Έχουν γραφτεί πράγματα για αυτή την υπόθεση:
Είναι αληθές, ότι σε ένα άρθρο μου, που δημοσιεύθηκε παλιότερα στην εφημερίδα «Νέοι Άνθρωποι» («Αποκάλυψις τώρα!..), καταχώρισα ορισμένες πληροφορίες, που είχα από διάφορους ιστορικούς, μεταξύ των οποίων και τον γνωστό αριστερό αγωνιστή Γιάννη Παγκράτιο, που είδα να δημοσιεύονται διάφορες απόψεις του σε ένα βαρυσήμαντο άρθρο στο γνωστό περιοδικό «Τότε…».
Τις αναφορές μου αυτές δανείσθηκε στη συνέχεια ο Δημήτρης Χονδροκούκης, στρατηγός ε.α. και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, για να συγγράψει το βιβλίο του: «ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Η αιματηρή τροχιά του στην Ελλάδα» (Εκδόσεις Ισοκράτης, Αθήναι).
Διαβάζουμε, λοιπόν, τις αποκαλύψεις μας για το θέμα αυτό, αναδημοσιεύοντας ένα μέρος του παραπάνω άρθρου του Γιάννη Παγκράτιου, που αναδημοσιεύσαμε στους «Νέους Ανθρώπους»:
"... Κι ένα πρωϊ σε μας, ήρθαν τα χιτλερικά στρατεύματα, κύκλωσαν τις φυλακές, μας πήραν και μας μετέφεραν στην Γερμανία, με αναμολόγητα βάσανα και ταλαιπωρίες μέσα σε κλειστά φορτηγά τρένα στοιβαγμένους και μας έκλεισαν στο στρατόπεδο του Νταχάου... Φτάσαμε στο φοβερό γκέτο ένα ξημέρωμα του Οκτώβρη 1943. Μας πήγανε στις δύο πλατείες, την Απελ Πλατς και την Σπορτ Πλατς. Μας παρέταξαν στην πρώτη. Εμένα μου κόλλησαν το νούμερο 56449. Εκεί την ίδια ώρα γνώρισε ο Παπανίκας τον Νίκο Ζαχαριάδη που ήταν παλιοί συνεξόριστοι. Μας πλησίασε και μιλούσαμε: Ένας λοχίας των Ες - Ες τον πλησίασε και του 'δωσε δύο χαστούκια. Τότε ο Ζαχαριάδης του μίλησε αυστηρά γερμανικά... Ο Γερμανός ξαφνιάστηκε και σε στάσι προσοχής του ζήτησε συγγνώμη..." (!!!)
Και πιο κάτω:
"ΜΕΤΑ από λίγες ώρες ο Ζαχαριάδης, που ήταν στο 2 μπλοκ, έφυγε μόνος του για το Μόναχο. Πήρε μετά 3-4 μέρες εκεί και τη φιλική του ομάδα Βαγγ. Παπανίκα κ.λ.π εκτός από τους Τάκη Σωτηριάδη και Απ. Χρηστίδη που άφησε στο Νταχάου σαν τοποτηρητές.
Μια μέρα ήρθε και τον ζήτησε τον Ζαχαριάδη ένας ανώτερος Αξιωματικός Αμερικανός με 2 υπαξιωματικούς. Ήθελαν - όπως μάθαμε - να του αποδώσουν τιμές αρχηγού κόμματος εν ενεργεία και να του προσφέρουν κάθε ευκολία, όπως απολάμβανε ιδιαίτερη μεταχείριση και από τους Ναζήδες στο Νταχάου..." (!!!)
ΓΙΑ να καταλήξει ως εξής:
"ΤΟΥΣ Αμερικάνους αξιωματικούς τούς πήραν οι Σωτηριάδης και Χρηστίδης και τους οδήγησαν στο Μόναχο όπου έμενε ο Ζαχαριάδης. Έξω από το στρατόπεδο που μέναμε εμείς ερχόταν κάθε Πέμπτη, καθόταν 1-2 ώρες και ξανάφευγε με αυτοκίνητο που του 'χαν δώσει οι Αγγλοαμερικάνοι. Μια Πέμπτη δεν ήρθε. Το βράδυ ακούσαμε από το ραδιόφωνο ότι είχε πάει στο Παρίσι και είχε συναντηθεί με υψηλά πρόσωπα των συμμάχων. Και έπειτα γύρισε με καθυστέρηση 40 ημερών στην Αθήνα, με αγγλικό αεροπλάνο και με στολή σαν Έλληνας λοχαγός Παπαδόπουλος" (!!!)
ΜΕΧΡΙ εδώ τα πράγματα δείχνουν ότι ο Νίκος Ζαχαριάδης τα "πήγαινε καλά" με όλους (Γερμανούς, Άγγλους, Αμερικανούς και φυσικά, Ρώσους). Και είναι περίεργο το γεγονός, μιας και ο εχθρός της εποχής εκείνης ήταν ο «Άξονας».
https://www.sakketosaggelos.gr/Article/1102/
Αυτά επί του παρόντως.

.gif)