ρίγανη στα φαγητά ✔

Συνταγές, αγαπημένα φαγητά, ποτά, ροφήματα κλπ.
Spark
Extreme poster
Extreme poster
Δημοσιεύσεις: 3727
Τοποθεσία: space

ρίγανη στα φαγητά ✔

Δημοσίευσηαπό Spark » 21 Οκτ 2019, 09:38

Εικόνα

"Θαυματουργή" η ρίγανη για την υγεία, δείτε από τι μας προστατεύει

Είναι νόστιμη, δημοφιλής και συνοδεύει όλα μας τα φαγητά από τα ψητά μέχρι τις σαλάτες.
Η ρίγανη είναι τρόφιμο ή συστατικό που μπορεί να προστεθεί και να καταναλωθεί μαζί με άλλα τρόφιμα. Είναι πλούσια σε μια σειρά στοιχείων με ευεργετική δράση στον ανθρώπινο οργανισμό.

Φυτικές ίνες: Η ρίγανη είναι καλή πηγή φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες, ερχόμενες σε επαφή με τα χολικά άλατα και τις καρκινογόνες τοξίνες στο παχύ έντερο, τα απομακρύνουν από τον οργανισμό μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διάσπαση της χοληστερόλης για τη δημιουργία και άλλων χολικών αλάτων. Οι δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία: Η ρίγανη είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, 20γρ. αποξηραμένης ρίγανης παρέχουν 333,8 mg καλίου, 0,88 mg ψευδαργύρου, 8,8 mg σιδήρου, 2,2 γρ. πρωτεΐνης, 315,2 mg ασβεστίου και 0,92 μαγνησίου, όλες δηλαδή τις ζωτικής σημασίας θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται το σώμα, για να παραμείνει υγιές και να εργαστεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Η ρίγανη είναι πλούσια σε βιταμίνες Β3 και Β6.

Αντιοξειδωτικά: Παράλληλα, η ρίγανη εμφανίζει και ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Συγκεκριμένα, κάποια συστατικά της εμποδίζουν τη δράση των ελευθέρων ριζών και μάλιστα πειραματικά δεδομένα δείχνουν εντονότερη αντιοξειδωτική ικανότητα ακόμα και από δύο συνθετικά παρασκευασμένα αντιοξειδωτικά (BHT και ΒΗΑ) που χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα στα συσκευασμένα κρέατα.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της ρίγανης
Σύμφωνα με την έρευνα, τα αιθέρια έλαια της ρίγανης και τα συστατικά της θυμόλη και καρβακρόλη μπορούν να βοηθήσουν στην αναστολή της ανάπτυξης πολλών βακτηρίων και μυκήτων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προκαλούν τροφιμογενείς λοιμώξεις. Επιπλέον, το έλαιο της ρίγανης αναστέλλει την ανάπτυξη των ζυμομυκητών, συμπεριλαμβανομένου του candida albicans, που μπορεί να προκαλέσει κολπίτιδα ή στοματικές λοιμώξεις.

Μελέτες έχουν δείξει επίσης πως ένα συστατικό της ρίγανης θα μπορούσε δυνητικά να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη. Ωστόσο η έρευνα συνεχίζεται, ώστε να διαπιστωθεί ο τρόπος με τον οποίο δρουν προστατευτικά τα συστατικά της ρίγανης.

Χρήσεις της ρίγανης
Στη μαγειρική χρησιμοποιείται σε σαλάτες και σε φαγητά κατσαρόλας δίνει ξεχωριστή γεύση πχ με τα όσπρια, πατάτες κα.
Η ρίγανη χρησιμοποιείται ως αφέψημα ή έγχυμα, διευκολύνει την πέψη και ηρεμεί το νευρικό σύστημα. Επίσης, είναι ελαφρύ διουρητικό. Για το αφέψημα χρησιμοποιούνται οι βλαστοί του φυτού, όταν είναι ανθισμένο, γιατί τότε περιέχει το έλαιο με τη μεγαλύτερη θεραπευτική αξία. Το «τσάι» από ρίγανη βοηθάει στην υπέρταση και στην αρτηριοσκλήρυνση.

Πηγή: ygeiamou
1 .

Άβαταρ μέλους
Οργισμένος
Extreme poster
Extreme poster
Δημοσιεύσεις: 3863

Re: ρίγανη στα φαγητά ✔

Δημοσίευσηαπό Οργισμένος » 21 Οκτ 2019, 16:57

Ρίχνει όμως τον σίδηρο. Προσοχή λοιπόν.
0 .
ΤΟ βιβλίο μου:https://www.smashwords.com/books/view/412984
Η τραγελαφικά ωμή αλήθεια για την Ελλάδα.
ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ!!!
Στηρίξτε με, η αλήθεια ΠΡΕΠΕΙ να λάμψει...

vallon
Supreme poster
Supreme poster
Δημοσιεύσεις: 14177

Re: ρίγανη στα φαγητά ✔

Δημοσίευσηαπό vallon » 21 Οκτ 2019, 19:28

Οργισμένος έγραψε:Ρίχνει όμως τον σίδηρο. Προσοχή λοιπόν.


ωπα ρε
και ήμουνα έτοιμος να αρχίσω να τρώγω ρίγανη με τις χούφτες... :P
0 .
Αν ο κομπλεξισμός ήταν άθλημα, κάποιοι θα είχαν πάρει πανηγυρικά το πρωτάθλημα.

Άβαταρ μέλους
Οργισμένος
Extreme poster
Extreme poster
Δημοσιεύσεις: 3863

Re: ρίγανη στα φαγητά ✔

Δημοσίευσηαπό Οργισμένος » 21 Οκτ 2019, 23:04

vallon έγραψε:
Οργισμένος έγραψε:Ρίχνει όμως τον σίδηρο. Προσοχή λοιπόν.


ωπα ρε
και ήμουνα έτοιμος να αρχίσω να τρώγω ρίγανη με τις χούφτες... :P

Oxi alla ειδικα τωρα το χειμωνα καλο ειναι το αφεψημα ριγανης καθως η ριγανη εχει αντιβιοτικες ιδιοτητες αλλα ριχνει αμεσα το σιδηρο.
0 .
ΤΟ βιβλίο μου:https://www.smashwords.com/books/view/412984
Η τραγελαφικά ωμή αλήθεια για την Ελλάδα.
ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ!!!
Στηρίξτε με, η αλήθεια ΠΡΕΠΕΙ να λάμψει...

Spark
Extreme poster
Extreme poster
Δημοσιεύσεις: 3727
Τοποθεσία: space

Re: ρίγανη στα φαγητά ✔

Δημοσίευσηαπό Spark » 21 Οκτ 2019, 23:18

ΟΞΑΛΙΚΑ ΟΞΕΑ

Τα οξαλικά οξέα είναι ενώσεις οι οποίες βρίσκονται σε τροφές όπως το σπανάκι, το κατσαρό λάχανο, τα παντζάρια, τα καρύδια, τη σοκολάτα, το τσάι, το πίτουρο σιταριού, τις φράουλες ,τη ρίγανη, το βασιλικό , το μαϊντανό και άλλα. Η παρουσία των οξαλικών οξέων στα παραπάνω τρόφιμα, δεσμεύουν το σίδηρο και μειώνουν την απορρόφησή του.

Για παράδειγμα ,το σπανάκι είναι πολύ καλή πηγή σιδήρου, όμως δεν απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό, διότι η μεγάλη περιεκτικότητά του σε οξαλικά οξέα δεσμεύει το σίδηρό του .Πιο συγκεκριμένα, εάν το μαγειρέψετε σε σπανακόπιτα με τυρί, η απορρόφηση του σιδήρου είναι σχεδόν μηδενική, επειδή το ασβέστιο της φέτας μειώνει και άλλο το βαθμό απορρόφησης του σιδήρου.

Για να αυξηθεί η απορρόφηση σιδήρου, η κατανάλωσή του θα πρέπει να συνοδεύεται είτε από πρόσληψη βιταμίνης C (π.χ χυμός πορτοκάλι, μανταρίνια ακτινίδια, φράουλες, λεμόνι ) ή κρέατος.
0 .


Επιστροφή σε “Μαγειρική”