Γνωστική και συναισθηματική λειτουργία του εγκληματία.

Θέματα που δεν ανήκουν σε άλλη ενότητα.
Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 21 Ιουν 2020, 17:33

Ρε παιδιά ξέρετε τι σκέφτομαι;
Με όλη αυτήν την εγκληματικότητα που είναι στην επικαιρότητα αυτόν τον καιρό, θέλω λίγο να δούμε το θέμα από την πλευρά του θύτη. Την πλευρά του θύματος δεν την εξετάζω. Τη θεωρώ δεδομένη.
Ποτέ δεν κατάλαβα, όμως, γιατί ο εγκληματίας θέλει να καταστρέψει τη ζωή του περνώντας ένα διάστημα ή όλη τη ζωή του στη φυλακή στεναχωρώντας και τους οικείους του που θα τους τρώει το μαράζι και θα έχουν να αντιμετωπίσουν και τις στραβές ματιές της κοινωνίας που είναι συγγενείς ενός εγκληματία.
Δλδ ο εγκληματίας όταν εγκληματεί δε σκέφτεται σε τι τρυπάκι θα μπει και ο ίδιος αλλά και η οικογένειά του; Είναι δυνατόν να μην τον πιάσουν και να γλιτώσει; Δεν υπάρχει περίπτωση. Αργά ή γρήγορα θα σε τσακώσουν.
Δλδ και κανέναν ηθικό φραγμό να μην έχεις, μόνο και μόνο ότι θα μπεις φυλακή και ό,τι συναπέγεται αυτό το πράγμα, αυτό φτάνει για να μην εγκληματήσεις.
Έχουμε δει εγκληματίες από διάφορα κοινωνικά στρώματα. Αν το δούμε από τις ανώτερες οικονομικά τάξεις πάλι δε δικαιολογείται το έγκλημα, γιατί εκεί που είχες μια όμορφη ζωή καταλήγεις στα σκατά.
Αλλά και σε κατώτερες οικονομικά τάξεις όπου πιθανώς η ζωή σου είναι έτσι κι αλλιώς σκατά, γιατί να θες να την κάνεις ακόμα σκατότερη;
Ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω.

Σίγουρα οι εγκληματολόγοι και οι ψυχολόγοι μπορούν να εξηγήσουν καλύτερα γιατί κάποιοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη ροπή στην παρανομία.
Οι περιπτώσεις που μπορώ να "εξηγήσω" ας πούμε κάποιο έγκλημα είναι είτε να πάσχει κάποιος από κάποια σοβαρή ψυχική νόσο και να έχει το ακαταλόγιστο είτε να έχει μεγαλώσει από μικρός στην παρανομία και δύσκολα μετά να ξεφύγει από αυτόν τον δρόμο.

Αλλά σε όλες τις άλλες περιπτώσεις ειλικρινά δεν μπορώ να το κατανοήσω.
Φυσικά σε τραγικότερη κατάσταση είναι το θύμα και οι συγγενείς του αλλά θεωρώ ότι στην ίδια τραγική κατάσταση είναι και οι συγγενείς του θύτη που περνάν και αυτοί έναν γολγοθά εξαιτίας του.

Δε θέλω να παρερμηνευθούν τα λεγόμενά μου και να αφεθεί να εννοηθεί ότι τάσσομαι υπέρ του θύτη αλλά πιστεύω ότι όταν γίνεται ένα έγκλημα, η τραγωδία χτυπάει και τις δυο πλευρές. Και το θύμα και τον θύτη.
0 .

Άβαταρ μέλους
nemo
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό nemo » 21 Ιουν 2020, 17:46

ειναι παθογενεια να το εξεταζει κανεις απο την πλευρα του θυτη ...ο εγκληματιας ειναι συνηθως εξυπνος
και η ψυχολογια του ειναι οτι ειναι ανώτερος απο το θυμα αν εσυ βλεπεις θετικο ως προς την πλευρα του
τι να πω; ....υπαρχει μια καποια δικαιολογια εν βρασμω ψυχης που λενε αλλα μεχρι εκει
0 .
το απόλυτο ένα που συχαίνομαι είναι οι αυταπάτες
επειδη είναι και ο λόγος της ύπαρξής μου

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 21 Ιουν 2020, 17:57

Δε βλέπω κάτι θετικό σε καμιά πλευρά.
Προσπαθώ να καταλάβω.
Εδώ ολόκληρες επιστήμες (εγκληματολογία, κοινωνιολογία, ψυχολογία) προσπαθούν να ορίσουν το έγκλημα και τι είναι αυτό που ωθεί τον θύτη να εγκληματήσει.
Μην το βλέπεις μικροσκοπικά και περιπτωσιολογικά το θέμα. Δες το πιο "κοινωνιολογικά".
Σίγουρα υπάρχουν βιβλία που ασχολούνται με το έγκλημα και θα είχε πολύ ενδιαφέρον να τα διαβάσει κανείς, ειδικά στις μέρες μας που ταλανιζόμαστε από ειδεχθή και όχι μόνο εγκλήματα.

Πέρα από την ψυχολογία του όχλου που καταδικάζει τέτοια εγκλήματα, εγώ το πάω ένα βήμα παραπέρα και θέλω να δω τι κρύβεται πίσω από κάθε εγκληματία.
Γιατί στο φινάλε αν θες να περιορίσεις την εγκληματικότητα, πρέπει να εντοπίσεις και τις αιτίες που το προκαλούν πέρα από την τιμωρία του.

Ίσως θα έπρεπε να κάνω ξεχωριστό νήμα.
:hmmm
0 .

Άβαταρ μέλους
nemo
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό nemo » 21 Ιουν 2020, 18:10

bizeli έγραψε:Δε βλέπω κάτι θετικό σε καμιά πλευρά.
Προσπαθώ να καταλάβω.
Εδώ ολόκληρες επιστήμες (εγκληματολογία, κοινωνιολογία, ψυχολογία) προσπαθούν να ορίσουν το έγκλημα και τι είναι αυτό που ωθεί τον θύτη να εγκληματήσει.
Μην το βλέπεις μικροσκοπικά και περιπτωσιολογικά το θέμα. Δες το πιο "κοινωνιολογικά".
Σίγουρα υπάρχουν βιβλία που ασχολούνται με το έγκλημα και θα είχε πολύ ενδιαφέρον να τα διαβάσει κανείς, ειδικά στις μέρες μας που ταλανιζόμαστε από ειδεχθή και όχι μόνο εγκλήματα.

Πέρα από την ψυχολογία του όχλου που καταδικάζει τέτοια εγκλήματα, εγώ το πάω ένα βήμα παραπέρα και θέλω να δω τι κρύβεται πίσω από κάθε εγκληματία.
Γιατί στο φινάλε αν θες να περιορίσεις την εγκληματικότητα, πρέπει να εντοπίσεις και τις αιτίες που το προκαλούν πέρα από την τιμωρία του.

Ίσως θα έπρεπε να κάνω ξεχωριστό νήμα.
:hmmm

δεν χρειαζεται νημα και εγω εχω διαβασει και συν τα ειδα στην πραξη -λοιπον πως εσυ βλεπεις ενα μυρμήγκι
ετσι ακριβως βλεπουν τα θυματα ..εχουν ακριβως την ψυχολογια του μπραβου

ποια ειναι αυτη; πχ τα ατομα που θα στειλει το αφεντικο στο μαγαζι ή στο σπιτι να σαπισουν στο ξυλο
καποιον επειδη καθυστερησε την πληρωμη μια μερα - εντελως ψυχρα θα του σπασουν ενα χερι ενα ποδι
μπροστα στα ματια των παιδιων του

ειπαμε ανωτερότητα και λειτουργια χωρις συναισθημα ....πρεπει να κανεις κτημα αυτην την εικονα
για να καταλαβεις
0 .

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 21 Ιουν 2020, 18:16

nemo έγραψε:δεν χρειαζεται νημα και εγω εχω διαβασει και συν τα ειδα στην πραξη -λοιπον πως εσυ βλεπεις ενα μυρμήγκι

ποια ειναι αυτη; πχ τα ατομα που θα στειλει το αφεντικο στο μαγαζι ή στο σπιτι να σαπισουν στο ξυλο
καποιον επειδη καθυστερησε την πληρωμη μια μερα - εντελως ψυχρα θα του σπασουν ενα χερι ενα ποδι

ειπαμε ανωτερότητα και λειτουργια χωρις συναισθημα ....πρεπει να κανεις κτημα αυτην την εικονα
για να καταλαβεις

Νομίζω ότι το έγκλημα έχει πολλά "πρόσωπα" και δεν είναι μόνο αυτή η μορφή που περιγράφεις.
Είναι και αυτή αλλά όχι μόνο αυτή.

Παλιά "δικαιολογούσα" το έγκλημα που γινόταν εν βρασμώ. Αλλά καλύτερα σκεπτόμενη ούτε αυτό το "δικαιολογώ". Γιατί πρέπει να είσαι σε θέση να ελέγχεις τον παρορμητισμό σου και να ζυγιάζεις τις συνέπειες. Ικανοποίηση της στιγμής ή ένα πολύ ακριβό τίμημα;
0 .

Άβαταρ μέλους
nemo
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό nemo » 21 Ιουν 2020, 18:19

bizeli έγραψε:
nemo έγραψε:δεν χρειαζεται νημα και εγω εχω διαβασει και συν τα ειδα στην πραξη -λοιπον πως εσυ βλεπεις ενα μυρμήγκι

για να καταλαβεις

Νομίζω ότι το έγκλημα έχει πολλά "πρόσωπα" και δεν είναι μόνο αυτή η μορφή που περιγράφεις.

Παλιά "δικαιολογούσα" το έγκλημα που γινόταν εν βρασμώ. Αλλά καλύτερα σκεπτόμενη ούτε αυτό το "δικαιολογώ". Γιατί πρέπει να είσαι σε θέση να ελέγχεις τον παρορμητισμό σου και να ζυγιάζεις τις συνέπειες. Ικανοποίηση της στιγμής ή ένα πολύ ακριβό τίμημα;

αναφερομαι στα ψυχρα εγκληματα και οχι εν βρασμω ψυχης και οταν λες πολλα προσωπα τι εννοεις;
0 .

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 21 Ιουν 2020, 18:28

nemo έγραψε:
bizeli έγραψε:

αναφερομαι στα ψυχρα εγκληματα και οχι εν βρασμω ψυχης και οταν λες πολλα προσωπα τι εννοεις;

Εννοώ ότι έχει διαφορετικές μορφές.
Ως προς τα κίνητρα,τη βαρύτητα, τις συνέπειες, τις συνθήκες, τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, το κοινωνικό, οικονομικό αλλά και οικογενειακό backround ακόμα και το αξιακό σύστημα της εκάστοτε κοινωνίας.
Σίγουρα το "έγκλημα" είναι ένα πολύπλευρο ζήτημα όπου εμπλέκονται πολλοί (επαγγελματικοί) τομείς από την ψυχοπαθολογία του, τη διελεύκανσή του μέχρι και την απονομή δικαιοσύνης.
Δε βάζω εδώ και τον ρόλο των ΜΜΕ που πάνε να υποκαταστήσουν όλους τους παραπάνω ρόλους αλλά σίγουρα και η συμβολή τους είναι πολλές φορές καθοριστική και χρήσιμη αν το δούμε καλοπροαίρετα.
0 .

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 21 Ιουν 2020, 18:46

Εγώ παιδιά, δεν ξέρω για εσάς, αλλά έχω μια λοξιά ας το πούμε έτσι. :laugh1:
Πάντα με ιντρίγκαρε η ιδέα να μελετώ το παρασκήνιο.
Δε μου έφτανε ποτέ το "προφανές" και το έτοιμο σερβίρισμα.
Πάντα είχα την περιέργεια τι κρύβεται από πίσω από ένα γεγονός και πάντα θέλω να ψάχνω το παραπάνω, το από πίσω.
Και δεν αναφέρομαι μόνο σε εγκλήματα. Αλλά γενικότερα με ενδιαφέρει η λεπτομέρεια που για άλλους είναι ασήμαντη.
Αλλά μιας και μιλάμε για εγκλήματα θα το περιορίσω εδώ.
Για να σας δώσω να καταλάβατε τι εννοώ όταν υπάρχει μια είδηση για κάποιο έγκλημα θα πιαστώ από την παραμικρή λεπτομέρεια. :laugh1:
Δλδ αν βγει κάποιο ιατροδικαστικό ανακοινωθέν θα κάτσω και θα ψάξω τα πάντα περί ιατροδικαστικής επιστήμης. Από το πώς διενεργείται μια νεκροψία μέχρι τα μαθήματα σπουδών για να γίνει κάποιος ιατροδικαστής.
Πώς γίνεται μια ανάκριση, γιατί φοράνε ειδικές στολές οι αστυνομικοί στον τόπο του εγκλήματος, η λειτουργία των φυλακών, το δικαστικό σύστημα... τέλος πάντων όλα τα στάδια από τα οποία περνάει ένα έγκλημα.
Μου αρέσει να μπαίνω στα άδυτα ας πούμε...
Από κει και πέρα εντάξει θα σταθώ και στην είδηση αλλά βρίσκω πολύ ενδιαφέροντα τα επαγγέλματα που ασχολούνται με το έγκλημα.
1 .

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 21 Ιουν 2020, 18:53

Πάντως παιδιά εντάξει και η ελληνική αστυνομία ... μιλάμε για γατόνια.
Το ελληνικό CSI.
Δεν έχουν αφήσει τίποτα ανεξιχνίαστο.
Για πότε πιάνουν τον ένοχο.
Θα θελα να μουν σε μια γωνίτσα και να τους έβλεπα πώς κάνουν τις έρευνες, τις ανακρίσεις κτλ
0 .

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 21 Ιουν 2020, 19:08

Γμ την τρέλα μου. Τι ενδιαφέροντα πράγματα;
Μήπως να γραφθώ σε κανένα σεμινάριο εγκληματολογίας;

0 .

Επιστροφή σε “Γενική Συζήτηση”