Οι Αζτέκοι πάντως ήταν όντως από αρκετά έως πολύ άγριοι. Οι άλλοι ιθαγενείς πληθυσμοί της κεντρικής Αμάρουκα (πχ Μάγιας) τους αντιπαθούσαν έντονα για αυτό το λόγο. Βέβαια μιλάμε και για μια εποχή που και τα Ευρωπέη είχαν κάψιμο μαγισσών, ρινοκοπές, ζώνες αγνότητος και άλλα τέτοια όμορφα, οπότε δεν ήταν και τόσο πολιτισμένοι όσο θέλουν να δείχνουν.
Σε αυτή την αντιπάθεια των άλλων ιθαγενών στηρίχτηκαν και οι Ισπανοί, ώστε να έχουν συμμάχους. Οι Αζτέκοι btw στη γλώσσα τους λέγονταν Μέσσι (με παχύ σίγμα) και τη χώρα τους την έλεγαν Μέσσικο (οι Ισπανοί δεν μπορούσαν να το προφέρουν σωστά και το έλεγαν Μέχικο).
Οι Ισπανοί (και τα Ευρωπέη γενικώς) πάντως δεν δικαιούνται δια να ομιλούν, διότι ήταν λάθρο στην Αμάρουκα. Κι εκτός των άλλων έφεραν και διάφορες αρρώστιες που εξόντωσαν τον ντόπιο πληθυσμό.
Σχολικά βιβλία Ιστορίας
-
Adminović
- Sloboda Narodu

Re: Μονο εγω βαριεμαι την βυζαντινη ιστορια?
0 .
Ο ψεκασμός είναι υγεία, είναι πολιτισμός!
Σκοτώνει βακτήρια, ιούς, μύκητες, ζιζάνια, καθώς και πάσης φύσεως παράσιτα.

-
Λαχουρένιος
- Ultimate Stalker

To oτι ηταν ειρηνικοι και αοπλοι ηταν οντως πιπα, αλλα μιλαμε θα ηταν οπλισμενοι με τιποτα δορατα και τοξα, ενω οι αλλοι με τουφεκια και πανοπλιες. Τι συγκρινουμε?
0 .
-
Adminović
- Sloboda Narodu

Κάτι ακόμα:
Αυτοί που φέρθηκαν φιλικά προς τους Ισπανούς ήταν κυρίως οι Μάγιας (από τους πιο ειρηνικούς λαούς που υπήρξαν ποτέ). Στις παραδόσεις των Μαγιας υπήρχε ο μύθος των "λευκών θεών", δηλαδή λευκών ανθρώπων, ψηλών, με γένια, οι οποίοι χάθηκαν κάποτε στον ωκεανό με την υπόσχεση ότι θα ξαναρθουν και οι οποίοι δίδαξαν διάφορες τέχνες τους Μάγιας. Γι' αυτό και σε διάφορες τελετές τους βάφονται με άσπρη μπογιά στο πρόσωπο. Όταν λοιπόν έσκασαν μύτη οι Ισπανοί, λευκοί άνδρες με γένια και ψηλοί (τουλάχιστον ψηλότεροι από τους Μάγιας), οι Μάγιας ήταν σίγουροι ότι ήταν οι θεοί τους αυτοί. Γι' αυτό και τους υποδέχτηκαν με δώρα και τιμές. Τελικά βέβαια οι Ισπανοί εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο και τους Μάγιας και ως ένα βαθμό τους εξόντωσαν και αυτούς. Αν δεν είχε υπάρξει αυτή η φιλική υποδοχή ενδεχομένως οι Ισπανοί να μην είχαν γυρίσει ποτέ πίσω.
Η παράδοση των "λευκών θεών" πάντως είναι κάτι που διάφοροι το επικαλούνται ως στοιχείο που φανερώνει επικοινωνία μεταξύ Ευρώπης και Αμάρουκα κατά τα αρχαία χρόνια. Δεν αποκλείεται κάτι τέτοιο (όπως δεν αποκλείεται να μιλάμε απλώς για κάποιο μεμονωμένο ταξίδι που δεν είχε συνέχεια), ωστόσο η τεχνογνωσία αυτή (αν υπήρξε ποτέ), στη συνέχεια σίγουρα χάθηκε και σίγουρα δεν υπήρχε στην περίοδο της κλασικής αρχαιότητας (οπως λένε διάφοροι ηλίθιοι και ανιστόρητοι Ελς).
Αυτοί που φέρθηκαν φιλικά προς τους Ισπανούς ήταν κυρίως οι Μάγιας (από τους πιο ειρηνικούς λαούς που υπήρξαν ποτέ). Στις παραδόσεις των Μαγιας υπήρχε ο μύθος των "λευκών θεών", δηλαδή λευκών ανθρώπων, ψηλών, με γένια, οι οποίοι χάθηκαν κάποτε στον ωκεανό με την υπόσχεση ότι θα ξαναρθουν και οι οποίοι δίδαξαν διάφορες τέχνες τους Μάγιας. Γι' αυτό και σε διάφορες τελετές τους βάφονται με άσπρη μπογιά στο πρόσωπο. Όταν λοιπόν έσκασαν μύτη οι Ισπανοί, λευκοί άνδρες με γένια και ψηλοί (τουλάχιστον ψηλότεροι από τους Μάγιας), οι Μάγιας ήταν σίγουροι ότι ήταν οι θεοί τους αυτοί. Γι' αυτό και τους υποδέχτηκαν με δώρα και τιμές. Τελικά βέβαια οι Ισπανοί εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο και τους Μάγιας και ως ένα βαθμό τους εξόντωσαν και αυτούς. Αν δεν είχε υπάρξει αυτή η φιλική υποδοχή ενδεχομένως οι Ισπανοί να μην είχαν γυρίσει ποτέ πίσω.
Η παράδοση των "λευκών θεών" πάντως είναι κάτι που διάφοροι το επικαλούνται ως στοιχείο που φανερώνει επικοινωνία μεταξύ Ευρώπης και Αμάρουκα κατά τα αρχαία χρόνια. Δεν αποκλείεται κάτι τέτοιο (όπως δεν αποκλείεται να μιλάμε απλώς για κάποιο μεμονωμένο ταξίδι που δεν είχε συνέχεια), ωστόσο η τεχνογνωσία αυτή (αν υπήρξε ποτέ), στη συνέχεια σίγουρα χάθηκε και σίγουρα δεν υπήρχε στην περίοδο της κλασικής αρχαιότητας (οπως λένε διάφοροι ηλίθιοι και ανιστόρητοι Ελς).
0 .

-
ΓΑΛΗ
- Crazy poster

Admin έγραψε:Οι Αζτέκοι πάντως ήταν όντως από αρκετά έως πολύ άγριοι. Οι άλλοι ιθαγενείς πληθυσμοί της κεντρικής Αμάρουκα (πχ Μάγιας) τους αντιπαθούσαν έντονα για αυτό το λόγο. Βέβαια μιλάμε και για μια εποχή που και τα Ευρωπέη είχαν κάψιμο μαγισσών, ρινοκοπές, ζώνες αγνότητος και άλλα τέτοια όμορφα, οπότε δεν ήταν και τόσο πολιτισμένοι όσο θέλουν να δείχνουν.
Σε αυτή την αντιπάθεια των άλλων ιθαγενών στηρίχτηκαν και οι Ισπανοί, ώστε να έχουν συμμάχους. Οι Αζτέκοι btw στη γλώσσα τους λέγονταν Μέσσι (με παχύ σίγμα) και τη χώρα τους την έλεγαν Μέσσικο (οι Ισπανοί δεν μπορούσαν να το προφέρουν σωστά και το έλεγαν Μέχικο).
Οι Ισπανοί (και τα Ευρωπέη γενικώς) πάντως δεν δικαιούνται δια να ομιλούν, διότι ήταν λάθρο στην Αμάρουκα. Κι εκτός των άλλων έφεραν και διάφορες αρρώστιες που εξόντωσαν τον ντόπιο πληθυσμό.
Ισχύει απολύτως ότι γράφεις.
Αλλά για να μην χάσουμε απολύτως τη λογική ροή που επανέφερες, το θέμα ξεκίνησε από το απόσπασμα που προτείνεται ως σωστή απάντηση επειδή... υπάρχει στο βιβλίο που βασίζεται στην έκθεση ενός επισκόπου που πήγε για να προσηλυτίσει στον χριστιανισμό τους ειρηνικούς ιθαγενείς.
Εννοείται ότι τα παιδιά που θα το διαβάσουν, δεν έχουν ιδέα ποιος είναι ο τύπος που αναφέρεται στον τίτλο του βιβλίου και τι ήξερε ή δεν ήξερε για τους Αζτέκους και αυτό που θα τους μείνει, είναι ότι όντως οι ιθαγενείς ήταν οι πιο ειρηνικοί και άοπλοι άνθρωποι στον κόσμο και πήγαν κάποιοι κακοί Χριστιανοί και τους αποδεκάτισαν.
Το ωραίο είναι ότι δίπλα υπάρχει και φωτο με αναφορά στους Αζτέκους (που ήταν κυρίαρχοι εκείνη την περίοδο).

Ο Κορτές (ένας από τους αρχηγούς των ισπανών κατακτητών) με το στρατό του κατευθύνεται προς την πρωτεύουσα των Αζτέκων Τλαξκάλα (Μεξικό). Μικρογραφία του 16ου αι. Codex Ascatitlan.
Στην ίδια σελίδα, υπάρχει και μία ακόμη εκπληκτική περιγραφή.
Να κατατάξετε σε κατηγορίες τα προϊόντα που εισάγουν οι Ευρωπαίοι από τις νέες χώρες; Σε τι χρησιμεύουν σε κάθε περίπτωση;
Το μπολνταρισμένο δικό μου, το ερωτηματικό στο τέλος της πρότασης δικό τους.
Και οι "Δούλοι" καταγεγραμμένοι ως προϊόντα, επίσης δικό τους.
Τέλος πάντων. Δεν έχω σκοπό να γράψω έκθεση για να εξηγήσω αυτά που θεωρώ αυτονόητα, όποιος έχει κάποια απορία ή ένσταση μπορεί να τη θέσει.
Αναφορικά δε με την επισήμανση του γίγαντα εκπαιδευτικού για τη δεκαετία που έκλεισε το βιβλίο, απλώς επιβεβαιώνει τον χαρακτηρισμό "δραγωνοφραγκουλόπουλα" που έδωσα. Τα δραγωνοφραγκουλόπουλα με λίγη σως από ρεπούση, είτε με πασόκ, είτε με νδ, είτε με σύριζα, ίδια είναι. Στους υποστηρικτές τους, προτείνω το εξής βιβλίο:

0 .
-
Λαχουρένιος
- Ultimate Stalker

ΓΑΛΗ έγραψε:Εννοείται ότι τα παιδιά που θα το διαβάσουν, δεν έχουν ιδέα ποιος είναι ο τύπος που αναφέρεται στον τίτλο του βιβλίου και τι ήξερε ή δεν ήξερε για τους Αζτέκους και αυτό που θα τους μείνει, είναι ότι όντως οι ιθαγενείς ήταν οι πιο ειρηνικοί και άοπλοι άνθρωποι στον κόσμο και πήγαν κάποιοι κακοί Χριστιανοί και τους αποδεκάτισαν.
Πραγματι, αλλωστε ειναι γνωστοι οτι οι ισπανοι κονκισταδορες ηταν μουσουλμανοι και οχι χριστιανοι.
Και οι "Δούλοι" καταγεγραμμένοι ως προϊόντα, επίσης δικό τους.
Σωστα, αλλωστε οι δουλοι δεν εγιναν προιοντα/εμπορευματα απο τους αποικιοκρατες.
Ηταν λαθρο που πηγανε παρανομα να δουλεψουνε απο την Αφρικη στην Αμερικη.
Τα δραγωνοφραγκουλόπουλα με λίγη σως από ρεπούση, είτε με πασόκ, είτε με νδ, είτε με σύριζα, ίδια είναι.
Να κανεις παραπονα στο κομμα σου που ενεκρινε αυτο το βιβλιο.
0 .
-
Adminović
- Sloboda Narodu

Κατ' αρχήν να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω διαβάσει το επίμαχο βιβλίο και δεν μπορώ να το κρίνω. Μιλώ με βάση όσα γνωρίζω εγώ.
Θα πρέπει να γίνει μια διάκριση μεταξύ Μάγιας και Αζτέκων νομίζω. Οι μεν Μάγιας ήταν γενικά φιλήσυχος λαός και φέρθηκαν φιλικά στους Ισπανούς (οι οποίοι τους εκμεταλλεύτηκαν και τους κακομεταχειρίστηκαν στη συνέχεια), οι δε Αζτέκοι ήταν πολεμοχαρείς και αιμοβόροι και πολέμησαν από την πρώτη στιγμή τους Ισπανούς. Μάλιστα είχαν κάνει και σουβλάκι τα κρανία των Ισπανών που είχαν πιάσει αιχμαλώτους. Η ουσία είναι ότι οι Ισπανοί δεν θα τα κατάφερναν χωρίς τους -πολλούς- ντόπιους συμμάχους τους. Είχαν μεν πιο εξελιγμένα όπλα, αλλά ήταν και πολύ λίγοι αριθμητικά. Και βέβαια στόχος τους ήταν σαφώς να λεηλατήσουν τα μέρη αυτά και όχι να "εκπολιτίσουν" ή να βοηθήσουν τους ντόπιους που υπέφεραν από τους Αζτέκους. Τώρα ο καθένας το βλέπει από διαφορετική οπτική γωνία, αναλόγως τις πεποιθήσεις του και τις επιδιώξεις του. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση.
Θα πρέπει να γίνει μια διάκριση μεταξύ Μάγιας και Αζτέκων νομίζω. Οι μεν Μάγιας ήταν γενικά φιλήσυχος λαός και φέρθηκαν φιλικά στους Ισπανούς (οι οποίοι τους εκμεταλλεύτηκαν και τους κακομεταχειρίστηκαν στη συνέχεια), οι δε Αζτέκοι ήταν πολεμοχαρείς και αιμοβόροι και πολέμησαν από την πρώτη στιγμή τους Ισπανούς. Μάλιστα είχαν κάνει και σουβλάκι τα κρανία των Ισπανών που είχαν πιάσει αιχμαλώτους. Η ουσία είναι ότι οι Ισπανοί δεν θα τα κατάφερναν χωρίς τους -πολλούς- ντόπιους συμμάχους τους. Είχαν μεν πιο εξελιγμένα όπλα, αλλά ήταν και πολύ λίγοι αριθμητικά. Και βέβαια στόχος τους ήταν σαφώς να λεηλατήσουν τα μέρη αυτά και όχι να "εκπολιτίσουν" ή να βοηθήσουν τους ντόπιους που υπέφεραν από τους Αζτέκους. Τώρα ο καθένας το βλέπει από διαφορετική οπτική γωνία, αναλόγως τις πεποιθήσεις του και τις επιδιώξεις του. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση.
0 .

-
Λαχουρένιος
- Ultimate Stalker

Admin έγραψε: οι δε Αζτέκοι ήταν πολεμοχαρείς και αιμοβόροι και πολέμησαν από την πρώτη στιγμή τους Ισπανούς. Μάλιστα είχαν κάνει και σουβλάκι τα κρανία των Ισπανών που είχαν πιάσει αιχμαλώτους.
Και πολυ καλα εκαναν, οι ισπανοι ηταν οι εισβολεις οχι οι αζτεκοι.
Ειναι σαν να κατηγορουν οι Περσες τους σπαρτιατες οτι ηταν πολεμοχαρεις και τους πολεμησαν.
0 .
-
ΓΑΛΗ
- Crazy poster

-
Λαχουρένιος
- Ultimate Stalker

Ναι γελα ξεφτερι μου.
Που ξεκινησες ολοκληρο θεμα κατα των συριζαιικων βιβλιων ιστοριας και τελικα το βιβλιο αυτο ειχε βγει επι ΝΔ

Που ξεκινησες ολοκληρο θεμα κατα των συριζαιικων βιβλιων ιστοριας και τελικα το βιβλιο αυτο ειχε βγει επι ΝΔ

0 .
-
ΓΑΛΗ
- Crazy poster

Τα δραγωνοφραγκουλόπουλα με λίγη σως από ρεπούση, είτε με πασόκ, είτε με νδ, είτε με σύριζα, ίδια είναι.
Γελαστά παιδιά με αντίληψη πατάτας.
0 .