Ερώτηση για τις νεκρικές παραδόσεις

Θέματα που δεν ανήκουν σε άλλη ενότητα.
Newbie20
Rookie poster
Rookie poster

Ερώτηση για τις νεκρικές παραδόσεις

Δημοσίευσηαπό Newbie20 » 03 Αύγ 2020, 17:24

Χαίρετε,

Μήπως ξέρει κανένας εάν συνήθιζαν να ξενυχτώνουν το νεκρό στο σπίτι στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας στις δεκαετίες του 70 και 80;

Στα χωριά έχω ακούσει πως συνήθιζαν να ξενυχτούν το νεκρό πριν τον πάνε εκκλησία, αλλά στις μεγάλες πόλεις δεν είμαι σίγουρος τι γινόταν.

Προσπαθώ να γράφω κάτι για τη δεκαετία του 80 στην Ελλάδα και καλά θα ήταν εάν κάποιος θυμάται το πως γίνονταν οι παραδοσιακές κηδείες στις μεγάλες πόλεις εκεινή την εποχή.

Πολλά ευχαριστώ!
0 .

Diogos
Rookie poster
Rookie poster

Re: Ερώτηση για τις νεκρικές παραδόσεις

Δημοσίευσηαπό Diogos » 03 Αύγ 2020, 17:42

Στις μεγάλες πόλεις σίγουρα όχι. Από όσο ξέρω από δικούς μου δεν έκαναν κάτι τέτοιο.
0 .

Άβαταρ μέλους
nemo
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό nemo » 03 Αύγ 2020, 19:23

οποιος ηθελε εκανε σημερα και να θελουν δεν τους αφηνουν
0 .
το απόλυτο ένα που συχαίνομαι είναι οι αυταπάτες
επειδη είναι και ο λόγος της ύπαρξής μου

Newbie20
Rookie poster
Rookie poster

Δημοσίευσηαπό Newbie20 » 03 Αύγ 2020, 20:56

nemo έγραψε:οποιος ηθελε εκανε σημερα και να θελουν δεν τους αφηνουν

Άρα δεν θα είναι και πολύ παράξενο εάν, παραδείγματος χάρη, βάζω στο γραπτό έργο ένα πένθος που γίνεται μέσα στο σπίτι σε κάποια Ελληνική πόλη στα τέλη του 70;

(Το διαδίκτυο είναι γεμάτο με ταφικές παραδόσεις, αλλά οι περισσότερες πληροφορίες αφορούν την περιφέρεια και τα παλιά τα χρόνια.)

Σας ευχαριστώ!
0 .

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 03 Αύγ 2020, 22:10

Δεν γνωριζω κατι σχετικο απο την δικη μου οικογενεια γιατι οι προπαππουδες πεθαναν στα χωρια τους ενω οι παππουδες πεθαναν μεν σε πολη αλλα μετα το 2000 οποτε αυτη η παραδοση ειχε εξαφανιστει.

Διαισθητικα μου φαινεται λογικο καποιες οικογενειες που ειχαν λιγοτερο απο 10-15 χρονια στην Αθηνα ή καποιο αλλο αστικο κεντρο να διατηρουν τις παραδοσεις του χωριου ακομα στο νεο περιβαλλον μεχρι την δεκαετια του '70 και ισως αρχες '80.

Αν θεωρεις οτι μια τετοια σκηνη θα προσθεσει στο εργο σου τοτε να την βαλεις ακομα και αν δεν ειναι εντελως ακριβης ιστορικα. Τα λογοτεχνικα εργα, οπως ο κινηματογραφος και αλλα εργα τεχνης λαμβανουν πολλες ελευθεριες σε σχεση με το ιστορικο υλικο. Το κοινο αλλοτε δεν το αντιλαμβανεται καν ή το καταλαβαινει αλλα δεν το νοιαζει οσο αυτο που του προσφερεις ειναι αισθητικα αρτιο και τον συγκινει.

Παντως απο την στιγμη που γραφεις εργο εποχης προσπαθησε στα βασικα να εισαι σωστος γιατι στην αντιθετη περιπτωση θα χασει εντελως την αισθηση ο αναγνωστης οτι διαβαζει κατι αληθοφανες.
2 .

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 04 Αύγ 2020, 00:20

Εγώ πάντως που είμαι τη δεκαετία του 80 γεννημένη και σαλονικιά (για πιο πριν δεν μπορώ να πω) όλες τις κηδείες που θυμάμαι ήταν με τον νεκρό στο σπίτι. Όλες.
Απορώ με τους προλαλήσαντες που έχουν αντίθετη άποψη.
Δεν ξέρω πότε σταμάτησε το συνήθειο αυτό. Νομίζω σχετικά πρόσφατα.
1 .

Newbie20
Rookie poster
Rookie poster

Δημοσίευσηαπό Newbie20 » 04 Αύγ 2020, 19:00

bizeli έγραψε:Εγώ πάντως που είμαι τη δεκαετία του 80 γεννημένη και σαλονικιά (για πιο πριν δεν μπορώ να πω) όλες τις κηδείες που θυμάμαι ήταν με τον νεκρό στο σπίτι. Όλες.
Απορώ με τους προλαλήσαντες που έχουν αντίθετη άποψη.
Δεν ξέρω πότε σταμάτησε το συνήθειο αυτό. Νομίζω σχετικά πρόσφατα.

Ευχαριστώ για την πληροφορία.

Ένας φίλος στη Θεσσαλονίκη μου είπε πως κάποιες φορές εξαρτάται που πέθανε κάποιος. Έτσι, εάν κάποιος ηλικιωμένος πέθανε στο σπίτι του, πολύ πιθανόν τον να τον ξενυχτούν εκεί. Εάν όμως πέθανε αλλού, π.χ. στο νοσοκομείο, τότε μένει στο νεκτροτομείο εώς που γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες για να σταλεί στην εκκλησία. Δεν είμαι σίγουρος εάν παλιά, το 80 πχ, λειτουργούσε έτσι...

Ένα άλλο ερώτημα που έχω είναι το πόσα άτομα ξενυχτούσαν συνήθως το νεκρό.... Εγώ το φαντάζομαι πως μόνο οι πολύ κοντινοί συγγενείς (σύζυγος, αδέλφια και παιδιά) και μόνο ενήλικες ξενυχτούν το νεκρό στο σπίτι του, αλλά δεν είμαι 100% σίγουρος. Σε κάθε χώρα υπάρχουν μικρές αλλαγές στα ίδια έθιμα, απλώς εγώ θέλω να γράψω για την Ελλάδα (ίσως την Θεσσαλονίκη) του 80 λόγω ιστορικών συγκυρίων... μιάς και στην χώρα μου τότε είχαμε κομμουνισμό και πολλές ελευθερίες απλώς δεν υπήρχαν.

Σας ευχαριστώ ξανά!
0 .

Άβαταρ μέλους
Ραν ταν πλαν
Kalamata Lover
Kalamata Lover

Δημοσίευσηαπό Ραν ταν πλαν » 04 Αύγ 2020, 19:53

Και σήμερα κρατάνε, αν θέλουν, το νεκρό στο σπίτι εφόσον ο γιατρός πιστοποιήσει ως αίτιο θανάτου φυσικά αίτια ανεξάρτητα από το πού πέθανε.
Απλά σήμερα έχει ατονήσει η συνήθεια, για πρακτικούς λόγους, να ξενυχτάνε το νεκρό παρουσία του μέσα στα διαμερίσματα και τον παρκάρουν στο γραφείο κηδειών μέχρι την επομένη που θα γίνει η κηδεία.
Η μαζική αστικοποίηση των τελευταίων τριάντα χρόνων άλλαξε εντελώς τη σχέση των ζωντανών με το θάνατο.
0 .
Εθνικόφρων σταλινικός κομμουνιστής.

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 04 Αύγ 2020, 21:39

Newbie20 έγραψε:μιάς και στην χώρα μου τότε είχαμε κομμουνισμό και πολλές ελευθερίες απλώς δεν υπήρχαν

Απο ποια χωρα εισαι αν επιτρεπεται?
0 .

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 04 Αύγ 2020, 22:21

Βασικά εγώ θα ήθελα να κάνω μια διόρθωση.Αν και είμαι γεννημένη τη δεκαετία του 80 ωστόσο οι αναμνήσεις μου πάνω σε αυτό το θέμα είναι από τη δεκαετία του 90 και μετά κυρίως.
Το λέω γιατί εσένα σε ενδιαφέρουν πιο πολύ δεκαετίες 70 και 80.
0 .

Επιστροφή σε “Γενική Συζήτηση”