Ραν ταν πλαν έγραψε:pluton έγραψε:Ποιος λοιπόν λέει ψέματα και ποιος ψαρεύει στην αμάθεια;
Εσύ.
Είδες ποια είναι η διαφορά, εγώ μιλώ με στοιχεία, εσύ μιλά με μπαρμπούτσαλα.
Ο Αριστείδης Δημητράτος
Ήταν σε
σημαντικές καθοδηγητικές θέσεις στην ΟΚΝΕ.
Πρωταγωνίστησε και στους αγώνες των καπνεργατών της Καβάλας.
Το 1925 εκλέχθηκε με το ΚΚΕ Γενικός Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.
Μετά έφυγε από το ΚΚΕ, έπαψε να έχει αριστερές ιδέες; φυσικά όχι.
Το
Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ και το 1929 μέλος του Ανωτάτου Οικονομικού Συμβουλίου.
Το 1929 είχαμε διακυβέρνηση Ε Βενιζέλου δεν είχαμε Ι Μεταξά.
Η ΓΣΕΕ στην περίοδο πριν την 4η Αυγούστου είχε μόνο δύο τάσεις:
Α. Τους ρεφορμιστές δηλαδή (συντηρητικοί), όταν λέμε συντηρητικούς τι εννοούμε δηλαδή; Αριστεροί που δεν ήταν κομμουνιστές.
Β Τους κομμουνιστές
Και οι ρεφορμιστές και οι κομμουνιστές στην διάρκεια της κατοχής ήταν στο ΕΕΑΜ την πιο επιτυχημένη και η λιγότερο διαφημισμένη οργάνωση του ΕΑΜ.
Τα Εργατικά Κέντρα ήταν 56 σ όλη την Ελλάδα, το εκλογικό σύστημα ήταν το πλειοψηφικό, η νικήτρια παράταξη έπαιρνε όλες τις έδρες και αυτό εφαρμόστηκε μέχρι το 1945, οι εργάτες λοιπόν δεν είχαν δημοκρατική αντιπροσώπευση. Το ΚΚΕ με τον Θέο δημιούργησε το ΕΕΑΜ, σ αυτό ΕΕΑΜ συμμετείχαν οι κομμουνιστές με τον Θέο και οι ρεφορμιστές με τον Καλομοίρη και τον Στρατή (
δηλαδή η παράταξη του Αριστείδη Δημητράτου).
Η αναλογία ήταν:
9 αντιπρόσωποι του Καλομοίρη, 4 του Θέου, 2 του ΣτρατήΜετά την κατοχή πραξικοπηματικά καταλήφθηκαν και τα 56 Εργατικά Κέντρα από το ΚΚΕ και έσπευσαν να τοποθετήσουν δικές του διοικήσεις, ακολούθησαν διαμαρτυρίες, αποσκιρτήσεις, φιλονικίες και στο τέλος διάσπαση, το ΕΕΑΜ διαλύθηκε. Το ΚΚΕ έφτιαξε το ΕΡΓΑΣ (Εργατικός Αντιφασιστικός Συνασπισμός).
Βλέπεις λοιπόν πόσο λειψή γνώση έχεις;
Ο Ι Μεταξάς ήθελε να εφαρμόσει αριστερή εργατική πολιτική, ποιόν θα έβαζε τον Ζαχαριάδη για υπουργό; Αργότερα ο Ζαχαριάδης βέβαια - από την φυλακή - καλοέβλεπε μια συνεργασία με την 4η Αυγούστου, απλά δεν το χειρίστηκε σωστά ο Μανιαδάκης το θέμα.... τα έχω γράψει με στοιχεία αυτά τα πράγματα.
Άλλη φορά για να μη εκτίθεσαι όταν θα λες σε μένα ότι λέω ψέματα θα το ζυγιάζεις δύο φορές το πράγμα, δεν κάνω τον σπουδαίο λάθη κάνω και είμαι έτοιμος να τα παραδεχτώ, αλλά τα θέματα της ιστορίας τα σέβομαι.
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Τελειώνουμε σήμερα ότι δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το ΕΑΜ. Είναι δική μας επιλογή οι Πρέσπες».