Σαν σήμερα 25 Ιουνίου 1928 γεννήθηκε ο Pierre Culliford Βέλγος δημιουργός των διάσημων καρτούν Smurfs-Στρουμφ γνωστός με το όνομα Peyo.
Η Παγκόσμια Ημέρα των Στρουμφ (Global Smurfs Day) γιορτάζεται με σειρά εκδηλώσεων σε όλο τον κόσμο, κάθε χρόνο στις 25 Ιουνίου, ημερομηνία γέννησης του.
και είναι το νέο ακυκλοφόρητο στρουμφοσενάριο με τίτλο "μια στρουμφίτα για την σούπα μου".
που έγραψα και παρουσιάζω στο Elefthero.netΑφηγητής:
Ηταν μια όμορφη μέρα στο στρουμφοχωριό, ο ήλιος έλαμπε, τα πουλάκια κελαϊδουσαν και τα στρουμφάκια τραγουδουσαν χαρούμενα
ΛΑ ΛΑ . ΛΑ ΡΑ ΛΑ ΛΑ . ΛΑ ΛΑ . ΡΑ ΛΑ . ΛΑ .
Ας δουμε όμως τι κάνει το κάθε ένα απο αυτά, ας ξεκινήσουμε με τον παλαιότερο των στρουμφ τον παπαστρούμφ, πάμε να δουμε τι κάνει..
παπαστρούμφ:
μα τα χίλια στρουμφάκια τι αφηρημένος που είμαι, (ψάχνει στα μπουκαλάκια και στα κατσαρολικά)
εδω εχω τσάι, εδω ρίγανη, εδω μελισσόχορτο, που να έβαλα το χαμομήλι και δεν μπορω να το βρω;
ουφ πρέπει να βάλω τάξη εδω μέσα, δεν ειναι κατάσταση αυτή...
Αφ:
ας πάμε να δουμε τι κάνει ενα άλλο στρουμφάκι, ο γκρινιάρης ειναι στο ποτάμι και ψαρεύει.
γκρινιάρης:
μου τι δίνει το ψάρεμα, μου τι δίνει και αυτό το ποτάμι πολύ ησυχία έχει σήμερα (κουάξ- ακουγονται βατράχια - κουάξ) μου τι δίνουν τα βατράχια...
ξάφνου τσιμπάει ενα ψάρι, το πιάνει το βγάζει απο το νερό το κοιτάει και λέει:
μα τι αδύνατο ψάρι ειναι αυτό; δεν μου αρεσει το χρώμα του, σίγουρα κιτρίνισε απο την πείνα - άντε ψαράκι σπίτι σου να φας να μεγαλώσεις και έλα ξανά αύριο - το πετάει πίσω στο νερό.
αχ τι βαρετά που είναι, μου τι δίνει να κάθομαι, ας γυρίσω πίσω στο στρουμφοχωριό.
Αφ:
ενα άλλο στρουμφάκι κάθεται κάτω απο την σκιά ενος δέντρου ξαπλωμένο, μα φυσικά ειναι ο χουζούρης που συνέχεια κοιμάται..
χουζούρης:
κοιμάται και ροχαλίζει χρ χρ. ξάφνου μια μύγα τον ενοχλεί στην μύτη και ξύνεται, γυρίζει πλευρό για να ησυχάσει αλλά κατρακυλά, πέφτει και ξυπνά.
αχ τι τραβάω ο άμυρος δεν με αφήνουν να πάρω έναν υπνάκο, και τι κουρασμένος που είμαι, όλη μέρα κοιμόμουν..
μα που είναι το μαξιλάρι μου; πάω στο κρεββάτι μου να το βρω..
Αφ:
ας δουμε τι λένε αυτά τα δυο στρουμφάκια ο χαχανούλης και ο σπιρτούλης.
χαχανούλης:
δινει ενα κουτί στον σπιρτούλη και λέει: χρόνια σου πολλά, χρόνια σου καλά, σήμερα έχεις την γιορτή σου, πάρε ενα δωράκι.
σπιρτούλης:
μπα εχω την γιορτή μου και δεν το ηξερα;
χαχανούλης:
μα βέβαια είμαι σίγουρος, κοίταξα το ημερολόγιο και σήμερα είναι η γιορτή των χαζοχαρούμενων.
σπιρτούλης:
μπα δεν με πειθεις. ομως θα πάρω το δωράκι, βομβίτσα έχει μέσα;
χαχανούλης:
οχι καλέ με παρεξήγησες, σου έφερα στρουμφόμουρα που ξέρω πως σ'αρέσουν.
σπιρτούλης:
στρουμφόμουρα; αλήθεια; πάω να τα δώσω στον μάγειρα να κάνει με αυτά τάρτες!
Αφ:
στο ποτάμι ειναι τωρα η στρουμφίτα που πλένει τα ρουχα και τραγουδά χαρουμενη, αλλά δεν είναι μόνη...
δρακουμέλ:
για να δουμε τι λεει αυτό το μαραφέτι, google maps σε μαγικό κουτάκι που θα βρει το χωριουδάκι,,
είναι δίπλα στο ποταμάκι; αμάν πια με τα άκι...
ψιψινέλ:
έλα ψαράκι, βγες απο το ποταμάκι, να γεμισεις το αδειο μου στομαχάκι, νιάρ (γλύφει τα μουστάκια της)
δρακουμέλ:
τι βλεπουν τα μάτια μου, η στρουμφίτα είναι αυτή στην όχθη του ποταμού, μεγάλη τύχη!
δραστήρια φαίνεται σίγουρα θα είναι και νόστιμη. εμπρός ψιψινέλ αυτή είναι η κατάλληλη ευκαιρία,
τωρα που δεν μας βλέπει πάμε να την πιάσουμε.

ξάφνου πετάγεται ο μάγος δρακουμέλ και με απόχη κάνει χραπ και πιάνει μέσα την στρουμφίτα.
στρουμφίτα:
άσε με απαίσιε δρακουμέλ δεν κάνω εγω για τα δόντια σου
δρακουμέλ:
κάνεις όμως για την χύτρα μου. μαζί με πατατούλες και κρεμμυδάκια θα φτιάξω ενα στιφάδο μούρλια!
ψιψινέλ:
και με το ψαράκι στο ποτάμι τι θα γίνει;
δρακουμέλ:
έλα πάμε τωρα πίσω στον πύργο ψιψινέλ και θα σου δωσω εγω σαρδέλα κονσέρβα να λυσσάξεις, ουχα χα..