Ελληγεννής έγραψε:Οι άνθρωποι πεθαίνουν «συνήθως» για κάποιον λόγο. Ο λόγος αυτός αφορά κάποιο ζωτικό όργανο ή ακατάσχετη αιμορραγία. Το δεύτερο είναι πιο εύκολα αντιμετωπίσιμο σε μια τέτοια περίπτωση. Το πρώτο όχι. Χρειάζεσαι το σώμα ανέπαφο. Και ποιος είναι ο πιο απλός τρόπος να μείνει ανέπαφο; Να του προκαλέσεις ακατάσχετη αιμορραγία.
Πάντως, παρότι σινεφίλ, δεν θυμάμαι ποτέ καμμιά ταινία που να αφορά το θέμα. Καταλαβαίνω να σου φαίνεται πλέον κάπως αστεία η αισθητική της αμερικάνικης τηλεόρασης της δεκαετίας του '90, αλλά αυτό δεν έχει σχέση με την ποιότητα της σειράς και please, μην καταφεύγεις σε υπερβολές τύπου «το έχω δει σε 500.000 ταινίες» όταν ξέρουμε και οι δυο ότι δεν ισχύει.
Καταρχήν να σου εξηγήσω τι εννοώ όταν λέω "πανομοιότυπο σενάριο".
Έχω δει πάρα πολλές ταινίες όπου αρχικά ήταν η τυπική happy american family και μετά γίνεται κάτι που ανατρέπει όλη αυτήν την ευτυχία. Η γυναίκα μένει χήρα και μετά μπαίνει ένας καινούριος άντρας στη ζωή της ο οποίος με κάποιον τρόπο συνδέεται με τον προηγούμενο άντρα της (αλλά αυτή δεν το ξέρει) κουβαλώντας κάποιο ένοχο μυστικό κτλ. όπου στη συνέχεια το ανακαλύπτει αυτή, θυμώνει και μετά ερωτεύονται και τελικά έρχονται πιο κοντά κοκ
Ενδεικτικά σου αναφέρω τα 21 grams και το Things we lost in the fire. Αλλά πίστεψέ με άμα κάτσω να σκεφτώ θα σου βρω και άλλες ταινίες με το ίδιο πάνω κάτω σενάριο.
Το συγκεκριμένο επεισόδιο που έβαλες εσύ έχει ακριβώς το ίδιο μοτίβο με το παραπάνω απλά έτυχε το "ένοχο μυστικό" στην συγκεκριμένη περίπτωση να είναι η μεταμόσχευση κεφαλιού. Όλα τα άλλα ήταν ίδια. Απλά έτσι όπως το παρουσίασες αρχικά, ότι δλδ το συγκεκριμένο επεισόδιο εξετάζει τις ηθικές προεκτάσεις
πάνω ειδικά σε αυτό το ζήτημα, περίμενα να δω κάτι πιο συγκεκριμένο που να μην το έχω ξαναδεί ή που να μην το έχω σκεφτεί, να το εξετάζει πιο σφαιρικά που να έχει σχέση με ευρύτερες κοινωνικές προεκτάσεις, λίγο πιο ντοκιμαντερίστικη προσέγγιση.
Με προϊδέασες για κάτι τέτοιο βασικά και τελικά είδα να μπαίνει στο μικροσκόπιο απλά η σχέση του λήπτη με τη γυναίκα του δότη. Οκ αυτό είναι μια ηθική προέκταση όπως και οι προβληματικές καταστάσεις που πιθανώς να δημιουργηθούν ανάμεσά τους αλλά αυτό είναι κάτι που δεν αφορά αποκλειστικά τη μεταμόσχευση κεφαλιού. Δλδ και μεταμόσχευση καρδιάς να είχε κάνει ή οποιοδήποτε άλλο όργανο πάλι θα ταίριαζε το στόρι.
Και για την ακρίβεια έχω δει ανάλογη ταινία (που πάλι μου διαφεύγει ο τίτλος, πάντως ήταν horror movie) η οποία αφορούσε μεταμόσχευση χεριών (αν θυμάμαι καλά) και πάλι αυτός έβλεπε οράματα σχετικά με τη ζωή του δότη. Και απ' όσο θυμάμαι ο δότης ήταν δολοφόνος; Κάτι τέτοιο. Γενικά και αυτό είναι συνηθισμένο στις ταινίες. Ένας ζωντανός να βλέπει οράματα που να σχετίζονται με κάποιον νεκρό.
Αν τα βάλεις όλα αυτά κάτω και μάλιστα υπό την αισθητική της αμερικάνικης τηλεόρασης του '90 (που ήταν πραγματικά πολύ εμφανής
.gif)
), οκ εντάξει. Πόσα να αντέξω;
Επίσης, είχε πολλά fails όπως είπα. Εντάξει είναι κατηγορία sci fi αλλά πχ η μεταμόσχευση κεφαλιού ήταν piece of cake, δεν έδωσε καθόλου έμφαση στη διαδικασία της μεταμόσχευσης (απλά έκοψαν τα κεφάλια και αντάλλαξαν σώματα ... έλα τώρα ... καθόλου ρεαλιστικό) και το κυριότερο fail είναι ότι δεν μιλάμε για μεταμόσχευση εγκεφάλου. Μιλάμε για μεταμόσχευση σώματος. Το κεφάλι το κράτησε. Οπότε το να ζει ο δότης τη ζωή του λήπτη είναι τελείως άκυρο ρεαλιστικά μιλώντας. Αλλά είπαμε αναμενόμενο σενάριο που το έχουμε δει και σε άλλες ίδιου τύπου ταινίες. Ο λήπτης ζει τη ζωή του δότη. Δεν μπορούν να σκεφτούν κάτι άλλο ρε πστ μου;
Οπότε ποια κοινωνική προέκταση είχε η ταινία που να αφορά αποκλειστικά τη μεταμόσχευση κεφαλιού; Εγώ πχ περίμενα να δω κάτι πιο συνταρακτικό που να έχει επιπτώσεις σε όλη την κοινωνία. Πώς υπάρχουν ταινίες πχ με την εξάπλωση ενός ιού.
Κατάλαβες;
Το γεγονός ότι αυτός έκανε μεταμόσχευση κεφαλιού το βλέπουμε μόνο στην αρχή και όλο το υπόλοιπο είναι μια κλασική τυπική αμερικανιά με λίγο love story μέσα. Έλα ρε χέλι. You can do it better. Βρες καμιά άλλη. Δεν με κάλυψε αυτή.
Ή πες τη γνώμη σου. Εσύ είσαι υπέρ ή κατά;
Τώρα όσον αφορά το πρώτο σκέλος της απάντησής σου που υπονοείς ότι στη μεταμόσχευση κεφαλιού θα υπάρχουν δολοπλόκα σχέδια να σκοτώσεις κάποιον για να πάρεις το σώμα του (όπως έγινε και στη σειρά και καλά μια ακόμα ηθική προέκταση) εγώ θέλω να σε ρωτήσω το εξής. Γιατί να μην σκοτώσω κάποιον για να πάρω την καρδιά του, τα νεφρά του και το ήπαρ του πχ; Μεταμοσχεύσεις γίνονται και σήμερα. Βλέπεις να αλληλοσκοτωνόμαστε για να παίρνουμε ο ένας τα όργανα του άλλου; Γιατί να ισχύει αυτό με το κεφάλι; Η διαδικασία θα είναι ίδια. Θα υπάρχει κάποιος εγκεφαλικά νεκρός ο οποίος θα δωρίσει το σώμα του.
Εντάξει εγώ μέχρι τώρα δεν άκουσα καμιά απάντηση που να με κάλυψε στο ηθικό κομμάτι. Όλα όσα ακούστηκαν ήταν σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Ενώ η μεταμόσχευση κεφαλιού δεν είναι. Θεωρητικά μπορεί να γίνει και ίσως φτάσουμε και στην πράξη.