• Ενεργά Θέματα 
Η περιήγηση στον παρόντα ιστότοπο συνεπάγεται ότι συμφωνείτε με τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Χρήσης Cookies.

Ποιά περιοχή της Ελλάδας είχε την μικρότερη σε διάρκεια περίοδο Τουρκοκρατίας;

Θέματα ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Άβαταρ μέλους
Προέλλην
Right to Repair Champion
Right to Repair Champion

Ποιά περιοχή της Ελλάδας είχε την μικρότερη σε διάρκεια περίοδο Τουρκοκρατίας;

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 09 Σεπ 2024, 23:32

Πέραν από το ότι το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής Ελλάδας απελευθερώθηκε μετά το 1930, αρκετά μέρη της Πελοποννήσου αλλά και κάποια νησιά, περάσαν Ενετοκρατία για αρκετό καιρό πριν τελικά χάσουν και αποσυρθούν οι Ενετοί, και επικρατήσουν τελειωτικά οι Οθωμανοί.

Δεν είμαι σίγουρος όμως πιο μέρος συγκεκριμένα κατέχει τα πρωτειά σε μικρότερη διάρκεια Τουρκοκρατίας.
0 .

Άβαταρ μέλους
Adminović
Sloboda Narodu
Sloboda Narodu
Επικοινωνία:

Re: Ποιά περιοχή της Ελλάδας είχε την μικρότερη σε διάρκεια περίοδο Τουρκοκρατίας;

Δημοσίευσηαπό Adminović » 10 Σεπ 2024, 00:37

Τα Επτάνησα λογικά. :dunno:
0 .
Ο ψεκασμός είναι υγεία, είναι πολιτισμός!

Σκοτώνει βακτήρια, ιούς, μύκητες, ζιζάνια, καθώς και πάσης φύσεως παράσιτα
. :yesyes:

Κλεομένης
Rookie poster
Rookie poster

Re: Ποιά περιοχή της Ελλάδας είχε την μικρότερη σε διάρκεια περίοδο Τουρκοκρατίας;

Δημοσίευσηαπό Κλεομένης » 10 Σεπ 2024, 10:42

Ωραίο θέμα και διδακτικό. Μπράβο από μένα στον νηματοθέτη. Ευκαιρία να μάθω γιατί δεν ξέρω τίποτα γι αυτά.
0 .

Άβαταρ μέλους
Ραν ταν πλαν
Kalamata Lover
Kalamata Lover

Δημοσίευσηαπό Ραν ταν πλαν » 10 Σεπ 2024, 13:56

Κλεομένης έγραψε:Ωραίο θέμα και διδακτικό. Μπράβο από μένα στον νηματοθέτη. Ευκαιρία να μάθω γιατί δεν ξέρω τίποτα γι αυτά.

Ούτε ότι οι χριστιανοί Ρωμιοί παρακαλούσαν και έβαζαν και μέσο για να βάλουν τους πρωτότοκους τους
στο σώμα των Γενίτσαρων ξέρεις;
Ούτε για τα υπερπρονόμια των παπάδων σε όλη τη διάρκεια του Οθωμανισμού και τη στάση της εκκλησίας
απέναντι στην επανάσταση του 1821 ξέρεις;
Ούτε για τη Ρωμαίικη (ελληνόφωνη) ελίτ των κοτζαμπάσηδων-προεστών-φοροεισπρακτόρων που έγδυναν
τους χριστιανούς ραγιάδες έχεις ακούσει κάτι;
Τουλάχιστον για κάποιους Ρωμαϊκής καταγωγής χριστιανούς Φαναριώτες που διαφέντευαν την Οθωμανική
αυτοκρατορία ξέρεις κάτι;
Αν όχι μάθε ως πρώτη δόση ότι ο Ρωμαίος χριστιανός πατριάρχης ήταν το δεύτερο σημαίνον πρόσωπο
της αυτοκρατορίας μετά το σουλτάνο. :fico:
1 .
Εθνικόφρων σταλινικός κομμουνιστής.

Άβαταρ μέλους
Ακρίδης Κατσαριδόπουλος
Crazy poster
Crazy poster

Δημοσίευσηαπό Ακρίδης Κατσαριδόπουλος » 10 Σεπ 2024, 15:11

Με εξαίρεση την περίοδο 1715-1718, όταν κατελήφθη από τους Οθωμανούς, το νησί παρέμεινε μέρος της Δημοκρατίας της Βενετίας μέχρι την κατάλυσή της.

https://el.wikipedia.org/wiki/Κύθηρα
1 .

Κλεομένης
Rookie poster
Rookie poster

Δημοσίευσηαπό Κλεομένης » 11 Σεπ 2024, 00:26

Ραν ταν πλαν έγραψε:
Κλεομένης έγραψε:Ωραίο θέμα και διδακτικό. Μπράβο από μένα στον νηματοθέτη. Ευκαιρία να μάθω γιατί δεν ξέρω τίποτα γι αυτά.

Ούτε ότι οι χριστιανοί Ρωμιοί παρακαλούσαν και έβαζαν και μέσο για να βάλουν τους πρωτότοκους τους
στο σώμα των Γενίτσαρων ξέρεις;

Ούτε για τα υπερπρονόμια των παπάδων σε όλη τη διάρκεια του Οθωμανισμού και τη στάση της εκκλησίας
απέναντι στην επανάσταση του 1821 ξέρεις;
Ούτε για τη Ρωμαίικη (ελληνόφωνη) ελίτ των κοτζαμπάσηδων-προεστών-φοροεισπρακτόρων που έγδυναν
τους χριστιανούς ραγιάδες έχεις ακούσει κάτι;
Τουλάχιστον για κάποιους Ρωμαϊκής καταγωγής χριστιανούς Φαναριώτες που διαφέντευαν την Οθωμανική
αυτοκρατορία ξέρεις κάτι;
Αν όχι μάθε ως πρώτη δόση ότι ο Ρωμαίος χριστιανός πατριάρχης ήταν το δεύτερο σημαίνον πρόσωπο
της αυτοκρατορίας μετά το σουλτάνο. :fico:

Το κόκκινο δεν το ήξερα όχι. Τα άλλα εντάξει έχω μια εικόνα.
0 .

Άβαταρ μέλους
Τλαξκαλτέκος
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό Τλαξκαλτέκος » 11 Σεπ 2024, 19:24

οι χριστιανοί Ρωμιοί παρακαλούσαν και έβαζαν και μέσο για να βάλουν τους πρωτότοκους τους
στο σώμα των Γενίτσαρων

Πολύ σπάνιο.

Το σουλτανικό φιρμάνι του 24/3/1609 προέβλεπε τι πάθαινε ( δέον ν' απαγχονίζεται ) όποιος αρνιόταν να δώσει τον γιο του ( συνεπώς οι χριστιανοί δεν χαίρονταν να δίνουν τα παιδιά τους ) :

Εικόνα

Οι αριστεροί είναι φυσικό να βλέπουν με καλό μάτι το παιδομάζωμα , αφού το έκαναν κι αυτοί. :D

Μάχη της Νάουσας. 11/1/1948. 2500 αντάρτες εναντίον 1.000 κυβερνητικών. Οι αντάρτες καταλαμβάνουν την πόλη. Εφοδιάζονται και στρατολογούν 500 νέους - σχετικά μικρός αριθμός αφού η Νάουσα θεωρούταν αριστερή πόλη . Η Έκθεση του ΔΣΕ λέει :

Tα συνεργεία επιστράτευσης αντί να βρουν όλους τους τρόπους για να ξετρυπώσουν τον επιστρατεύσιμο κόσμο , έκαναν τυπικές επισκέψεις , επηρεάστηκαν από τις ρεβεράντσες και τα κεράσματα που τους έκαναν οι γυναικούλες και έτσι δεν πήραμε όσους μπορούσαμε να επιστρατεύσουμε.

Οι αντάρτες αποχώρησαν στις 14/1 εξαιτίας της πίεσης ισχυρών κυβερνητικών δυνάμεων. Πριν όμως έκαψαν εργοστάσια της πόλης , δηλαδή "σύμβολα της πλουτοκρατίας". Ο ίδιος ο ΔΣΕ αναφερόμενος στις λέηλασίες καταστημάτων βιοπαλαιστών , βιοτεχνών και επαγγελματιών , έκανε λόγο για λαθεμένες αντιλαϊκές πράξεις αγωνιστών !

εκδόσεις Εμφύλιος Τύπος , τεύχος 42
0 .
Τους μεν κενούς ασκούς το πνεύμα διίστησι , τους δε ανοήτους ανθρώπους το οίημα. ( Σωκράτης [ στον Στοβαίο ] )

Άβαταρ μέλους
Τλαξκαλτέκος
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό Τλαξκαλτέκος » 11 Σεπ 2024, 20:00

Πάντως υπήρχε η γενική εντύπωση ήδη απ' την περίοδο της Τουρκοκρατίας πως η Μάνη ήταν μια ελεύθερη περιοχή.
Πολλές φορές οι Τούρκοι μπήκαν στην Μάνη , έχτισαν ή κατέλαβαν και κάστρα ( Πορτοκάγιο, Πασαβά, Κελεφά ) , αλλά δεν μπόρεσαν να σταθούν.

Κολοκοτρώνης : - Ὁ βασιλεὺς μας ἐσκοτώθη, καμμία συνθήκη δὲν ἔκαμε· ἡ φρουρά του εἶχε παντοτινὸν πόλεμον μὲ τοὺς Τούρκους καὶ δύο φρούρια ἦτον πάντοτε ἀνυπότακτα». Μὲ εἶπε: «Ποία εἶναι ἡ βασιλικὴ φρουρά του, ποῖα εἶναι τὰ φρούρια;» - «Ἡ φρουρὰ τοῦ Βασιλέως μας εἶναι οἱ λεγόμενοι Κλέφται, τὰ φρούρια ἡ Μάνη καὶ τὸ Σούλι καὶ τὰ βουνά»

Υπήρχαν βέβαια και οι σκεπτικιστές :s_mad :
Εικόνα
( Των Σλάβων λέει ο λούλης :laugh1: . )

Ο Τούρκος περιηγητής Εβλιά Τσελεμπή για τη Μάνη και τους Μανιάτες ( 17ος αι. ) :

ΚΡΥΦΟ ΚΕΙΜΕΝΟ: ΕΜΦΑΝΙΣΗ
Είναι αληθινά ένας ανελέητος τόπος. Δεν υπάρχουν αμπέλια, περιβόλια, φρούτα και χόρτα. Ο τόπος είναι σκεπασμένος με πέτρες. Δεν υπάρχει καθόλου χώμα.
Το χωριό Βαχός θεωρείται σύνορο της Μέσα Μάνης. Οι κάτοικοι του χωριού μεταφέρουν με τους τουρβάδες τους χώμα από τα γύρω χωριά για να φυτέψουν καλαμπόκι, για το ψωμί που τρώνε. Το κλέβουν αυτό το χώμα.
Είναι μαυριδεροί, κοντοί με μεγάλο κεφάλι, στρογγυλά μάτια, με φωνή σαν του μολοσσού, πεταχτά αυτιά, πυκνά μαύρα μαλλιά, πλατιούς ώμους, λεπτό κορμό, λιγνά μπούτια, πλατιές πατούσες και πηδούν από βράχο σε βράχο σαν τους ψύλλους.
Έχουν τη χριστιανική πίστη, όμως δεν ενδιαφέρονται για αυτήν.
Όσοι ζουν γύρω από τη Μάνη, σκιάζονται όταν βλέπουν αυτωνών τα μούτρα και των παιδιών τους. :laugh1:
Εκτρέφουν μόνο κατσίκια. Τα ρούχα τους είναι φτιαγμένα από το λεπτό και μαύρο μαλλί των κατσικιών.
Στο κεφάλι φορούν μαύρη σκούφια και στα πόδια τους παπούτσια από δέρμα αγελάδας και κατσίκας.
Προμηθεύονται μπαρούτι από τα Κύθηρα και το ανταλλάσσουν με κατσίκια.
Τρέφονται με οποιοδήποτε ζωντανό πετά στον ουρανό, κολυμπά στη θάλασσα, περπατά στο χώμα είτε έχει αίμα, είτε δεν έχει.
Μόνο φίδια, σαρανταποδαρούσες και σκορπιούς δεν τρώνε γιατί δεν τους βρίσκουν στα βουνά τους!!! :ohno:
Τρώνε ακόμα και τις μέδουσες που δεν έχουν σταγόνα αίμα, ενώ πίνουν το αίμα των προβάτων, των κατσικιών και των άλλων ζώων σαν να ‘ναι νερό!!
ΑΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΩ ΜΑΝΗ ΠΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΩΝ ΤΟ ΑΙΜΑ!
Και οι Ευρωπαίοι άπιστοι τους φοβούνται.
Τον Ιούλιο, μια φορά το χρόνο πέφτουν τόσα πολλά ορτύκια στα βουνά τους που δεν ξεχωρίζεις τα ορτύκια από τις πέτρες και το χώμα. Χιλιάδες άπιστοι και γυναικόπαιδα τα κυνηγάνε με δίχτυα. Όσα πιάνουν τα βάζουν μέσα στους βράχους, τα πλακώνουν με πέτρες τα αλατίζουν και αυτά παστώνονται μέσα σε έξι μήνες. Σαράντα μέρες και νύχτες πέφτει το κοπάδι με τα πουλιά το μήνα Ιούλιο.
Χωριό Κλωριά
Είναι ένα χωριό απίστων με χίλια σπίτια. Έχει πέντε χιλιάδες οπλισμένους άπιστους.
Συνεχίζοντας το δρόμο μας με τα άλογα από το δρόμο είδαμε κάτω από ένα ελαιόδεντρο μια φεγγαροπρόσωπη γυναίκα, που είχε τυλιγμένο το κεφάλι της και το μικρό της παιδί στην αγκαλιά με το ίδιο πράσινο ύφασμα.
Η γυναίκα μόλις μας είδε άφησε το παιδί της στο χώμα και μας μίλησε ελληνικά:
-Αχ ψυχή μου Εβλιγιά Τσελεμπί είπε και πιάστηκε από τον αναβολέα του αλόγου.
Από τα μάτια της έτρεχαν πικρά δάκρυα. Άρχισα σιγά σιγά να συγκινούμαι. Της είπα αμέσως:
-Βρε γυναίκα, πως εσύ μέσα στη χώρα των απίστων γνωρίζεις το όνομα μου;
-Εγώ δεν είμαι η κόρη του καπετάνιου της Μπαρουντίνας, του Εμίρ Χασάν Αγά; Ξέχασες πόσες φορές έφαγες με τον πατέρα μου ψωμί και αλάτι; Εγώ είμαι επτά χρόνια δούλα εδώ. Άρχισε να κλαίει και πήρε στην αγκαλιά το παιδί της.
-Βρε κορίτσι μου ανέβα στο άλογο με κείνο το παιδί και θα σε πάω στον πατέρα σου και τη μητέρα σου.
-Βρε ψυχούλα μου Τσελεμπί το παιδάκι που έχω στην αγκαλιά είναι από τον καπετάνιο Λιμπεράκη Γερακάρη. Πάω συνέχεια στην εκκλησία με αυτό. Δεν θέλω προστασία.
Απομακρύνθηκε, χαμογέλασε και μας ευχήθηκε καλό δρόμο. Έτρεξα πίσω της.
-Έλα βρε κορίτσι μου να σε πάω στον φίλο τον πατέρα σου.
Αυτή τότε έτρεξε μέσα στο σπίτι της και κλείδωσε την πόρτα.

Να που εδώ στη Μάνη υπάρχουν πολλοί μουσουλμάνοι αιχμάλωτοι που τους κρατούν δεμένους με αλυσίδες. Είναι ένας ανηλεής τόπος.
Πιστεύουμε ότι πολλοί από τους μουσουλμάνους αιχμαλώτους των Μανιατών έχουν σταλεί στις άλλες χώρες των απίστων ενώ υπάρχουν εκατοντάδες άλλοι στα χωριά και τους τρώει το μαύρο σκοτάδι. Είναι όμως πολύ δύσκολο να τους πάρει κανείς από τα χέρια τους.
Κάποια φορά οι Ισλαμικές δυνάμεις με τη βοήθεια του Θεού θα καταφέρουν να τους ελευθερώσουν. :xaxax:
Σιδηρόκαστρο Μάνης
Αποτελείται από εκατό κεραμοσκεπή σπίτια που το καθένα τους έχει σίγουρα έναν Πύργο. Τα χωριά των απίστων της Μάνης είναι μεταξύ τους εχθρικά. Νύχτα-μέρα βρίσκονται σε πόλεμο. Για αυτό τα σπίτια έχουν πύργους και παράθυρα σαν πολεμίστρες.
Στα βουνά του χωριού έχει μεταλλεύματα σιδήρου αλλά δεν ξέρουν να το επεξεργαστούν. Από το σίδηρο πήρε και το όνομα του.
Το 1037 (1627-28 σύμφωνα με το χριστιανικό ημερολόγιο) την εποχή του Σουλτάνου Μουράτ Χάν του Δ’, ΟΙ ΜΑΝΙΑΤΕΣ ΑΠΙΣΤΟΙ ΕΙΧΑΝ ΦΤΑΣΕΙ ΝΑ ΛΕΗΛΑΤΟΥΝ ΤΑ ΒΙΛΑΕΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΚΑΝΤΟΝΙΑΣ, ΤΟΥ ΚΟΛΩΝΑ, ΤΗΣ ΠΟΛΙΑ, ΤΗΣ ΝΑΠΟΛΗΣ, ΤΟΥ ΤΕΜΕΝΤΕΣ, ΤΗΣ ΣΙΚΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ.
Ήρθαν με το βιός τους να χτυπήσουν και τον Τούρκο αρχιναύαρχο Κοτζά Χαλίλ Πασά. Τότε έσφαξαν χιλιάδες μουσουλμάνους στρατιώτες. Τα οστά των μαρτύρων του Ισλάμ είναι θαμμένα κοντά στο Σιδηρόκαστρο.

Οίτυλο Μάνης
Είναι παραθαλάσσιο με χίλια πέτρινα σπίτια ψηλά σαν κάστρα. Οι άπιστοι κάτοικοι του κατέχουν τρείς χιλιάδες πλοία και είναι φημισμένοι έμποροι στα παζάρια. Τα μαλλιά τους θυμίζουν τους Ευρωπαίους με τους οποίους έχουν καθημερινό πάρε δώσε.
Οι γυναίκες τους δεν θυμίζουν τις άλλες γυναίκες της Μάνης. Φορούν στο κεφάλι τους κοσμήματα και χρυσά και ασημένια καθώς και νομίσματα χρυσά στα ρούχα τους.
Υπάρχει και ένα μοναστήρι εδώ. Οι παπάδες μου φέρθηκαν με πολύ σεβασμό και ορκίστηκαν στη σαθρή πίστη τους πως ο Θεός θεωρεί καλούς ανθρώπους τους μουσουλμάνους. :laugh1: Το μοναστήρι είναι έργο τέχνης για αυτό και κάθε χρόνο δέχονται επισκέπτες και εκατομμύρια γρόσια από όλη την Ευρώπη.
Ακόμα και από την εκκλησία Καμαμέ των Ιεροσολύμων έρχονται εδώ δώρα.
Οι παπάδες φροντίζουν, ταΐζουν και προσφέρουν στέγη στους επισκέπτες για τα γρόσια τους!!
ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΙ ΕΔΩ ΩΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ.. ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ. ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΒΙΛΑΕΤΙ. ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΙΔΟΣ ΜΑΓΟΙ. ΟΤΑΝ ΑΙΧΜΑΛΩΤΙΣΟΥΝ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΠΟΥΛΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΑΙΧΜΑΛΩΤΙΣΟΥΝ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΥΛΟΥΝ ΣΕ ΕΜΑΣ. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΣΤΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟΥΣ ΑΠΙΣΤΟΥΣ :glasses12:
Νησί Πραστείο Μάνης
Είναι ένα μικρό και βραχώδες νησάκι με περιφέρεια πέντε μίλια.
Υπάρχουν τριακόσια κάστρα-σπίτια με πολεμίστρες. Οι κάτοικοι του είναι πάντα σε αντιμαχία με τους κατοίκους των άλλων χωριών. ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ. ΣΠΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΣΤΕΡΙΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΟ ΦΟΒΟ ΣΤΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΙΑΝΟΥΝ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΕΝΟΥΝ ΜΕ ΑΛΥΣΙΔΕΣ. Αρπάζουν τα γυναικόπαιδα των μουσουλμάνων, τα αρνιά τους και τα όμορφα κορίτσια τους. Έχουν πολλά δικά μας κορίτσια και τα κρύβουν καλά. Το χωρίο έχει χίλιους πεντακόσιους άπιστους.
Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟΥΣ.

https://lakonizein.blogspot.com/2008/02 ... st_03.html
1 .
Τους μεν κενούς ασκούς το πνεύμα διίστησι , τους δε ανοήτους ανθρώπους το οίημα. ( Σωκράτης [ στον Στοβαίο ] )

Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 11 Σεπ 2024, 21:10

Άλλο ανεξάρτητη, άλλο υποδουλωμένη και άλλο φόρου υποτελής που ήταν αυτό που ήταν η Μάνη επί Οθωμανών
0 .

Επιστροφή σε “Ιστορία”