https://greek_greek.en-academic.com/216 ... C_Ασημάκης
Γράφει ο Μαργαρίτης Κούταβος * στα απομνημονεύματά του ( 1853 ) για τον Ασημάκη Θεοδώρου :

* Αγωνιστής του '21 απ' την Αίνο της Ανατολικής Θράκης. Με δικό του πλοίο συμμετείχε σε διάφορες ναυτικές αποστολές. Έξω απ' τη Χαλκίδα όμως αναγκάστηκε να το βυθίσει για να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων. Πήρε διάφορες θέσεις στην διοίκηση.
Για τον θάνατο του Ασημάκη Θεοδώρου λέει ο Γεώργιος Παπαδόπουλος στο έργο του "Τα κατά τον αοίδιμον πρωταθλητήν του ιερού των Ελλήνων αγώνος τον πατριάρχην Κωνσταντινουπόλεως Γρηγόριον Ε" ( 1865 ) :

Κατ' άλλους ο Ασημάκης Θεοδώρου φονεύθηκε το 1823. Γράφει ο Κωνσταντίνος Οικονόμου ο εξ Οικονόμων :

Ενώ λοιπόν ο Ασημάκης Θεοδώρου ήταν φυλακισμένος, λένε
πως έκανε την διαθήκη του και έφτιαξε και σχέδιο με το οποίο θα κατάφερνε ξανά ο σουλτάνος να υποτάξει την Ελλάδα. Αυτά δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Ο Φίλος του Νόμου το 1824 και μπορείτε να τα διαβάσετε στον παρακάτω σύνδεσμο. Θα αφήσω μια μικρή περίληψη. Στην Διαθήκη του ( 3/2/1823 ) εξομολογείται τις αμαρτίες του ( καταφρόνηση ιερών μυστηρίων , φόνοι , μοιχείες , πορνείες ) και ζητά συγχώρεση από τον Θεό. Είχε αφιερώσει ψυχή και νου στο να υπηρετεί τους Τούρκους . Μάλιστα σκεφτόταν να ασπαστεί τον ισλαμισμό κιόλας. Έχει πολλά χρέη ( ή του χρωστάνε , δεν κατάλαβα καλά
) σε Ρόδο , Καστελόρριζο , Αίγυπτο κ.α. , αλλά και να τα πάρουν αυτοί που τους χρωστάει ποιο το όφελος ; Σε όλα θα γίνει κληρονόμος ο σουλτάνος.
Ζητά συγχώρεση σε όσους προκάλεσε ζημία, άλλα κτήματα δεν έχει , και πάλι ζητά συγχώρεση. Το σχέδιο που υπέβαλε ( 13/1/1823 ) στον σουλτάνο για την ειρήνευση της Ελλάδας προέβλεπε α) γενική αμνηστεία β) προστασία της ζωής και της περιουσίας των υπηκόων γ) παρόμοια προνόμια με αυτά που δίνουν οι Ρώσοι σε εμπόρους και ναυτικούς δ) μεταρρυθμίσεις στην φορολογία ε) προσέγγιση του ιερατείου στ) ετοιμοπόλεμο στράτευμα.
Ο σουλτάνος ευχαρίστησε τον Ασημάκη Θεοδώρου για το σχέδιο και μάλιστα τον αντάμειψε με χρηματικό ποσόν . Μετά όμως από 20 ημέρες και μετά από παραινέσεις των υπουργών στράφηκε κατά του Θεοδώρου. Και αναρωτιέται ο Θεοδώρου : Όταν ο ίδιος ο σουλτάνος αποδεικνύεται ψεύτης και απαταιών τι μπορεί να ευδοκιμήσει σε ένα τέτοιο κράτος ; Θυσίασα παιδιά , πατρίδα , χρήματα και ζωή για να τον υπηρετήσω και να το τέλος μου. Ας είμαι παράδειγμα , αν και ξέρω πως κανείς άλλος ομογενής μου δεν θα κάνει την δική μου ανοησία.
https://books.google.gr/books?id=RlRJAA ... 82&f=false