Το σχολείο των Τζίνι.

Βιβλία λογοτεχνικά, επιστημονικά, φιλοσοφικά κλπ.
Aδης
Rookie poster
Rookie poster

Το σχολείο των Τζίνι.

Δημοσίευσηαπό Aδης » 07 Μάιος 2023, 14:33

( Το βιβλίο μου, που κυκλοφορεί στην Αθήνα από τις εκδόσεις «Ζενίθ»).

Κεφάλαιο ένα

Η μικρή Αμέλια

Στα προάστια του Λονδίνου, σε ένα τριώροφο ξύλινο σπίτι ζούσε ένα δεκατριάχρονο κορίτσι που τηv έλεγαν Αμέλια. Ήταν η μοναχοκόρη του κυρίου Ρίτσαρντ Γουάινχαουζ ,ενός σιδερά, και της δεσποινίδας Μαίρη Γουάινχαουζ, μιας ράφτρας.Oι Γουάινχαουζ δεν ήταν ντόπιοι. Είχαν μεταναστεύσει στο Λονδίνο πριν γεννηθεί η Αμέλια και είχαν αγοράσει το μισό ενός παλιού εργοστασίου κρασιού, του οποίου οι ιδιοκτήτες σχεδίαζαν να το κατεδαφίσουν. Τότε είχαν ένα διαφορετικό επώνυμο, ένα χαμένο στο χρόνο όπως τους άρεσε να λένε, αλλά όταν μπήκαν στο νέο τους σπίτι , αγάπησαv τόσο πολύ αυτό το κομμάτι ερείπιο που μύριζε κρασί, που υιοθέτησαν τη λέξη «Γουάινχαουζ », ως το νέο τους επώνυμο.

Ο κύριος Γουάινχαουζ ήταν ένας ψηλός άντρας, με μαύρα μαλλιά, γκρίζα μάτια και σκούρο δέρμα. Η κυρία Γουάινχαουζ ήταν μια κοντή γυναίκα, με κίτρινα μαλλιά, πράσινα μάτια και λευκό δέρμα. Η Αμέλια ήταν κάπου στη μέση, με καστανό δέρμα, μαύρα σγουρά μαλλιά και πράσινα μάτια. Oι Γουάινχαουζ eπισκευάσαν και επιπλώσαν τον πρώτο όροφο του εργοστασίου, μετατρέποντάς το σε ένα πραγματικό σπίτι, και άφησαν το υπόλοιπο ανέγγιχτο, για να εξοικονομήσουν κάποια χρήματα για τους μελλοντικούς απογόνους τους. Η δεσποινίς Γουάινχαουζ ονειρευόταν άλλα πέντε παιδιά. Ο κύριος Γουάινχαουζ πίστευε ότι τρία ήταν προσιτά. Η Αμέλια, όσο μπορούσε να καταλάβει, δεν είχε κανένα πρόβλημα με τους αριθμούς, αλλά ήταν πολύ περίεργη να δει τον επάνω όροφο του σπιτιού, και κυρίως τη σοφίτα. Όπως της είχε πει κάποτε η μαμά της, η σοφίτα ήταν το βασίλειο μιας κακιάς μάγισσας που ζούσε εκεί με τη μεγάλη στρατιά των κόκκινων κατσαρίδων της. Όπως όλες οι άλλες μάγισσες, και η μάγισσα της ιστορίας μας είχε πάντα κακή διάθεση. Mισούσε τους ενήλικες επισκέπτες, αλλά αγαπούσε πολύ τα μικρά παιδia, tα οποία επισκεπτόταν συχνά. Κάθε βράδυ, αφού οι γονείς της είχαν κοιμηθεί, η Αμέλια έπαιρνε τα σεντόνια της και κρυβόταν κάτω από το κρεβάτι, περιμένοντας την κακιά μάγισσα να κατέβει κάτω. Αλλά η μάγισσα δεν εμφανιζόταν ποτέ.

Μια μέρα, αφού οι γονείς της είχαν πάει για δουλειά, η Αμέλια, έξι χρονών πλέον, με περιέργεια να δει τη μάγισσα και να το πει σε όλους τους φίλους της, ανέβηκε στους επάνω ορόφους.Το χέρι με το οποίο κρατούσε το κερί, έτρεμε από φόβο, όπως και το άλλο χέρι που κρατούσε ένα ραβδί, με το οποίο σκόπευε να χτυπήσει τη μάγισσα, πριν προλάβει να της επιτεθεί .Σε όλα τα δωμάτια του δεύτερου ορόφου απλώνονταν γιγάντια δίχτυα αράχνης, καθώς και κάποιοι σωλήνες και σωληνώσεις, απομεινάρια του παλιού εργοστασίου. Στη σοφίτα, ένα παλιό κρεβάτι καλυμμένο με σκόνη, χωρίς σεντόνια, και ένα μικρό ξύλινο τραπέζι, ήταν τα μόνα έπιπλα. Ένα ζευγάρι παπούτσια βρισκόταν στο πάτωμα. Μακριά και μαύρα, έμοιαζαν ακριβώς με τα παπούτσια που θα φορούσε μια μάγισσα. Η Αμέλια τα έκλεψε, κατέβηκε γρήγορα κάτω, κλείστηκε στο δωμάτιό της και περίμενε τον ιδιοκτήτη των παπουτσιών,να έρθει να τα ψάξει. Τρεις μέρες αργότερα, η δεσποινίς Γουάινχαουζ εξαφανίστηκε.
Η Αμέλια, που πίστευε ότι η κακιά μάγισσα είχε απαγάγει τη μαμά της, ανέβηκε ξανά στη σοφίτα. Φαινόταν σαν κάποιος να είχε μείνει εκεί τον τελευταίο καιρό, γιατί το παλιό κρεβάτι ήταν καθαρισμένο από τη σκόνη και σκεπασμένο με σεντόνια. Στο τραπέζι, είδε κομμάτια από φρέσκο ψωμι, υπολείμματα από το γεύμα κάποιου άγνωστου επισκέπτη. Η Αμέλια αφησε τα παπούτσια στο κρεβάτι και περίμενε τη μαμά της να επιστρέψει. Πέρασαν όμως τρία χρόνια και εκείνη δεν εμφανίστηκε ποτέ, και η Αμέλια άρχισε σιγά σιγά να την ξεχνάει.
Τότε, ένα βράδυ όταν η Αμέλια και ο πατέρας της γιόρταζαν τα ενδέκατα γενέθλιά της , ήρθε να τους επισκεφτεί ένας θείος με το όνομα Ρόμπερτ Ρόμπερσκλαμπ. Έφερε μαζί του τη γυναίκα του Ρόμπιν, την κόρη του Ρομπέρτα και τον γιο του Ρόμπεν. Ήταν αρκετά απελπισμένοι και για καλό λόγο. Η τράπεζα είχε μόλις εκμηδενίσει το σπίτι τους και δεν είχαν πού να πάνε. Ο κύριος Γουάινχαουζ, που δεν άντεξε να δει την οικογένεια του αδερφού του άστεγη, αποφάσισε να τους δώσει το μισό του πρώτου ορόφου. Η Ρόμπερσκλαμπ ευχαρίστησαν τον κύριο Γουάινχαουζ για την ευγένειά του και γρήγορα γέμισαν τον πρώτο όροφο με κάποια τεράστια σε μέγεθος έπιπλα. Η Αμέλια δεν είχε ξαναδεί ποτέ τέτοια έπιπλα. Μόνο η ντουλάπα ήταν τόσο μεγάλη που ξεπερνούσε δύο φορές το ύψος της εξώπορτας. Το πώς είχαν καταφέρει να τα χώσουν μέσα στο σπίτι, παραμένει μυστήριο μέχρι και σήμερα. Οι ίδιοι οι Ρόμπερσκλαμπ ήταν γιγάντιοι άνθρωποι, ψηλοί και στιβαροί,και η Αμέλια, που έμοιαζε με λιλιπούτεια μπροστά τους, άρχισε να τους φοβάται.
Καθώς στον πρώτο όροφο δεν υπήρχε χώρος γι' αυτούς, η Αμέλια και ο πατέρας της μετέφεραν τα μικροσκοπικά τους έπιπλα στον δεύτερο όροφο και αποφάσισαν να χτίσουν εκεί το νέο τους σπίτι. Οι Ρόμπερσκλαμ το θεώρησαν αυτό ως μια καλή ευκαιρία να καθαρίσουν το πρώτο ορόφο από κάποια πολύτιμα αντικείμενα, όπως τα κρυστάλλινα ποτήρια και τα παλιά πορσελάνινα φλιτζάνια, μερικά από τα οποία χρονολογούνταν από τον δέκατο ένατο αιώνα, μέρος της μεγάλης συλλογής της μις Γουάινχαουζ. Έβαλαν στο μάτι τους ακόμη και τα παλιά βιβλία, τα οποία η Αμέλια κατάφερε να σώσει την τελευταία στιγμή, μεταφέροντάς τα στη σοφίτα. Ήταν η τρίτη της επίσκεψη στη φωλιά της μάγισσας. Στο παλιό κρεβάτι, είδε ξανά τα μακριά μαύρα παπούτσια. Φαινόταν σαν κάποιος να τα είχε χρησιμοποιήσει για μια μεγάλη βόλτα, γιατί ήταν σκισμένα και γεμάτo λάσπη.Nα ήταν η μάγισσa ,ή μήπως ήταν η μητέρα της Αμέλια που κρυβόταν εκεί πάνω; Η Αμέλια δεν μπορούσε να καταλάβει.
Σαν να μην έφταναν οι ληστές, λίγες μέρες αργότερα, ένας άλλος άγνωστος συγγενής μπήκε στο σπίτι . Ήταν μια ψηλή, χοντρή γυναίκα, που παρουσιάστηκε ως θεία Χέλγκα . Είχε μακριά γκρίζα μαλλιά και μικρά κίτρινα μάτια, και φορώντας ένα λευκό πένθιμο φόρεμα, όπως απαιτούσαν οι παραδόσεις της οικογένειας του νεκρού συζύγου της. Στην παιδική ηλικία ένα αυτοκίνητο είχε χτυπήσει το αριστερό της πόδι, αφήνοντάς της μόνο το δεξί να λειτουργεί. Ο πατέρας της αγόρασε ένα μπαστούνι, και μερικές φορές εκίνη το χρησιμοποιούσε για να χτυπάει τα άλλα παιδιά που την κορόιδευαν. Aργότερα άρχισε να χτυπάει και τα δικά της παιδιά, που στο τέλος την εγκατέλειψαν εξαιτίας αυτού του μπαστουνiu . Επειδή δεν άντεχε τη μοναξιά και είχε χάσει το σπίτι της στον τζόγο, αποφάσισε να επισκεφθεί το μικρό της αδερφό, τον κύριo Γουάινχαουζ.
«Θα μείνω μόνο μια μέρα», είπε η θεία Χέλγκα στον κύριο Γουάινχαουζ
«Μπορείς να μείνεις όσο θέλεις, αδερφή μου», είπε ο κύριος Γουάινχαουζ
«Τώρα δεν θα φύγει ποτέ», είπε ο θείος Ρόμπερτ, ο οποίος, ως μεγαλύτερος αδερφός της, γνώριζε πολύ καλά τη Χέλγκα.
Και έτσι έγινε. Η Χέλγκα μπήκε στο Γουάινχαουζ, και δεν ξαναβγήκε ποτέ. Σε αντίθεση με την οικογένεια Ρόμπερσκλαμπ, εκείνη δεν είχε φέρει κανένα έπιπλο, εκτός από δέκα βάζα με σαρκοβόρα φυτά., δεν είχε κρεβάτι και κοιμόταν όρθια πάνω στο μπαστούνι της όλη μέρα, ενώ όλη τη νύχτα γύριζε στο άδειο δωμάτιό της. H Ρομπερσκλάμπ τη μισούσαν, γιατί ο θόρυβος του μπαστουνiu της δεν τους άφηνε να κοιμηθούν και δεν σταματούσαν να ψιθυρίζουν εναντίον της. Νόμιζαν ότι η Χέλγκα δεν θα άκουγε, αλλά η Χέλγκα είχε ένα μαγικό λουλούδι με αυτιά στη θέση των πετάλων. Αυτό το λουλούδι μάζευε όλους τους ψιθύρους του σπιτιού την ημέρα ,και όταν ερχόταν η νύχτα επαναλάμβανε στηv Χέλγκα όλα όσα είχe ακούσει. Για να εκδικηθεί, ένα βράδυ η Χέλγκα μπήκε στην κουζίνα, μάζεψε τα φλιτζάνια, τα κρυστάλλινα ποτήρια, τα βάζα αντίκες και τα πορσελάνινα πιάτα, και τα έκρυψε στο δωμάτιό της. Την επόμενη μέρα, όταν ο θείος Ρόμπερτ προσπάθησε να κλέψει μερικά από αυτά, δεν βρήκε κανένα. Στη θεία Χέλγκα άρεσαν τόσο πολύ τα πολύτιμα αντικείμενα , που αποφάσισε να τα κρατήσει για πάντα. Η Αμέλια από την άλλη αντιπαθούσε τόσο πολύ αυτούς τους ανθρώπους που είχαν εισβάλει στο σπίτι της, που τους έδωσε το παρατσούκλι «Κύκλωπες», eπειδή ήταν γίγαντες και η κλοπή ήταν η μόνη τους εργασία. Και οι Κύκλωπες απέδειξαν ότι άξιζαν αυτό το όνομα, όταν μερικούς μήνες αργότερα έδιωξαν την Αμέλια και tov πατέρα της από τον δεύτερο όροφο ,αναγκάζοντάς τους να ανέβουν στη σοφίτα και να χτίσουν εκεί το τελευταίο τους σπίτι

Και, όπως όλα πήγαιναν άσχημα, ξαφνικά χειροτέρεψαν, γιατί εμφανίστηκε ένας άλλος κίνδυνος στο σχολείο: Οι Σμο'Κινγκςs, τα τρίδυμα που ζούσαν στο κοντινό ορφανοτροφείο, ο τρόμος κάθε παιδιού της πόλης. Μια φορά την εβδομάδα , οι Σμο'Κινγκς εμφανίζονταν στο προαύλιο του σχολείου με τα ποδήλατά τους, τις μαύρες στολές και τις πίπες καπνίσματος, ψάχνοντας για έναν μοναχικό μαθητή, ένα πρόβατο χωρισμένο από τo κοπάδι, όπως συνήθιζαν να τα αποκαλούν. Μόλις έβρισκαν έναν, τον έπιαναν, τον έδεναν και έστελναν ένα γράμμα στο σπίτι του, ζητώντας ως αντάλλαγμα ένα μικρό λύτρο. Μερικές φορές, αντί για τα χρήματα, έρχονταν θυμωμένοι γονείς οπλισμένοι με ξύλα. Γι' αυτό οι Σμο'Κινγκς στέκονταν πάντα στα ποδήλατά τους, έτοιμοι να ξεφύγουν ανά πάσα στιγμή. Αν και η Αμέλια, όπως τα άλλα παιδιά, προσπαθούσε να αποφύγει τους Σμο'Κινγκς's, εκείνη τη μέρα θα ερχόταν πρόσωπο με πρόσωπο μαζί τους. Είχε πάρει έναν υπνάκο την τελευταία ώρα του μαθήματος και όταν ξύπνησε είδε ότι ήταν ολομόναχη στην τάξη. Πήρε την τσάντα της και έφυγε τρέχοντας. Πριν φτάσει στην εξώπορτα, άκουσε γέλια να έρχονται από τον αθλητικό στίβο και αναγνώρισε αμέσως τις φωνές. Ήταν οι Σμο'Κινγκς, οι οποίοι προφανώς έπαιζαν με το νέο τους θύμα.
«Για να δούμε ποιον έπιασαν σήμέρα ;»είπε η Αμέλια, και πλησίασε και κρύφτηκε πίσω από ένα δέντρο. Από εκεί μπορούσε να παρακολουθήσει όλη τη σκηνή.
Οι Σμο'Κινγκς είχαν μετατρέψει το δίχτυ του βόλεϊ σε παγίδα και είχαν σπρώξει το θύμα τους μέσα σε αυτό. Η Αμέλια άκουσε τη φωνή του και την αναγνώρισε αμέσως. Ήταν ο φίλος της, ο Γιουτζίν, ένα αγόρι τόσο παράξενο όσο και εκείνη σε πολλά σημεία, που εμφανιζόταν κάποιες φορές σαν από το πουθενά. Ήταν μερικά εκατοστά ψηλότερος από εκείνη, είχε βαθιά μαύρα μάτια και λευκά μαλλιά σε στυλ «αλογοουράς«. Του άρεσαν τα χαλιά και κρατούσε ένα μικροσκοπικό μοντέλο τους προσαρτημένο στα κλειδιά του. Ο Γιουτζίν ήταν ο μοναδικός φίλος της Αμέλια,και έπρεπε να κάνει κάτι για να τον απελευθερώσει, οπότε άρχισε να ψάχνει στις τσέπες της αναζητώντας χρήματα, αλλά βρήκε μόνο μια λίρα. Ήταν δύσκολο να δωροδοκήσει τους Σμο'Κινγκς με τόσο λίγo. Εν τω μεταξύ, Οι Σμο'Κινγκ τέντωσαν την παγίδα, κάνοντάς την τόσο μικρή που ο Γιουτζίν μόλις και μετά βίας ανέπνεε πλέον.
«Έι, τι κάνετε», είπε η Αμέλια , «Σταματήστε. Δεν βλέπετε ότι τον πνίγετε;»
Οι Σμο'Κινγκς γύρισαν το κεφάλι τους πίσω και ελευθέρωσαν τα σχοινιά γύρω από τον Γιουτζίν. Η άγνωστη φωνή τους είχε τρομάξει. Για μια στιγμή πάγωσαν πάνω από τα ποδήλατα τους, καθώς νόμιζαν ότι ένας γονιός κρυβόταν πίσω από το δέντρο. Όμως, όταν είδαν την Αμέλια να βγαίνει από εκεί, ηρέμησαν. Για τους Σμο'Κινγκς ,εκίνη δεν αντιπροσώπευε καμία απειλή, ούτε ήταν στόχος, αφού την είχαν ήδη πιάσει μια φορά. Οι Σμο'Κινγκς ήταν έντιμοι εγκληματίες και δεν θα λήστεψαν ποτέ έναν άνθρωπο δύο φορές.
«Η μικρή Αμέλια», είπε ένας από τους Σμο'Κινγκς ,ο οποίος, για να είμαι ειλικρινής, ήταν ένα χρόνο και ένα εκατοστό μικρότερος από αυτήν ,«ήρθες να βοηθήσεις τον φίλο σου, έτσι δεν είναι; Ναι, μην εντυπωσιαστείτε καθόλου, ξέρουμε ότι είστε φίλοι. Γνωρίζουμε κάθε λεπτομέρεια, για κάθε παιδί αυτής της πόλης. Λοιπόν, μικρή Αμέλια, τι λες; Θα πληρώσεις για την ελευθερία του;»
«Ευχαρίστως, θα πληρώσω», είπε η Αμέλια, και έσπρωξε τη λίρα προς το μέρος τους, αλλά οι Σμο'Κινγκς δεν παρασύρθηκαν. Αυτοί απλά συνέχισαν να το κοιτάζουν για μερικά δευτερόλεπτα και στη συνέχεια έβγαλαν τις πίπες τους από τα στόματα και άρχισαν να κάνουν κύκλους από καπνούς. Τώρα σκέφτονταν, και από το μέγεθος των κύκλων τους, μπορούσες να εντοπίσεις τις σκέψεις τους. Αν οι κύκλοι ήταν μεγάλοι, θα αποδέχονταν την προσφορά, αν ήταν μικροί θα την αρνούνταν. Δυστυχώς, αυτή τη φορά, οι κύκλοι ήταν μικροί.
«Μια λίρα για έναν άνθρωπο», είπε ο πρώτος Σμο'Κινγκς, «Είναι αρκετό για έναν σκλάβο, αλλά όχι αρκετό για έναν ελεύθερο άνθρωπο», kαι έβαλε την πίπα του στο στόμα και γύρισε την πλάτη του στην Αμέλια.
«Έχει δίκιο, αλλά δεν φταις εσύ, Αμέλια. Δεν ξέρετε την αγορά, αυτό είναι όλο. Σήμερα μόνο οι σκλάβοι πωλούνται για μια λίρα. Ο ελεύθερος άνθρωπος πωλείται για 5 λίρες » ,είπε ο δεύτερος Σμο'Κινγκ, kαι έβαλε την πίπα του στο στόμα και γύρισε την πλάτη του στην Αμέλια.
«Αυτά είναι όλα όσα έχω», είπε η Αμέλια, «όλα όσα βρήκα στις τσέπες μου. Πάρτε τα ή αφήστε τα».
«Τα αφήνουμε προς το παρόν«, είπε ο τρίτος Σμο'Κινγκ, που ήταν μια κοπέλα με κοντά μαλλιά, «Ψάξε ξανά και όταν βρεις περισσότερα, φώναξέ μας. Θα είμαστε εδώ μέχρι τα μεσάνυχτα, αλλά δεν ξέρουμε αν ο φίλος σας θα είναι ακόμα ζωντανός μέχρι τότε«, και έβαλε την πίπα της στο στόμα και γύρισε την πλάτη της στην Αμέλια.
«Κάνε ό,τι σου λένε, Αμέλια«, είπε ο Γιουτζίν μέσα από το δίχτυ, «ψάξε και πάλι στις τσέπες σου«.
Η Αμέλια άρχισε να σκάβει ξανά στην αριστερή της τσέπη και το χέρι της πήγαινε όλο και πιο βαθιά σαν να την ρουφούσε η τσέπη. Ξαφνικά άγγιξε κάτι και το έβγαλε exo κρατώντας το μόνο με τα νύχια της. Ήταν ένα λαμπερό, χρυσό νόμισμα, με μια πόλη σκαλισμένη από τη μια πλευρά και το γράμμα «J» σκαλισμένο από την άλλη.
«Παιδιά,για κοιτάξτε αυτό», είπε η Αμέλια.
Οι Σμο'Κινγκς γύρισαν τα κεφάλια τους, είδαν το λαμπερό νόμισμα, πλησίασαν και έβγαλαν τις πίπες από το στόμα τους ,και άρχισαν να κάνουν τον έναν μεγάλο κύκλο καπνού μετά τον άλλο, σημάδι ότι ήταν ενθουσιασμένοι.
« Άγιε καπνε» , είπε ένας από τους Σμο'Κινγκς, «πες μου ότι δεν ονειρεύομαι. Βλέπω ένα χρυσό νόμισμα μπροστά μου».
«Δεν ονειρεύεσαι» , είπε ο δεύτερος Σμο'Κινγκς, «Το βλέπω κι εγώ. Άραγε, Θα μπορούσε να είναι αληθινό χρυσάφι;»
«Λοιπόν, ας δοκιμάσουμε και ας πούμε», είπε ο τρίτος, και άρπαξε το νόμισμα από τα χέρια της Αμέλια και το δάγκωσε. «Άγιε καπνε,αυτό είναι αληθινό χρυσάφι».
«Λοιπόν, τι λέτε,είναι αρκετό για την ελευθερία του φίλου μου«, είπε η Αμέλια.
«Είναι αρκετό για περισσότερα από αυτό», απάντησε ο Σμο'Κινγκ που είχε δαγκώσει το νόμισμα και άρχισε να παίζει με αυτό. Ξαφνικά το νόμισμα έπεσε στο έδαφος. Δύο από τους Σμο'Κινγκς πήδηξαν πάνω του, αλλά το νόμισμα γλίστρησε,και χτύπησαν τα κεφάλια τους μεταξύ τους. Μόλις συνήλθαν, είδαν το νόμισμα να τρέχει μακριά. Ανέβηκαν στα ποδήλατά τους και άρχισαν να το κυνηγούν.
Η Αμέλια γύρισε προς τον Γιουτζίν και για μια στιγμή σκέφτηκε ότι φαινόταν ωραίος μέσα στο δίχτυ.
«Λοιπόν;», είπε ο Γιουτζίν
«Τι;»είπε η Αμέλια.
«Τι εννοείς, τι; », είπε ο Γιουτζίν, «βγάλε με από εδώ ,πρεπει να φυγουμε πριν επιστρέψουν ξανά οι Σμο'Κινγκς».
«Πρώτα, πες μου από πού ήρθε αυτό το νόμισμα και τι σήμαιναν αυτά τα σύμβολα, και μετά θα σε ελευθερώσω«, είπε η Αμέλια, που ήξερε ότι οι Σμο'Κινγκς θα έτρεχαν να αγοράσουν καπνό ,και θα επέστρεφαν μετά από μια εβδομάδα για να ξεκινήσουν ξανά το κυνήγι.
«Δεν έχω ιδέα για τι μιλάς », είπε ο Γιουτζίν, «Δεν είδα καν το νόμισμα. Οι Σμο'Κινγκς ήταν μπροστά μου, θυμάσαι;»
«Μου λες ψέματα Γιουτζίν, όπως μου είπες ψέματα για το μήνυμα που έλαβες με τον ταχυδρόμο περιστέρι, θυμάσαι;»
«Θυμάμαι ότι σου έδωσα το μήνυμα να το διαβάσεις, Αμέλια.»
«Ναι, αλλά το μήνυμα ήταν γραμμένο σε μια άγνωστη γλώσσα. Όταν σου ζήτησα να το μεταφράσεις, μου είπες ότι δεν ήξερες αυτή τη γλώσσα. Γιατί να λάβεις ένα μήνυμα σε μια άγνωστη γλώσσα, και πάνω από όλα, με ταχυδρόμο περιστέρι;»,είπε η Αμέλια.
«Ελευθέρωσέ με πρώτα και θα σου αποκαλύψω το μυστικό.Συμφωνί;», είπε ο Γιουτζίν.
«Συμφωνί. Αλλά σε προειδοποιώ, αν μου πεις άλλο ψέμα αυτό θα είναι και το τελευταίο σου», είπε η Αμέλια ,και τράβηξε το σχοινί.
Ο Γιουτζίν έπεσε στο έδαφος.
«Τώρα πες μου όλά», είπε η Αμέλια, που στεκόταν από πάνω του με τα χέρια σταυρωμένα, «όλα τα μυστικά που κρύβεις.»
Ο Γιουτζίν σηκώθηκε όρθιος και άρχισε να καθαρίζει το παντελόνι του.
«Έχω τόσα πολλά μυστικά, που δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω.», είπε
«Γιατί δεν ξεκινάς από το γράμμα που έλαβες με το περιστέρι; Έχεις ακόμα αυτό το γράμμα, Γιουτζίν, ή το έχεις κάψει», είπε η Αμέλια.
«Όχι, δεν το έκαψα», είπε ο Γιουτζίν «Έχω το γράμμα στο σπίτι. Aν έρθεις μαζί μου, θα σου πω τα πάντα, Αμέλια, στο υπόσχομαι. Και θα σου πω επίσης το μυστικό του νομίσματος. Θα σου πω τι πραγματικά είμαι. Και από πού κατάγομαι. Είναι λίγο σύντομα για να τα μάθεις όλα, αλλά δεν έχω άλλη επιλογή. Όμως, δεν σου είπα ψέματα για το όνομά μου, ούτως ή άλλως, είναι πραγματι Γιουτζίν το όνομά μου ».....
Ξαφνικά άκουσαν την εξώπορτα του σχολείου να κλείνει, και έτρεξαν προς το μέρος της, αλλά ήταν ήδη αργά. Κάποιος το είχε κλείσει απ' έξω.
«Τι κάνουμε τώρα», είπε ο Γιουτζίν «πώς θα φύγουμε από εδώ;»
«Ελά«, είπε η Αμέλια, και άρχισε να σκαρφαλώνει τον φράχτη. Ο Γιουτζίν ακολούθησε.

Ένας περαστικός αστυνομικός τους είδε, και στάθηκε για ένα λεπτό για να αποφασίσει τι να κάνει.Τα δύο παιδιά πάγωσαν πάνω από τον φράχτη . Ίσως ο αστυνομικός θα άρχιζε να τους ουρλιάζει ή θα τους πήγαινε στο αστυνομικό τμήμα για ανάκριση. Αλλά ο αστυνομικός, που είχε κάνει τα ίδια πράγματα όταν ήταν στην ηλικία τους, γέλασε και έφυγε αργά -αργά, χωρίς να πει τίποτα.
Στο σταθμό των λεωφορείων, μια ηλικιωμένη κυρία με μαύρο φόρεμα, μαύρη μαντήλα και μαύρη τσάντα τράβηξε την προσοχή τους. Έμοιαζε χαμένη και όλη την ώρα έβγαζε τα θολά γυαλιά της και τα καθάριζε. Όταν η Αμέλια και ο Γιουτζίν πλησίασαν, τους κοίταξε και τους δύο, σαν να τους ήξερε από καιρό, και χαμογέλασε σαν να είχε βρει αυτό που έψαχνε. Τους πλησίασε και προσπάθησε να τους πιάσει από τα χέρια , αλλά δεν τα κατάφερε, γιατί μια σειρά από ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στο λεωφορείο καταπλάκωσαν τη γριά και τη έσπρωξαν μέσα. Ένας από τους επιβάτες της πρόσφερε τη θέση του και η γριά γυναίκα κάθισε, ευχαριστώντας τον για την καλοσύνη του. Ο τόνος της φωνής της έκανε τον Γιουτζίν να τρέμει. Η Αμέλια δεν έδωσε καμία σημασία. Ήξερε ότι ο Γιουτζίν ήταν κλειστοφοβικός και το έβρισκε κάπως αστείο αυτο το πρόβλημα του φίλου της. Στον επόμενο σταθμό, ο Γιουτζίν βγήκε βιαστικά χωρίς να τiν αποχαιρετήσει και κατευθύνθηκε προς το σπίτι , κοιτάζοντας συνεχώς πίσω του για να δει αν η ηλικιωμένη γυναίκα τον κυνηγούσε. Η Αμέλια αισθάνθηκε προσβεβλημένη από τη συμπεριφορά του και ορκίστηκε να μη μιλήσει στον Γιουτζίν για ένα μήνα. Όταν το λεωφορείο σταμάτησε ξανά, κατέβηκε θυμωμένη και αποφάσισε να κάνει το υπόλοιπο δρόμο περπατώντας.
Όταν έφτασε στο σπίτι, χτύπησε την πορτα για δεκαπέντε λεπτά μέχρι που τελικά κάποιος άνοιξε. Η Αμέλια είδε πρώτα το μισό σώμα ενός άντρα και μετά σήκωσε τa μάτια της και είδε το άλλο μισό ,και το φαλακρό κεφάλι του που ξεπερνούσe σε ύψος τη λάμπα. Ήταν ο πολύ ψηλός και πολύ ομιλητικός θείος Ρόμπερτ, ο οποίος άρχισε να της απευθύνεται με τη φωνή ενός παρουσιαστή ειδήσεων.

«Βρηκε τελικά το δρόμο για το σπίτι μας, μικρή άξιαgapiti ανιψιά. Ξέρεις ότι έχεις αργήσει δεκαπέντε λεπτά, έτσι δεν είναι;», kαι έβγαλε ένα σημειωματάριο και ένα μολύβι,« Τώρα ακούσε με προσεκτικά. Σταμάτα να γελάς, δεν είπα τίποτα αστείο. Σήμερα λοιπόν, λείπουν δώδεκα αντικείμενα, δώδεκα. Πέντε φλιτζάνια με καφέ, τρία ποτήρια με τσάι ,ένα κουτάλι με νερό ,και δύο μαχαίρια. Έχετε καμιά ιδέα πού κατέληξαν;
«Όχι», είπε η Αμέλια, «και δεν βρήκα κανένα από αυτά στο δρόμο για το σπίτι. Εξάλλου, πέντε συν τρία, συν ένα, συν δύο, κάνουν έντεκα και όχι δώδεκα».
«Πολύ αστείο », είπε ο θείος, «αλλά, επειδή τα χαμένα αντικείμενα ανήκουν στο σπίτι, μαζί με το νερό, το τσάι και τον καφέ, πρέπει όλοι να πληρώσουμε για να τα αγοράσουμε πίσω.Έκανα έναν υπολογισμό και βρήκα ότι η συνεισφορά σας πρέπει να είναι περίπου....χμμ, για να δω» , και κοίταξε το σημειωματάριο όπου είχε γράψει τα ονόματα της Αμέλια, του πατέρα της Αμέλια και της θείας Χέλγκα, μαζί με το ποσό που «οι τρεις φορολογούμενοι» όπως τους αποκαλούσε, έπρεπε να πληρώσουν σήμερα .
«Α, ναι, 15 λίρες. H άλλοι έχουν ήδη πληρώσει τα δικά τους, τώρα είναι η σειρά σας».
Η Αμέλια δεν είχε καμία πρόθεση να του δώσει 15 λίρες ,γιατί ήξερε πολύ καλά ότι ο Ρόμπερτ τα είχε κλέψει και πιθανότατα τα είχε πουλήσεi τα χαμένα αντικείμενα ,αφού είχε πιει πρώτα το τσάι, τον καφέ και το νερό Τώρα προσπαθούσε να αποσπάσει περισσότερα χρήματα αναγκάζοντας τους άλλους να τα πληρώσουν. Όλοι στο σπίτι γνώριζαν αυτό το παιχνίδι,και φυσικά δεν του είχαν δώσει χρήματα .Η Αμέλια ένιωθε κουρασμένη. Ήθελε να ανέβει επάνω, και να ξαπλώσει στο κρεβάτι, αλλά ο Ρόμπερτ επέμενε στη συνεισφορά των 15 λιρών και είχε μπλοκάρει την είσοδο με το τεράστιο σώμα του.
« Δεν έχω 15 λίρες για να σου δώσω » , είπε i Αμέλια «αλλά μπορώ να σου μάθω πώς να τις κερδίσεις'.»
Ο Ρόμπερτ χαμογέλασε, έβαλε το σημειωματάριο και το μολύβι του στην τσέπη του, άνοιξε διάπλατα τα μάτια του και μεγάλωσε τα αυτιά του, για να ακούει καλύτερα. Τώρα έμοιαζε με μυθολογικό πλάσμα. Η Αμέλια δεν είχε ιδέα πώς ο θείος της κατάφερνε να κινεί έτσι τα αυτιά και τα μάτια του. Ήταν σίγουρη πάντως ,ότι, αν ο Ρόμπερτ θα είχε χρησιμοποιήσει αυτό το ταλέντο για να διασκεδάζει τον κόσμο στο τσίρκο, θα είχε κάνει μια περιουσία.
«Υπάρχει ένα αρχαίο βάζο κρυμμένο στο δωμάτιο της θείας Χέλγκα,. Είναι ζωγραφισμένο με δράκους τριγύρω και έναν ηλικιωμένο άντρα ντυμένο σαν αυτοκράτορα στη μέση. Την είδα χθες όταν το έβγαλε έξω, από την ντουλάπα στο πάτωμα. Πρέπει να κοστίζει μια περιουσία, και ένας τύπος σαν και σας δεν θα άφηνε αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη, έτσι δεν είναι;»
Το να περιγράφει κάνεις ένα παλιό αρχαίο βάζο με λεπτομέρειες και να μιλάει με τη δική του αργόσυρτη φωνή, ήταν ό,τι χρειαζόταν για να πείσει τον θείο Ρόμπερτ. Στη φαντασία του έμπειρου κλέφτη, το βάζο είχε ήδη μετατραπεί σε ένα αρχαίο κινέζικο πένθιμο βάζο ,που περιείχε τις στάχτες κάποιου νεκρού, πιθανότατα αυτές του συζύγου της θείας Χέλγκα, αλλά τι σημασία έχει αυτό; Ένα αρχαίο κινέζικο βάζο κοστίζει πάντα μια περιουσία, και όσο για τις στάχτες, θα ήταν ασφαλέστερο να τις θάψουν, παρά να τις μεταφέρουν τριγύρω, πάντα με τον κίνδυνο να χαθούν. Ο Ρόμπερτ αποσύρθηκε στο δωμάτιό του για να σχεδιάσει λεπτομερώς την κλοπή, και ο δρόμος ήταν ανοιχτός για την Αμέλια, αλλά τα προβλήματα δεν είχαν τελειώσει ακόμα. Στη σκάλα, η ξαδέλφη της Ρομπέρτα εμφανίστηκε γρήγορα μπροστά της και την έσπρωξε στον τοίχο. Η Αμέλια εξεπλάγη όταν την είδε. H Ρομπέρτα eδειχνε πιο παχιά από την τελευταία φορά που είχαν συναντηθεί.
«Πού νομίζεις ότι πας, ξαδέλφη;», είπε η Ρομπέρτα με θυμωμένη φωνή.
«Στο δωμάτιό μου. Πού αλλού μπορώ να πάω;» είπε η Αμέλια.
«Το έκανες πάλι και τώρα νομίζεις ότι θα ξεφύγεις ,έτσι; » είπε η Ρομπέρτα.
«Τι έκανα πάλι;», είπε η Αμέλια.
«Πήρες τα παπούτσια μου», είπε η Ρομπέρτα.
«Όχι,» είπε η Αμέλια, «δεν σου πήρα τα παπούτσια. Πως μπορώ να το κάνω αυτό? Κρατάς πάντα κλειστή την πόρτα του δωματίου σου; Κανείς εκτός από σένα δεν μπαίνει εκεί, και εσύ δεν βγαίνεις ποτέ από εκεί.»
Η Αμέλια έλεγε την αλήθεια, αλλά η Ρομπέρτα δεν πείστηκε.
«Δώσε μου τα παπούτσια σου », είπε η Ρομπέρτα , «thα τα δοκιμάσω ,και αν μου κάνουν, σημαίνει ότι είναι δικά μου».
Ήταν μια παγίδα, αλλά όχι μια έκπληξη για την Αμέλια. Ήξερε ότι η Ρομπέρτα ήταν αφοσιωμένη οπαδός του πατέρα της ,και είχε τελειοποιήσει τα κόλπα της ληστείας που κληρονόμησε από εκείνον. Ένα από αυτά ήταν το κόλπο με τα παπούτσια. H Ρομπέρτα θα έβρισκε κάποιον που είχε όμορφα, καινούργια παπούτσια , θα δοκίμαζε τα παπούτσια του και αμέσως θα ισχυριζόταν ότι εκινος τα είχε κλέψει από την ντουλάπα της Ρομπέρτα. Για να πείσει το θύμα, η Ρομπέρτα θα χάραζε τα αρχικά της στα παπούτσια, ή θα έκρυβε μέσα τους μικρά χαρτιά με το όνομά της,και θα επέτρεπε στον ιδιοκτήτη να ανακαλύψει την απόδειξη. Συνήθως, η αποκάλυψη γινόταν σε ένα μέρος με πλήθος, όπως ένα πάρτι ή τα γενέθλια κάποιου, έτσι ώστε όλοι να μπορούν να δουν τις αποδείξεις.Με αυτόν τον κόλπο είχε καταφέρει να δημιουργήσει μια τεράστια συλλογή παπουτσιών, χωρίς να ξοδέψει ούτε μια δεκάρα. Είχε παπούτσια από κάθε νούμερο στη ντουλάπα της και της ταίριαζαν όλα τέλεια, γιατί η Ρομπέρτα μπορούσε να μεγαλώνει και να μικραίνει τα πόδια της, όπως έκανε ο πατέρας της με τα αυτιά του. Ανάμεσά τους ήταν και ένα ζευγάρι που η Αμέλια είχε λάβει ως δώρο για τα δεκατρία της γενέθλια.
«Εγώ δεν έχω πάρει τίποτα από εσάς» , είπε η Αμέλια. «Εσείς είστε που μου έχετε πάρει τα πάντα», και κοίταξε τη Ρομπέρτα στα μάτια ,για να της πει ότι αυτή τη φορά δεν θα έπαιρνε ούτε τα παπούτσια της ,ούτε τις κάλτσες της.
Η Ρομπέρτα κατάλαβε. To κόλπο δεν tha είχε καλό αποτέλεσμα αυτή τη φορά . Την άφησε την Αμέλια ελεύθερη και υποχώρησε στο δωμάτιό της γλιστρώντας προς τα πίσω σαν γαρίδα, έκλεισε την πόρτα, και αποφάσισε νa τηv κατασκοπεύσει από την κλειδαρότρυπα.
Τώρα που απελευθερώθηκε από την άκομψη ξαδέρφη, η Αμέλιαείχε ένα τελευταίο εμπόδιο: το άδειο δωμάτιο όπου έμενε η θεία Χέλγκα, αλλά ευτυχώς ήταν ακόμα μέρα ,και η θεία κοιμόταν. Στεκόμενη όπως πάντα στο μπαστούνι της ,με τα μάτια κλειστά, περιτριγυρισμένη από τα σαρκοβόρα φυτά της, σκεπασμένη με το λευκό της μανδύα, έμοιαζε περισσότερο με ένα άγαλμα στο πάρκο, παρά με άνθρωπο. Τα λουλούδια της κοιμόντουσαν επίσης, και η Αμέλια γλίστρησε αργά ανάμεσα τους, προσπαθώντας να μην τα ξυπνήσει, και βρέθηκε στη σοφίτα, όπου την περίμενε ο πατέρας της .
Ο κύριος Γουάινχαουζ δεν ένιωθε καλά τον τελευταίο καιρό. Η εισβολή των συγγενών μέσα στο σπίτι του τον είχε τραυματίσει ψυχικά, και τώρα ζούσε σε έναν παράλληλο κόσμο. Νόμιζε ότι η γυναίκα του ήταν ακόμα ζωντανή και έπαιζε κρυφτό. Όλη μέρα την έψαχνε στη σοφίτα, χωρίς να τολμήσει να κατέβει κάτω, όπου ζούσαν οι τρομεροί Κύκλωπες. Η Αμέλια τον φίλησε, και μπήκε στο δωμάτιό της, πέταξε την τσάντα της στο πάτωμα και έπεσε στο κρεβάτι. Δίπλα της ήταν το βιβλίο «Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι». Η Αμέλια πήρε το βιβλίο και το άνοιξε, διάβασε τις πρώτες γραμμές και ξαφνικά το έκλεισε και πέταξε το βιβλίο στη γωνία του δωματίου.
«Ας τα πάρει ο άνεμος αυτά τα παραμύθια », είπε, «έτσι κaι αλλιώς δεν βγαίνει τίποτα από αυτά», και έβαλε το κεφάλι της στο μαξιλάρι, και κοιμήθηκε.
Ο άνεμος, που άκουσε τα λόγια της, γλίστρησε μέσα από το ανοιχτό παράθυρο,και μετακίνησε μία-μία τις σελίδες του βιβλίου, μέχρι που σταμάτησε στην εικόνα της γριάς μάγισσας,που χτυπούσε την πόρτα της χιονάτης.
0 .

Επιστροφή σε “Βιβλία”