ΓΑΛΗ έγραψε:
Θα μπορούσα να αναφέρω δεκάδες αντίστοιχες περιπτώσεις, αλλά για να μην ξεφύγουμε και επειδή το θέμα αφορά στην επιρροή της θρησκείας στον αρχαίο κόσμο, προτείνω να αναφερθούμε σε κάτι που είναι σε όλους μας γνωστό και εννοώ την Αντιγόνη του Σοφοκλή.
Στη συγκεκριμένη τραγωδία, υπάρχει η αντιπαράθεση νοοτροπίας της Αντιγόνης και της Ισμήνης.
Ποια θεωρείται ότι εκφράζει μεγαλύτερη ελευθερία πνεύματος;
διεισδυτικη οπως παντα η ματια σου Γαλη εγω ομολογω ζωντας στην καθημερινοτητα οτι δεν θυμομουν την Ισμηνη
ΙΣΜΗΝΗ
Αχ, σκέψου, αγαπημένη μου αδελφή, πως χάθηκ' ο πατέρας μας, μέσα στο μίσος και στην περιφρόνηση, όταν μαθεύτηκαν όλες οι ντροπές κι έβγαλε μόνος του τα μάτια του! Έπειτα η γυναίκα του και μάνα του, δύο ονόματα σε ένα πρόσωπο, κρεμάστηκε και έδωσε τέλος στις συμφορές της. Τρίτο κακό, τα δυο τ' αδέρφια μας μαζί, την ίδια ώρα σκοτώθηκαν χτυπημένα, με μιας, από το χέρι ο ένας τ' αλλουνού.
Τώρα κι εμείς, αν παρακούσουμε το νόμο, τις διαταγές και απειλές του τυράννου, σκέψου τι καταστροφή μας περιμένει. Πρέπει να νιώσεις πως είμαστε γυναίκες και δεν μπορούμε μ' άντρες να τα βάλουμε. Κι αφού μας κυβερνούνε δυνατότεροι, αυτά πρέπει να υπακούμε και χειρότερα.
Εγώ λοιπόν ζητάω συγνώμη απ' τους νεκρούς και θα υπακούσω σε κείνους που κυβερνούν. Το παραπάνω είναι παραφροσύνη.
ΑΝΤΙΓΟΝΗ
Δε θα σε παρακαλέσω κι ούτε δέχομαι, και να το θέλεις, τώρα δεν το θέλω εγώ. Εσύ κάνε όπως νομίζεις, εγώ θα τον θάψω. Και θα το κάνω έστω κι αν είναι να πεθάνω. Θα κείτομαι εκεί αγαπημένη με αυτόν που έχω αγαπήσει, κάνοντας άγιο κρίμα.
Σ' αυτούς θέλω ν' αρέσω πιο πολύ, στους κάτω κι όχι σ' αυτούς που ζουν ακόμα. Γιατί για πάντα θα 'μαι κει. Συ αν το θες περιφρονείς τα όσια και τα ιερά.