Admin έγραψε:έφερε εδώ τούρκικους ή άλλους πληθυσμούς επειδή ήταν χριστιανοί (άσχετα αν δεν γνωριζαν πολλοί εξ αυτών ούτε μια λέξη στα ελληνικά όταν ήρθαν εδώ και είχαν καθαρά ασιατικά ήθη και έθιμα).
Μου θυμίζει την γιαγια μου που γλύτωσε από τη γενοκτονία (που αρνείται ο Φίλης αλλά την άλλη των Ελλήνων της Μικράς Ασίας). Στην αρχή ήξερε μόνο τούρκικες λέξεις, βλέπεις ήταν πολύ μικρή και δεν έμεινε κάποιος στενός συγγενής της για να της μάθει ελληνικά. Ο παππούς και αυτός μικρός ήρθε και μιλούσε ελληνικά ανακατεμένα με τούρκικα (ειδικά στις βρισιές

). Οι γονείς του δεν γλύτωσαν για τους γνωστούς λόγους.
Ωστόσο ο ισχυρισμός σου μου δημιουργεί απορίες. Τί εννοείς «τούρκικους ή άλλους πληθυσμούς»;
Μπορείς να μου εξηγήσεις πως γίνεται ένας Τούρκος ή απόγονος του που ήταν Μουσουλμάνοι να έγιναν Χριστιανοί στην Μικρά Ασία ή στο Πόντο την στιγμή που γινόταν το αντίθετο αρκετές φορές βιαίως;;;
Επίσης τί εννοείς με την φράση «καθαρά ασιατικά ήθη και έθιμα»; Πέρα από κάποιες παραδόσεις του Χριστιανισμού που ήταν ανατολίτικες (εβραϊκές) και που πιθανότατα γίνονταν και στο τότε ελληνικό κράτος και την συχνή χειροδικία εναντίον των συζύγων τους δεν μου 'ρχεται κάτι άλλο στο μυαλό μου αυτήν την στιγμή.
Ψευδο-edit: Θυμήθηκα άλλο ένα το οποίο δεν ξέρω εάν είναι ανατολίτικο, όμως σίγουρα δεν γινόταν στο τότε ελληνικό κράτος (όπως η καθαριότητα, τη λαμπρή υφαντουργική τέχνη, αρτοποιία κ.α. που, παρεμπιπτόντως δεν τα θεωρώ ανατολίτικα): Στα μέρη του παππού ο γαμπρός έπρεπε να είχε προίκα και όχι η νύφη
Metranion έγραψε:Το ξέρω γι αυτό είναι αποτυχημένο, εξάλλου οι Τουρκόσποροι και λοιποί πληθυσμοί φαίνονται από τα επώνυμά τους.
...
Γενικά πάντως από το επώνυμό του κάποιος στην Ελλάδα ξέρει την καταγωγή του.
Ναι η αλήθεια είναι πως, αντί για δεκάδες χιλιάδες, εισέβαλαν
εκατομμύρια Τούρκων στην Μικρά Ασία και έτσι είναι πολύ πιθανόν έχουν ρίξει αρκετό σπόρο
Ειδικά η επιβολή και, αργότερα, διατήρηση του τούρκικου επιθέτου είναι σημαντικό στοιχείο για το παραπάνω ισχυρισμό.
Για να το κάνω «λιανά»: Σε σχέση με αυτό που έγραψες είναι πολύ πιθανότερο να έχουν ελληνική καταγωγή οι σημερινοί Τούρκοι (πλην των Κούρδων) που ζουν στα εδάφη που ζούσαν Έλληνες. Σημαίνει κάτι αυτό; Κατά την γνώμη μου όχι γιατί η καταγωγή δίχως την συνείδηση δεν «λέει κάτι», ούτε για εμάς και ούτε για αυτούς φυσικά.