Λαχουρένιος έγραψε:Eνω νταβατζης ή μπραβος ε? Ο,τι πρεπει για ναπολεοντας
Αγαπημένε μου Λαχουρένιε "Ο καθένας εφ ο ετάχθη" .... ο νταβατζής για να διευθύνει πουτάνες και μπουρδέλα, ο γιδοβοσκός στην στάνη του, ο δάσκαλος στην τάξη του, ο οικοδόμος στη λάσπη και στο γιαπί του ... όλα έχουν χρησιμότητα στην ζωή μέχρι και η κλοπή κατά τους αναρχοκομμουνιστές είναι μια εργασία χρήσιμη διότι "ανακατανέμει τον πλούτο"!.
Δες όμως ο ίδιος ο υπουργός στρατιωτικών της ΠΔΚ Βλαντάς που (ήταν και αυτός αμόρφωτος) δες πως αντιδρά με τους συνεργάτες που του έστειλαν για να κάνει πόλεμο:
6-3-48
Εκανα συνεργασίες με τον Στέργιο Καλαϊτζή (Κωστή)· τον διορίσαμε επίτροπο της Σχολής Ομαδαρχών του ΑΔΜ. Καπνεργάτης, παλιό κομματικό μέλος. Και όμως λίγο μπορεί να προσφέρει στο στρατό μας. Με τον Γιώργο Πέγιο, υπεύθυνο επιμελητείας σ' έναν τομέα· με τον Θωμά Δρίτσο (Λαουτάρης), που έπαιζε το ρόλο διευθυντή υπηρεσίας αντικατασκοπίας. Τον γνωρίζω από την Ακροναυπλία. Εκεί ήμασταν μαζί φυλακισμένοι επί τρία χρόνια. Εκεί έγραφε ποιήματα αμφίβολης ποιότητας. Μόλις τον είδα διευθυντή αντικατασκοπίας, δεν ήξερα αν έπρεπε να κάνω το σταυρό μου, να γελώ είτε να κλαίω. Τι ιδέα έχει για τέτοια δουλειά; Καμιά. Από τις πρώτες μέρες που ήρθα άκουσα να ψιθυρίζεται ότι ανακαλύφθηκε δίχτυ κατασκοπείας από χωριάτες και ότι τους υπέβαλαν σ' άγρια βασανιστήρια στο μοναστήρι Φούρκας και κάμποσους τους ξέκαναν. Τον ρώτησα και μου είπε για όλη αυτή την υπόθεση. Μου φάνηκε πολύ ηλίθια. Και γι' αυτό διέταξα το δικαστικό τμήμα του ΑΔΜ να κάνει πραγματική μελέτη αυτής της υπόθεσης. Αυτή όλη η υπόθεση οργανώθηκε με την άμεση συμμετοχή του σ. Λεωνίδα Στρίγκου. Πώς τα κατάφερε να βάλει τέτοιον άνθρωπο σε υπηρεσία αντικατασκοπίας και πώς μ' ελαφριά τη καρδία επέτρεψε τέτοιες κανιβαλικές ανακρίσεις; Και όχι μόνο επέτρεψε, αλλά γίνονταν μπροστά του; Δεν ξέρω, μα ο σ[ύντροφος] Στρίγκος φέρνει και ποινικές ευθύνες γι' αυτή την υπόθεση, όπως και ο Δρίτσος.
Το ξαναδημοσίευσα δεν το είδες; Για τους συνεργάτες του που τους γνώριζε από την Ακροναυπλία ήθελε ένας κομμουνιστής να κάνει τον σταυρό του. Τι να γράψω εγώ δηλαδή;