Στοχοθεσία

Θέματα που δεν ανήκουν σε άλλη ενότητα.
libre

Στοχοθεσία

Δημοσίευσηαπό libre » 31 Ιαν 2015, 16:39

Μία γνωστή μέθοδος για την επίτευξη στόχων είναι η S.M.A.R.T Αυτό σημαίνει ότι ο στόχος θα πρέπει να είναι:

Specific – target a specific area for improvement.
Measurable – quantify or at least suggest an indicator of progress.
Achievable – specify goals that are reachable.
Realistic – state what results can realistically be achieved, given available resources.
Time-related – specify when the result(s) can be achieved.

https://en.wikipedia.org/wiki/SMART_criteria

'Ετσι λοποιν ο στόχος θα πρέπει να είναι Ειδικός/Εξειδικευμένος, Μετρήσιμος, Επιτεύξιμος, Ρεαλιστικός, Με χρονοδιάγραμμα.

Πολλοί, αν και χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο ως οδηγό, έχουν αλλάξει την εννοια κάποιων γραμμάτων πχ το Realistic έγινε Revelant (στόχος που να έχει ένα νόημα, να προσθέτει αξία)

Τι γνώμη έχετε για αυτή τη μέθοδο; Έχετε κάποια άλλα κριτήρια ή κάποιο δικό σας σύστημα;
0 .

Άβαταρ μέλους
Διάδοχος
Danchō
Danchō

Re: Στοχοθεσία (ΠΑ)

Δημοσίευσηαπό Διάδοχος » 31 Ιαν 2015, 21:10

Προτιμώ την ad hoc αντιμετώπιση των προβλημάτων όταν αυτά εμφανίζονται. Ο σχεδιασμός είναι χρονοβόρος. Η αναλυτική θέση στόχων συνήθως οδηγεί σε απογοήτευση και κακή ψυχολογία.

Γενικά, η πολύ ανάλυση και πρόγραμματισμός είναι αρνητικά. Όταν συμβεί κάτι απροσδόκητο προκύπτει πανικός.

Η σωστή μέθεδος είναι η ζωή στην κόψη του ξυραφιού, η συνεχής διαχείριση του χάους.
0 .
«Και η κουτσή Μαρία είναι εθνικιστές. Δηλαδή σε αυτό το επίπεδο; Εμείς είμαστε όλος ο πλανήτης!»

«Εμείς· οι Aλεξανδρείς, οι Aντιοχείς, οι Σελευκείς, κ’ οι πολυάριθμοι επίλοιποι Έλληνες Aιγύπτου και Συρίας, κ’ οι εν Μηδία, κ’ οι εν Περσίδι, κι όσοι άλλοι. Με τες εκτεταμένες επικράτειες, με την ποικίλη δράσι των στοχαστικών προσαρμογών. Και την Κοινήν Ελληνική Λαλιά ώς μέσα στην Βακτριανή την πήγαμεν, ώς τους Ινδούς. Για Λακεδαιμονίους να μιλούμε τώρα!»

libre

Re: Στοχοθεσία (ΠΑ)

Δημοσίευσηαπό libre » 01 Φεβ 2015, 01:09

Καλά. άλλο τα προβλήματα. Αλλά οι στόχοι και τα όνειρα; Η άποψή μου είναι ότι χωρίς μέθοδο δεν πας μακριά και βασικά δεν πετυχαίνεις στόχους. Από κει και πέρα, το τι μέθοδο ακολουθεί κανείς είναι άλλο θέμα. Δεν είναι απαραίτητο να είναι πλήρως αναλυτική. Έγώ εφαρμόζω χοντρικά το εξής σύστημα: καταγράφω τις προσωπικές επιτυχίες κι έπειτα βγάζω ένα κοινό παρονομαστή. Όποιος και να είναι ο στόχος, κάποια στοιχεία είναι στανταρντ κι επαναλαμβάνονται. Πχ ξέρω οτι άμα έχω ένα στόχο και δεν τον δρομολογήσω μεσα στους τρεις μήνες, πέταξε το πουλάκι, διότι μετά κοπάζει ο ενθουσιασμός μου και αρχίζουν οι αμφιβολίες. Επίσης στα στάδια πραγματοποίησης ενός στόχου βάζω λογικές, αλλά μικρές γενικά προθεσμίες, αλλιώς κατασπαταλώ αδίκως όλον τον διαθέσιμο χρόνο και χάνω τη συγκέντρωσή μου. Δηλαδή έχω σταμπάρει τους βασικούς παράγοντες που με επηρεάζουν στη επίτευξη ενός στόχου. Χοντρικά οι παλαιότερες επιτυχίες είναι μία καλή μέθοδος για στοχοθεσία.
0 .

Επιστροφή σε “Γενική Συζήτηση”