Προέλλην έγραψε:Το πρόβλημα είναι ότι όλα αυτά τα ανθρωποειδή είναι εύκολο να τα σαλαγάνε λαϊκιστές ψεκαδόροι (βασικά, τα ανθρωποειδή δημιουργούν τους ψεκαδόρους λαϊκιστές, και όχι το αντίθετο). Θα έχουμε και εμφύλιους λόγω της κατάστασης αυτής. Π.χ. τα είδες και πρόσφατα, δεν είναι πολύ δύσκολο να στρέψεις τον κάθε χειροκροτητή Τούνη έναντι της επιστήμης.
Μάγκα μου όλοι αυτοί σε λίγα χρόνια θα είναι αστρόσκονη. Είναι τέρμα πρόσκαιρα όλα αυτά.
Σε κάποια χρόνια η ανθρωπότητα θα έχει πάρει τέτοια τροπή που όποιος μπορεί να προσαρμοστεί θα επιβιώσει ... όποιος δεν μπορεί πεθαίνει.
Δεν είναι το θέμα μου η Τούνη και η κάθε Τούνη. Μπορεί να είναι μια έξυπνη και πετυχημένη επιχειρηματίας αλλά ο κόσμος δεν τη στηρίζει επειδή είναι πετυχημένη επιχειρηματίας αλλά επειδή έχει 2 μπαλόνια μπροστά της. Δεν επιβραβεύεται η δουλειά της, ο κόπος της κτλ. Αλλά επειδή Τούνη.Την ίδια ώρα κάποιο παιδί μπορεί να έχει έχει προκριθεί σε κάποια μαθηματική ολυμπιάδα αλλά δεν τον ξέρει ούτε η μάνα του.
Η κατάσταση θυμίζει σαν το παραμύθι με τον τζίτζικα και τον μέρμηγκα. Τρομερά πράγματα μας επιφυλάσσει το μέλλον (όχι απαραίτητα με την κακή έννοια) κι εμείς πηγαίνουμε άοπλοι.
Συμβαίνει το εξής παράδοξο. Όσο πιο πολύ προοδεύει η ανθρωπότητα τόσο πιο αμόρφωτοι γινόμαστε.
Την ίδια ώρα έχεις αυτό
ΚΡΥΦΟ ΚΕΙΜΕΝΟ: ΕΜΦΑΝΙΣΗ
Και από την άλλη αυτό
ΚΡΥΦΟ ΚΕΙΜΕΝΟ: ΕΜΦΑΝΙΣΗ
Προέλλην έγραψε:Εξακολουθώ να πιστεύω ότι πρόκειται για διαχρονικό φαινόμενο και όχι σημερινό. Απλά σήμερα λόγω των μκδ γίνεται πιο εμφανές.
Κοίτα οι τοποθετήσεις σου σε αυτό το νήμα είναι πολύ ψύχραιμες και ορθολογιστικές. Στην ουσία δε διαφωνώ μαζί σου αλλά κουβέντα να γίνεται... Ούτε εγώ προσπαθώ να σπείρω τον πανικό και την καταστροφολογία. Νομίζω έχεις καταλάβει ότι είμαι υπέρμαχος των επιστημών και των νέων τεχνολογιών. Δλδ πώς να στο πω; Αν γινόταν στη ζωή μου τα πάντα να γίνονταν αυτόματα και μηχανικά χωρίς να ξοδεύω ίχνος σκέψης και κόπου δεν θα έλεγα όχι...
Απλά η φράση του astroniou με προβλημάτισε και σε συνδυασμό με κάποια πράγματα που σκεφτόμουν κι εγώ από καιρό προσπαθώ να τα κουμπώσω όλα αυτά. Μπορεί να είναι και τελείως αβάσιμες οι "ανησυχίες" μας αν μπορούμε να τις πούμε και ανησυχίες.
Αλλά μόνο και μόνο για να προχωρήσει η κουβέντα ας κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου.
Προέλλην έγραψε: Τουναντιον, παλιότερα το ποσοστό των ανθρώπων που είχαν σχέση με την επιστήμη ή γενικά καταλάβαιναν τον κόσμο ήταν πολύ μικρότερο.
Μα αυτό δεν σου είπα κι εγώ; Ότι παλιότερα δικαιολογούνταν οι άνθρωποι. Σήμερα δεν δικαιολογείται. Το να γνωρίζεις ή μη είναι πλέον επιλογή. Εγώ δεν σου λέω να γίνεις ο Αινστάιν. Σάμπως κι εγώ τα καταλαβαίνω όλα; Ακόμα και ο Astronios που τα λέει αρκετά εκλαϊκευμένα και απλοποιημένα από κάποιο σημείο και μετά χάνομαι. Αλλά τον θεωρώ πραγματικά μια ΟΑΣΗ όταν μιλάει και ας μην τα καταλαβαίνω και όλα. Και άλλους αντίστοιχους σαν τον astronio.
Το θέμα δεν είναι να γίνουμε όλοι επιστήμονες σε επίπεδο γνώσεων. Αλλά τουλάχιστον να έχουμε και άλλες ανησυχίες.
Έχουμε φτάσει στο σημείο της απανθρωποποίησης. Ο άνθρωπος υπηρετεί την τεχνολογία και όχι η τεχνολογία τον άνθρωπο.
Οι εξελίξεις τρέχουν με ραγδαίους και καταιγιστικούς ρυθμούς. Μπορεί ο πλανήτης να πεθαίνει αυτή την ώρα, μπορεί ένας άστεγος να κοιμάται κάτω από το σπίτι σου αλλά εσύ θα είσαι οκ αν έχεις το iphone12 όπου σε 6 μήνες θα έχει βγει ακόμα πιο καινούριο μοντέλο και στους επόμενους 6 ακόμα πιο καινούριο και πάει λέγοντας.
Δεν είναι όπως τα πρώτα χρόνια που η ανθρώπινη σκέψη άρχιζε σιγά σιγά να επιστημονικοποιείται με πρώτους τους σοφούς της αρχαιότητας και αργότερα άλλους επιστήμονες τύπου Γαλιλαίος, Νεύτωνας κτλ που κλεισμένοι σε κάποιο εργαστήριο προσπαθούσαν να κάνουν την ανακάλυψη του αιώνα.
Τώρα, υπάρχει μια μαζικοποίηση και εμπορευματοποίηση των επιστημών και της τεχνολογίας με εταιρείες κολοσσούς που κανείς δεν ξέρει ποιος δουλεύει πίσω από αυτές και τι σκοπούς έχουν. Και δεν το λέω συνωμοσιολογικά. Όντως κανείς δεν ξέρει.
Μπορεί κάποιος να δουλεύει πάνω στο φάρμακο κατά του καρκίνου πχ και να θεωρείται ένας απλός υπάλληλος που πάει και κάνει το 8ωρό του. Και αν το βρει (που μπορεί και να το έχει βρει) κανείς δεν θα μάθει ποτέ το όνομά του. Το μόνο που θα ξέρεις εσύ είναι το όνομα του φαρμάκου που θα στο πουλάει η pfizer πχΡε συ εδώ πολλά πράγματα που στο παρελθόν φάνταζαν σενάρια επιστημονικής φαντασίας τώρα είναι απλά εφαρμογές στο κινητό μας. Τι να λέμε τώρα;
Προέλλην έγραψε: Επίσης, τα όρια των δύο τατυτήτων δεν είναι τόσο στεγανά ή ευδιάκριτα.
Νομίζω τα παραδείγματα που σου έβαλα μέσα στα spoilers πιο πάνω κάνει πολύ ευδιάκριτη τη διαφορά. Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο να εντοπίσεις ανθρώπους που ζουν στην καρακοσμάρα τους.
Προέλλην έγραψε: Εγώ ξέρω πολλούς που σπουδάσαν και εργάζονται ως επιστήμονες, αλλά κώλους, ψέκα και ελλημπανισμό προτιμούν στον ελεύθερό τους χρόνο.
Όπως και πολλοί άνθρωποι που δεν σπούδασαν ποτέ τίποτα και είναι πολύ πιο σοφοί και καλλιεργημένοι από σπουδαγμένους ανθρώπους.
Το θέμα δεν είναι ούτε να δαιμονοποιήσουμε τους επιστήμονες ούτε να τους θεοποιήσουμε. Ούτε να υποτιμήσουμε φυσικά και αυτούς που δεν έχουν βγάλει ένα πανεπιστήμιο.
Το θέμα είναι να είμαστε αφυπνισμένοι και με κριτική ικανότητα άνθρωποι. Και πάνω απ όλα μη χάσουμε την ανθρωπιά μας.
Σε κάποια χρόνια μπορεί να μην υπάρχει καν ο άνθρωπος ή και αν υπάρχει δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση θα είναι.

)