Χαρίλαος Φλωράκης

Θέματα ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Άβαταρ μέλους
karhergr
Rookie poster
Rookie poster

Re: Χαρίλαος Φλωράκης

Δημοσίευσηαπό karhergr » 02 Ιουν 2018, 05:41

pan έγραψε:>
>
Πως ξέρω. Ο δήμαρχος Καλαμαριάς, αθωώθηκε ομόφωνα στο λαϊκό δικαστήριο και δεν τιμωρήθηκε
γιατί έκανε το τραπέζι στους δοσίλογους, μετά τις δημόσιες δολοφονίες και βασανιστήρια που που διέπρατταν στο μπλόκο της Καλαμαριάς.

Το λαϊκό δικαστήριο δέχτηκε την επιχειρηματολογία του διορισμένου δημάρχου από τους ναζί, ότι τους έκανε το τραπέζι όχι για να τους ευχαριστήσει όπως έλεγε, αλλά για να σταματήσουν να δολοφονούν τους Καλαμαριώτες.
Ο λαός αθώωσε το δήμαρχο.

Αυτό δεν έχει σχέση βέβαια με το θέμα, αλλά παρεμπιπτόντως μπορούμε να αναφέρουμε τα λαϊκά δικαστήρια και πόσες αθωωτικές αποφάσεις υπήρξαν από το λαό όταν δίκαζε τους φονιάδες.

Τα λαϊκά δικαστήρια ήσαν υπερβολικά ήπια και γενικά επιδείκνυαν μετριοπάθεια και επιείκεια στις αποφάσεις των. Π.χ. ο συγκεκριμένος, που μπορεί μεν να έλεγε αλήθεια για τους σκοπούς του τραπεζιού που έκανε στους ταγματαλήτες μετά το μπλόκο, αλλά δεν έπαυε να ήταν αρχιδοσίλογος και μάλιστα υπαρχηγός του «Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος Μακεδονίας-Θράκης», αν δεχθούμε τον Δορδανά και όσα παραθέτει στο βιβλίο του, «Έλληνες εναντίον Ελλήνων».
2 .

Άβαταρ μέλους
hades
Basic poster
Basic poster

Δημοσίευσηαπό hades » 02 Ιουν 2018, 17:17

karhergr έγραψε:
pan έγραψε:>
>
Πως ξέρω. Ο δήμαρχος Καλαμαριάς, αθωώθηκε ομόφωνα στο λαϊκό δικαστήριο και δεν τιμωρήθηκε
γιατί έκανε το τραπέζι στους δοσίλογους, μετά τις δημόσιες δολοφονίες και βασανιστήρια που που διέπρατταν στο μπλόκο της Καλαμαριάς.

Το λαϊκό δικαστήριο δέχτηκε την επιχειρηματολογία του διορισμένου δημάρχου από τους ναζί, ότι τους έκανε το τραπέζι όχι για να τους ευχαριστήσει όπως έλεγε, αλλά για να σταματήσουν να δολοφονούν τους Καλαμαριώτες.
Ο λαός αθώωσε το δήμαρχο.

Αυτό δεν έχει σχέση βέβαια με το θέμα, αλλά παρεμπιπτόντως μπορούμε να αναφέρουμε τα λαϊκά δικαστήρια και πόσες αθωωτικές αποφάσεις υπήρξαν από το λαό όταν δίκαζε τους φονιάδες.

Τα λαϊκά δικαστήρια ήσαν υπερβολικά ήπια και γενικά επιδείκνυαν μετριοπάθεια και επιείκεια στις αποφάσεις των. Π.χ. ο συγκεκριμένος, που μπορεί μεν να έλεγε αλήθεια για τους σκοπούς του τραπεζιού που έκανε στους ταγματαλήτες μετά το μπλόκο, αλλά δεν έπαυε να ήταν αρχιδοσίλογος και μάλιστα υπαρχηγός του «Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος Μακεδονίας-Θράκης», αν δεχθούμε τον Δορδανά και όσα παραθέτει στο βιβλίο του, «Έλληνες εναντίον Ελλήνων».

επειδή τυχαίνει να γνωρίζω την ιστορία όντως το τραπεζωμα εσωσε πολύ κόσμο και έγινε επί τούτου Όταν έσκασαν οι γερμανοι και συνεργάτες τους και άρχισαν τις εκτελέσεις μέσα από λίστα ο τότε δήμαρχος έστησε ένα γλέντι ώστε να σταματήσουν και γλίτωσε πολύ κόσμο
0 .
"Υπάρχουν στιγμές στις οποίες ένας λαός οφείλει ,αν θέλει να μείνει μεγάλος ,να είναι ικανός να πολεμήσει ...Έστω και χωρίς ελπίδα νίκης. Μόνο διότι πρέπει "

Άβαταρ μέλους
hades
Basic poster
Basic poster

Δημοσίευσηαπό hades » 02 Ιουν 2018, 17:24

Και να αναφέρω μία προσωπική ιστορία Το παππού της μάνας μου τον έπιασαν οι κουμμουνιστες και θα τον εκτελούσαν γιατί ήταν βασιλοφρωνας και γνωστός δεξιοςκαι τον καταδίκασαν σε θάνατο .Κατά την κατοχή δεν είχε πάρει δώσε με γερμανούς Αντίθετα βοήθησε αρκετό κόσμο Ο διοικητής των ελασιτων που τον έπιασε ήταν ο παππους μου από τον πατερα μου Τελικά την γλίτωσε γιατί ο γενικός υπεύθυνος της περιοχής ήταν από το χωριό και τον ήξερε προσωπικά Το αστείο είναι ότι τον κρατούσαν στο πατρικό του πατέρα μου Όταν οι γονεις μου γνωρίστηκαν δεν μπορειτε να φανταστείτε τι έγινε και στις δύο οικογενειες
0 .
"Υπάρχουν στιγμές στις οποίες ένας λαός οφείλει ,αν θέλει να μείνει μεγάλος ,να είναι ικανός να πολεμήσει ...Έστω και χωρίς ελπίδα νίκης. Μόνο διότι πρέπει "

Επιστροφή σε “Ιστορία”