Βλέποντας τον Astronio (του οποίου παρεμπιπτόντως είμαι τρελή φαν αν και δεν με συγκινεί τόσο η αστροφυσική, για την ακρίβεια την βαριέμαι λίγο) στη συνέντευξη που έδωσε στον Γρηγόρη Αρναούτογλου (ναι στον Γρηγόρη Αρναούτογλου τι να κάνουμε τώρα;) είπε κάποια πράγματα που με σόκαραν.
Αρχικά με σόκαρε το γεγονός πως κάποια από αυτά που είπε δεν τα είχα σκεφτεί από μόνη μου ως σκεπτόμενος άνθρωπος. Ποιος; Εγώ. Πώς διέφυγε από μένα μια τέτοιου είδους προσέγγιση; Εκτίμηση; Πρόβλεψη (δυσοίωνη); Θα τολμήσω να πω και συμφορά. Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ. Έχω σκεφτεί άλλα κι άλλα και μάλιστα μεγαλύτερης εμβέλειας αλλά κάτι τόσο απλό μου ξέφυγε. Ή και αν το πλησίασα έστω και λίγο ίσως από κάποια άλλη σκοπιά.
Τέσπα. Ας πάμε στο σοκαριστικό της υπόθεσης και τι είπε ο Astronios.
Αν και η κουβέντα ξεκίνησε από την τεχνητή νοημοσύνη, ωστόσο το θέμα μου δεν είναι αυτή. Για να είμαι ειλικρινής είμαι και υπέρ της ως έναν αρκετά μεγάλο βαθμό βλέποντας κυρίως τα θετικά της υπόθεσης ενώ τα αρνητικά τα αντιμετωπίζω στο πλαίσιο της κινδυνολογίας σε αυτή τη φάση.
Δόθηκε,όμως, η αφορμή να ανοίξει η κουβέντα και να συζητήσουν για την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας στις μέρες μας αλλά και τα επόμενα χρόνια.
Είπε λοιπον:
Astronios: Το βασικό είναι ο κόσμος να είναι ενημερωμένος, να έχει κριτική σκέψη, για μένα θα έπρεπε τώρα να υπάρχει και μάθημα στα σχολεία, θα έπρεπε ήδη να έχει μπει για να μαθαίνουν τα παιδιά τις νέες τεχνολογίες, γιατί ξέρεις Γρηγόρη, αυτό αφορά και την αστροφυσική, κινδυνεύουμε να μεγαλώνουμε τα παιδιά κι εμείς οι ίδιοι να ζούμε σε έναν κόσμο που δεν τον καταλαβαίνουμε. Και δεν έχουμε ιδέα τι συμβαίνει. Θα βλέπεις ρομπότ, θα βλέπεις ανακαλύψεις στο διάστημα κτλ, δορυφόρους, πυραύλους και ο κόσμος θα τα έχει χαμένα. Δεν θα ξέρει πού βρίσκεται. Να γιατί είναι σημαντική και η επικοινωνία της επιστήμης. Πρέπει να βγαίνουν άνθρωποι και να εξηγούν με απλά λόγια το τι συμβαίνει. [...] Αυτό το χάσμα, λοιπόν, που υπάρχει που σχετίζεται και με αυτό που λέμε για την τεχνητή νοημοσύνη θεωρώ ότι είναι ωρολογιακή βόμβα. Το να έχεις ανθρωπότητες δύο ταχυτήτων. Από τη μία αυτούς που γνωρίζουν την επιστήμη και την τεχνολογία, τους κινδύνους και όλα αυτά που συζητάμε και από την άλλη ο μέσος άνθρωπος που ενδεχομένως να λειτουργεί και με μια λογική ρομαντισμού και 2-3 αιώνων πίσω κιόλας.Τα βλέπει τα πράγματα, δεν τα πολυκαταλαβαίνει, τα παίρνει όλα at face value που λέμε, θα τα αποδέχεται όπως είναι. Είναι, λοιπόν, πάρα πολύ αναγκαίο ο κόσμος να μπει μέσα στην επιστήμη, πλέον δεν είναι πολυτέλεια. Αν βγει κάτι μέσα από αυτή τη συζήτηση είναι αυτό.
Δεν είναι πλέον πολυτέλεια να δούμε ένα ωραίο ντοκιμαντέρ και να πούμε "Αααα ωραία έμαθα αυτό σήμερα... όλα καλά". Δεν θα μπορούμε να καταλάβουμε τον κόσμο στον οποίο κατοικούμε σε λίγα χρόνια αν δεν μάθουμε... αν δεν βάλουμε την επιστήμη μέσα στη ζωή μας.
Αρναούτογλου: Τα παιδιά τα νέα έχουν μια ευκαιρία να το μάθουν αυτό. Νομίζω έχουν όλες τις προδιαγραφές να το μάθουν.
Astronios: Έχουν αλλά μη νομίζεις ότι το κάνουνε. Πιο πολύ θα μπούνε στο τικ τοκ και θα μάθουν το κινητό τους και δεν θα μπουν απαραίτητα σε μεγαλύτερο βάθος. Πρέπει να τους βοηθήσουμε κι εμείς όσο μπορούμε. Πρέπει εμείς οι επιστήμονες που ασχολούμαστε με αυτά τα αντικείμενα να φύγουμε από τις καρέκλες μας και τα γραφεία μας και να κατέβουμε στην κοινωνία.
Αν θα έβαζα έναν τίτλο σε αυτή τη συνέντευξη θα ήταν "Η αγωνία ενός επιστήμονα". Σαν μια ταινία φυσικής καταστροφής όπου οι επιστήμονες προειδοποιούν για αυτό που έρχεται αλλά κανείς δεν ακούει.
Με σόκαρε...
-
bizeli
- Moderator

Re: Με σόκαρε...
Αξίζει να δείτε και όλη τη συνέντευξη πάντως. Βέβαια είναι μια μικρή γεύση. Αυτόν τον άνθρωπο μπορείς να τον ακούς να μιλάει για ώρες
1 .
-
Προέλλην
- Right to Repair Champion

Ωραία τα λέει αλλά είναι λίγο ονειροπόλος. Πάντα ο μέσος άνθρωπος δεν καταλάβαινε τον κόσμο, απλώς χρήστης ήταν και είναι.
Πιάσε πχ απο αρχαία Αίγυπτο όταν η ελίτ υπολόγιζε τον χρόνο, τις πλημμύρες, σχεδίαζε ναούς, πυραμίδες, κλπ, ο μέσος άνθρωπος δεν ήξερε τι του γινόταν, τα έβλεπε και τα προσκυνούσε.
Πιάσε βικτωριανή Βρετανία, όπου εξαιρετικά περίπλοκες μηχανές ατμού παρήγαγαν, αυτός τις έβλεπε σαν μαγικά θηρία, τις χειριζόταν στοιχειωδώς μέσω απλών διεπαφών που είχαν σχεδιαστεί ακριβώς γι αυτό.
Πιάσε σήμερα τον απλό υπάλληλο γραφείο που βαράει κουμπιά σε έναν υπολογιστή, όχι απλά δεν ξέρει πως δουλεύει, αλλά ακόμη και για απλά προβλήματα θα πάει σε κάποιον τεχνικό.
Ακόμη χειρότερα, ο μέσος σύγχρονος άνθρωπος πιθανώς δεν μπορεί να καταλάβει ούτε καν την αρχαία γεωμετρία, πόσο μάλλον μαθηματικά και νευτώνεια φυσική περασμένων αιώνων.
Τι να να βγεί να εξηγήσει με απλά λόγια ο επιστήμονας σήμερα; Αφού ο μέσος άνθρωπος έχει μμδ και εκεί μαθαίνει την εύπεπτη αλήθεια του, οι επιστήμονες είναι σατανάδες της νέας τάξης που τον κοροϊδεύουν.
Πιάσε πχ απο αρχαία Αίγυπτο όταν η ελίτ υπολόγιζε τον χρόνο, τις πλημμύρες, σχεδίαζε ναούς, πυραμίδες, κλπ, ο μέσος άνθρωπος δεν ήξερε τι του γινόταν, τα έβλεπε και τα προσκυνούσε.
Πιάσε βικτωριανή Βρετανία, όπου εξαιρετικά περίπλοκες μηχανές ατμού παρήγαγαν, αυτός τις έβλεπε σαν μαγικά θηρία, τις χειριζόταν στοιχειωδώς μέσω απλών διεπαφών που είχαν σχεδιαστεί ακριβώς γι αυτό.
Πιάσε σήμερα τον απλό υπάλληλο γραφείο που βαράει κουμπιά σε έναν υπολογιστή, όχι απλά δεν ξέρει πως δουλεύει, αλλά ακόμη και για απλά προβλήματα θα πάει σε κάποιον τεχνικό.
Ακόμη χειρότερα, ο μέσος σύγχρονος άνθρωπος πιθανώς δεν μπορεί να καταλάβει ούτε καν την αρχαία γεωμετρία, πόσο μάλλον μαθηματικά και νευτώνεια φυσική περασμένων αιώνων.
Τι να να βγεί να εξηγήσει με απλά λόγια ο επιστήμονας σήμερα; Αφού ο μέσος άνθρωπος έχει μμδ και εκεί μαθαίνει την εύπεπτη αλήθεια του, οι επιστήμονες είναι σατανάδες της νέας τάξης που τον κοροϊδεύουν.
2 .
Hätt ich ne 2te Chance würd ich es genauso machen
Ich dreh mich nich um es geht nur darum wer du heute bist
Ich bin zufrieden, da scheint jemand auf mich aufzupassen
Ob es für Gott oder den Teufel is
Ich bereue nichts
Ich bereue nichts
-
seismicos
- Rookie poster

Εμένα άλλο με τρομάζει το οποίο μεγαλώνει επικίνδυνα στις μέρες μας. Λέγεται ''πληροφορία''
Η πληροφορία δεν έχει μάζα δεν έχει ενέργεια και όμως είναι η μεγαλύτερη δύναμη του σύμπαντος.
Αυτός που έχει την πληροφορία, μπορεί να κατασκευάσει τα πάντα, να ξέρει πως να διαχειριστεί τα πάντα, τα ξέρει όλα.
Τα μαθηματικά π.χ είναι πληροφορίες και η γλώσσα του σύμπαντος. Η τεχνητή νοημοσύνη αυτό είναι πληροφορία.
Φοβάμαι ότι η μαφία αυτού του πλανήτη έχει πρόσβαση σε μεγάλο όγκο πληροφοριών και μας κάνουν ότι θέλουν.
Όλοι πιστεύουν ότι η μεγαλύτερη δύναμη είναι το χρήμα. Όχι Σήμερα η μεγαλύτερη δύναμη είναι η πληροφορία.
Το παλιό ρητό που λέει ''καλύτερα να ξέρεις παρά να έχεις'' Η πληροφορία αποθηκευμένη δημιουργεί την εμπειρία
Χωρίς εμπειρία δεν υπάρχει τίποτα. Υπάρχει η καλή και η κακή πληροφορία και εκεί θα δοθεί η μεγάλη μάχη.
Η πληροφορία δεν έχει μάζα δεν έχει ενέργεια και όμως είναι η μεγαλύτερη δύναμη του σύμπαντος.
Αυτός που έχει την πληροφορία, μπορεί να κατασκευάσει τα πάντα, να ξέρει πως να διαχειριστεί τα πάντα, τα ξέρει όλα.
Τα μαθηματικά π.χ είναι πληροφορίες και η γλώσσα του σύμπαντος. Η τεχνητή νοημοσύνη αυτό είναι πληροφορία.
Φοβάμαι ότι η μαφία αυτού του πλανήτη έχει πρόσβαση σε μεγάλο όγκο πληροφοριών και μας κάνουν ότι θέλουν.
Όλοι πιστεύουν ότι η μεγαλύτερη δύναμη είναι το χρήμα. Όχι Σήμερα η μεγαλύτερη δύναμη είναι η πληροφορία.
Το παλιό ρητό που λέει ''καλύτερα να ξέρεις παρά να έχεις'' Η πληροφορία αποθηκευμένη δημιουργεί την εμπειρία
Χωρίς εμπειρία δεν υπάρχει τίποτα. Υπάρχει η καλή και η κακή πληροφορία και εκεί θα δοθεί η μεγάλη μάχη.
0 .
Ποτέ μην στέκεσαι μπροστά από τον εφευρέτη και πίσω από τον γάιδαρο.
-
bizeli
- Moderator

Προέλλην έγραψε:Ωραία τα λέει αλλά είναι λίγο ονειροπόλος.
Ναι είναι ονειροπόλος. Αν δεις τις σπουδές του πάντως δεν είναι κάτι εντυπωσιακό. Ένα πτυχίο στη Φυσική έχει και ένα μεταπτυχιακό στην αστροφυσική.
Παρόλα αυτά επειδή είναι ονειροπόλος έφτασε εκεί που έφτασε και από την αγάπη του για το διάστημα από μικρή ηλικία. Και επειδή ακριβώς το κάνει από αγάπη είναι πολύ διαβασμένος και ενημερωμένος πάνω στα θέματα αυτά. Άσχετα με τις σπουδές του. Κάποιες φορές το μεράκι μας για κάτι ξεπερνάει και τις σπουδές μας.
Προέλλην έγραψε:Πάντα ο μέσος άνθρωπος δεν καταλάβαινε τον κόσμο, απλώς χρήστης ήταν και είναι.
Πρόσεξε τώρα όμως. Μου θυμίζεις τις συζητήσεις που κάνουμε με τον Λαχουρένιο για τη μουσική. Λέω εγώ στον Λαχουρένιο φερειπείν ότι το τάδε τραγούδι είναι σκουπίδι. Μου λέει ο Λαχουρένιος και οι δικοί μας παππούδες λέγανε για τα τραγούδια που ακούγαμε νέοι ότι ήταν σκουπίδια. Μη σε πιάνει η νοσταλγία για το παρελθόν. Πάντα οι παλαιότερες γενιές θα κοιτάζουν με καχυποψία τις νεότερες.
Ναι αλλά αυτό δεν αναιρεί αυτό που σου λέω εγώ. Ότι το τάδε τραγούδι είναι αντικειμενικά σκουπίδι.
Έτσι και με σένα. Σου λέω για τη σοκαριστική αλματώδη άνοδο της τεχνολογίας και μου λες πάντα συνέβαινε αυτό αναλογικά αν το δούμε. Που έχεις φουλ δίκιο αλλά ακυρώνεις την προβληματική που σου θέτω εγώ. Να μην το συζητάμε δλδ; Δεν τρέχει τίποτα;
Αν το πιάσουμε από το σημείο μηδέν από την εποχή των σπηλαίων δλδ οκ ο άνθρωπος ανακάλυψε τη φωτιά. Ωωωωω ήταν η τεχνολογία εκείνης της εποχής. Μετά εποχή λίθου ο άνθρωπος χρησιμοποίησε την πέτρα για να φτιάξει εργαλεία, μετά εποχή του χαλκού η πέτρα αντικαταστάθηκε από τον χαλκό ... μετά εφευρέθηκε ο τροχός ... φτάσαμε στα πρώτα τηλέφωνα, ηλεκτρικός λαμπτήρας, πενικιλίνη, αεροπλάνα κοκ. Θέλω να πω ναι κάθε εποχή είχε τη δική της τεχνολογική επανάσταση. Οκ δεκτό.
Ξεχνάς όμως άλλες παραμέτρους σήμερα. Πρώτον σήμερα δεν ξεκινάμε από το μηδέν αλλά χτίζουμε πάνω στα προηγούμενα οπότε αυτό σου δίνει ένα πλεονέκτημα. Δεύτερον τα μεγαλύτερα τεχνολογικά επιτεύγματα σήμερα δεν συνδέονται με την επιβίωσή μας αλλά με την άνεσή μας. Αυτόματα αυτό σε κάνει πιο άπληστο και ο κίνδυνος να χρησιμοποιήσεις την τεχνολογία με λάθος τρόπο είναι ακόμα μεγαλύτερος.
Και τρίτον και βασικότερο σήμερα δεν δικαιολογείται δεν γνώριζα, δεν ήξερα όπως αναφέρεις τους ανθρώπους παλαιότερων εποχών. Αυτοί δικαιολογημένα δεν ήξεραν και ήταν λογικό να είναι πλανεμένοι και να αντιμετωπίζουν την τεχνολογία με υπερφυσικές και μαγικές ιδιότητες.
Και αυτό είναι το θέμα αυτού του νήματος. Το σοκαριστικό για μένα δεν είναι μόνο ότι ο άνθρωπος σε λίγα χρόνια δεν θα καταλαβαίνει τον κόσμο στον οποίο ζει. Ναι οκ και παλιά συνέβαινε αυτό. Αλλά τώρα επιλέγει να μην καταλαβαίνει. Γιατί την επιλογή την έχει αν θέλει. Και μάλιστα όχι μία. Πλήθος επιλογών. Αλλά του φαίνεται αδιάφορο.
Αυτό είναι το σοκαριστικό.
Κάνε ένα πολύ απλό πείραμα. Άνοιξε δυο λογαριασμούς στα social. Στον έναν δείχνε κώλους και βυζιά και στον άλλον μίλα για για βιβλία, για δεντροφύτευση, για αιμοδοσία or sth.
Μάντεψε ποιος λογαριασμός θα έχει τα περισσότερα likes. Ζούμε στην εποχή του υαλουρονικού φίλε μου. Επιλογές να μορφωθείς έχεις αλλά δεν τις επιλέγεις. Αυτό είναι το θλιβερό.
Όταν η τεχνολογία θα σε έχει ξεπεράσει και όντως δεν θα ξέρεις πια πού πατάς και πού βρίσκεσαι θα είσαι απλά ένα αμόρφωτο γίδι.
Στην καλύτερη θα παλεύεις να επιβιώσεις σε έναν κόσμο που δεν θα καταλαβαίνεις στη χειρότερη θα είσαι έρμαιο των περιστάσεων.
Τις προάλλες που λες έβλεπα την Τούνη που έκανε εγκαίνια στο καινούριο της μαγαζί. Περιττό να σου πω ότι επειδή μόνο Τούνη ... χιλιάααααααααδες τα likes. Και πλήθος κόσμου από κάτω να την χειροκροτάει.
Σε πληροφορώ ότι από κάτω διάβασα ένα και μοναδικό σχόλιο που πραγματικά περιέγραφε την κατάσταση με μια λέξη:
μπεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε....
Τα είπε όλα ο φίλος.
Καταλαβαίνεις πού είναι το σοκαριστικό της υπόθεσης σήμερα; Αυτοί είναι οι άνθρωποι των δύο ταχυτήτων που περιγράφει ο astronios και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Αυτοί που θέλουν να μάθουν και ασχολούνται με τις επιστήμες και οι μπεεεεεεεε...
0 .
-
bizeli
- Moderator

seismicos έγραψε:Εμένα άλλο με τρομάζει το οποίο μεγαλώνει επικίνδυνα στις μέρες μας. Λέγεται ''πληροφορία''
Ναι το ανέφερε και ο astronios αυτό. Ότι στο μέλλον οι άνθρωποι θα φαγωθούν μεταξύ τους για κάτι που πολύ πιθανόν να μην έχει συμβεί και ποτέ.
Βασικά ήδη συμβαίνει αυτό.
Μιλάμε ο astronios είναι Άι Παίσιος των επιστημών.

1 .
-
bizeli
- Moderator

Σε λίγα χρόνια ο άνθρωπος δεν θα καταλαβαίνει τον κόσμο στον οποίο ζει...
Πόσο θλιβερό και παράλληλα με πόσες αρνητικές προεκτάσεις;
Δεν ακούγεται πολύ τραγικό;
Λες και θα πέσει μετεωρίτης.
Πόσο θλιβερό και παράλληλα με πόσες αρνητικές προεκτάσεις;
Δεν ακούγεται πολύ τραγικό;
Λες και θα πέσει μετεωρίτης.
1 .
-
seismicos
- Rookie poster

Ο δυτικός πολιτισμός γεννήθηκε στην αρχαία Ελλάδα.bizeli έγραψε:seismicos έγραψε:Εμένα άλλο με τρομάζει το οποίο μεγαλώνει επικίνδυνα στις μέρες μας. Λέγεται ''πληροφορία''
Ναι το ανέφερε και ο astronios αυτό. Ότι στο μέλλον οι άνθρωποι θα φαγωθούν μεταξύ τους για κάτι που πολύ πιθανόν να μην έχει συμβεί και ποτέ.
Βασικά ήδη συμβαίνει αυτό.
Μιλάμε ο astronios είναι Άι Παίσιος των επιστημών.
Θρησκεία, πατρίδα, οικογένεια, επιστήμη, ήταν τα πρότυπά του τα οποία τρία πρώτα τα έχει εγκαταλείψει.
Έχει αφιερωθεί στην απόκτηση πλούτου σε οικονομικό και επιστημονικό επίπεδο και τίποτα άλλο.
Αυτό οδηγεί μεγάλο μέρος της κοινωνίας που δεν έχει πρόσβαση σε αυτές τις πηγές στην απομόνωση και την εξάρτηση από διάφορα κέντρα.
Έχουμε χάσει βασικές αξίες που έδιναν χρώμα και σκοπό στην ζωή μας και αισθανόμαστε σαν ένα βιβλίο χωρίς περιεχόμενο.
Η νέα Ελλάδα φέρει μεγάλη ευθύνη για την απώλεια αυτών των αξιών.
Τον astronio τον εκτιμώ σαν επιστήμονα.
0 .
Ποτέ μην στέκεσαι μπροστά από τον εφευρέτη και πίσω από τον γάιδαρο.
-
Προέλλην
- Right to Repair Champion

bizeli έγραψε:Τις προάλλες που λες έβλεπα την Τούνη που έκανε εγκαίνια στο καινούριο της μαγαζί. Περιττό να σου πω ότι επειδή μόνο Τούνη ... χιλιάααααααααδες τα likes. Και πλήθος κόσμου από κάτω να την χειροκροτάει.
Σε πληροφορώ ότι από κάτω διάβασα ένα και μοναδικό σχόλιο που πραγματικά περιέγραφε την κατάσταση με μια λέξη:
μπεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε....
Τα είπε όλα ο φίλος.
Το πρόβλημα είναι ότι όλα αυτά τα ανθρωποειδή είναι εύκολο να τα σαλαγάνε λαϊκιστές ψεκαδόροι (βασικά, τα ανθρωποειδή δημιουργούν τους ψεκαδόρους λαϊκιστές, και όχι το αντίθετο). Θα έχουμε και εμφύλιους λόγω της κατάστασης αυτής. Π.χ. τα είδες και πρόσφατα, δεν είναι πολύ δύσκολο να στρέψεις τον κάθε χειροκροτητή Τούνη έναντι της επιστήμης.
bizeli έγραψε:Καταλαβαίνεις πού είναι το σοκαριστικό της υπόθεσης σήμερα; Αυτοί είναι οι άνθρωποι των δύο ταχυτήτων που περιγράφει ο astronios και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Αυτοί που θέλουν να μάθουν και ασχολούνται με τις επιστήμες και οι μπεεεεεεεε...
Εξακολουθώ να πιστεύω ότι πρόκειται για διαχρονικό φαινόμενο και όχι σημερινό. Απλά σήμερα λόγω των μκδ γίνεται πιο εμφανές.
Τουναντιον, παλιότερα το ποσοστό των ανθρώπων που είχαν σχέση με την επιστήμη ή γενικά καταλάβαιναν τον κόσμο ήταν πολύ μικρότερο.
Επίσης, τα όρια των δύο τατυτήτων δεν είναι τόσο στεγανά ή ευδιάκριτα. Εγώ ξέρω πολλούς που σπουδάσαν και εργάζονται ως επιστήμονες, αλλά κώλους, ψέκα και ελλημπανισμό προτιμούν στον ελεύθερό τους χρόνο.
1 .
Hätt ich ne 2te Chance würd ich es genauso machen
Ich bereue nichts
Ich bereue nichts
-
bizeli
- Moderator

seismicos έγραψε:Έχει αφιερωθεί στην απόκτηση πλούτου σε οικονομικό και επιστημονικό επίπεδο και τίποτα άλλο.
Έχουμε χάσει βασικές αξίες που έδιναν χρώμα και σκοπό στην ζωή μας και αισθανόμαστε σαν ένα βιβλίο χωρίς περιεχόμενο.
Αυτό ακριβώς φίλε μου. Αυτό ακριβώς.
Κερδίσαμε το ένα αλλά χάσαμε το άλλο.
Και μην με παρεξηγείτε. Δεν είμαι αρνήτρια της τεχνολογικής & της επιστημονικής ανάπτυξης. Δεν νοσταλγώ τα παλιά καλά χρόνια. Ούτε είμαι υπέρ της κινδυνολογίας και της συνωμοσιολογίας.
Άλλο όμως να αισθάνεσαι ευγνώμων για όλα όσα μας προσφέρουν και άλλο να είσαι ένα αχόρταγο άπληστο χωνευτήρι που τα θες όλα στο πιάτο και δεν ξέρεις πώς και τι συμβαίνει στον κόσμο.
Δεν ενοχοποιώ τις επιστήμες για αυτό αλλά το γεγονός ότι όλη αυτή η τεχνολογική έκρηξη συνέπεσε σε μια εποχή όπου ο κόσμος είναι χαζεμένος και όλες αυτές οι ανέσεις που του προσφέρουν τον αποχαυνώνουν ακόμα περισσότερο.
Σαν ένα παιδί που του κάνεις συνεχώς δώρα και στο τέλος έχει το ανικανοποίητο και δεν μπορεί να εκτιμήσει τίποτα. Ξεχνάει τι είναι σημαντικό στη ζωή και τι δεν είναι.
2 .