριο, το πιο πιθανό είναι ότι το δικαστήριο θα αναγνώριζε ότι υπάρχει κάθετη ιδιοκτησία, θα αναγνώριζε ότι η πώληση του ποσοστού επί του οικοπέδου είναι άκυρη και θα υποχρέωνε τον φίλο του πατέρα σου να επιστρέψει τα χρήματα που έλαβε για την πώληση.
Πρακτικά, δεν νομίζω ότι θα σε ενοχλήσει ποτέ κανείς. Αλλά υπάρχει σαφώς ένα νομικό ελάττωμα, το οποίο δεν θα αγνοήσει ο υποψήφιος αγοραστής.
Αν πήγαινε σε δικαστήριο, το πιο πιθανό είναι ότι το δικαστήριο θα αναγνώριζε ότι υπάρχει κάθετη ιδιοκτησία, θα αναγνώριζε ότι η πώληση του ποσοστού επί του οικοπέδου είναι άκυρη και θα υποχρέωνε τον φίλο του πατέρα σου να επιστρέψει τα χρήματα που έλαβε για την πώληση.
Πρακτικά, δεν νομίζω ότι θα σε ενοχλήσει ποτέ κανείς. Αλλά υπάρχει σαφώς ένα νομικό ελάττωμα, το οποίο δεν θα αγνοήσει ο υποψήφιος αγοραστής.

0 .
Ο ψεκασμός είναι υγεία, είναι πολιτισμός!