Προέλλην έγραψε:Τλαξκαλτέκος έγραψε:Ο Καποδίστριας ήταν κατά της Επανάστασης !![]()
Αυτό δεν τον κάνει λιγότερο πατριώτη.
Οι Υψηλάντηδες όντως ήταν αγνοί άνθρωποι, σε αντίθεση με την ποινική αλητεία.
Τι να πει και ο Πετρόμπεης. Έχασε αδελφό ( Ήπειρος ) και δύο γιους ( Εύβοια , Νιόκαστρο ). Και έστειλε και τον γιό του Αναστάση στην Τριπολιτσά με τους άλλους προκρίτους , παρόλο που δεν ήταν υποχρεωμένος να το κάνει . Η Μάνη ανήκε στον καπουδάν πασά και όχι στην διοίκηση του Μοριά. Αλλά τον παρακάλεσαν οι υπόλοιποι πρόκριτοι.
Όταν έχασε τον γιό του Ηλία στην Εύβοια, του το ανακοίνωσε διακριτικά ο Υψηλάντης και τον παρηγόρησε. Αλλά ο Πετρόμπεης τους απάντησε Μην με λυπάσαι. Έκανα γιό στρατιώτη.
Όταν έχασε τον γιό του Ιωάννη απευθύνθηκε στο πανελλήνιο ως εξής :
Αδελφοί Έλληνες! Ευχαρίστως έπιον και το πικρόν τούτο ποτήριον. Εθυσιάσθη ενδόξως μαχόμενος υπέρ πίστεως και υπέρ πατρίδος και έτερος φίλτατός μου υιός Ιωάννης Μαυρομιχάλης, όστις ετραυματίσθη κατά την εν Νεοκάστρω μάχην εις τας 14 του παρόντος ανδρείως πολεμών τον βάρβαρον εχθρόν, και μετά οκτώ ημέρας παρέδωκε το πνεύμα του εις τον Θεόν. Ούτος ο ένδοξος μάρτυς της φιλτάτης ελευθερίας, ήδη επαναπαύεται εις τους κόλπους του Αβραάμ και αγάλλεται αξιωθείς να επισφραγίση την δόξαν του με τοιούτον έντιμον θάνατον. Γαίαν έχοις ελαφράν, τέκνον γλυκύτατον των αθανάτων προπατόρων σου, άξιον και των μαχιμωτάτων αδερφού σου και θείου σου Ηλιού και Κυριακούλη εφάμιλλον ! Ο θάνατός σου ήδη βαλσαμόνει τας κινδυνώδεις πληγάς, όσας αι δειναί περιστάσεις ήνοιξαν εις την καρδίαν μου, επειδή με δίδει χρηστάς ελπίδας ότι της Σπαρτιατικής ευθαρσίας σου το παράδειγμα το αξιομίμητον θα ελευθέρωση το πατρώον έδαφος από την στυγεράν παρουσίαν των απάνθρωπων τυράννων˙ ναι αδερφοί Έλληνες και φίλτατοί μου Σπαρτιάται ! Το γενναίον παράδειγμα του νεανίσκου τούτου μιμούμενοι δράμετε να εκδικηθήτε το αίμα του
https://el.wikipedia.org/wiki/Ιωάννης_Π._Μαυρομιχάλης

.gif)