"Αγωνιστές του 21"

Θέματα ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Άβαταρ μέλους
Ακρίδης Κατσαριδόπουλος
Crazy poster
Crazy poster

Re: "Αγωνιστές του 21"

Δημοσίευσηαπό Ακρίδης Κατσαριδόπουλος » 04 Ιούλ 2020, 15:38

pluton έγραψε:
Ακρίδης Κατσαριδόπουλος έγραψε:

Προς την Σ.Βουλήν,

«Η τυραννία και το απάνθρωπον των ομοθρήσκων μου Μουσουλμάνων, και τα μεγάλα δίκαια του δεινοπαθούντος Ελληνικού λαού, όστις βεβαρυμένος από την πολυχρόνιον δουλείαν απεφάσισε το 1821 έτος το χριστιανικόν, να αποτινάξη τον ζυγόν, επειδή με εκίνησαν εις οίκτον και συμπάθειαν, απεφάσισα και εγώ να συναποθάνω με τους Έλληνας.
[…] Εν ενί λόγω, εδούλευσα την Ελλάδα και δουλεύω απ’αρχής του αγώνος της, συνευρισκόμενος και συναγωνιζόμενος με τους επισήμους της στρατηγούς. Καθ’όλας δε τας μάχας, εις ας συμπαρευρέθην, δις επληγώθην, των οποίων η επικινδυνοτέρα εστάθη, η συμβάσα μοι εις Πειραιά πληγή. Εις όλον δε το διάστημα δεν έλαβον από το ελληνικόν έθνος οβολόν διά μισθόν, .....
Τη 5 Οκτωβρίου 1827,εν Αιγίνη

Ο φιλέλλην

Μουσταφάς Γκέκας

"....κατά την Επανάσταση φιλέλληνες απ όλα τα μέρη της γης ήρθαν και πολέμησαν εναντίον των Τούρκων. Ακόμη και τσιγγάνοι και Τουρκοι και ένας Αιγύπτιος μουσουλμάνος. Ουδείς Αλβανός..."

Αλβανός μουσουλμάνος ήταν ο Μουσταφά Γκεκας.

Επίσης ο Καργάκος δεν ήταν καν ιστορικός οπότε δεν αποτελεί αξιόπιστη πηγή.
0 .

Άβαταρ μέλους
pluton
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό pluton » 04 Ιούλ 2020, 15:42

pluton έγραψε:
"....κατά την Επανάσταση φιλέλληνες απ όλα τα μέρη της γης ήρθαν και πολέμησαν εναντίον των Τούρκων. Ακόμη και τσιγγάνοι και Τουρκοι και ένας Αιγύπτιος μουσουλμάνος. Ουδείς Αλβανός..."

Ποιος ξέρει τι ρόλο βαρούσε αυτός ο Μουσταφάς Γκέκας, που ασφαλώς θα αποκαλύφτηκε διότι ήταν πολύ πρόσφατα τα γεγονότα και θα ερευνήθηκε το θέμα από διασταυρούμενες μαρτυρίες.

Ο Καργάκος δεν ήταν ιστορικός; Τι είναι αυτό που κάνει κάποιον ιστορικό; Είχα την τιμή να παρακολουθήσω διαλέξεις του, επίσης έχω σχεδόν το σύνολο των βιβλίων του. Έχω εντελώς διαφορετική άποψη.
0 .
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Τελειώνουμε σήμερα ότι δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το ΕΑΜ. Είναι δική μας επιλογή οι Πρέσπες».

Άβαταρ μέλους
Ακρίδης Κατσαριδόπουλος
Crazy poster
Crazy poster

Δημοσίευσηαπό Ακρίδης Κατσαριδόπουλος » 04 Ιούλ 2020, 15:47

pluton έγραψε:

Ο Καργάκος δεν ήταν ιστορικός; Τι είναι αυτό που κάνει κάποιον ιστορικό; Είχα την τιμή να παρακολουθήσω διαλέξεις του, επίσης έχω σχεδόν το σύνολο των βιβλίων του. Έχω εντελώς διαφορετική άποψη.

Φυσικα και δεν ήταν ιστορικος. Ούτε καν πτυχίο δεν είχε. Και εγώ έχω διαβασει βιβλία του όπως αυτό με τους Αρβανίτες και μπορώ να σου υποδείξω ένα σωρό λάθη που έχει κάνει.

Ποιος ξέρει τι ρόλο βαρούσε αυτός ο Μουσταφάς Γκέκας, που ασφαλώς θα αποκαλύφτηκε διότι ήταν πολύ πρόσφατα τα γεγονότα και θα ερευνήθηκε το θέμα από διασταυρούμενες μαρτυρίες.

Δεν αποκαλύφθηκε πρόσφατα. Ήδη από εκείνη την εποχή ήταν κάτι γνωστό. Μάλλον δεν έκανε καλή έρευνα ο συγγραφέας.
0 .

Άβαταρ μέλους
pluton
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό pluton » 04 Ιούλ 2020, 16:03

pluton έγραψε:Ο Καργάκος δεν ήταν ιστορικός; Τι είναι αυτό που κάνει κάποιον ιστορικό; Είχα την τιμή να παρακολουθήσω διαλέξεις του, επίσης έχω σχεδόν το σύνολο των βιβλίων του. Έχω εντελώς διαφορετική άποψη.

Φυσικα και δεν ήταν ιστορικος ο Καργάκος. Ούτε καν πτυχίο δεν είχε. Και σε πληροφορώ ότι και εγώ έχω διαβασει βιβλία του όπως αυτό με τους Αρβανίτες και μπορώ να σοτ δείξω ένα σωρό λάθη που έχει κάνει.

Δεν αποκαλύφθηκε πρόσφατα. Ανέκαθεν ήταν κάτι γνωστό. Μάλλον δεν έκανε καλή έρευνα ο συγγραφέας.

Α! το πτυχίο κάνει τον ιστορικό, Ναι δεν ήταν ιστορικός ήταν φιλόλογος.

Δεν ξέρω, εγώ αυτά που γράφω πρέπει να είναι τεκμηριωμένα, αν ο συγγραφέας κάνει λάθη, αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.

Πάντως μιας βάζεις το αίτημα αυτού του Μουσταφά Γκέκα μπορείς να μας πεις ποια ήταν η συνέχεια; Έγινε αποδεκτό; Διότι ο καθένας μπορεί να λέει ότι του καπνίσει ....

Δες θα σου παραθέσω ένα αίτημα βοήθειας που δικαιώθηκε.... γενικά πιστεύουν ότι το Παλαμήδι το πήρε ο Στάϊκος Σταϊκόπουλος ΟΧΙ έχει αποδειχτεί ότι το Παλαμήδι το πήρε ένας Έλληνας Μικρασιάτης ο Μοσχονησιώτης Δημήτριος ....ΔΕΣ

Στα Γενικά Αρχεία του Κράτους σώζεται μια αίτηση – αναφορά του Δημητρίου Μοσχονησιώτη, που πρωτοστάτησε μαζί με το Στάϊκο Σταϊκόπουλο κατά τις ιστορικές ώρες της άλωσης του Παλαμηδιού. Είναι γραμμένη στις 15 Μαρτίου 1825 από άτομο γραμματισμένο, που γνωρίζει καλά τα ελληνικά. Φέρει όμως την ιδιόχει­ρη υπογραφή του ίδιου του Μοσχονησιώτη, που προτάσσει μάλιστα με σεμνότητα στα χαραγμένα με έκδηλο κόπο ανορθόγραφα κολλυβογράμματα της υπογραφής του τις λέξεις «δουλουσας ταπηνως» (δούλος σας ταπεινός), ανορθόγραφο κι αυτό αλλά αυθόρμητο δείγμα της ευπείθειάς του προς τις Αρχές. Το κείμενο της αίτησης αυτής (που έρχεται πρώτη φορά στο φως της δημοσιότη­τας και παρατίθεται σε φωτοτυπία) έχει ως εξής:

Εικόνα

Προς την Σεβαστήν Διοίκησιν

Ο υποσημειούμενος ηγωνίσθην με όλην μου την δυνατήν προθυμίαν εις τον υπέρ της Ελευθερίας της Πατρίδος ιερόν αγώνα, δια διάστημα τριών ήδη χρόνων, υπό διαφόρους. Κατά το 1822 μετά του μακαρίτου κυρίου Θάνου εις διάστημα 7 μηνών, χωρίς να λάβω κανένα μισθόν, εσυντρόφευσα τον ρηθέντα εξ Άργους εις τα πλοία και εγώ διέμενα πολεμών κατά των εχθρών, έως ού ούτοι κατεδιώχθησαν. Μετά ταύτα συνενώθην μετά του καπετάν Στάϊκου Σταϊκόπουλου, υπό την οδηγίαν του οποίου εδούλευσα ένδεκα μήνας, χωρίς ποτέ να λάβω ούδ ‘ οβολόν.

Ότε δε έγινε η έφοδος Παλαμηδιού, εγώ πρώτος πηδήσας ένδον του τείχους, εγώ πρώτος και μόνος εμβήκα εις όλας τας δάπιας, και αναβαίνων την κλίμακα και με τα εργαλεία ανά χείρας ήνοιγα τας θύρας και εισήρχοντο οι λοιποί (ως φαίνεται από το εσώκλειστον αποδεικτικόν και καθώς ημπορούν και όλοι όσοι τότε εις την έφοδον παρήσαν). Μετά δε την έφοδον, μ ‘ όλον ότι ο καπετάν Στάϊκος κατά την στιγμήν ενώ είμεθα πλησίον εις τα τείχη του Παλαμηδίον μου υπεσχέθη επί παρρη­σία όλων των συντρόφων εάν έμβω πρώτος να μου δίδη αμοιβήν του κινδύνου τα ίδια του τα όπλα και τας πιστόλας του, πέντε μερίδια από τα λάφυρα του Παλαμη­διού και χίλια γρόσια δώρον, μ’ όλον τούτο αφού εμβήκαμεν μέσα εις το Παλαμήδι δεν έλαβα ειμή μόνον δια τον εαυτόν μου και τους δέκα συντρόφους μου γρόσια 101 και 25.

Αλλ’ όταν του εζητούσα το δώρον μου, μού έλεγε συχνά ότι η Διοίκησις θέλει γνωρίσει τους κόπους μου και θέλει με επιβραβεύσει. Ήδη λοιπόν όπου δεν έχω άλλον πόρον πλέον τροφής, λαμβάνω το θάρρος να αναγγείλω ταύτα εις την Σεβαστήν Διοίκησιν και να την παρακαλέσω να γνωρίση τα δίκαια μου και τους αγώνας μου και να συγκατάνευση εις το να προνοήση και δι’ εμέ πόρον τινα, δι’ ού να ημπορώ να θρέψω εμαυτόν και την οικογένειάν μου. Ομοίως να με τιμήση και με ένα ανάλογον βαθμόν αξιώματος των εκδουλεύσεων όπου έκαμα και κινδύνων όπου υπέφερα.

Ων δ’ ευελπις επί των αιτήσεών μου, μένω ευσεβάστως

Τη 15 Μαρτίου 1825 ο ευπειθής πατριώτης

Ναύπλιον δουλουσας ταπηνως δημητριως μωσχουνησοτης

Στην οπισθία όψη της αιτήσεως υπάρχει ο αριθμός 982 και αναγράφεται το όνομα Δ. Μοσχονησιώτης με την εξής επισημείωση, γραμμένη από άλλο χέρι: «Το υπουργείον του Πολέμου να εξετάση και να αναφέρη, 19 Μαρτίου 1825, Ναύπλιον, 5135, ο προσ (ωρινός) Γεν. Γραμμ. (υπογραφή δυσανάγνωστος)». Οι αριθμοί 982 και 5135 σχετίζονται μάλλον με το πρωτόκολλο.

https://argolikivivliothiki.gr/2010/06/ ... %BD%CE%B9/
0 .
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Τελειώνουμε σήμερα ότι δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το ΕΑΜ. Είναι δική μας επιλογή οι Πρέσπες».

Άβαταρ μέλους
Ακρίδης Κατσαριδόπουλος
Crazy poster
Crazy poster

Δημοσίευσηαπό Ακρίδης Κατσαριδόπουλος » 04 Ιούλ 2020, 16:29

pluton έγραψε:
Πάντως μιας βάζεις το αίτημα αυτού του Μουσταφά Γκέκα μπορείς να μας πεις ποια ήταν η συνέχεια; Έγινε αποδεκτό; Διότι ο καθένας μπορεί να λέει ότι του καπνίσει ....

Η Ελληνική Διοίκηση αναγνώρισε την συμβολή του στον αγώνα και του έδωσε το ποσό 1.000 γροσίων ενώ του παραχώρησε ‘‘ενδεικτικό των εκδουλεύσεών του’’. Ο Μουσταφά Γκέκας τέθηκε επίσης επικεφαλής της Οθωμανικής Εκατονταρχία. Επί Ιωάννη Καποδίστρια έλαβε τον βαθμό του λοχαγού στα ελαφρά σώματα.

https://el.m.wikipedia.org/wiki/Μουσταφά_Γκέκας
0 .

Άβαταρ μέλους
pluton
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό pluton » 04 Ιούλ 2020, 17:56

pluton έγραψε:

Η Ελληνική Διοίκηση αναγνώρισε την συμβολή του στον αγώνα και του έδωσε το ποσό 1.000 γροσίων ενώ του παραχώρησε ‘‘ενδεικτικό των εκδουλεύσεών του’’. Ο Μουσταφά Γκέκας τέθηκε επίσης επικεφαλής της Οθωμανικής Εκατονταρχία. Επί Ιωάννη Καποδίστρια έλαβε τον βαθμό του λοχαγού στα ελαφρά σώματα.

To μόνο βέβαιο είναι ότι ήταν μουσουλμάνος, από που βγαίνει ότι ήταν Αλβανός;
0 .

Άβαταρ μέλους
Ακρίδης Κατσαριδόπουλος
Crazy poster
Crazy poster

Δημοσίευσηαπό Ακρίδης Κατσαριδόπουλος » 04 Ιούλ 2020, 19:20

pluton έγραψε:

To μόνο βέβαιο είναι ότι ήταν μουσουλμάνος, από που βγαίνει ότι ήταν Αλβανός;

Η βικι δίνει ως πηγή αυτό το βιβλίο.

Σπύρος Λουκάτος, «Τουρκο-αλβανικού φιλελληνισμού εράνισμα κατά την Ελληνικήν εθνεγερσίαν », Αθηνά, τομ.ΟΓ-ΟΔ, (1972-1973),σελ.48
0 .

Αρχέλαος
Basic poster
Basic poster

Δημοσίευσηαπό Αρχέλαος » 04 Ιούλ 2020, 21:36

Τλαξκαλτέκος έγραψε:
Ραν ταν πλαν έγραψε:
http://olympias.lib.uoi.gr/jspui/bitstr ... %CE%B7.pdf

Ο χαρακτηρισμός "τοκογλύφος" δεν τεκλμηριώνεται στο κείμενο.

τοκογλύφος

κάποιος που κατ' επάγγελμα δανείζει παρανόμως χρήματα με πολύ υψηλό τόκο

https://el.wiktionary.org/wiki/τοκογλύφος

Αντίθετα ο Μακρυτζόν ήταν αντίθετος στην τοκογλυφία , όπως αναφέρει και το ίδιο το κείμενο.
.

Δηλαδή τι συμπεράσματα έβγαλες από το παραπάνω ενδιαφέρον κείμενο;
0 .

Άβαταρ μέλους
Τλαξκαλτέκος
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό Τλαξκαλτέκος » 05 Ιούλ 2020, 08:47

Αρχέλαος έγραψε:
Τλαξκαλτέκος έγραψε:Ο χαρακτηρισμός "τοκογλύφος" δεν τεκλμηριώνεται στο κείμενο.

τοκογλύφος

κάποιος που κατ' επάγγελμα δανείζει παρανόμως χρήματα με πολύ υψηλό τόκο

https://el.wiktionary.org/wiki/τοκογλύφος

Αντίθετα ο Μακρυτζόν ήταν αντίθετος στην τοκογλυφία , όπως αναφέρει και το ίδιο το κείμενο.
.

Δηλαδή τι συμπεράσματα έβγαλες από το παραπάνω ενδιαφέρον κείμενο;

Σίγουρα πως ο Μακρυγιάννης δεν ήταν τοκογλύφος .
0 .
Τους μεν κενούς ασκούς το πνεύμα διίστησι , τους δε ανοήτους ανθρώπους το οίημα. ( Σωκράτης [ στον Στοβαίο ] )

Άβαταρ μέλους
pluton
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό pluton » 05 Ιούλ 2020, 11:59

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΟΜΠΡΑΣ

Ο ΤΥΠΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Γεννήθηκε στις Κυδωνίες (Αϊβαλί) της Μακράς Ασίας, σπούδασε στην Ακαδημία των Κυδωνιών , η εργατικότητα του και η φιλομάθεια τον έκανε να ξεχωρήση και να τον προσέξουν οι δάσκαλοι του. Στην πόλη των Κυδωνιών υπήρχε η συνήθεια οι πλούσιες οικογένειες να κοσμούν την πόλη τους με κοινωφελή ιδρύματα αλλά και να προσφέρουν υποτροφίες σε ευέλπιδες νέους με αντάλλαγμα, οι νέοι αυτοί μετά να προσφέρουν τις γνώσεις τους στην πόλη. Έτσι αποφασίστηκε ο Κων/νος Τομπρας να εκμάθει και εισαγάγει την νέα μέθοδο διδασκαλίας (αλληλοδιδακτική) και την τέχνη της τυπογραφίας, στις Κυδωνίες (Αϊβαλί) , τις δαπάνες αυτής της εκμαθήσεως ανέλαβε η οικογένεια Σαλτέλλι , με ενέργειες λοιπόν του Σαράφη απεστάλη στην Βιέννη και το Παρίσι μαζί με τον συσπουδαστή του Γεώργιο Κλεόβουλο από την Φιλιππούπολη, ο οποίος και αυτός σπούδαζε στην Ακαδημία των Κυδωνιών.

Μετά την επάνοδό του το έτος 1818 δίδαξε στον Αντώνιο Χαδεμένο την μέθοδο της αλληλοδιδακτικής, την οποία και αυτός πρώτος εφάρμοσε στα δημοτικά σχολεία των Κυδωνιών.

Αλλά αυτό που κυρίως έφερε ο Κ Τόμπρας στο Αϊβαλί ήταν ένα πλήρες τυπογραφείο ( μηχανήματα, Ελληνικά τυπογραφικά στοιχεία κλπ) , έτσι μεταφύτευσε στην πατρίδα του την τυπογραφική τέχνη, συστήθηκε λοιπόν το τυπογραφείο των Κυδωνιών με δαπάνες του προύχοντα Χατζή Παρασκευά Σαλτέλλι, το τυπογραφείο στεγάστηκε σε οίκημα πλησίον της Ακαδημίας από το 1819 υπό την διεύθυνση του Κ Τόμπρα. Μέχρι την επανάσταση του 1821 και την καταστροφή της πόλης των Κυδωνιών εκτυπώθηκαν σ’ αυτό τα πιο κάτω βιβλία:

 «Η Ελληνική γραμματική» ( 2 τόμοι) του Σαράφη.
 «Συμβουλαί προς την θυγατέρα μου» μετάφραση εκ του Γαλλικού από την αδελφή του Καίρη, Ευανθία.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι από της αλώσεως μέχρι το νέο ελληνικό κράτος, που δημιουργείται με την Επανάσταση του 1821, μπορούσε να στηρίζεται σε μια παράδοση ελληνικής βιβλιοπαραγωγής τρισήμισι αιώνων με 7.000 περίπου τίτλους.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Την τελευταία δεκαετία του 18ου αιώνα ο εκδοτικός οίκος του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ αποφάσισε να χρηματοδοτήσει μια νέα ελληνική γραμματοσειρά. Την ανέθεσε στον χαράκτη Richard Austin και ζήτησε από τον εξαίρετο φιλόλογο του Πανεπιστημίου και καλλιγράφο Richard Porson να τη σχεδιάσει με βάση το γραφικό του χαρακτήρα. Η γραμματοσειρά ολοκληρώθηκε το 1808, ένα χρόνο μετά τον πρόωρο θάνατο του Porson.

Η επιτυχία της ήταν μεγάλη και από τότε η σειρά αυτή χρησιμοποιείται στις περισσότερες εκδόσεις κλασσικών κειμένων στη Βρετανία και στις Η.Π.Α. Η γραμματοσειρά Porson Greek έχει ψηφιοποιηθεί από την Εταιρεία Ελληνικών Τυπογραφικών Στοιχείων. Η Ρωσία εκβιομηχανίστηκε πολύ αργά και η μελέτη των κλασσικών κειμένων αναπτύχθηκε μόνο κατά τον 20ό αιώνα, κατά συνέπεια δεν δημιουργήθηκαν ποτέ ελληνικά τυπογραφικά στοιχεία σε ρωσικό έδαφος.

Στην επαναστατημένη Γαλλία, ένας άλλος μεγάλος χαράκτης και εκδότης, ο Firmin Didot, δημιούργησε τον δικό του σχεδιασμό ελληνικών στοιχείων για πολλές εκδόσεις αρχαίων και νεοελληνικών έργων. Τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιήθηκαν και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως κατά την Επανάσταση του 1821. Τα είχε φέρει μαζί του ως δωρεά, με ένα πλήρες εκστρατευτικό τυπογραφείο, ο εγγονός του Firmin, Ambroise Firmin Didot. Έκτοτε έγιναν τα δημοφιλέστερα τυπογραφικά στοιχεία στον ελλαδικό χώρο έως τουλάχιστον τη δεκαετία του 1980.

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ

Η επανάσταση των Κυδωνιών (Αϊβαλί) και την επικείμενη καταστροφή της πόλης προέβλεψε ο Κ Τόμπρας, συσκεύασε λοιπόν τα τυπογραφικά εργαλεία και μηχανήματα και ζήτησε από τον διοικητή της παραπλεούσης μοίρας Ιάκωβο Τομπάζη να διασώσει το τυπογραφείο, δυστυχώς όμως όταν έφθασαν προς τούτο οι αποσταλέντες άνδρες από τον ναύαρχο Τομπάζη ήταν πια αργά, οι Τούρκοι , είχαν βάλει φωτιά και το τυπογραφείο της πόλης είχε γίνει παρανάλωμα του πυρός. Ο Τόμπρας διασώθηκε και πήγε στα Ψαρά και κατόπιν πήγε στην Ύδρα.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Ο Δημήτριος Υψηλάντης όταν ήρθε από την Τεργέστη, έφερε μαζί του πολεμοφόδια και ένα πλήρες τυπογραφείο, υπήρχε ανάγκη εμπείρων τεχνιτών να το επανδρώσουν, ποιος άλλος από τον Κωνσταντίνο Τόμπρα θα μπορούσε να αναλάβει αυτό το έργο; Τον Ιούλιο του 1821 ιδρύθηκε το πρώτο τυπογραφείο της επανάστασης στην Καλαμάτα σε ένα τζαμί, με διευθυντή την Κ Τόμπρα, εκεί εκτυπώθηκαν:

 Προκηρύξεις
 Επίσημα έγραφα της διοικήσεως.
 Η εφημερίδα «Σάλπιγξ Ελληνική» που συντασσόταν από τον Θεόκλητο Φαρμακίδη ( εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε την ποιοτική διαφορά Ελλήνων και Τούρκων : Επί ολόκληρης της κραταιής Οθωμανικής αυτοκρατορίας δεν υπήρχε ούτε μία εφημερίδα Τούρκικη ενώ στην μόλις απελευθερωθείσα Ελλάδα εξεδόθει η πρώτη μικρά εφημερίς).

Το τυπογραφείο αυτό μετά από λίγο μεταφέρθηκε στην Κόρινθο, όπου και καταστράφηκε από τους Τούρκους του Δράμαλη, ο Τόμπρας διέφυγε τον κίνδυνο και πήγε στο Άργος.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Ιδιαίτερη σημασία είχε ο Τύπος ως μηχανισμός ενημέρωσης. Από την αρχή του Αγώνα, σώζονται τρεις χειρόγραφες εφημερίδες: Η Εφημερίς του Γαλαξειδίου (27 Μαρτίου1821), η Εφημερίς Αιτωλική (10 και 15 Αυγούστου 1821 και 19 Σεπτεμβρίου 1821) και ο Αχελώος (Φεβρουάριος 1822).

Η πρώτη έντυπη εφημερίδα που κυκλοφόρησε σε απελευθερωμένο ελληνικό έδαφος, στην Καλαμάτα, τον Αύγουστο του 1821, έφερε τον τίτλο [b]«Σάλπιγξ Ελληνική». [/b]Εκδότης των τριών φύλλων που τυπώθηκαν ήταν ο λόγιος αρχιμανδρίτης Θεόκλητος Φαρμακίδης.

Το 1824 κυκλοφόρησαν νέες εφημερίδες: τα Ελληνικά Χρονικά (1824-1826) στο Μεσολόγγι με εκδότη τον Ελβετό Ιωάννη Ιάκωβο Μάγερ, η Εφημερίς των Αθηνών (1824-1826) από τον Γεώργιο Ψύλλα, ο Φίλος του Νόμου (1825-1826) στην Ύδρα με εκδότη τον Ιταλό Ιωσήφ Κιάππε, η Γενική Εφημερίς της Διοικήσεως (1825-1832) και η Ανεξάρτητος Εφημερίς της Ελλάδος (1827-1829) του Παντελή Παντελή. Ακόμα, εκδόθηκαν στην Ελλάδα επτά ξενόγλωσσες εφημερίδες που διακινούνταν κυρίως στο εξωτερικό, με στόχο να πληροφορούν την κοινή γνώμη του εξωτερικού σχετικά με τις εξελίξεις του Αγώνα, όπως ήταν η εφημερίδα Il Telegrafo Greco (Ο Ελληνικός Τηλέγραφος) στο Μεσολόγγι (1824), Le Courrier de la Greece (Ο Ελληνικός Ταχυδρόμος) στην Αίγινα (1829-1832), και στη Σύρο η Abeille Grecque (Η Ελληνική Μέλισσα), το 1832.

Η εφημερίδα Απόλλων του Αναστάσιου Πολυζωΐδη που τυπώθηκε στην Ύδρα από το Μάρτιο έως τον Οκτώβριο του 1831, επικρίνοντας την πολιτική διακυβέρνηση του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, σηματοδότησε την αρχή της δημοσιογραφικής αντιπολίτευσης.

ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ ΥΔΡΑΣ

Το 1824 ο Κ Τόμπρας ανέλαβε την διεύθυνση του δημόσιου τυπογραφείου της Ύδρας, και εκεί εργάστηκε εκδίδων από τον Μάρτιο του 1824 την εφημερίδα « ο φίλος του νόμου». Ο Κωνσταντίνος Τόμπρας εργάστηκε σε όλη την επανάσταση την τέχνη του Γουτεμβέργιου προσφέρων με τον τρόπο του στην επιτυχία των σκοπών της, αλλά και μετά από αυτήν συνέχισε δημιουργώντας τις νέες γενιές τυπογράφων που συνέβαλαν στην πνευματική και οικονομική πρόοδο του Ελληνικού κράτους.
1 .

Επιστροφή σε “Ιστορία”