Μονο εγω βαριεμαι την βυζαντινη ιστορια?

Θέματα ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Μονο εγω βαριεμαι την βυζαντινη ιστορια?

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 31 Μάιος 2017, 00:27

Εχω πιασει τα 5 τομακια* της ελληνικης ιστοριας του Παπαρηγοπουλου (εκδοση Ν. Geographic). O πρωτος τομος αφορα την αρχ. Ελλαδα μεχρι και τον πελ. πολεμο, ο δευτερος τον μεγαλεκο,τα ελληνιστικα βασιλεια και την ρωμαικη κατακτηση και ο τριτος το βυζαντιο.

Ενω τα 2 πρωτα τομακια τα καταπια γρηγορα (ειδικα τα πρωτο), το τριτο με δυσκολευει.
Στην αρχαιοελληνικη ιστορια υπαρχουν πολλες αντιμαχομενες πολεις, παραταξεις, ιδεες και προσωπα, καθως και εντονη πολιτιστικη δραστηριοτητα.

Η βυζαντινη ιστορια ειναι μια ατελειωτη και βαρετη σειρα πολεμων και συνομωσιων. Καμια ιδεολογικη διαμαχη, απλως σφαγες μεταξυ αντιμαχομενων κρατων και μεριδων του βυζαντιου για το θρονο. Θα ειχε πιο πολυ ενδιαφερον σαν σειρα τυπου GoT παρα σαν ιστορια.

Επιπλεον, ακομα και τα προσωπα στην αρχαιοελ ιστορια ειναι πιο σημαντικα σε σχεση με τους ασημαντους (για τα δεδομενα της παγκοσμιας ιστοριας) αυτοκρατορισκους, ευνουχους και παπαδες του βυζαντιου, πλην εξαιρεσεων φυσικα. Ειναι αλλο να διαβαζεις για τον Περικλη και αλλο για τον Κωνσταντινο ΧΨ' και τον Λεοντα ΙΚ' που δεν αφησαν τιποτα πισω περα απο λεηλασιες και χρεη στο βυζαντιο.

*αυτη ειναι η συντομη εκδοχη που κυκλοφορησε σε εφημεριδες προ 5ετιας
0 .

Στύγιος

Re: Μονο εγω βαριεμαι την βυζαντινη ιστορια?

Δημοσίευσηαπό Στύγιος » 31 Μάιος 2017, 16:47

Αύριο γράφουν δικό μου μάθημα , δηλαδή μεσαιωνική και νεότερη ιστορία . Θα τούς πιω το αίμα με το καλαμάκι μπουρί της σόμπας :s_cool :s_cool
0 .

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 31 Μάιος 2017, 16:47

Θελω την γνωμη σου ως φιλολογος. Οχι την ιδια την Αυτοκρατορια (που ηταν οι ΗΠΑ της εποχης προφανως), αλλα για το ποσο ενδιαφερον εχει η ιστορια της.
0 .

Άβαταρ μέλους
Adminović
Sloboda Narodu
Sloboda Narodu

Δημοσίευσηαπό Adminović » 31 Μάιος 2017, 16:54

Οι ίντριγκες πάντως έχουν ένα ενδιαφέρον.
0 .
Ο ψεκασμός είναι υγεία, είναι πολιτισμός!

Σκοτώνει βακτήρια, ιούς, μύκητες, ζιζάνια, καθώς και πάσης φύσεως παράσιτα
. :yesyes:

Στύγιος

Δημοσίευσηαπό Στύγιος » 31 Μάιος 2017, 16:59

Λαχουρένιος έγραψε:Θελω την γνωμη σου ως φιλολογος. Οχι την ιδια την Αυτοκρατορια (που ηταν οι ΗΠΑ της εποχης προφανως), αλλα για το ποσο ενδιαφερον εχει η ιστορια της.

Κατά τη γνώμη μου έχει, ειδικά αν το μάθημα μπορεί να γίνει με εποπτικό υλικό π.χ powerpoint ,video ,διαδικτυακές ασκήσεις κλπ διότι το σχολικό βιβλίο είναι άθλιο :nono:

Πάω να βγάλω θέματα ,τα λέμε ... Λαχού δοκίμασε την τύχη σου στα περσινά :D

ΘΕΜΑΤΑ
ΟΜΑΔΑ Α΄
(Επιλέξτε τις τρεις από τις πέντε ερωτήσεις. Κάθε ερώτηση βαθμολογείται με 4 μονάδες)
Α.1. Να εξηγήσετε σύντομα τους ιστορικούς όρους :α. «Σχίσµα των δύο Εκκλησιών», β. «Σταυροφορίες», γ. «Αναγέννηση» ,δ. «Ματζικέρτ».

Α.2.Να αντιστοιχίσετε τα γεγονότα της πρώτης στήλης με τα ονόματα της δεύτερης:

Α Β
1. Βάραγγοι ή Ρως Α. Ήττα των Βυζαντινών από τους Σελτζούκους Τούρκους
2.Μάχη στο Ματζικέρτ (1071) Β. Νίκη του Ηράκλειου επί των Περσών
3.Άλωση της Κωνσταντινούπολης(1453) Γ. Ανατολικοί Σλάβοι
4.Διάταγμα των Μεδιολάνων(313) Δ. Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος
5.Μάχη στη Νινευί(627) Ε. Χριστόφορος Κολόμβος
6.Ανακάλυψη της Αμερικής (1492) ΣΤ. Κωνσταντίνος - Λικίνιος

Α.3. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν γράφοντας τη λέξη Σωστό ή Λάθος δίπλα στο γράμμα που αντιστοιχεί στην κάθε πρόταση:

α. Οι «δυνατοί» ήταν σκληροτράχηλοι πολεμιστές του Βυζαντίου.
β. Ένας από τους παράγοντες της Εικονομαχίας ήταν η επιθυμία των Ισαύρων να περιορίσουν την επιρροή των μοναχών.
γ. Ο Μουράτ Β΄ έχτισε στην ευρωπαϊκή ακτή του Βοσπόρου το φρούριο της Ρούμελης, για να εμποδίσει τον επισιτισμό της Πόλης από τον Εύξεινο Πόντο.
δ. Ο Βάσκο ντε Γκάμα έκανε για πρώτη φορά τον περίπλου της γης.

Α.4. Τι γνωρίζετε για την ίδρυση της σχολής της Μαγναύρας;

Α.5. Τι ήταν οι σταυροφορίες και ποιοι παράγοντες επηρέασαν τη διαμόρφωση της σταυροφορικής κίνησης ;

ΟΜΑΔΑ Β΄
(Επιλέξτε τις δύο από τις τέσσερις ερωτήσεις .Κάθε ερώτηση βαθμολογείται με 4 μονάδες .)

B1. Αφού µελετήσετε προσεκτικά το ακόλουθο παράθεµα,να το σχολιάσετε µε βάση τις ιστορικές σας γνώσεις,λαµβάνοντας υπόψη και τα ακόλουθα ερωτήµατα:
Σε ποιο πρόσωπο αναφέρεται κατά τη γνώµη σας το κείµενο;
Ποιο είναι το γεγονός που εξιστορείται;
Ποιες υπήρξαν οι συνέπειες αυτού του γεγονότος για το Βυζάντιο;

«Και παραχώρησε στους Βενετούς όλα τα εµπορικά καταστήµατα που υπήρχαν από τη παλιά εβραϊκή σκάλα µέχρι τη Βίγλα καθώς και όλες τις ενδιάµεσες σκάλες (αποβάθρες). Ακόµη τους χάρισε πολλά ακίνητα στη Βασιλεύουσα και στο ∆υρράχιο και όπου αλλού του ζητήσανε.Αλλά το σπουδαιότερο απ’ όλα πως τους επέτρεψε το ελεύθερο εµπόριο σ’όλες τις περοχές που βρίσκονταν στην εξουσία των Ρωµαίων,ώστε να εµπορεύονται άνετα και όπως ήθελαν,χωρίς να πληρώνουν ούτε ένα νόµισµα για δασµούς (κοµµέρκιον) και άλλους φόρους και να είναι έξω από κάθε έλεγχο».

Β.2. Έχει λεχθεί ότι ο Ιουστινιανός ήταν ο τελευταίος ρωμαίος αυτοκράτορας στο βυζαντινό θρόνο(G.Ostrogorsky). Μπορείτε να εξηγήσετε αυτόν τον χαρακτηρισμό, λαμβάνοντας υπόψη σας την εξωτερική του πολιτική και το νομοθετικό του έργο;

Β.3.Να προσδιορίσετε τις υποχρεώσεις του στρατιώτη –αγρότη στο Βυζάντιο.

Β.4. Ποια ήταν η συμπεριφορά των Ευρωπαίων κατακτητών έναντι των ιθαγενών κατοίκων (Ινδιάνων) της Αμερικής ; Να αξιοποιήσετε τις ιστορικές σας γνώσεις και τις πληροφορίες που σας δίνει το παρακάτω παράθεμα :

Ο ειρηνικός χαρακτήρας των Ινδιάνων
και η απάνθρωπη συμπεριφορά των κατακτητών

« Ενώ οι ινδιάνοι είχαν φιλικά αισθήματα , οι Ευρωπαίοι εισέβαλαν στις περιοχές της Αμερικής σαν πεινασμένοι λύκοι. Οι λόγοι για τους οποίους σκοτώθηκαν τόσοι πολλοί ιθαγενείς είναι οι εξής: Πρώτο ,γιατί οι Ευρωπαίοι που έφτασαν εδώ, είχαν την πεποίθηση ότι, επειδή οι ντόπιοι δεν πίστευαν στη χριστιανική θρησκεία, νομιμοποιούνταν να τους σκοτώνουν ή να τους αιχμαλωτίζουν…. Δεύτερο , οι ιθαγενείς αυτοί ήταν οι πιο ήσυχοι και ειρηνικοί άνθρωποι του κόσμου, εντελώς άοπλοι. Τρίτο, πρέπει να σημειωθεί ότι η πλειονότητα αυτών που έχουν έρθει εδώ από την Ισπανία είναι ληστές, αποβράσματα της κοινωνίας , συρφετός κακοποιών.»
0 .

ΓΑΛΗ
Crazy poster
Crazy poster

Δημοσίευσηαπό ΓΑΛΗ » 31 Μάιος 2017, 19:08

« Ενώ οι ινδιάνοι είχαν φιλικά αισθήματα , οι Ευρωπαίοι εισέβαλαν στις περιοχές της Αμερικής σαν πεινασμένοι λύκοι. Οι λόγοι για τους οποίους σκοτώθηκαν τόσοι πολλοί ιθαγενείς είναι οι εξής: Πρώτο ,γιατί οι Ευρωπαίοι που έφτασαν εδώ, είχαν την πεποίθηση ότι, επειδή οι ντόπιοι δεν πίστευαν στη χριστιανική θρησκεία, νομιμοποιούνταν να τους σκοτώνουν ή να τους αιχμαλωτίζουν…. Δεύτερο , οι ιθαγενείς αυτοί ήταν οι πιο ήσυχοι και ειρηνικοί άνθρωποι του κόσμου, εντελώς άοπλοι. Τρίτο, πρέπει να σημειωθεί ότι η πλειονότητα αυτών που έχουν έρθει εδώ από την Ισπανία είναι ληστές, αποβράσματα της κοινωνίας , συρφετός κακοποιών.»

Αυτό είναι μαργαριτάρι απάντησης ή προτεινόμενη απάντηση;
0 .

ΓΑΛΗ
Crazy poster
Crazy poster

Δημοσίευσηαπό ΓΑΛΗ » 31 Μάιος 2017, 19:53

Λαχουρένιος έγραψε:Εχω πιασει τα 5 τομακια* της ελληνικης ιστοριας του Παπαρηγοπουλου (εκδοση Ν. Geographic). O πρωτος τομος αφορα την αρχ. Ελλαδα μεχρι και τον πελ. πολεμο, ο δευτερος τον μεγαλεκο,τα ελληνιστικα βασιλεια και την ρωμαικη κατακτηση και ο τριτος το βυζαντιο.

*αυτη ειναι η συντομη εκδοχη που κυκλοφορησε σε εφημεριδες προ 5ετιας

Στην έκδοση του 1932 του Ελευθερουδάκη, τα τομάκια είναι 8 με το παράρτημα.
Στο Βυζάντιο αναφέρονται τα 3,5.

Ένα σχετικά πυκνό βιβλίο, όχι τόσο για την ιστορία αλλά τη σημασία του Βυζαντίου, είναι το
"Γιατί το Βυζάντιο" της Αρβελέρ.

Από εκεί και πέρα, όσο περισσότερο διαβάζει κάποιος την ιστορία των ευρωπαϊκών αυτοκρατοριών και βασιλείων αυτής της περιόδου, τόσο περισσότερες ομοιότητες βρίσκει μεταξύ όλων, ειδικώς μεταξύ των καθολικών. Οι συνωμοσίες, οι εναλλασσόμενες συμμαχίες, οι διπλωματικοί γάμοι, το κυνήγι του στέμματος, η αλληλοεξόντωση των κληρονόμων και φυσικά ο θρησκευτικός φανατισμός, ήταν ο ίδιος παντού. Μερικές φορές έχω την αίσθηση, ότι όσοι αναφέρονται στη βαρβαρότητα και τον σκοταδισμό του Βυζαντίου, δεν έχουν ιδέα το τι συνέβαινε εκτός των βυζαντινών τειχών.
0 .

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 01 Ιουν 2017, 08:20

Στύγιος έγραψε:Πάω να βγάλω θέματα ,τα λέμε ... Λαχού δοκίμασε την τύχη σου στα περσινά :D

Φοβαμαι οτι θα κοβομουν χωρις επαναληψη :nono: :ashamed:

Admin έγραψε:Οι ίντριγκες πάντως έχουν ένα ενδιαφέρον.

Θα ειχε σε ενα μυθιστορημα ή ταινια/σειρα. Ιστορικα, αμα τα προσωπα δεν εχουν μεγαλη βαρυτητα, δεν σε απασχολουν τοσο.
0 .

Στύγιος

Δημοσίευσηαπό Στύγιος » 01 Ιουν 2017, 16:19

ΓΑΛΗ έγραψε:

Αυτό είναι μαργαριτάρι απάντησης ή προτεινόμενη απάντηση;

Όχι ,παράθεμα του σχολικού βιβλίου το οποίο πρέπει να συνδυάσουν με τη σχετική παράγραφο για να δώσουν πλήρη απάντηση στο ερώτημα http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show ... 963,22632/
0 .

Στύγιος

Δημοσίευσηαπό Στύγιος » 04 Ιουν 2017, 15:21

Για να επανέλθουμε στο θέμα , Λαχουρένιε έχεις να εξεταστείς και στα φετινά :

ΟΜΑΔΑ Α΄
(Επιλέξτε τις τρεις από τις πέντε ερωτήσεις. Κάθε ερώτηση βαθμολογείται με 4 μονάδες)
Α.1. Να εξηγήσετε σύντομα τους ιστορικούς όρους :α. «Ιερά εξέταση», β. «Διάταγμα Μεδιολάνων», γ. «Δήμοι» ,δ. «Ματζικέρτ»

Α.2. Να αντιστοιχίσετε τα γεγονότα της πρώτης στήλης με τα ονόματα της δεύτερης:

Α Β
1. Φώτιος Α. Τερματισμός αγώνα Βυζαντινών κατά Βουλγάρων
2. Βάραγγοι ή Ρως Β. Εκχριστιανισμός Ρώσων
3. Βασίλειος Β΄ Γ. Σλαβικό αλφάβητο
4. Νικηφόρος Φωκάς Δ. στρατηγός -αυτοκράτορας
5. Βλαδίμηρος Ε. "Μυριόβιβλος"
6. Κων/νος - Κύριλλος ΣΤ.Ανατολικοί Σλάβοι

Α.3 Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν γράφοντας τη λέξη Σωστό ή Λάθος δίπλα στο γράμμα που αντιστοιχεί στην κάθε πρόταση:

α. Ένας από τους παράγοντες της Εικονομαχίας ήταν η επιθυμία των Ισαύρων να περιορίσουν την επιρροή των μοναχών.
β Η β΄ φάση της Εικονομαχίας εγκαινιάστηκε από τον Κων/νο Ε΄.
γ. Ο Ραστισλάβος (ηγεμόνας των Μοραβών) ζήτησε από το Βυζάντιο ιεραποστόλους, για να διδάξουν στο λαό του το Χριστιανισμό.
δ. Με απόφαση συνόδου του 867 η Εκκλησία της Βουλγαρίας υπάχθηκε οριστικά στη δικαιοδοσία του πατριαρχείου της Κων/πολης.

Α.4 Τι γνωρίζετε για την ίδρυση της σχολής της Μαγναύρας;

Α.5. Να επισημάνετε παράγοντες που συνέβαλαν στη νίκη του Ηρακλείου κατά των Περσών.

ΟΜΑΔΑ Β΄
(Επιλέξτε τις δύο από τις τέσσερις ερωτήσεις .Κάθε ερώτηση βαθμολογείται με 4 μονάδες .)

Β .1. Πώς κρίνετε την απόφαση του Μ. Κωνσταντίνου να επιλέξει το Βυζάντιο ως νέα πρωτεύουσα του κράτους του; Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας.

Β.2. Να προσδιορίσετε τους λόγους ύπαρξης του θεματικού στρατού στο Βυζάντιο.

Β.3. Παράθεµα:
΄΄ Η οικοδόµηση της Κωνσταντινούπολης΄΄

«Ο Κωνσταντίνος έχτισε ένα µεγάλο ανάκτορο και έναν θαυµάσιο Ιππόδροµο και έστησε δύο στοές, δηλαδή σκεπαστούς δρόµους για το εµπόριο.Ονόµασε την πόλη Νέα Ρώµη. Έπειτα πάλι έφτιαξε ένδοξες εκκλησίες: τη ΜεγάληΣοφία, τους Αγίους Αποστόλους και την Αγία Ειρήνη, τον ΄Αγιο Μώκιο και τον Αρχάγγελο Μιχαήλ.Έστησε και µια θαυµαστή πορφυρή κολόνα. Τρία χρόνια έκαναν τα πλοία να τηφέρουν από τη Ρώµη στη Βασιλεύουσα, γιατί ήταν πολύ µεγάλη και βαριά, και έναν ολόκληρο χρόνο έκαναν να την πάνε από τη θάλασσα ως την πλατεία.[…]. Στην κορφή της έστησε ένα άγαλµα που το έφεραν από την Ηλιούπολη της Φρυγίας και είχε γύρω στο κεφάλι εφτά ακτίνες. Επίσης έφερε και άλλα υπέροχα πράγµατα από πολλές χώρες και πόλεις.»

Σύµφωνα µε το παράθεµα ποια κτίσµατα της Κωνσταντινούπολης υπογραµµίζουν τη σχέση της µε τη Ρώµη και ποια µε το χριστιανισµό; Ποιο κτίσµα τέλος παραπέµπει στον ιδρυτή της;

Β.4. Ποια ήταν τα κυριότερα επιχειρήματα των εικονομάχων και των εικονολατρών, σύμφωνα με τα δύο κείμενα;

Επιχειρήματα των εικονομάχων
Οι εικόνες αναπληρώνουν τα είδωλα και άρα αυτοί που τις προσκυνούν είναι ειδωλολάτρες [...]. Όμως δεν πρέπει να προσκυνούμε κατασκευάσματα των ανθρώπινων χεριών και κάθε είδους ομοίωμα [...]. Πληροφόρησέ με ποιος μας κληροδότησε αυτή την παράδοση, δηλαδή να σεβόμαστε και να προσκυνούμε κατασκευάσματα χεριών, ενώ ο Θεός απαγορεύει την προσκύνηση, και εγώ θα συμφωνήσω ότι αυτό είναι νόμος του Θεού.

Επιχειρήματα των εικονολατρών
Εφόσον προσκυνώ και σέβομαι το σταυρό και τη λόγχη, τον κάλαμο και τον σπόγγο, με τα οποία οι θεοκτόνοι Ιουδαίοι προσέβαλαν και σκότωσαν τον Κύριό μου, γιατί όλα αυτά στάθηκαν όργανα του έργου της σωτηρίας των ανθρώπων, πώς να μην προσκυνήσω και τις εικόνες που κατασκευάζουν οι πιστοί με αγαθή προαίρεση και με σκοπό τη δοξολογία και την ανάμνηση των παθημάτων του Χριστού; Και εφόσον προσκυνώ την εικόνα του σταυρού που κατασκευάζεται από οποιοδήποτε υλικό, πώς να μην προσκυνήσω την εικόνα του Χριστού που κατέστησε σωτήριο τον σταυρό; Ότι δεν προσκυνώ την ύλη είναι φανερό, διότι, αν καταστραφεί το εκτύπωμα ενός σταυρού που είναι κατασκευασμένος από ξύλο, παραδίδω το ξύλο στη φωτιά. Το ίδιο συμβαίνει και με το ξύλο των εικονισμάτων, όταν αυτά καταστραφούν.

Όχι που θα λούφαρες :D :D
0 .

Επιστροφή σε “Ιστορία”