Για να καταλάβω και εγώ ο αδαής .... το έπος του 40 το οφείλουμε στο πρώτο γράμμα του Ν Ζαχαριάδη που το έγραψε 31/10/1940 και το δημοσίευσε η Κεντρική ασφάλεια του Μανιαδάκη;
Πες μου τον Ελευθέριο Σταυρίδη τον γνωρίζεις;
Επειδή είμαι βέβαιος ότι ποτέ δεν σου έχουν μιλήσει για αυτόν, ο Ελευθέριος (ή Λευτέρης) Σταυρίδης ήταν Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ την περίοδο 1925-1926 και βουλευτής το 1926.
Τον Μιχάλη Τυρίμο τον γνωρίζεις;
Ο Μιχάλης Τυρίμος (1908-1945) ήταν κορυφαίο στέλεχος του ΚΚΕ, βουλευτής του και διευθυντής του Ριζοσπάστη.
Ο Ελ Σταυρίδης στο βιβλίο του «ΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ» αναφέρει διάλογο του Σταυρίδη με τον Τυρίμο το 1941 και αποκαλύπτει... καλύτερα δες μόνος σου τον διάλογο:
«.... – Ο Μανιαδάκης ήτο γνώστης των σχεδίων αυτών του ΝΖ και παρ όλα αυτά τον εκλώτσησε;
- Δεν ξέρω, αλλά δεν πιστεύω.
- Εσύ γιατί δεν το είπες στον Μανιαδάκη;
- Διότι μου είπε ο ΝΖ να μη τα πω, διότι ήθελα να τ πει ο ίδιος εις κατάλληλον χρόνον.
- Του τα είπε;
- Δεν πιστεύω.
Ίσως περίμενε να τον ελευθερώσουν πρώτον.
-
Αφού εσύ είδες ότι ο Μανιαδάκης, μετά την επιστολήν, τον εκλώτσησε και δεν εξεδήλωσε διάθεσιν να τον χρησιμοποιήσει ευρύτερον, γιατί τότε δεν τα είπες στον Μανιαδάκη;
- Μα τι να του πω; Ήταν αργά πια.
Ο ΝΖ θύμωσε και δεν ήταν πια διατεθειμένος να κάμη τίποτα, διότι έλεγε ότι τον εγελάσαμε μόνο δια να τον εκθέσουμε και όχι για να συνεργαστούμε ειλικρινά μαζί του.
- Δεν είναι μεγάλο σφάλμα του Μανιαδάκη αυτό;
- Ασφαλώς είναι. Αλλά ήταν πιά αργά.
Δεν χειρίστηκε καλά τον ΝΖ. Θα τον είχαμε αρχηγό του ΚΚΕ και το ΚΚΕ θα εγίνετο σιγά – σιγά κόμμα εθνικοσοσιαλιστικόν!....».
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
«ΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ» του Ελ Σταυρίδη.
ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ του Χ Π Κοσσιώρη εκδόσεις ΗΛΕΚΤΡΟΝ
Και οι τρεις επιστολές του ΝΖ γράφτηκαν από την Γενική Ασφάλεια Αθηνών όχι από την Κέρκυρα .... Το καθεστώς της 4ης Αυγούστου
δικαιολόγησε την μεταφορά του ΝΖ από την Κέρκυρα στην Αθήνα με την δικαιολογία μήπως δραπετεύσει!
Η πραγματικότητα είναι ότι ο ΝΖ είχε έλθει σε επαφή με την «ΠΡΟΣΩΡΙΝΉ ΔΙΟΙΚΗΣΗ» και όχι με την ΚΕ του Σιάντου και
με διαταγή του Μανιαδάκη έγινε η μεταφορά του στην Αθήνα, για να βρίσκεται κοντά με τον υπ Εσωτερικών
λόγω της διαφαινόμενης προσέγγισης.
Ο ΝΖ με δύο λόγια ήθελε να γίνει Ντοριό της Ελλάδος ποιος είναι τώρα ο Ντοριό;

Ο Ζακ Ντοριό ( Jacques Doriot) ήταν Γάλλος πολιτικός, ο οποίος άρχισε τη σταδιοδρομία του ως κομμουνιστής, για να καταλήξει αντικομμουνιστής, φασίστας και συνεργάτης της Ναζιστικής Γερμανίας. Προχώρησε μαζί με άλλους εθνικιστές στην ίδρυση του φασιστικού Γαλλικού Λαικού Κόμματος. Αυτό εξελίχθηκε στο πιο μαζικό φασιστικών τάσεων κόμμα σε μη φασιστικοποιημένη χώρα, διαθέτοντας 300.000 μέλη.
Γαλλικό Λαϊκό κόμμα (Parti Populaire Français)

Το κόμμα σχηματίστηκε στις 28 Ιουνίου 1936 από τον Ντοριό
και αρκετά πρώην μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γαλλίας (συμπεριλαμβανομένων των Henri Barbé και Paul Marion) που είχαν κινηθεί προς τον εθνικισμό σε αντίθεση με το Λαϊκό Μέτωπο. Το PPF είχε δραστηριοποιηθεί γύρω από την πόλη του Saint-Denis, της οποίας ο Ντοριό ήταν δήμαρχος (ως κομμουνιστής) από το 1930-1934 και υποστήριξε τον μεγάλο πληθυσμό της εργατικής τάξης στην περιοχή.
Θα είχες την καλοσύνη να μου πεις σε ποια πηγή φαίνεται ότι:
την προτροπή του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου «Να πέσουν μερικές ντουφεκιές για την τιμή των όπλων κι όλα θα τελειώσουν σε λίγες μέρες»…
Διότι από το ημερολόγιο του Ιωάννου Μεταξά άλλα πράγματα φαίνονται.
Αλλά και άλλες πηγές άλλα μαρτυρούν πχ Ο στενός και έμπιστος συνεργάτης του Ιωάννου Μεταξά, Δημήτριος Θ. Τραυλός ἀφηγείται τα γεγονότα πρό και κατά την 28η Οκτωβρίου 1940, όπως τα έζησε ὡς αυτήκοος μάρτυς, ένα απόσπασμα για να μη σε κουράσω:
Κατά τάς μεσονυκτίους ὥρας μιᾶς τῶν ἀνωτέρω ἡμερομηνιῶν, ὅταν ἐπέστρεψεν ἐκ τοῦ γραφείου ὁ Ἀείμνηστος Πρόεδρος εἰς τήν ἐν Κηφισσία οἰκίαν του, συνοδευόμενος ὑπό τοῦ Ὑφυπουργοῦ Ἀσφαλείας κ. Κ. Μανιαδάκη, μέ ἐκάλεσαν καί μοῦ ἔδωσαν ἐντολήν ὅπως, ἐπειδή ὁ Πρόεδρος ἀναμένει ἐπείγουσαν τηλεφωνικήν συνδιάλεξιν μετά τοῦ Ἕλληνος Πρεσβευτοῦ ἀπό τό Βερολίνον καί ἐπειδή πιθανῶς νά βραδύνη, καί ὁ Πρόεδρος εἶχεν ἀνάγκην ἀναπαύσεως, λόγῳ ὑπερκοπώσεως, παραμείνω εἰς τό τηλέφωνον, ἵνα ἀφυπνίσω τόν Πρόεδρον πρός πραγματοποίησιν τῆς τηλεφωνικῆς συνδιαλέξεως.
Πράγματι κατά τήν 2αν νυκτερινήν, ἐκτύπησε τό τηλέφωνον και ἐζήτησαν ἀπό τήν Ἑλληνικήν Πρεσβείαν Βερολίνου νά ἐπικοινωνήση με τόν Πρόεδρον τῆς Κυβερνήσεως. Ἀμέσως ἀφύπνισα τόν Πρόεδρον καί ἄρχισε τήν τηλεφωνικήν συνομιλίαν του μετά τοῦ Ἕλληνος Πρεσβευτοῦ Ραγκαβῆ.
Αὕτη ἦτο σχετική μέ τήν προηγηθεῖσαν πρό ὀλίγου συνομιλίαν τοῦ Ἕλληνος Πρεσβευτοῦ μετά τοῦ Γερμανοῦ Ὑπουργοῦ τῶν Ἐξωτερικῶν Φόν Ρίμπεντροπ και ἀντελήφθην τόν Πρόεδρον ΙΩΑΝΝΗΝ ΜΕΤΑΞΑΝ σέ νευρικήν ἔξαψιν καί μέ ἔντονον ὕφος νά λέγη «Κύριε Ραγκαβῆ νά ἐπισκεφθῆς καί αὔριον πάλιν τόν Φόν Ρίμπεντροπ καί νά τοῦ ἀνακοινώσητε ἐκ μέρους μου ὅτι,
Η ΕΛΛΑΣ ΘΑ ΠΟΛΕΜΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΣ
ΕΠΙΤΕΘΗ, καί ἐντός τῆς αὔριον νά μέ ἐνημερώσης.
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Τελειώνουμε σήμερα ότι δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το ΕΑΜ. Είναι δική μας επιλογή οι Πρέσπες».