Δημοσίευσηαπό Spark » 29 Ιουν 2019, 19:04
κάποτε μου ειχε δώσει ενας γυφτος ενα καρπούζι. τον είδα να το ψάχνει ολόγυρα και πονηρεύτηκα.
έπειτα αφου το πήγα σπίτι το έψαξα και εγω ολόγυρα και είδα ένα μικρό στρογγυλό σημάδι στην φλούδα.
το καρπούζι αυτό δεν το έφαγα, το πέταξα, είχε την χειρότερη γεύση.
το μικρό στρόγγυλο σημάδι κατάλαβα τι είναι. είναι το σημείο που είχανε κάνει ένεση στο καρπούζι με κάποιο χημικό, δεν ξέρω τι και γιατί. διάβασα αυτά:
Ο δεύτερος τρόπος πρόωρης ανάπτυξής των καρπουζιών, συνεχίζει, είναι ο εμβολιασμός με ορμόνες. «Στο πλαίσιο των δειγματοληπτικών ελέγχων που κάνουμε, έχουμε στη διάθεσή μας δείγμα από καρπούζια, πεπόνια, ντομάτες, και φράουλες, ενώ συνεργαζόμαστε στενά με τις υγειονομικές υπηρεσίες οι οποίες έχουν την ευθύνη ελέγχου της λιανικής αγοράς, σε αντίθεση με το Τμήμα Γεωργίας που ελέγχει τον παραγωγό, το χωράφι δηλαδή. Βάσει αυτών των δειγμάτων, όπως ήδη ξέρετε, οι Υπηρεσίες εντόπισαν μη θεμιτή χρήση φυτοφαρμάκων στην παραγωγή φράουλας και ντομάτας σε περιοχές της Λάρνακας και της Ελ. Αμμοχώστου, περιστατικά τα οποία έχουν καταγγελθεί, δημοσιοποιηθεί και φυσικά βρίσκονται υπό την εποπτεία μας. Για τα καρπούζια, κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη εντοπιστεί, άρα δεν μπορούμε να δαιμονοποιήσουμε την πρόωρη παραγωγή τους χωρίς αποδείξεις. Οι έλεγχοι που γίνονται όμως είναι αρκετά τακτικοί, άρα εάν εντοπιστεί κάτι μεμπτό φυσικά και θα δημοσιοποιηθεί και θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα».
Στο ερώτημα, γιατί δεν κατονομάζονται οι παραγωγοί που παρανομούν, ο κύριος Αδαμίδης δήλωσε πως το γεγονός και μόνο ότι αναφέρονται οι περιοχές που εντοπίζονται αυτές οι παρανομίες, αλλά και το γεγονός ότι το Τμήμα Γεωργίας δεσμεύει τα αγροτεμάχια των παραγωγών για ένα διάστημα αρκετά μεγάλο, έως ότου καθαρίσει από τα τοξικά το χώμα, είναι αρκετή τιμωρία για τον παραγωγό, ο οποίος επί της ουσίας δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί την περιουσία του εμπορικά. «Το name and shame, είναι περιττό σε αυτή την περίπτωση. Άλλωστε η Κύπρος είναι μικρή και σίγουρα όσοι προμηθεύονταν προϊόντα απ’ αυτούς τους παραγωγούς, γνωρίζουν ποιοι είναι και τι έκαναν. Παρόλα αυτά πρέπει να αναφέρουμε ότι η νομική υπηρεσία εξετάζει ήδη την περίπτωση δημοσιοποίησης ονομάτων παραγωγών που παρανομούν».
0 .